JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
20522
View
121
Reply

KUNMING, CHINA

[Copy link]

Author: cranko21       Show all posts   Read mode

Post time 17-10-2015 12:53 AM | Show all posts
Askm.
Ada sesiapa yang nak ikut ke Kunming 8-12/1/2016 tak? Walaupun dah biasa jalan sendiri tapi kali ni nak berkawan sebab:

1) Nak pergi tourist attraction yg jejauh sikit macam Tiger Leaping George tu
2) Makanan di Cjina sedap sedap. Kalau pergi seorang rugi tak boleh mencuba banyak jenis. Lagipun sepinggan tu boleh share 2 3 orang
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 06:25 PM | Show all posts
Rindunya Yunnan!
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 11:23 AM | Show all posts
Thank you for the good info
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 11:23 AM | Show all posts
Thank you for the good info
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2017 10:34 AM | Show all posts
salah satu dr wishlist sy utk travel thn 2017 ni.. moh le share ramai2 experience ke sana.... rasa2 kalau bawak ank kecik n baby senang tak?
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 11:59 PM | Show all posts
Saya pergi Kunming dlm bulan 8 tahun lepas, tpi x smpat nak ronda2 sgt sbb ad workshop. Sempatlah pi zoo dgn jalan2 around Green Lake Park ngan town je. Cuaca boleh tahan, x terlalu panas walaupun tgh summer.
Kedai makanan halal pun boleh tahan senang juga nak jumpa, biasanya yg signboard wane hijau. Tpi sya bnyak jgak try makanan2 lain sbb kebetulan ad my chinese friend yg gi skali n dia yg tlg tnya2kan bahan2 streetfood ap semua.
Public transport pun kitorg mostly by bus sbb subway dia mcm x cover bnyak tempat, tpi itulah signage dia mostly in chinese.
Paling jauh pergi pun Shilin Stone forest je. Best sangat tpi sbb ikut tour guide so xleh lama2 sgt. Tapi klu x ikut tour guide boleh sesatlah pulak dlm tu sbb besar jugak area dia.
InsyaAllah klu ad rezeki, teringin nak repeat and include hiking Tiger Leaping Gorge skali dlm iti
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 01:26 PM | Show all posts
Assalam semua... ada yang gi Kunming Dec 2017 ni x?
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 01:59 PM | Show all posts
Mai youlls main sama2 di SKY777! *FREE Kredit RM10 utk anda!!!~ JOM MAIN SKRG!

Byk lagi game best2 yg youolls bleh main!

SPECIAL: Menang dpt angpao, kalah pn dpt angpao! Wauuuuuuu! Macamane leh? Tany saye dkt WECHAT

ADD SAYE DKT WECHAT SKRG! Ada lagi TOPUP BONUS! X KENCING YO!

*Kuantiti free kredit terhad


MENANG JACKPOT BERTUAH RM3,888!!!

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 02:57 PM | Show all posts
imf13 replied at 29-5-2014 09:58 PM
Ved,
     Just to share masa saya pegi kat lijiang tahun lepas, saya stay kat Garden Inn di lijia ...

Assalam imf13...  mind to share your itinerary?

Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2017 04:12 PM | Show all posts
i akan ke kunming bulan jan ni... tak sabar nk jenjalan....
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 11:27 AM | Show all posts
kecik68 replied at 27-12-2017 04:12 PM
i akan ke kunming bulan jan ni... tak sabar nk jenjalan....

Dah ke Kunming kee?Ada ke Stone Forest tak?
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah..... best sgt dan menakjubkan dgn kejadian alam.  
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2018 09:35 PM | Show all posts
Baru sampai dari Kunming semalam... 7 hari di Kunming dan Lijiang terasa sangat tidak cukup. Place of interest yang kami pergi:

1. Western Hills (chairlift masa kami pergi tak ada. Diorg tutup untuk maintenance agaknya)
2. Haigieng Park - Dianchi Lake
3. Old Town of Lijiang
4. Lion Hill
5. Mu's Mansion
6. Jade Dragon Snow Mountain (Glazier Park, Blue Moon Valley)
7. Black Dragon Pool
8. Lashi Lake
9. Stone Forest (Jiuxiang Cave kami cancel sebab Stone Forest pun kami spent almost 4hrs)
10. Zhangyi Road Kunming
11. Green Lake Park Kunming

Tips penting:
1. Download map Osmand (sangat membantu dalam mencari bus number. Boleh guna secara offline)
2. VPN Proxy Master (China block ig, google etc)
3. Download dictionary english-chinese yang boleh digunakan secara offline
4. Credit card visa, master card, american express tidak diterima. Hanya union pay sahaja diterima
5. Bawa student card jika ada. Few tempat pakai student card boleh dapat half price
6. Metro line 6 untuk ke airport hanya beroperasi sehingga jam 11 malam.
7. Untuk naik ke Jade Dragon Snow Mountain (JDSM) disarankan untuk makan ubat ams sehari sebelum dan juga beli oxygen can di old town of lijiang (20 yuan sahaja. Kalau beli di JDSM, harga satu tin 60 yuan)
8. Untuk naik kuda di Lashi Lake sila bargain half price. Kami hari tu dari 320 yuan dapat 180 yuan. Ada juga yang dapat bargain sehingga 100 yuan sahaja (review TA)
9. Saya sarankan allocate at least 3 days untuk explore dan enjoy old town of Lijiang. Sangat best...banyak tempat boleh jalan di sekitar old town.

Extra:
1. Public toilet di Lijiang sangat2 bersih!
2. Saya tak jumpa kedai jual souvenir di Kunming.

Gambar akan menyusul kemudian.
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2018 04:25 PM | Show all posts
anna.arol replied at 1-2-2018 09:35 PM
Baru sampai dari Kunming semalam... 7 hari di Kunming dan Lijiang terasa sangat tidak cukup. Place o ...

hii sis
7 hari kalau nak lajak ke shangrila tu sempat ke? Kunming - Lijiang - Shangrila - Kunming.

tq
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 04:24 PM | Show all posts

hai salam .

Flight ke sana arriving pepagi ard 1:30am macam tu.. (end of februari)

airport Kunming ok tak kalau nak bermalam kat sana? hmm masa ni kunming masih winter kan.

atau keluar airport cari hostel/hotel yang dekat2?

tengahh susun itinerary nih, planning esok malam tu naik ke Lijiang by sleeper train..

harap ada yang sudi membantu hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 05:57 PM | Show all posts
suesz replied at 7-1-2019 04:24 PM
hai salam .

Flight ke sana arriving pepagi ard 1:30am macam tu.. (end of februari)

Elok cari hotel/hostel dekat airport atau check in terus hotel CBD area tak selesa nak tunggu diairport lagi pun teksi ada je 24/7 so tak risau bab transport.  Time winter sejuk sangat kalau nak tunggu kat airport sampai siang.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 7-1-2019 05:57 PM
Elok cari hotel/hostel dekat airport atau check in terus hotel CBD area tak selesa nak tunggu diai ...

TQ art ..
O ya, Kalau i lajak ke Shangri-la Lepas tak? 7 hari je atau tukar ke Dali ke camne?
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 11:15 AM | Show all posts
suesz replied at 8-1-2019 10:32 AM
TQ art ..
O ya, Kalau i lajak ke Shangri-la Lepas tak? 7 hari je atau tukar ke Dali ke camne?

Terpulang, tapi rasanya lebih baik ke Dali sebab lebih dekat dan lebih jimat masa sebab ada 7 hari je.  Kalau rushing nak kesana sini tapi tak habis explore existing place pun ralat pulak nantinya.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 03:47 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 8-1-2019 11:15 AM
Terpulang, tapi rasanya lebih baik ke Dali sebab lebih dekat dan lebih jimat masa sebab ada 7 hari ...


TQ lagik.. haahaha ok, so confirm routes Kunming-Lijiang-Dali-Kunming.


end of February. light jacket pun dah ok kan... tazabarr
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 03:59 PM | Show all posts
suesz replied at 8-1-2019 03:47 PM
TQ lagik.. haahaha ok, so confirm routes Kunming-Lijiang-Dali-Kunming.

End of February masih sejuk disana elok layaring jacket, all the best.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 8-1-2019 03:59 PM
End of February masih sejuk disana elok layaring jacket, all the best.


TQ for the tips .

Recce info sana sini , teringin pula nak hike tiger leap gorge tu. Ada sesiapa yang pernah hike kat sini ke?

Untuk beginner, tempat ni sesuai ke?


Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:04 AM | Show all posts
suesz replied at 10-1-2019 11:19 PM
TQ for the tips .

Recce info sana sini , teringin pula nak hike tiger leap gorge tu. Ada sesi ...

Boleh je jika suka hiking.  Kat sana pangkat atuk onyang pun selamber je naik situ.  Buat beginner yang penting prepare ler serba sikit sebelum nak kesana kasi tambah stamina sikit dulu kalau tak mau semput.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.040569s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list