JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
20934
View
121
Reply

KUNMING, CHINA

[Copy link]

Author: cranko21       Show all posts   Read mode

Post time 30-5-2014 11:49 PM | Show all posts
Vedder9 posted on 30-5-2014 12:00 PM
1. Airport transfer mmg terus ke train station ye..?
2. Train tiket mmg always available ke bro f ...

1. Airport transfer mmg terus ke train station ye..?
   Dari airport memang ada bus yang pegi ke city center kunming dan last stop di kunming railway station.
2. Train tiket mmg always available ke bro from Kunming - Lijiang...or better booking awal..?
   Saya dulu pegi masa christmas so rasa macam tk peak sgt.train malam ke lijiang tu ada 2 trip kalo tak silap.depend pada bro la nak gamble ke tak, kalo tk dpt 2nd class boleh naik 3rd class kot.
3. Tiger Leaping Gorge tu boleh buat one day trip kan..? Ved x sempat if bermalam kat half way tu sebab nak ke Guilin pula after balik dari Lijiang...kita boleh arrange van/kereta thru hotel kan utk buat day trip ke tiger leaping gorge..?
   Bole je kalo nak buat day trip,nnti stop kat tina guesthouse,jln lepas jambatan dan turun belah kanan ke bawah.
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2014 08:21 AM | Show all posts
imf13 posted on 30-5-2014 11:49 PM
1. Airport transfer mmg terus ke train station ye..?
   Dari airport memang ada bus y ...

imf, kalau naik hiking kat tiger leaping, perlu ambik pakej atau mcm mn ya atau blh ke kalau nk ambil guide sahaja??

Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 07:35 AM | Show all posts
feezasabri posted on 30-5-2014 05:04 PM
souvenir takde kalo kat Kunming railways station.. bese kat tempat2 pelancongan cam stone forest,  ...

salam..feeza blh share iti x?
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2014 11:49 PM | Show all posts
melur_30 posted on 7-8-2014 08:21 AM
imf, kalau naik hiking kat tiger leaping, perlu ambik pakej atau mcm mn ya atau blh ke kalau nk am ...

saya wat hiking tiger leaping gorge tu tak pakai pakej pun. biasa transport utk ke Qiaotou (starting point trekking) leh booking je dari guesthouse di lijiang.nnti dh sampai kt town qiaotou tu, transport/bus akan berhenti dulu kat ofis renjer/tourism untuk beli entrance fee dulu pastu baru dia akan drop kita kt tempat starting hiking tu.so leh la start hiking and nnti on the way akan nampak signage yg tunjuk laluan trekking.jagan risau sangat sebab ramai je org yang akan trekking sekali tu nnti.
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2014 01:11 AM | Show all posts
Vedder9 posted on 29-5-2014 08:37 PM
Salam Kak Ct..
Minta kak ct citer detail pasal Lijiang tu...stay kat mana..?
Ved nak cover Tige ...


As salaam Vedd...mintak maap banyak2..lama ahkak tak masuk cari...kawan2 lain dah jwp ye soklan vedd...apa pun if sampai Kunming jangan lupa gii masjid baru dia...ada food court...sedap2 makanan dia...dah gi masjid jgn lupa pulakkk solat and iktikaf kejap...doa banyak2 sbb antara doa yg dimakbulkan ialah semasa bermusafir... rinduuuu nyee nak balik china!
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2014 01:13 AM | Show all posts
imf13 posted on 15-8-2014 11:49 PM
saya wat hiking tiger leaping gorge tu tak pakai pakej pun. biasa transport utk ke Qiaotou (starti ...


very good info sharing! bestttkan gii Kunming!
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2014 11:16 AM | Show all posts
Vedder9 posted on 29-5-2014 08:40 PM
Lijiang tu at least 2 malam...pastu tiger leaping gorge n shangri la pun kena 2 malam kat situ...
...

Salam vedder..
Sgt menarik trip to guilin n tiger leaping gorge tu..ada kosong tk group u?
Overall budget plus flight ada tak cecah 5K?

Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2014 11:01 AM | Show all posts
syaz_lina posted on 24-8-2014 11:16 AM
Salam vedder..
Sgt menarik trip to guilin n tiger leaping gorge tu..ada kosong tk group u?
Overa ...

Wsalam...
at the moment group Ved asalnya 4 orang, then ada sorang forumer nak join..dia pun dah beli tix flight..now group kami 5 orang..all guys....if nak join Ved x kisah pun

Budget 5K..??? wow..tu luxury budget tu sis..Ved budget dlm RM1.5k je all in

Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2014 11:52 AM | Show all posts
Vedder9 posted on 27-8-2014 11:01 AM
Wsalam...
at the moment group Ved asalnya 4 orang, then ada sorang forumer nak join..dia pun dah  ...

mewah ek..sebab tgk tiket pun mcm 500++ kalu tk promo. tapi kalu 1.5k je lg bagus..jimat duit tabung.. haha
boleh bg detail, mcm minat nk join.

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2014 10:55 PM | Show all posts
assalam korang,,ada private tour guide x yg bleh rekemen...kami nak ke kunming 18/9/14 ni...family...tq 4 hari jer..huhu tq,,
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2014 06:40 PM | Show all posts
assalam...kami sudah balik dari kunming..

cuaca bagus..sejuk jer 25....cool..best jalan...

panda di zoo ...best juga.

makanan sana pada kami kureng sikit...cuma mkanan halal mudah dapat..

shopping pun ok la...city kunming banyak pilihan...

bahasa inglish sana susah sikit...ramai x faseh....macam haru biru dibuatnya...

kami suka kunming ..x jem..pemandangan cantik...dian lake,green lake,anning hot spring memang superb...

cable car pun cantik...murah jer...naik la...pmandangan lawa...

pic ada kt blog saya...ruqayahresources@yahoo.com  atau fb ruqayah resources  nk masuk sini udah lupa step...huhu..jangan marah....
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2014 06:43 PM | Show all posts
kami dapat tukar yuen/rmb masa pegi last week rm52.00 =100 yuen

korang tukar la kt masjid india kl..murah sikit...

kalau yang makan cerewet mcm kami lebih baik baik bawak serunding atau sambal ikan bilis atau rendang bagai...nasi jer beli kt sana..haha...sbb lauk diorang masin masin...boleh dpt darah tinggi ...huhu
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2014 04:05 PM | Show all posts
rauqah posted on 23-9-2014 06:40 PM
assalam...kami sudah balik dari kunming..

cuaca bagus..sejuk jer 25....cool..best jalan...

Rauqah...ada amik private tour kt sane ke..
cha cadang ke sane juga tp ramai plk makcik2 nk mengikut....payah nk jln sndiri
klu rmai2 nie..
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2014 09:14 AM | Show all posts
kunming 4 musim ek? bln 12 ada salji ke?
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2014 04:37 PM | Show all posts
bile nye best time nak pegi kunming ni nak tgk rainbow mountain tu ?
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2014 09:46 AM | Show all posts
uols tmpg tny ...

anyone , ble best time nk tgk d best view kt dongchuan red land tuh ?
ade ckp after OCT
ade ckp during spring .

sape2 ade pnglmn ?
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2014 02:23 PM | Show all posts
sory lambat reply,lama x online sini..saya amik tour kt dlm ni eric,tapi servis x bagus..
janji nk jemput tapi dia hantar orang cina yg x pandai speak english...haru biru dibuatnya...kami fmily ber5...

disana cuaca sejuk jer sepanjang tahun..salji x de..huhu..
dok area city kunming area masjid banyak food halal...
shopping pun best,baju cantik2 dan murah2
try la korang plak ke sana...best...
ramai orng cina dari mlysia say jumpa disana...meriah..

kalau rajin tgok blog saya di www.ruqayahresources.blogspot.com  sory upload pic sini sy dah lupa..jgn marah ya..
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 12:13 PM | Show all posts
Salam...
Ved dah selamat ke kUnming n Lijiang April lepas..
Tiger Leaping Gorge memang best....even agak penat trekking situ, tapi puas dgn view didepan mata..

Belanja sikit gambar kat Tiger Leaping Gorge, Lijiang



Kami mula trekking turun ke dasar Yangtze River.








Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 12:14 PM | Show all posts
Dasar Yangtze River





Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 12:17 PM | Show all posts
Naik semula ke atas..menghala ke upper leaping gorge



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.043545s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list