JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
129286
View
259
Reply

TOOLS & ACCESSORIES

[Copy link]

Author: rileks       Show all posts   Read mode

Post time 5-5-2009 03:22 PM | Show all posts
Originally posted by mizahanan at 29-11-2007 16:45
ace hardware, midvalley..........

miza, ace hardware ni kat bahagian mana mid valley tu? net p sana tak penah perasan lg pun tempatnyer, slalu masuk dari JJ tu...tlg tunjuk arah skit.. next week friday boleh layan lunch kat ace tu jer. hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2009 01:04 PM | Show all posts
Originally posted by yeopman at 26-1-2009 10:59


rileks, terima kasih kerana sudi jawab... sprinkler valve tu gunanya nak kawal air yang akan keluar dari sprinkler.. (maaf kalau dah tahu)

saya nak guna valve tu untuk kawal air yang akan  ...


kalu kat kl kat area mana ACE tue...berapa harganya...sng sikit nak siram pakai timer...tak lah terkocoh2 nak balik siram pokok..kalu bercuti lagie best tak yah teringat pokok kalu layu x siram lama...
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2009 03:57 PM | Show all posts
Originally posted by alifinara at 4-5-2009 16:36
Penggalak akar tu RM3.50 sebotol. Kita cucukkan keratan batang ke dalam botolnya, dankemudian kita tanam batang tadi tu seperti biasa. Lepas siramlah...

Kat nursery selalu ada, Tesco, Giant, J ...



murah tuh...saya baru beli dpt rm 5 kat kedai baja..... nanti usha kat giant plak
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2009 09:00 AM | Show all posts
Sedikit maklumat buat penggemar orkid, Buku "Wild Orchids of Thailand" Ditulis oleh
Nantiya Vaddhanaphuti, seorang penyarah kalau tak silap di Universiti Chiang Mai
Menariknya buku yang memuatkan hampir kesemua orkid di Thailand ini dicetak dalam
B. English serta sedikit dlm Bahasa Thai. Mengandungi 687 spesis dan 768 keping gambar
-gambar yg berwarna-warni. Turut disertai dengan maklumat seperti lokasi, musim berbunga
serta serba sedikit struktur rupa bentuk bunga.

Buku ini saya miliki dengan bantuan sahabat saya Mr. YCTan, Beliau beli di Thailand dengan
harga TB$995.00 sekitar kurang dari RM100.00 pada 2 tahu dahulu. Buku ini telah banyak
membantu saya untuk mengenali lebih dekat lagi perihal orkid-orkid dari Thailand.

Orkid yang menghiasi muka hadapan kulit buku "Wild Orchids of Thailand" ini ialah Den. dixanthum
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2009 02:31 PM | Show all posts

Pembajaan

Maaf ye...nak tanya skit
1) berapa kerap kena baja pokok dlm pasu?, sukatan... (sudu, camca etc)
2) berapa kerap kena baja pokok atas tanah?, sukatan...
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2009 12:57 AM | Show all posts


ni la yg biasa sy guna.........

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2009 07:55 AM | Show all posts
kadar pembajaan @ sukatan plak?
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2009 09:00 PM | Show all posts
baja tu biasanyer saya guna 1 sudu makan bila lepas berbunga n 2 sudu makan bila pkk dah berputik for every week......
kalau ikut arahannyer..... setiap 10 hari..... tp saya x ikut

H20 lak sy spray bila perlu jer.......
kalau teruk sgt tiap2 hari......... biasanya sampai 3 hari jer....
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2009 09:09 PM | Show all posts

x ikut tu pasal susah nak ingat bila kena membaja........ jadi sy pilih tiap2 weekend.... senang...

nak membaja tu tgk pasulah......
selalunya kalau pasu saiz 6/8" 1 sudu mkn..... besar sikit lebih sikit....
kalau lam pasu tu ada 3 pkk sy letak lam 2.5/3 sudu

pasu yg 12" lak dgn 3 pkk lamnyer sy taruk 4 sudu
kalau 1 pkk lam 1.5/2 sudu jer

pk besar mana pun kena tgk gak.... anak2 @ remaja @ dewasa @ tua
baja ni kiter kena buat eksperimen sendiri n lebih senang kalau guna organik punya...

kat tanah tu tgk saiz pkklah senang...
agak2 cam lam pasu gak....
x perlu risau kalau terlebih......
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2009 08:20 AM | Show all posts
Originally posted by cdini at 11-5-2009 21:09

x ikut tu pasal susah nak ingat bila kena membaja........ jadi sy pilih tiap2 weekend.... senang...

nak membaja tu tgk pasulah......
selalunya kalau pasu saiz 6/8" 1 sudu ...



TQ. nanti saya xperiment tgk. bukan apa dah terkena pokok over dose baja (taik ayam yg palet)....kiok . Hasil pantauan mengenai baja taik ayam nih...pokok yg batang keras tahan/ok ngan baja nih. Tapi kali yg jenis btg lembut (ati2, halau nyamuk) x tahan panas dia kalu rauh byk.

Lagi satu nih saiz pasu ukuran atas ka tang bontot dia?
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2009 01:12 PM | Show all posts
pkk ni cam kita gak..........
bukan semua vitamin sesuai tuk kita.


yg terkorban pasti ade kalau tak kita tak tahu kita buat betul ke tidak.........

saiz pasu tu ikut muka dialah bhgn atas.....
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2009 01:58 PM | Show all posts
Originally posted by cdini at 12-5-2009 13:12
pkk ni cam kita gak..........
bukan semua vitamin sesuai tuk kita.


yg terkorban pasti ade kalau tak kita tak tahu kita buat betul ke tidak.........

saiz pasu tu ikut mu ...



woraaaait. TQ. hehhehehe practice try and error
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2009 03:21 PM | Show all posts
NAK KENA TRY JUGAK NI......

RASA2NYA PENAH GUNA DULU TP X SUKA BAUNYER..........
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2009 10:15 AM | Show all posts
Originally posted by alifinara at 4-5-2009 16:36
Penggalak akar tu RM3.50 sebotol. Kita cucukkan keratan batang ke dalam botolnya, dankemudian kita tanam batang tadi tu seperti biasa. Lepas siramlah...

Kat nursery selalu ada, Tesco, Giant, J ...


yang jenis serbuk tue kita kena bancuh ngan air ikut sukatan ker.atau celup dalam serbuk pastue tanam...penah jugak buat tak jadi..pokok nya kering n daun nya jatuh n mati...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2009 09:05 PM | Show all posts

Balas #135 sofiera\ catat

selalunya...basahkan batang dan celup dlm serbuk penggalak aja....tak payah bancuh.
wp buat cam tuh....kekdang ja menjadi(hidup). kadang2 tak bubuh pun mau pulak hidup..ikut nasib la.....
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2009 09:52 AM | Show all posts

Balas #136 Mas916\ catat

temakasih yer mas..info berguna padan lah menjadi pokok nya....
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2009 02:50 AM | Show all posts

Balas #137 sofiera\ catat

musim hujan2 cam ni masa yg sesuai kalau nk tanam melalui keratan..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2009 10:00 AM | Show all posts

Reply #138 Mas916's post

ok thank dear....
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2009 03:07 PM | Show all posts

ULANGAN :-

NUTRIEN  DAN KEPENTINGANNYA KEPADA TANAMANJenis dan fungsi nutrien tanaman
                                                              Tanaman memerlukan sumber makanan (nutrien)
untuk mereka tumbuh dengan subur dan mengeluarkan hasil yang baik dan berkualiti.
Nutrien tanaman terbahagi kepada 2 kumpulan iaitu;
  • Makronutrien
  • Mikronutrien
MAKRONUTRIEN Ia merupakan unsur yang amat diperlukan oleh tanaman di dalam kuantitiyang banyak. Terbahagi kepada 2 unsur iaitu unsur utama dan unsursekunder. Elemen makronutrien yang tergolong di dalam unsur
utama ialah Karbon (C), Hidrogen (H) , Oksigen (O) ,Nitrogen (N) , Fosforus(P)
dan Kalium(K).
Unsur-unsur karbon, hidrogen dan oksigen amat mudah diperolehi oleh tanaman melalui udara dan air. Unsur-unsur nitrogen, fosforus dan kalium
adalah
biasanyadiberikan kepada tanaman melalui PEMBAJAAN. Setiap unsur ini mempunyaiperanan tersendiri di dalam memberi sokongan terhadap kitar hidupsesuatu tanaman.



MIKRONUTRIEN
MANGAN (Mn)Kepentingan
  • Mengaktifkan sesetengah enzim di dalam tanaman
Kesan kekurangan
  • Klorosis
  • Daun bertompok  tompok kuning


selebihnya anda dijemput melayari laman web ini

http://bgreenfertilizer.googlepages.com/nutrientanamandankepentingannya

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2009 03:14 PM | Show all posts
Originally posted by se7ensea at 8-5-2009 14:31
Maaf ye...nak tanya skit
1) berapa kerap kena baja pokok dlm pasu?, sukatan... (sudu, camca etc)
2) berapa kerap kena baja pokok atas tanah?, sukatan...




'Foliar spray' : Cara membaja terbaik?
http://bgreenfertilizer.googlepages.com/kebaikanmembajasecarasemburandaun

Artikel ini adalah satu kompilasidaripada hasil  kajian-kajian universiti berkenaan kebaikan membajatanaman secara teknik semburan daun ('foliar spray')

1.  
http://www.super-grow.biz/FoliarSpray.jsp - laman ini mengatakan bahawa keberkesanan pembajaan teknik ini adalah 20 kali lebih baik berbanding secara tabur.

2. http://www.ext.vt.edu/news/periodicals/commhort/2002-11/2002-11-03.html - memaparkan hasil kajian oleh Dr. H.B. Tukey daripada Michigan Stateyang mengatakan keberkesanan teknik ini adalah sebanyak 95% lebih baikdaripada secara tabur.

3. http://hort.tfrec.wsu.edu/Orchard/soilvfoli.html - laman ini mengatakan teknik pembajaan secara semburan daun amat bagus untuk membaiki kekurangan zat pada tanaman.


[ Last edited by  S_Anuar at 22-5-2009 15:18 ]
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2009 11:40 AM | Show all posts
dr rak kat dapur.....



dah jadi rak baja n kasut

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2009 02:23 PM | Show all posts

Reply #138 Mas916's post

Kat penang tengah musim hujan ye mas?...bestnyaaaa...kat sini...Ya Allah...tengah musim panas ge'ge...siang malam pagi petang berpeluh...... bayangkan...tidur malam pun berpeluh...kat hall pasang ceiling fan dan standing fan...masih lagi berpeluh...wap panas gile......
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2009 02:40 PM | Show all posts

cara nak sejuk.....

siram air kat dinding umah bila waktu ptg or bila2lah.....
leh sejuk lah ckit nak kata sejuk sgt takdalah......
only dinding simen ye......
kalau kayu tak basah sebelah dalam bolehlah.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2009 10:04 PM | Show all posts

Balas #143 shiina\ catat

s'rang dh panas.....
tinggal umah 3 hari..abes layu pkk.....
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2009 04:26 PM | Show all posts

Reply #144 cdini's post

Oooo...siram dinding rumah untuk buang panas tu ye cdini?...betul juga tu ye...memang tak tahan betul dengan tahap kepanasan sekarang ni...melampau...takde satu ketika pun yang tak berpeluh...bangun subuh pun berpeluh...tengah tidur pun berpeluh...kalau menyapu...peluh keluar macam tengah sauna...menitik2...ok..petang ni Insya Allah...i nak cuba...Thanks cdini... ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048117s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list