JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
225254
View
1012
Reply

~ KAUNTER PERTANYAAN - REQUEST RESEPI SAHAJA ~

[Copy link]

Author: shidaaziz       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-1-2007 06:54 PM | Show all posts |Read mode
Thread ini dibuka khusus untuk memberi peluang kepada forumner yang nak request resepi. Atau sekiranya ada resepi yang nak dikongsi, tetapi tidak tahu di mana nak diletak, atau tak jumpa thread dan sebagainya.

Contoh:

Kes 1
Forumner 'A' nak minta resepi Mee Kolok.

Para forumner yang tahu boleh membantu Forumner 'A' dengan memberikan link thread tersebut di sini, sebagai menjawap pertanyaannya.

Kes 2
Forumner 'A' nak minta resepi Kuih Nagasari

Sekiranya resepi tersebut masih belum ada, bagi forumner yang mempunyai resepi boleh membuka thread baru bertajuk resepi yang diminta dan kemudian berikan link di sini menjawap pertanyaan forumner yang bertanya.

Atau sekiranya resepi telah ada di ARCHIVE, boleh berikan link tersebut. Jadi kita kenalah rajin-rajin jenguk ke Bilik Archive tu. Kesian Kak Noor dok buat tu tapi tak de siapa yang nak rujuk ke situ.


Terima kasih

[ Last edited by  shidaaziz at 1-10-2007 08:01 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 02:48 PM | Show all posts
a'kum... meh nana rasmi kat sini .... ekeke...

Kat mana nk carik resepi kek aiskrim? dah berpinar mata mencari, tak jumpa atau mungkin dah terlepas, kot ada sesapa yg bole tulun bg link ke, resepi ke.
Nana ada salin satu resepi dr buku omputih; hazelnut ice cream cake ngan raspberry ice cream cake; tapi cam complicated lak cara dia. kalu dpt yg mcm secret recepi tu, chocolate indulgance, mmm..:love:  sodap nyo...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 05:18 PM | Show all posts
kek eksrim tu tak silap kakliza pun ada...pernah kakliza tepek dulu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 05:58 PM | Show all posts
Originally posted by Adeknana at 9-1-2007 02:48 PM
a'kum... meh nana rasmi kat sini .... ekeke...

Kat mana nk carik resepi kek aiskrim? dah berpinar mata mencari, tak jumpa atau mungkin dah terlepas, kot ada sesapa yg bole tulun bg link ke, re ...


TQ maklang..:bgrin

dulu mmg kkliza pernah buat kek eskerim sebab rasa kek tu sedap jiran kasi..
resepinya boleh tenguk :dia: http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=93965&extra=page%3D1&page=6 posting #129

ini dia gambarnya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 09:34 AM | Show all posts

Reply #4 hanieliza's post

mmm yummy yummy sodap tu k.liza.:love:

TQ kak liza, tq maklang :love:
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 12:41 PM | Show all posts
nak tanya ada sesapa tahu camner nak buat satay minang?
fuh kita suka menor satay minang...kuah dia yang misteri tuh...
ada sesapa tahu camner nak buat??? plsssssssssssss share jasa mu di kenang:love:
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 01:37 PM | Show all posts
Assalamualaikum

Kawan Lypoh ni minta tanyakan resepi buttered prawn..boleh tak sesiap kongsikan...Lypoh dah try cari tapi tak jumpa..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2007 01:46 PM | Show all posts
Originally posted by kemboja at 10-1-2007 12:41 PM
nak tanya ada sesapa tahu camner nak buat satay minang?
fuh kita suka menor satay minang...kuah dia yang misteri tuh...
ada sesapa tahu camner nak buat??? plsssssssssssss share jasa mu di kenan ...


Kalau ada sesiapa yang ada resepi ni tolong buka thread baru ye.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2007 01:49 PM | Show all posts
Originally posted by HangLyPoh at 10-1-2007 01:37 PM
Assalamualaikum

Kawan Lypoh ni minta tanyakan resepi buttered prawn..boleh tak sesiap kongsikan...Lypoh dah try cari tapi tak jumpa..


http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=93961&extra=page%3D1&page=4 posting #80
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2007 10:18 AM | Show all posts
mintak mahap yek saya nak tanya... untuk lauk pengantin, apakah pilihan yg sesuai dimakan dng nasik beriani(selain dr ayam masak merah, daging kurma/gulai yg biasa kita makan tu).

3 jenis lauk pengantin...

ada cadangan tak? kalau boleh masakan laut... saya terpikir butter prawn, tapi sesuai ke? telur puyuh tu selain dr masak sambal, masak mcm mana yg sedap yek?

terimakasih.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2007 11:39 AM | Show all posts
kita nk tanya pasal resepi kuih kaswi..rasanya ni resepi kak liza...paas sesapa yg tau tu sudi2 la

2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung ubi/kanji/jagung

soalannya lagi 1/2 cwn tepung tu tepung mane yg paling sesuai dan sedap?

thanks
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2007 02:05 PM | Show all posts
Originally posted by putumayam at 11-1-2007 10:18 AM
mintak mahap yek saya nak tanya... untuk lauk pengantin, apakah pilihan yg sesuai dimakan dng nasik beriani(selain dr ayam masak merah, daging kurma/gulai yg biasa kita makan tu).

3 jenis lau ...


Kak putu, yang ni patutnya tanya kat thread soal jawap masakan. sebab kat sini untuk request resepi. Shida jawap soalan akak di sini ye :dia: http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=222301&page=16&extra=page%3D2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2007 02:32 PM | Show all posts
Originally posted by ashra at 11-1-2007 11:39 AM
kita nk tanya pasal resepi kuih kaswi..rasanya ni resepi kak liza...paas sesapa yg tau tu sudi2 la

2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung ubi/kanji/jagung

soalannya lagi 1/2 cwn tepung tu tep ...


Soalan ni aku pindahkan ke thread http://forum.cari.com.my/post.php?action=reply&fid=78&tid=178992&extra==
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 12:11 AM | Show all posts
A'kum,

Minta bantuan kepada iron2 chefs di FnR ni yang tahu secret ingredient nak buat sup tulang jenis yang kuah pekat (sbb byk rempah kot) & warna kuah kuning2 sket je (letak kunyit ke?). Maybe from family secret ingredient @ negeri punya style(especially johor), sudi2kanlah berkongsi disini, saya dah cari di sini tapi tak jumpa......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2007 11:13 AM | Show all posts
Originally posted by eloysh at 12-1-2007 12:11 AM
A'kum,

Minta bantuan kepada iron2 chefs di FnR ni yang tahu secret ingredient nak buat sup tulang jenis yang kuah pekat (sbb byk rempah kot) & warna kuah kuning2 sket je (letak kunyit ke?) ...


Thread Sup tulang http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=226199&highlight=sup
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 07:37 PM | Show all posts

black paper sos

catz tingin nak wat sos black paper utk bubuh kat lamb chop or chicken chop..mkn kat kedai tuh sedapnya, tapi x reti nak wat sendirik..
kalau boleh tunjuk mana link nya...
thanks..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 10:11 PM | Show all posts
Originally posted by pentium_catz at 12-1-2007 07:37 PM
catz tingin nak wat sos black paper utk bubuh kat lamb chop or chicken chop..mkn kat kedai tuh sedapnya, tapi x reti nak wat sendirik..
kalau boleh tunjuk mana link nya...
thanks..


boleh tenguk :dia: Kompilasi Sos dan Sambal Cicahan posting #35

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2007 09:44 AM | Show all posts

sambal rojak bandung

nak tanya chef2 pro sumer ..
ada sesaper yang tahu buat sos/sambal kuah rojak bandung??

hara pergi majlis hari raya haji yang lepas..ada rojak bandung.. tanya dengan tuan rumah, katanya dia yang masak.. tapi bila minta resipi dia agak keberatan..

jadi minta jasa baik chef2 kat sini... boleh tak?
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2007 03:36 AM | Show all posts

roti john

Assalamualaikum,
nak mintak tolong chef2 kt cni bgkn resepi ngan cara nk wat roti john..yg mcm jual kt pasar mlm tu..ade ayam daging mcm2 la..nyum2..suke sgt ni..tp nk mkn kene wat sdirik..nk wat x reti plak..tolongg ye..mekasehh byk2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2007 09:07 AM | Show all posts
Originally posted by renot at 15-1-2007 03:36 AM
Assalamualaikum,
nak mintak tolong chef2 kt cni bgkn resepi ngan cara nk wat roti john..yg mcm jual kt pasar mlm tu..ade ayam daging mcm2 la..nyum2..suke sgt ni..tp nk mkn kene wat sdirik..nk wa ...


http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=93966&extra=page%3D1&page=4 posting #93
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2007 10:19 AM | Show all posts

Reply #9 shidaaziz's post

Shida...

Lypoh dah printkan dan member Lypoh kata thanks berbanyak..dia kata berminyak-mintak mulut dia makan...lazat...:love:
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2007 05:06 PM | Show all posts
time kaseh sis shida..
:tq:
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2007 06:24 PM | Show all posts

biskut buahan

Assalamualaikum..
Nak mintak jasa baik poremer
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2007 07:45 PM | Show all posts
[quote]Originally posted by <i>kubus</i> at 15-1-2007 06:24 PM<br />
Assalamualaikum..<br />
Nak mintak jasa baik poremer
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2007 09:08 AM | Show all posts

Reply #24 Kacip_Fatimah's post

tak de posting...kekkeke
tah pa pe yg keluar ni...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051114s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list