Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
62545
View
639
Reply

cara parking kereta korang paling terror@selalu buat

[Copy link]

Author: hitamputih       Show all posts   Read mode

Post time 12-1-2007 01:08 AM | Show all posts
Originally posted by metalique at 11-1-2007 09:34 PM



oo .. maknenye pakcik tempat mandu tu ajar ilmu sesat kat aku .. tima ajar reverse parking...sialan punye pakcik ..



aku wat parking semua perfect .. satu tiang x langga....


Pakcik tu tahu ajar org bawak kereta. Dia tak tahu pasal car care.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 01:28 AM | Show all posts
Originally posted by Bell at 12-1-2007 01:07 AM
Lock-to-lock tu maknanya pusing sampai steering takleh pusing la. Ada bunyi "tump!" bila steering dah pusing habis.  Dlm keadaan ini drive shaft joint berada pada maximun stress. Joint nie akan cepat rosak.  Begitu jugak dgn steering rack dan steering shaft. Manakala power steering pump akan deliver maximum hydraulic pressure apabila steering dipusing sehingga habis. Jadi power steering pump kena berkerja keras dan hydraulic pressure dlm hose juga berada pada maximum pressure, stressing the hoses. Wira aku dah 11 tahun (270,000km). Drive shaft tak pernah tukar, power steering pump tak pernah tukar dan tak pernah service atau tukar minyak. Hose takde yang bocor. Semuanya masih cantik.

Ohh mcm tu eh..

Thanks for the lenghty explanation... :hatdown:

Tp mcmana lah aku nak make sure pusingan tu tak maksimum?? :stp:

Lg satu.. stereng wira ko tu power steering jugak ke ek? :hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 01:43 AM | Show all posts

Reply #102 freekey's post

Tp mcmana lah aku nak make sure pusingan tu tak maksimum?? :stp:


kan dia cakap ada bunyik. max means tayar depan ko dah tak leh pusing maah..
streng keter myvi leh pusing sampai tercabut ke? :lol


Lg satu.. stereng wira ko tu power steering jugak ke ek ...


ada laa deyy!.. segala mak nenek power adaa..
power rangers pun adaa kalau ko nak...
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 01:46 AM | Show all posts
Originally posted by takumi86 at 12-1-2007 01:43 AM


kan dia cakap ada bunyik. max means tayar depan ko dah tak leh pusing maah..
streng keter myvi leh pusing sampai tercabut ke? :lol




ada laa deyy!.. segala mak nenek power adaa..
pow ...

ye lah.. aku tahu ler ada bunyi... socamnerakunakprevent sebelum dia keluar bunyi tu..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 01:58 AM | Show all posts

Reply #104 freekey's post

dlm pusingan streng 313 degree di arah timur dan barat. :nerd:
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 07:59 AM | Show all posts
Originally posted by takumi86 at 12-1-2007 01:58 AM
dlm pusingan streng 313 degree di arah timur dan barat. :nerd:

ya betul.. atau dekat lebih tepat lagi, pada cordinate alpha charlie bravo, 47 degree west, 78 degree north dekat rendezvous point
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 09:12 AM | Show all posts

Reply #105 takumi86's & #106 Fast-N-Furious post



Yo yo oo je korang derang ni!!
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 09:20 AM | Show all posts

Reply #104 freekey's post

ko pusing je stereng tu selagi bule... selagi takde bunyi tu, maknanya tak sampai la maksimum lagi tu... :ah:
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 09:29 AM | Show all posts

Reply #108 d34n's post

waktu ko pulas streng ni, make sure matahari berada di 241.3 degree ke arah timur laut.
dan tiada gerhana bulan dan hujan renyai pada waktu 14:08 gmt +8.   :nerd:
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 09:34 AM | Show all posts

Reply #109 takumi86's post

ko jangan la bgi detail sangat penat dia nak ingat tu... :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 09:34 AM | Show all posts

Reply #109 takumi86's post

buat jek parking cenggini...

http://http://www.youtube.com/watch?v=cafjzWKD_UI

[ Last edited by  d34n at 12-1-2007 09:39 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 10:32 AM | Show all posts
Originally posted by takumi86 at 12-1-2007 09:29 AM
waktu ko pulas streng ni, make sure matahari berada di 241.3 degree ke arah timur laut.
dan tiada gerhana bulan dan hujan renyai pada waktu 14:08 gmt +8.   :nerd:

semasa pulas steering, pastikan kedudukan badan tidak condong melebihi 45 darjah ke bawah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 10:39 AM | Show all posts

Reply #112 Fast-N-Furious's post

juga pastikan tahap cahaya yg bersesuaian, agar tidak berlaku silauan yg mungkin akan mempengaruhi tahap darjah parking anda..:ah:
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 10:51 AM | Show all posts
Originally posted by d34n at 12-1-2007 10:39 AM
juga pastikan tahap cahaya yg bersesuaian, agar tidak berlaku silauan yg mungkin akan mempengaruhi tahap darjah parking anda..:ah:

suhu di dalam kete juga memain peranan dimana suhu yg agak panas mempengaruhi tenaga kinetik ketika memulas stearing. Pastikan suhu di dalam kete tidak kurang daripada 25 darjah celsius... tak tidak melebih 30 darjah celsius..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 10:55 AM | Show all posts

Reply #114 Fast-N-Furious's post

yg paling penting, sila pastikan tiada apape teddy bear atau mini t shirt yg bergantungan dicermin keta anda, agar tahap penglihatan tidak terganggu.. :ah:


mana la budak freekey ni... banyak dah tips kengkawan bagi nih.. :hmm:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2007 11:01 AM | Show all posts
Originally posted by Fast-N-Furious at 12-1-2007 10:51 AM

suhu di dalam kete juga memain peranan dimana suhu yg agak panas mempengaruhi tenaga kinetik ketika memulas stearing. Pastikan suhu di dalam kete tidak kurang daripada 25 darjah celsius... tak  ...

eh tul tu
jgn dilupa gak pastikan aras glukosa dalam darah korang tidak melebihi 10mmol/l dan bagi perempuan lak ara Hb korang mesti dalam lingkungan 119-160 g/L tau...nanti pitam lak waktu nak reverse tu nanti ada org amik parking tu lak
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 12:15 PM | Show all posts
aku takde sebarang masalah ngan sebarang jenis parking.

reverse ke; side parking ke..front ke...
seme boleh...

alhamdulillah..

parking senget pun reti gak..du it on purpose..nak kasi bengkek kete sebelah...
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 12:23 PM | Show all posts
Originally posted by AzusaFuyutsuki at 9-1-2007 06:37 PM
reverse parking la senang..front/side parking susah sebab keta aku tak de parking camera n reverse sensor kecuali bahagian belakang...


Perlu ke parking camera & reverse sensor?...
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 12:25 PM | Show all posts
Originally posted by nbv4677 at 12-1-2007 12:23 PM


Perlu ke parking camera & reverse sensor?...

tak perlu..

tu semua assistance accessories, ader pong bleh.. takde pong bleh.. yg penting, berhati-hati...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2007 01:10 PM | Show all posts
Originally posted by puteri7 at 12-1-2007 12:15 PM
aku takde sebarang masalah ngan sebarang jenis parking.

reverse ke; side parking ke..front ke...
seme boleh...

alhamdulillah..

parking senget pun reti gak..du it on purpose..nak kasi b ...

jiran aku dulu penah wat parking yg jarang org wat....nama nya pecahkan-grill-front-parking-sambil-habis-sebulan gaji-sbb-salah-budget-break.....

waktu tu org dalam umah tu kena kuar ikut pintu blkg hahaha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.111135s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list