Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
13324
View
47
Reply

Anda SUKU apa?

[Copy link]

Author: Syd       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-2-2007 01:38 PM | Show all posts |Read mode
kekadang orang2 ni dia ada suku2 nya sendiri..
dan kita tahu pasal suku-suku nih
sbb orang2 tua akan kasik tau..

mcm orang minang, suku ni amat penting..
sbb salah satunya...kalau sama suku
tak boleh kawin..nanti adalah dorang pecaya
ketulahan ke apa...

hehehe

so, korang tahu ker korang suka apa?
mungkin boleh citer kan serba sedikit..

tq

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2007 08:40 PM | Show all posts
aku SUKU baidi @ SUKU biadap...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2007 01:05 AM | Show all posts
suku kaum ek?
aku banjar...
sebelah mak pure banjar, bapak lak banjar+melayu.
rasanya takde adat yg pelik2 ke apa. sama je mcm org melayu lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2007 09:10 AM | Show all posts
aku orang minang
suku..

si kumbang tak silap (hahaha boleh plak tak silap)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2007 05:07 PM | Show all posts
minang2 ni feymes dgn suku...

suku nenek aku ialah suku biduanda.
significance dia? suku yg bleh jadi buapak/leader kat district nenek aku.

pada satu ari aku tanya nenek aku, "nenek, adat perpatih tu mcm mane ek?"
nenek aku menjawab, "nenek tau eja perpatih dlm jawi jer"

wakakaka.......nenek aku pun tak ikut sgt adat perpatih. hihi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2007 05:39 PM | Show all posts

Reply #3 sayangidaku's post

berckp psl suku kepada banjar ni, aku tau 2 jenis je.
rasanya byk lagi, mak aku penah bgtau.
banjar kaluwak(tak sure spelling), & banjar alai.
aku dr suku kaluwak.
mostly banjar alai tu kat perak.
n kaluwak kat batu pahat, jhr.
bahasa lebih kurang sama...beza sikit je kot.

[ Last edited by  sayangidaku at 10-2-2007 12:56 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2007 11:37 PM | Show all posts
kena balik tanya atok dulu, kui kui
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2007 12:24 AM | Show all posts
Originally posted by Syd at 8-2-2007 01:38 PM
Anda SUKU apa?


Den berasa dari BukikTinggi.Amak den suku Pilliang dan ayah den pulo suku Guci barasa dari gunuang Marapi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2007 12:20 PM | Show all posts

salam

Suku tu puak ek....

Dlm kaum Bugis ada suku tak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2007 10:34 AM | Show all posts
Originally posted by Gravedigger at 10-2-2007 12:24 AM


Den berasa dari BukikTinggi.Amak den suku Pilliang dan ayah den pulo suku Guci barasa dari gunuang Marapi.



laaa
oghang2 awak jo nyoh

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2007 12:04 AM | Show all posts
Originally posted by Syd at 11-2-2007 10:34 AM



laaa
oghang2 awak jo nyoh



Heheh...dunia ini kecil.
Ada seorang kawan keturunan Jawa Johor dan mula-mula dulu masa nak kawin ngan orang Kedah, dia kata anak dia nanti dah keluar dari suku Jawa tapi rupa2nya isterinya itu juga orang Jawa kedah, duduk di Kg.Jawa Kuala Ketil.  
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2007 01:20 PM | Show all posts
aku BUGIS...p.u.r.e....still leh cakap bugis...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-11-2008 02:41 PM | Show all posts
Suku-suku dalam Etnik Minangkabau

Dalam etnis Minangkabau terdapat banyak lagi klan, yang oleh orang Minang sendiri hanya disebut dengan istilah suku. Beberapa suku besar mereka adalah suku Piliang, Bodi Caniago, Tanjuang, Koto, Sikumbang, Malayu, Jambak; selain terdapat pula suku pecahan dari suku-suku utama tersebut. Kadang beberapa keluarga dari suku yang sama, tinggal dalam suatu rumah yang disebut Rumah Gadang.

Di masa awal Minangkabau mengemuka, hanya ada empat suku dari dua lareh atau kelarasan (laras). Suku-suku tersebut adalah:

    * Suku Koto
    * Suku Piliang
    * Suku Bodi
    * Suku Caniago

Dan dua kelarasan itu adalah :

   1. Lareh Koto Piliang yang digagas oleh Datuk Ketumanggungan
   2. Lareh Bodi Caniago, digagas oleh Datuk Perpatih Nan Sebatang

Perbedaan antara dua kelarasan itu adalah:

    * Lareh Koto Piliang menganut sistem budaya Aristokrasi Militeristik[rujukan?]
    * Lareh Bodi Caniago menganut sistem budaya Demokrasi Sosiolis[rujukan?]

Dalam masa selanjutnya, muncullah satu kelarasan baru bernama Lareh Nan Panjang, diprakarsai oleh Datuk Sakalok Dunia Nan Bamego-mego.

Sekarang, suku-suku dalam Minangkabau berkembang terus dan sudah mencapai ratusan suku, yang terkadang sudah sulit untuk mencari persamaannya dengan suku induk. Di antara suku-suku tersebut adalah:

    * Suku Tanjung
    * Suku Sikumbang
    * Suku Sipisang
    * Suku Bendang
    * Suku Melayu (Minang)
    * Suku Guci
    * Suku Panai
    * Suku Jambak
    * Suku Kutianyie
    * Suku Kampai
    * Suku Payobada
    * Suku Pitopang
    * Suku Mandailiang
    * Suku Mandaliko
    * Suku Sumagek
    * Suku Dalimo
    * Suku Simabua
    * Suku Salo
    * Suku Singkuan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2008 03:36 PM | Show all posts
arwah atuk marga lubis, dari sumatera..suku apa tatau lerr
tak sempat nak tanya detail selama hayatnya..me kecik lagi  pun masa tu..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2008 05:11 PM | Show all posts
waa.. banyaknya suku.. aku tak tau pun selama nih...
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2008 09:32 PM | Show all posts
ini kali pertama aku melawat thread sini..unyang awak barasa dari bukik tinggi juo tapi awak indak la pulo tau suku apo..

tapi kalau di sana bolah bolah pariaman la raso awak. kami kdg2 paie ko sano, malawat lwat sadaro awak.

**pardon my bahasa okie awak nak rati banar la, tapi amak, atuak , sadaro maro sumo mmg speaking minang(not sblh nogoghi sano tau, minang indon ni huhu) asal awak pon dari ulu yam sano. unyang smuo bahijrah ke sini.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2008 11:09 AM | Show all posts

Reply #16 kalchi's post

ai paham je apa yu tulis

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2008 06:14 PM | Show all posts

Reply #17 Syd's post

paham ea..

wa tgh nk carik lagu2 minang ni..tp idakla tau d mana nk cariknye.. dload tu bole tapi kdg2 takde yg kita nak kan
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2008 11:53 PM | Show all posts

Reply #18 kalchi's post

kat tiubkau byk laa..esp lagu2 rakyat
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2008 12:18 AM | Show all posts
Originally posted by Syd at 21-11-2008 14:41
Suku-suku dalam Etnik Minangkabau

Sekarang, suku-suku dalamMinangkabau berkembang terus dan sudah mencapai ratusan suku, yangterkadang sudah sulit untuk mencari persamaannya dengan suku induk. Diantara suku-suku tersebut adalah:

    * Suku Tanjung
    * Suku Sikumbang
    * Suku Sipisang
    * Suku Bendang
    * Suku Melayu (Minang)
    * Suku Guci
    * Suku Panai
    * Suku Jambak
    * Suku Kutianyie
    * Suku Kampai
    * Suku Payobada
    * Suku Pitopang
    * Suku Mandailiang
    * Suku Mandaliko
    * Suku Sumagek
    * Suku Dalimo
    * Suku Simabua
    * Suku Salo
    * Suku Singkuan




denla salah sorang eh....namo dlm ic den siap ado nasution laie.....:victory:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.107671s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list