CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 86478|Reply: 194

KEK KASTAD KARAMEL

[Copy link]
Post time 8-2-2007 04:01 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 10-10-2009 10:58

KEK KASTAD KARAMEL


Ini tadi saya buat


Ini semalam

(kalau ikutkan dalam buku atasnya kena perang(bahagian karamel)....mungkin saya guna golden syrup sebab tu tak perang)

Bahan-bahan:-

Untuk caramel

280 g gula
150 ml air
(Saya guna golden syrup)


untuk kastad

3 biji telur kuning
100 gm gula
380 ml susu cair/ sejat

Untuk kek

3 biji telur     (asingkan)
100 gm gula  (70 utk telur putih +30 untuk telur kuning)

70gm tepung gandum
10gm  serbuk koko

50gm mentega cair (warm)

( variety--letak campuran 1 tsp nescafe  mix 1 tbsp air panas dalam kek)

Ayak bahan kering

Caranya:-

1-- Griskan tepi acuan bulat yang berukuran 8"( saya gunakan 9")
2-- masak gula dan air hingga pekat dan menjadi karamel.Tuang kedalam acuan.
      ( atau masak  gula hinga perang masukkan air)
3-- buat kastad..Campurkan kesemua bahan ramuan hingga gula larut ,tapis dan tuangkan keatas gula pekat tadi.

masak---cara steam bake.Letakkan acuan ke dalam dulang pembakar.isi air di dalam dulang sedalam 1 inci.Kalau takut air masuk foil bahagian luar. tin bulat/ kek.Pastikan air panas digunakan.

Suhu pada 180 C  agak hingga masak......


untuk membuat Kek....

Pukul telur kuning dan 30 gm gula hingga kembang dan gebu.
di mangkuk lain pukul telur putih 3 biji  dan gula 70 gm hingga pekat.Perlahan-lahan masukkan bahan kering ke telur putih.masukkan kuning telur  dan mentega cair. kaup balikkan perlahan-lahan.

Tuang ke atas kastard yang telah masak.Pastikan  adunan kek rata,.Nanti bila di terbalikkan kastard akan pecah/ crack
Masak dalam masa 50 ke 55 minit.Biarkan ia selama 15 minit sebelum dikeluarkan dari acuan.




SELAMAT MENCUBA




---saya cuba dari buku Alex Goh( Kenikmatan Coklat)

[ Last edited by  puansri at 8-2-2007 04:26 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-2-2007 04:07 PM | Show all posts

Reply #1 puansri's post

puan sri.. mana cara2 nak mengadunyer.... main campak seme dlm acuan jer ke he he he...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-2-2007 04:16 PM | Show all posts

Reply #2 rimbun's post

saya tengah taip tiba-tiba banyak sangat pop  benda poun hilang sabar yea...... saya taip balik
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2007 04:23 PM | Show all posts
Custard Caramel Cake puansri...hmm nampak sedap. Saya pun ada resepi jugak resepi kek ni, nanti kalau free skit saya letak resipi kat sini.

Buat permulaan saya letak gambar la dulu <tapi saya punya bahagian kek tak menggunakan serbuk koko>


Custard Caramel Cake




Seperti yang dijanjikan ni resepinya.

Custard Caramel Cake

Lapis pertamal

Cairkan 2 sudu besar gula (jadikan gula hangus) dan masukkan kedalam loyang size 10" x 10". ketepikan

Lapis ke 2

1 tin besar susu cair
180gm gula castor
5 biji kuning telur
1 sudu teh vanilla

Cara membuatnya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-2-2007 04:26 PM | Show all posts
post la nan ti boleh cuba....mesti sedap
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2007 04:48 PM | Show all posts
mmm...sedapnyer..weekend ni nanti nak cube
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 8-2-2007 05:19 PM | Show all posts
nampak sedaplah pn.sri...boleh try nih...
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2007 06:14 PM | Show all posts
sedapnyerrrr...

saya pun pernah makan yg macam hanis nyer gambar tuh.. tapi tak dak resepi...
nanti leh cuba.. letak la resepi dia hanis....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-2-2007 08:32 PM | Show all posts

Reply #1 puansri's post

1st time tgk kek camni.....camner nak keluarkan kek dari loyang??cam kek biasa ke??
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2007 08:42 PM | Show all posts

Reply #4 hanis00's post

tekstur kek ni cantik....kek ni manis sgt x?tahan lama mana n simpan kat mana?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-2-2007 09:32 PM | Show all posts

Reply #9 pinKy180's post

senang sangat...macam kek biasa aje...letak dalam board atau pinggan terbalik kan dah siap...
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2007 11:06 PM | Show all posts
re
Originally posted by puansri at 8-2-2007 04:01 PM
CUSTARD CARAMEL CAKE


(kalau i ...

Bahan-bahan:-

Untuk caramel

280 g gula
150 ml air
(Saya guna golden syrup)




Puansri...kalau pakai golden syrup measurementnya agak2 berapa ek??? saya nak perabih stok nih
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2007 12:21 AM | Show all posts
Originally posted by hanis00 at 8-2-2007 04:23 PM
Custard Caramel Cake puansri...hmm nampak sedap. Saya pun ada resepi jugak resepi kek ni, nanti kalau free skit saya letak resipi kat sini.

Buat permulaan saya letak gambar la dulu <tapi sa ...


Kek yang sama ct pernah buat ..
bahagian atasnya chiffon , kemudian kastard dan diakhiri dengan karamel..
memang sedap..ct belajar dari Chef  Federal Flour Mills di Pel. Kelang tahun 2000
Kang kalau ada masa ct tepek resepi...
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2007 08:12 AM | Show all posts
hanis
kena pakai acuan spring form (macam acuan chiskek) ker? kalau pakai acuan biasa tak rosak ker tekstur kastad tu sebab ia lembik
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2007 08:24 AM | Show all posts

Reply #10 pinKy180's post

kalu tak nak manis, boleh kurangkan gula kat bahagian custard tu, boleh simpan dalam peti sejuk.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2007 08:27 AM | Show all posts

Reply #14 sitipayung's post

hanis guna acuan biasa saja, biarkan sebentar lepas masak baru terbalikkan.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-2-2007 09:51 AM | Show all posts
nak tanye..kalau steam bake kite kene guna api atas ke api bawah ke api tgh eh??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-2-2007 01:08 PM | Show all posts

Reply #12 obie_want's post

saya guna dalam  2 tbsp tak mahu manis sangat....
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2007 01:16 PM | Show all posts
hanis00..
sorri..nak tanya..kastardnya tu kena bakar dulu baru letakkan adunan kek ke cmn ekk?

[ Last edited by  tunteja78 at 9-2-2007 01:22 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2007 02:37 PM | Show all posts
mana resepinya hanis????
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

4-5-2024 06:36 PM GMT+8 , Processed in 0.076229 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list