Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
17001
View
141
Reply

Luang Prabang, Laos

[Copy link]

Author: bowind       Show all posts   Read mode

bowind This user has been deleted
Post time 25-2-2007 07:11 PM | Show all posts |Read mode
Raya Cina saya pergi Laos backpacker, ni kali pertama saya ke negeri atas angin ni. Kira-kira 2000KM dari Malaysia, laluan ialah Bangkok - Nongkhai- Viantiane(bunyi Waeng Chen)- Luang Prabang.

Luang Prabang diisyiharkan sebagai UNESCO HERITAGE pada 1995. Disebabkan laluannya agak sukar, tak ramai pi sana. Sekarang ni ada Air Asia (bangkok ke Udon Thani), masa perjalanan lebih jimat.

Laluan saya:  Sungai Kolok ---(bermalam di train)--> Bangkok ----(bermalam di train)- Nongkhai --- Viantiane ---(Bus) --> Luang Prabang....
balik ikut perjalanan sama.

masa perjalanan: 8 hari.

Perbelanjaan: RM900- RM1000. (termasuk shopping, penginapan, tiket, makan, transport.. etc)

mata wang: kip (10000kip=USD1=RM4), Thai Bath boleh guna dimana-mana saja, tak payah tukar USD@kip....





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2007 09:29 PM | Show all posts
me pun dah sampai... route pun lebih kurang sama aje...
dari luang prabang me naik slow boat pegi thailand balik bermalam di pakbeng sebab slow boat ambil masa 2 hari 1 malam, besok petang baru sampai Houay Xai, Laos dan naik sampan seberang sungai ke Chiang Khong, Thailand..
best... murah pun murah... luang prabang pun cantik...
Tapi me singgah vang vieng dulu, pergi trekking, explore gua dalam air...

me pegi sesorang aje..
me pegi dalam 2 minggu, habis dalam 700 RM .

[ Last edited by  faraway at 25-2-2007 08:30 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2007 10:06 PM | Show all posts
wah fara gi sonsorang ke...

wa baru balik chiengmai.. ingat nak la adventure sikit cross border sampai Luang Prabang... tapi pikir2 balik.. malaih la plak sonsorang ke Loas...  tak brani.. ;) ..tp mmg teringin nak gi Laos.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2007 10:21 PM | Show all posts
Originally posted by TipinTakTipu at 25-2-2007 09:06 AM
wah fara gi sonsorang ke...

wa baru balik chiengmai.. ingat nak la adventure sikit cross border sampai Luang Prabang... tapi pikir2 balik.. malaih la plak sonsorang ke Loas...  tak brani.. ;)  ...


sorang dari malaysia dari sampai sana me cari kawan... , masa tu chinese new year 2004..
sampai laos / thai tu me kongsi tuk tuk dengan aussie backpacker, lepas tu kat vang vieng me travel dengan susan, makcik dari aussie gak (masa kenal dia siap harap masa me usia macam susan, me masih travel lagi), lepas tu kat luang prabang, me travel dengan holland backpacker, kami kongsi bayar tuk tuk bawak keliling luang prabang, sampai air terjun, sampai gua yang penuh patung buddha,  so kira jumpa ramai orang jugaklah walau travel sesorang dari malaysia...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 03:24 AM | Show all posts
waaaaaaaa, rindu yo luang prabang !!!!!!!!!! aku dulu stayed kat sana dekat 8 hari ! melepak jer.....rindu laaaaaaa...............skang duk sini sejuk naaaaaaaaak mampos !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! hari ni -20C, beku buntut aku!!
Reply

Use magic Report

bowind This user has been deleted
 Author| Post time 26-2-2007 02:11 PM | Show all posts

Reply #2 faraway's post

slow bot saya tak berani nak cabar

dulu naik train sg golok pi bangkok ambil masa 18 jam, tapi skrg ni jadi 21 jam, is a long~long journey woi...~~

me pi seorang juga... rasa kat sini tak ramai minat Laos, puas saya cari 10 muka surat kebelakang tak jumpa thread tentang Laos.

Vang vieng... me tak singgah, kawan pesan mat salleh suka pi sana, mereka hisap rokok ganja... entah lah... tak kira betul ko tak, saya tak ada masa singgah sana...

me belanja dekat RM1000. buat kira2 sikit, lebih kurang RM500 ialah belanja transport, RM20 guest house + RM8 dorm, RM200 makan, RM200 shopping kat MBK Bangkok(kebetulan Big Sales )

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

bowind This user has been deleted
 Author| Post time 26-2-2007 02:14 PM | Show all posts

Reply #5 tampoi_mari's post

tampoi sekarang berada di Eropah ko?

me kat Luang Prabang suka melepas kat main street, cyber cafe, jarang-jarang masuk vat. pasar malam Hmong seronok juga, semua barang boleh tawar, saya beli Laos Silk 100B + lampu kertas 40Bath, Handbeg RM20, murah giler...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 09:32 PM | Show all posts
Originally posted by bowind at 26-2-2007 01:11 AM
slow bot saya tak berani nak cabar

dulu naik train sg golok pi bangkok ambil masa 18 jam, tapi skrg ni jadi 21 jam, is a long~long journey woi...~~

me pi seorang juga... rasa kat sini t ...

kat vang vieng... me buat trekking ke org asli punya penempatan, explore gua dalam air, yang ni best sebab nak masuk gua
kena masuk dalam sungai dulu... kira masa kat vang vieng, penuh aktiviti dia termasuk duk dalam tube kat dalam sungai.
Dari vang vieng me naik bas ke luang prabang, kira jauh jugak sebab pagi bertolak malam baru sampai, nak pegi luang prabang ni cam naik gunung jugak sebab terasa makin tinggi bas pegi, makin sejuk. Masa tu bilik hotel dalam 3 dollar aje.

dulu me ada buat complete jaduah berapa me belanjakan duit... every single sen.. tapi entah mana dia...

[ Last edited by  faraway at 26-2-2007 08:34 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 09:37 PM | Show all posts
Originally posted by tampoi_mari at 25-2-2007 02:24 PM
waaaaaaaa, rindu yo luang prabang !!!!!!!!!! aku dulu stayed kat sana dekat 8 hari ! melepak jer.....rindu laaaaaaa...............skang duk sini sejuk naaaaaaaaak mampos !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ...

sini -15C pagi ni, tapi tengahari kang cam ada matahari...
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2007 11:17 AM | Show all posts
Camner dgn Visa? Applly beforehand or on-arrival kat border? Berapa RM?
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2007 11:30 AM | Show all posts
Originally posted by TipinTakTipu at 26-2-2007 10:17 PM
Camner dgn Visa? Applly beforehand or on-arrival kat border? Berapa RM?

masa me pegi, masih kena apply visa..
tapi sekarang dah tak perlu rasanya.... percuma visa kat border, cam masuk thai jugak...
apa apa pun tunggu bowind citakan.......
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2007 11:34 AM | Show all posts
ye ka.. I thot dlm SEA Laos & Myanmar still kena Visa. TQ..
Reply

Use magic Report

bowind This user has been deleted
 Author| Post time 27-2-2007 11:34 AM | Show all posts

Reply #10 TipinTakTipu's post

Malaysia passport tak perlu Visa.

passport kita tak perlu Laos visa,  penguatkuasaan bermula Julai 2005. (sorry, bukan 2006)
Mat salleh kena bayar USD30 wow~~~

Memang passport kita sangat bagus, saya dengar crita rupanya kerajaan kita banyak pelaburan di Laos, LAOS DPR appreaciate.....

antara negara asean, hanya Myammar perlu visa, ni yang buat aku malas, walaupun Thailand airasia dah terbang Yanggon.

[ Last edited by  bowind at 27-2-2007 11:41 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2007 08:12 PM | Show all posts
tringat zaman dulu2...naik bas nak pegi van viang,halfway bus berenti tepi jalan bagi sapa2 nak turun...mnyesal tgk dorang beratur ramai2 turun,ingatkan dorang nak buat apa...rupanya muntah...van viang masa tu paradise
Reply

Use magic Report

gabanzack This user has been deleted
Post time 27-2-2007 08:49 PM | Show all posts
Originally posted by faraway at 26-2-2007 09:32 PM

kat vang vieng... me buat trekking ke org asli punya penempatan, explore gua dalam air, yang ni best sebab nak masuk gua
kena masuk dalam sungai dulu... kira masa kat vang vieng, penuh aktivit ...


faraway.... makan camne? takde masalah makanan halal ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2007 08:56 PM | Show all posts
Originally posted by gabanzack at 27-2-2007 07:49 AM


faraway.... makan camne? takde masalah makanan halal ke?

time me pegi dulu, memang bermasalah... banyak restoren mesti ada babi... kalau pegi pasar dia lagi tak lalu..
macam bagai bintanang ada, bukan setakat babi, lembu ayam, memacam...

so me bawak makanan sendiri dr msia (mee segera, coklat), lucky banyak hotel ada sediakan air panas... even kat luang parang time tu pun susah nak cari makan...

tapi ni tahun 2004, mungkin dha berubah, bowind... camana makanan sekarang kat sana...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

gabanzack This user has been deleted
Post time 27-2-2007 09:04 PM | Show all posts
Originally posted by faraway at 27-2-2007 08:56 PM

time me pegi dulu, memang bermasalah... banyak restoren mesti ada babi... kalau pegi pasar dia lagi tak lalu..
macam bagai bintanang ada, bukan setakat babi, lembu ayam, memacam...

so me b ...


tq Fara...  maksudnya dari segi makanan ni mmg problem la...... aku tak suka betul pi tempat2 best tapi tak leh enjoy cuisine dia ....

mmg minat nak pi tempat ni..... kalau org lelaki selamat tak?
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2007 09:22 PM | Show all posts
Originally posted by gabanzack at 27-2-2007 08:04 AM


tq Fara...  maksudnya dari segi makanan ni mmg problem la...... aku tak suka betul pi tempat2 best tapi tak leh enjoy cuisine dia ....

mmg minat nak pi tempat ni..... kalau org lelaki  ...

tunggu bowind cita, mana tau dah senang pasal makanan tu...

heheh kita tak boleh harap dapat semua masa travel kan, makanan tak enjoy, benda lain best...
makanan best, tempat pulak tak enjoy   

lelaki kan...   kalau tak kena kejar dan mengejar dgn wanita laos. selamat pegi dan balik!!



p/s - time me pegi tu ada serang hendaplah pulak, bas lalu, org jahat tunggu... so adalah mati mati sikit...
sekarang dah selamat oklah kot.
Reply

Use magic Report

bowind This user has been deleted
 Author| Post time 28-2-2007 12:11 PM | Show all posts
Originally posted by faraway at 26-2-2007 09:32 PM
kat vang vieng... me buat trekking ke org asli punya penempatan, explore gua dalam air, yang ni best sebab nak masuk gua
kena masuk dalam sungai dulu... kira masa kat vang vieng, penuh aktivit ...


Rasa rugi tak henti kat Vang Vieng...  saya tak erti berenang, bahaya ko...

skrg ni naik bas dari Viantiane ke Luang Prabang semakin mudah, setiap hari lebih 8 kali bas bertolak dari Northest Bas Station ke Luang Prabang, yang mana nak pi Vang Vieng pun boleh juga.... pasal laluan sama...

Northest Station Bas Viantiane. Tel: (020)56154942

Jenis Bas          Jadual perjalanan       Tambang
air-cond Bas       6.30am                    100,000k
local bas            7.30am                      90,000k
VIP bas             8.00am                    115,000k
air-cond bas       9.00am                    100,000k
local bas           11.00am                     90,000k
local bas           13.30pm                     90,000k
local bas           16:00pm                     90,000k
local bas           18:00pm                     90,000k
air-cond bas      19:30pm                   100,000k

Jadual Perjalanan air-cond bas, memang selesa lah, siap dengan entertaiment....


ni Northest station bas Vantiane, siap dengan kedai runcit dan kedia makan, tandas awam bersih, boleh mandi....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

bowind This user has been deleted
 Author| Post time 28-2-2007 12:19 PM | Show all posts
Originally posted by arjeee at 27-2-2007 08:12 PM
tringat zaman dulu2...naik bas nak pegi van viang,halfway bus berenti tepi jalan bagi sapa2 nak turun...mnyesal tgk dorang beratur ramai2 turun,ingatkan dorang nak buat apa...rupanya muntah...van ...


  kawan ku pun pesan jangan kenyang bimbang muntah, so... bila naik bas 19:30pm , saya dinner 3 jam lebih awal, sepanjang jalan tak rasa nak muntah, orang lain nampak selesa... tidur je... mungkin bas malam lebih selesa....   

kami tiba di luang prabang pada 4am, sejuk...~~ rasa termasuk peti sejuk....gementar...  di bas station luang prabang tu, tuktuk nak hantar ke pusat bandar tapi charge USD1... mahal... lepas tu share tut-tut dengan mat salleh, 5000k (RM2) jah....

p/s - time me pegi tu ada serang hendaplah pulak, bas lalu, org jahat tunggu... so adalah mati mati sikit...sekarang dah selamat oklah kot.


  betul kata fara, skrg semakin selamat, tentang serang hendap langsung tak berlaku, masa saya naik bas malam tu, bas berhenti untuk makan saja.

[ Last edited by  bowind at 28-2-2007 12:48 PM ]
Reply

Use magic Report

bowind This user has been deleted
 Author| Post time 28-2-2007 12:42 PM | Show all posts
Originally posted by faraway at 27-2-2007 09:22 PM

tunggu bowind cita, mana tau dah senang pasal makanan tu...  


  tak banyak beza...
kat jalan utama (Sisavangvong Road) ada sebuah kedai roti :  roti panjang, croissant, plastry... boleh tahan.
Di depan kedai roti ada sebuah kedai vegetarian, kita ikut mat salleh makan sayur aje....
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2007 09:00 PM | Show all posts
Originally posted by bowind at 27-2-2007 11:11 PM


Rasa rugi tak henti kat Vang Vieng...  saya tak erti berenang, bahaya ko...

skrg ni naik bas dari Viantiane ke Luang Prabang semakin mudah, setiap hari lebih 8 kali bas bertolak da ...

  me pun tak reti berenang, terapung aje macam ikan , cuma kua kua kaki dengan pelampung aje, lalu bawah pintu gua nak masuk dalam gua dalam sungai tu aje dalam vang vieng.... rasanya u memang rugi sangat tak pegi vang vieng... busy sangat kat vang vieng dengan trekking semua tu.... best sangat.

dah maju sikit bas station dia, dulu kecik sangat, depan tu penuh orang jual roti panjang tu dengan 'beca' semua tu..
me pun naik bas dari vang vieng dari vientine... bas stop kat vang vieng luar pekan dia.. so kena jalan kaki sikit cari hotel,
me ikut tour trekking dr hotel yang me duduk ...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2007 09:07 PM | Show all posts
Originally posted by bowind at 27-2-2007 11:19 PM


  kawan ku pun pesan jangan kenyang bimbang muntah, so... bila naik bas 19:30pm , saya dinner 3 jam lebih awal, sepanjang jalan tak rasa nak muntah, orang lain nampak selesa... tidur je. ...


vang vieng jam pagi camtu, hari tu me orang bertama rasanya tunggu bas, sbb dapat ticket no. 1. then kenal shane budak us sebab dia dapat seat no. 2, so bila bas dah start nak jalan, lao people pun sekalilah, depan me dengan pegang ayamlah, dan agak ada yang naik bas nak ke kebun.. bas berhenti makan jugak, dapat peluang rasa makan nasi dalam buluh, dorang jual nasi kosong aje... buahan buahan...

dengan bas terasa macam panjat gunung jugak sebab bas pusing pusing sampai kami kat puncak bila tenguk orang pakai baju tebal... dan bila turun nampak sungai, me ada buat catatan pasal pengalaman ni tapi semua catatan me buat masa travel smeua kat msia...
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2007 10:25 AM | Show all posts
apa yang menarik nya kat Laos ni? murah sesangat  barang2 kat sana ,ya? tempat slamat ke nak gi?
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2007 10:36 AM | Show all posts
murah pun murah, me beli tshirt kenangan kat luang prabang dalam 3 dollar aje...

dont worry, me pergi sorang selamat pegi balik, bowind pun selamat pegi balik... tampoi mari pun.. so insya allah selamat pegi dan balik
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.063223s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list