Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
94131
View
414
Reply

Bela Ikan guppy

[Copy link]

Author: mYa    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-6-2012 04:53 PM | Show all posts
Reply 400# cagOO


    emm.... ok, cuba tukar cara pembelaan guppy lepas ni...

Equipment kene ada,
- Anti klorin
- Filter (beli yang Hang on back filter tu je....tapi filter ni untuk aquarium yang tak de penutup sesuai la, kalau tak, banyk lagi jenis filter yang murah kat kedai tu. dapat canistr filter lagi terbaik..tapi mahal... hehehe)
- Garam (bukan garam kat pasar untuk buat masak tu.. beli kat kedai ikan)
- Akuarium.

Penyediaan air buat pertama kali.
- Isi air dalam akuarium, dan masukkan anti klorin. kalau aqua 3 kaki, anti klorin kene 2@3 tutup (refer pada instruction di botol),  setakat 7 titik, tak cukup.....
- letak garam, kalau tank 3 kaki masukkan 1 sudu je dulu garam.
- Isi filter dengan accessori (span etc.) dan pasangkan.
- Isi ikan

Untuk permulaan ni, mungkin ada ikan yang mati sebab nitrogen cycle tak de. tapi tak pe..
Kemudian seminggu sekali buat water change 30%-50% sahaja. jangan lebih. dan tambah garam.
Lepas tu follow keadaan ikan mcm mana,,,
Bagi makan ikan 2 kali je sehari, bagi ikut keperluan je, jgn terlebih lebih....
ok tak?
Cuba buat eksperimen nie....  
Kalau dengan cara ini pun tak ok, mesti ada sebab lain.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2012 04:11 PM | Show all posts
Reply 401# rendang_raya

...i'll try...thankss
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2012 04:37 PM | Show all posts
Reply  rendang_raya

...i'll try...thankss
cagOO Post at 14-6-2012 16:11



    huhu.....  cube sebaik mungkin untuk membela....   mesti boleh... kalau dah pas bela guppy, boleh la bela Kelisa plak lepas ni.....
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2012 05:45 PM | Show all posts
salam..
saya ahli baru kat cni. sydh baca semua drp page 1 sampai abis... byk info dan pengalaman yg sy dpt.

ceritanya mcm ni...sy baru berkecimpung dlm bidang keguppiyan ni..lebih sebulan yg lalu. masa tu sy beli 2 ekor guppy dan 2 ekor tetra dlm tank kecik jer...lebih kurang 1 kaki.. xder water filter / water pump pun.

setakat sebulan lebih semua ok..hidup aman damai.

tp mgu lepas, sy ada beli internal water filter... mcm ni :

the problem is, utk tank kecik sy nih...water filter tu sbbkan arus mcm kuat sgt..kadang sy tgk guppy2 dan neon tu mcm tak selesa jer bila saya pasang water filter tuh.

kemuncaknya..sekor guppy sy ditemui mati di luar akuarium masa sy balik keja 2 hari lepas..sy suspek dia melompat keluar dr tank pasal stress dan bunuh diri kot ...sy buat andaian..maybe dia x selesa dgn arus dlm tu yg agak kuat atau maybe bunyi bising motor filter tuh.

satu lagi problem dgn guppy sy ni...badan dia mcm ada line merah panjang sampai ke ekor...mcm luka pun ada gak..sape ade pengalaman ttg nih?

help me pls...tq otai2 dan sifu2 guppy.

p/s ; baru tambah balik 2 ekor guppy selepas kematian sekor...takleh byk2 sbb tank kecik jer.heheh



Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2012 01:49 PM | Show all posts
filsuf posted on 3-10-2012 05:45 PM
salam..
saya ahli baru kat cni. sydh baca semua drp page 1 sampai abis... byk info dan pengalaman y ...

Akuarium saya pun kecik 2 kaki panjang aje, dan bila masukkan pam air, terus menyembur sampai satu akuarium bergelora.  Kesian ikan2 semua pakat berkumpul kat satu sudut yang terlindung sikit.  Jadi apa saya buat ialah, beli kayu yang agak besar tapi muat kat dalam tu, dan letak betul2 depan muncung pam.  Kayu tu berlubang2 dan bercabang, jadi semburan tu keluar sikit2 ikut celah2 lubang dan cabang, dan separuh lagi ke arah tepi .  Nampak ikan2 ok seronok berenang2 tanpa takut2 lagi.

Gambar ni agak kabur, jadi tak berapa nampak ikan2 guppy, molly dan platy kat dalam tu.  Ada juga ternampak 5-6 ekor anak ikan molly kat celah2 kayu tu.


Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2012 12:41 PM | Show all posts
filsuf posted on 3-10-2012 05:45 PM
salam..
saya ahli baru kat cni. sydh baca semua drp page 1 sampai abis... byk info dan pengalaman y ...

salam..

salah satu cara nk kurangkan aliran air yg deras dari pump adalah cuba filsuf amik / potong kapas filter yg wane putih tu..gumpalkan smpi saiz sama dgn muncung salur keluar pump tu..then sumbatkan kt salur keluar..pastikan cukup padat sbb kapas klu dah masuk dlm tank akan jd lembut dan kemungkinan kapas tuan akan dihembus keluar..cube cara ini sbb saya pon dulu kene msalah tu..sumbat kt muncung air keluar selain dpt kurangkan flow air ia dpt bantu menapis air yg keluar..2 dlm 1..

selamat mencuba

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2014 12:35 PM | Show all posts
azam2066 posted on 29-3-2007 08:47 PM
kalau tak caya try buat gini: kau ambik ibu yg bunting. asingkan ke kolam lain. kau tgk, dia akan be ...

hai azzam so u suggest yg bunting x payah asingkan lah ni. lpas dea beranak baru asingkan anak dea erk??? sbb ada beli breeding box dlu. boleh2 dua ekor jer anak dea hu..hu... pastu sekor mati...
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2014 12:33 PM | Show all posts
up balik lama dah syap
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2015 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Hai semua... dah tak de lagi ke cerita2 pasal guppy eh...
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2015 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Hai semua... dah tak de lagi ke cerita2 pasal guppy eh...
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2015 04:55 PM | Show all posts
hmmm..ikan guppy saya 6 ekor dah mati semua..mula2 sekor lompat keluar dan dpt diselamatkan selang seminggu lompat lagi keluar... tapi yg ni tak dpt diselamatkan, 2 ekor lompat, seminggu lepas tu 3 ekor mati dlm akuarium.... tinggal sekor, bangun pagi nk bagi mkn tgk dah takde..puas lah godek2 dlm akuarium tu, tak jumpa..tgk sekeliling kot2 lompat keluar pun takde... sekali check dalam water filter tu... huhhuhu sangkut dalam tu.. kesian dia. cadang nk beli lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2018 04:02 PM | Show all posts
iols bela ikan gapi kat dalam ofis...ade tips tak tanak bagi air and bekas tu tak busuk
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 12:24 PM | Show all posts
lil_honey replied at 15-11-2018 04:02 PM
iols bela ikan gapi kat dalam ofis...ade tips tak tanak bagi air and bekas tu tak busuk

Good...tengok ikan berenang boleh kurangkan stress.

CARA MENJAGA AIR AQRM.

1. Jangan over-feeding. (Tengok sukatan)

Ikan2 hanya makan dlm 5-10 minit pertama.
Ada lebihan selepas 10 minit, guna net and scoop it out.

Next feeding awak kurangkan sikit dari First Feeding sebelumnya
and lepas 10 minit kalo habis maknanya sukatan makanan diberi adalah tepat.


2. Hari cuti Sabtu/Ahad.

Beri makanan macam biasa pada hari Jumaat.

Jangan letak makanan berlebihan kononnya utk ikan
makan hari Sabtu or Ahad.

Makanan2 ikan yg tidak dimakan akan menyebabkan air aqrm
menjadi toxic dan ikan2 akan mati.


3. Pasang Filteration system. (Ikut saiz aqrm)

Filter akan memastikan air aqrm kita bersih dan tak busuk.


4. Kalo takde Filter System, feeding makanan cuma 1x sehari.


5. Do weekly water changes max cuma buang air lama 50% sahaja,
dan ganti/tambah dgn air baru + anti klorin ( dont go more than this, ikan2 akan mati )


Any doubt, feel free to ask. Tapi kdg2 Red jarang tgk msg.


Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2019 10:10 AM | Show all posts
Redskins replied at 30-11-2018 12:24 PM
Good...tengok ikan berenang boleh kurangkan stress.

CARA MENJAGA AIR AQRM.

ikan guppy sy mati dah bang...
maybe ari tu, suhu air tak sesuai dgn dia..sebab air coway kat ofis sejuk sgt..terus mati ikan saya..
dah la cantik2..
nangis jugak la tgk dia mati..

la ni bela ikan laga...letak kat umah..senang sikit..
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2019 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
saya ingat weekend nie nak ajak husband beli ikan.. anak sulung saya suka sangat dengan binatang. hari tu bela anak ayam tapi sebabkan rumah kami nie tingkat 1 jadi macam tak berapa sesuai. sempat bela sebulan je.. menangis jugak la dia masa kitorang bawak pegi sedekah kat kawan anak2 ayam dia.

saya plan nak beli pasu lebar n pokok kiambang.. letak ikan guppy dalam tu. sesuai ke yea? ingat pasu tu nak letak kat balkoni rumah.. balkoni rumah saya terlindung sikit dari cahaya matahari pagi & petang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083498s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list