JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
86946
View
412
Reply

Bela Ikan guppy

[Copy link]

Author: mYa       Show all posts   Read mode

Post time 29-3-2007 05:06 PM | Show all posts
win penah beli ikan dulu ...
tp ikan laga ... heh heh ... dlm balang kecik

nak bela ikan balik le .. cam best aje baca citer korang pasal guppy ...
kalo win bela dlm cam bekas besa tapi bukan akuarium ok tak ?
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 06:18 PM | Show all posts
ikan black molly rina beranak..penuh kolam...bestnya...dlm 15 ekor baby dia.....
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 08:47 PM | Show all posts

Reply #79 mYa's post

kalau tak caya try buat gini: kau ambik ibu yg bunting. asingkan ke kolam lain. kau tgk, dia akan beranak dan mati lepas tu, sebab pertukaran suhu air yg mendadak.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 10:57 PM | Show all posts
ibu ikan  black molly rina dah mati
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2007 01:13 AM | Show all posts
pastu lak..klu ikan guppy ni dah beranak..nenek kita asingkan anak2 dia lam bekas lain..sbb dia cakap ibu or bapak dia akan makan anak2 ikan tu..so bila anak2 tu dah besao..lepaskan semula bersama2 ikan2 yng lain
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2007 09:05 AM | Show all posts
azam
aritu aku asingkan ibu bunting ...la ni dia mmg dlm akuarium lain la..
abis tu kalau aku dok tukar2 air tu..tak ke suhu dia pun jadik lain..la ni aku asing 2 ekor dlm akuarium lain..tunggu dia beranak..

nanti lepas beranak dia mati ke..siannye...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2007 09:09 AM | Show all posts
rina kesiannye..takpe anak dia banyak..tapi berapa lama baru anak dia bole jadik ibu ek?

ade tak 3 bulan?

mcm gupi saya ni...rasa2 dah 1 bulan lebih dah..besar tu jek...maybe baka kecik kot..yg kat kedai tu cm besar plak..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2007 12:06 PM | Show all posts
mya ikan black molly punya baby pun kecik2..bezanya warna hitam...itulah baby2 ikan ni lambat besar....

rina takut ikan kap mkn ank ank ikan rina.......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2007 02:36 PM | Show all posts
alih laa rina..

saya punye sword tail tu sume jantan la..nak beli yg betina..
sekali pergi kat kedai nengok ..lah ade yg orange sword tail..ade yg red sword tail..(red ngan org tu cam lebih kurg je)..kompiuh makcik nengok..kalau beli tersalah jenis takpe ke..bole ke dia 'mate'...jadik pan asian la plak anak dia...

sape pernah nengok ikan mcm berenang bergulung2..eh nak mati ke ikan ni..tapi esok tgk ok balik..dia gatal ke ape...sape nak garu badan dia..tu yg die bergulung tu kot..

win,
meh la bela sama2..

ini budget yg saya kuarkan waktu nak beli ikan gupi :

- akuarium 2 kaki siap gambar kat blakang (tanpe penutup tanpa kaki   
   tanpa lampu) - rm28 (beli kat sg buluh)
- water filter - rm23
- pokok rm 1.50
- batu : rm2 batu kecik, rm 4 batu besar
- anak ikan separuh free , separuh beli (dah beli dalam rm15)
- anti klorin - rm2
- makanan ikan - rm1 - tahan sebulan

walah..hasilnye akuarium ngan ikan gupi ..buat memenuh masa terluang...kadang2 malas nak pergi tgk ikan tu..pening la..skejap lari sana sekejap lari sini..


tapi win kalau nak bela pakai balang besar pun no hal..
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2007 03:43 PM | Show all posts

Reply #86 mYa's post

TAK USAH TUKAR AIR SELALU. IKAN GUPPY TAK KISAH SGT PASAL KUALITI AIR. KECUALI AKUARIUM YG KITA GUNA UTK TGK KECANTIKAN IKAN. AIR MESTI CANTIK. TP KALAU UNTUK TUJUAN PEMBIAKAN, AIR TAK PERLU CANTIK TP KUALITI JGN TERUK SGT. AIR YG KERUH TAK SEMESTINYA KUALITI TERUK DAN BEGITULAH SEBALIKNYA.KALAU NAK TUKAR AIRPUN TUKARLAH 25% JER. BUKAN SEMUA.SEDUT KOTORAN KAT DASAR JE.

[ Last edited by  azam2066 at 31-3-2007 03:46 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2007 03:45 PM | Show all posts

Reply #89 mYa's post

MYA, SWORDTAIL KAU DAH BERANAK LOM?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2007 07:17 PM | Show all posts
mana ade beranak
sume 'jate' - jantan la
nak ke kalau beranak?

eh bila gupi betina dah boncit brapa lama baru anak ikan kuar..
ikan aku dah 2 minggu boncit (asing dr jantan)..tapi tak beranak2 ma...
tak makan nasik aa?.....

psl air..dah seminggu lebih tak tukar..skrg sudah malas...tapi ikan masih ok..
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2007 08:19 PM | Show all posts
ikan rina lps beranak terus mati......
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2007 08:48 PM | Show all posts

Reply #92 mYa's post

30 hingga 40 hari
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2007 09:34 AM | Show all posts
tu dia..30-40 hari..so dia bunting +- 1 bulan 1/2 la..
ok ade lagi 2 wks la aku tunggu ..
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2007 12:37 PM | Show all posts
ikan rina byk yg mati...tak tahu apa punca......
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2007 12:44 PM | Show all posts
mcmana nak buat ni...help
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2007 06:11 PM | Show all posts
camne nak tahu dia jantan ke betina ek?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2007 06:37 PM | Show all posts
yg jantan kurus yg pompuan gemuk
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2007 09:16 PM | Show all posts

Reply #98 nenektua's post

jom lepak kat board animal lover. kat sana aku ada terangkan.kat sinipun aku dah ceritakan rasanya.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.038702s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list