JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
85642
View
412
Reply

Bela Ikan guppy

[Copy link]

Author: mYa       Show all posts   Read mode

Post time 3-4-2007 09:17 PM | Show all posts

Reply #96 rinafarha1709's post

punca utama mestilah air
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 12:48 AM | Show all posts
mcmana nak buat ni azam??????????
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 04:02 PM | Show all posts

Reply #102 rinafarha1709's post

cuba yg ni dulu. ok, tadah air paip dan simpan semalaman. esoknya ambil bahagian atas sahaj. perlahan2 tau supaya klorin yg mendap di bhgn bawah tidak diganggu. isikan dlam akuarium kau tu. tanpa pengudaraan atau apa2 aksesori, isikan ikan guppy 2 ekor jer dahulu. cuba buat dan bg tau pd aku.k
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2007 07:46 AM | Show all posts
thanks azam..rina akan cuba sekarang...tadah air paip.........esok baru leh letak kapi.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2007 07:47 AM | Show all posts
semlm pun ada lagi kapi yg mati..sedih sgt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2007 02:12 PM | Show all posts
azam
aku dah gi board animal lover tu..best gakla ..mcm2 tau..

ok harini ade masalah baru..ikan2 gupi tu kalau tgk betul2 perut dia mcm boncit..tapi dia bukan betina tau..dia jantan (ni belajar dr thread kat animal lover..)..mcm nak meletup je perut dia tu..

ni camne plak nak ubat ni...
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2007 02:23 PM | Show all posts
SYOK PULAK BACA PASAL IKAN NI..MAMI MMG SUKA NENGOK IKAN NI..BLEH TAK SEDOR SAMPAI PETANG...DULU ADA JUGAK BELA IKAN GAPI NI KAT OPIS..LETAK LAM BALANG N TARUK POKOK KELADI DALAM TU...NGAN BATU WARNA WARNI..CANTIK..MAMI PUNYA JAGA IKAN TU, TETIAP KALI NAK TUKAR AIR JER MESTI TADAH AIR YANG TAPIS KAT PANTRI OPIS TU..SKALI NAK JADI CITE..MAMI TESALAH TADAH, TETEKAN AIR PANAS BERASAP YANG ORG BUAT KOPI TU...HAAA..APE LAGI, MASAK LA IKAN TU..KESIANNNNNNNN SANGATT..PASTU DAH TAK BELA LAGI...SEKARANG BARU TERINGIN NAK BELA PULAK SBB CADANG NAK BUAT AKUARIUM SEBAGAI PEMBAHAGI RUANG ANTARA LIVING DGN DINING TU...SO, BLEH BELA IKAN GAPI BEBANYAK...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2007 02:39 PM | Show all posts
mami

musti besar umah mami ni kan..cantiknye kalau akuarium buat pembahagi ruang..mami beli la banyak2 sket ikan..tapi jangan campur ngan yg besar..jadik menu dia jek nanti..

selain gupi saya suka gak ikan emas ..tapi ikan emas ni suka kotorkan air ..dia suka amik pasir masuk dlm mulut pastu luah luah..kotor la air..

azam...
since dah jarang tukar air ni ..banyak la plak binatang2 lain yg hidup dlm tu..ade siput kecik2 plak timbul..ni bahye ke tak? setakat ni aku biar jek..ade ikan2 yg mati tu..siput2 tolong bersihkan..clear sikit...
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2007 03:17 PM | Show all posts

Reply #106 mYa's post

kira boroi la tu.... tak dapek den menolong ee.... kena diet tu...hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2007 03:19 PM | Show all posts

Reply #108 mYa's post

siput tu ok, dia makan algae jer, penghurai gak tu..cuma kontrol jgn banyak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2007 06:13 PM | Show all posts
mcm tu bukan masalah kronik la tuh..ok selamat ikan2 tu..

jangan banyak ke? dia dah beranak2 dah la ni..kang dengan ikan2 idup di makan lak..

nanti bila senang amik gambar ikan2 tu..tempek sini..
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2007 09:26 PM | Show all posts

Reply #111 mYa's post

ok.dah dapat lom ikan guppy betina?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2007 09:52 AM | Show all posts
azam
gupi betina banyak dah..

sword tail betina belum dpt lagi..tgk la weekend ni pegi beli ke ape
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2007 03:50 PM | Show all posts
semlm punya ler sedih byk ikan rina dah mati
tgk tgk pagi tadi..ikan2 yg mati tu tinggalkan byk ank ank ikan....utk rina...
baby2 lagi..mereka sembunyi celah batu..tu rina tak perasan kelm
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2007 07:05 PM | Show all posts

Reply #113 mYa's post

jgn salah pilih jantina pulak.tengok gonopodium dia tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2007 08:02 AM | Show all posts
azam
aku tgk ekor dia jek..kalau ade extension cam ekor burung tu jantan kot
tapi ni aku sakit hati ni...apek kedai tu bagi aku ikan yg x sihat kot..2 hr jek aku beli ...4-4 ekor mati...susah sgt ...aku balik kg nanti aku amik jek bapak aku nye...

aritu aku nampak ikan tiger ni kat kedai..aku dah nak beli tapi apek ckp ini ikan ade sikit nakal tak bole cmpur gupi...so forget it lah
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2007 05:55 PM | Show all posts
lihat video bagaimana guppy beranak. bayangkan kalau ada ikan lain disekelilingnya. tentu anak ikan tu kena" ngap". Jadi lebih baik kita sediakan breeding trap. biasanya 1 ibu boleh keluarkan 30-40 ekor anak. kalau dapat kurang dpd jumlah tu, maknanya dah kena ngap la tu.

KLIK KAT SINI

[ Last edited by  azam2066 at 13-4-2007 04:02 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2007 04:05 PM | Show all posts
NI ADA SATU VIDEO ORG LAIN PUNYA. KO TENGOK MCM IBU DIA MAKAN ANAK. INGAT, IKAN TAK DE PERASAAN TAU

KLIK SINI

[ Last edited by  azam2066 at 17-4-2007 08:52 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2007 05:18 PM | Show all posts
cutenya ikan guppy beranak
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 01:51 PM | Show all posts
setahu aku ikan guppy yg plg senang dibela,tak byk songeh,dulu masa blom kawen aku ade bela mula2 sepasang je, pastu dia biak sampai dekat 40ekor aku ade kena guna 2 akuarium, yg besh nye bela guppy dia kacuk sesama sendiri anak2 ikan especially yg jantan bila dewasa cantik betul colornya, pastu pernah sekali aku blk kg 3 minggu, tkde sape kasi makan guppy tu tp time aku blk ade gakla 10 ekor mati out of 40 yg lain sihat cuma lemah skit, pastu aku pun pernah membidankan guppy betina aku bersalin dh selalu sgt bersalin sbb asyik jantan nk mengawanjee.. time dia beranak nk kena asingkan ibu yg nk beranak tu dr ikan lain, pastu bila dia tgk meneran nk kuar anak tu,kalau nk anak selamat cepat la asingkan anak tu kalau tk ibunya makan semula...penat laa aku menunggu sekor guppy betina beranan sbb sekor guppy betina leh beranank dlm 20 ekor anak dlm satu masa bayangkan...tp sejak aku dh kawin ni semua ikan aku kasi org.....ni rase mcm nk start balik la hobi tu... guppy ni aktif oooo...yg jantan terutamanya mengejar betina je, so dinasihatkan sekor jantan kena la cari sekurangnya 3 betina letak ngan dia kalau tak sian betina yg sekor tu,takleh nk rehat asik kena kejar je sedar2 bunting
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2007 04:40 PM | Show all posts
mia
saya masih di tahap bawah lag dr amatur..nak try buat cam mia tu...biakkan

azam
dah dapat dah sword tail betina tuh..dr bapak saya..eheheh..banyaaaaaaakkkk..sekali dia bawak ngan anak2 yg baru kuar sekali..halus2..lagi la challenging nak bela dari kecik but i like...

ikan sunset matty saya pun dah ade kawan..campur plak sama anak2 molly yg halus2 warna hitam..makin meriah akuarium aku..

cuba suggest ikan ape lagi yg kecik2 yang bole idup dlm 1 akuarium..tak mo yg garang (tiger barb , angel fish etc)..

skrg dlm akuarium ada:
1) gupi
2) sunset matty
3) molly
4) sword tail
5) platty
6) neon tetra
7) sila tambah ..saya nak gi carik..ehehehhehe
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2007 09:14 PM | Show all posts
Originally posted by mYa at 17-4-2007 04:40 PM
mia
saya masih di tahap bawah lag dr amatur..nak try buat cam mia tu...biakkan

azam
dah dapat dah sword tail betina tuh..dr bapak saya..eheheh..banyaaaaaaakkkk..sekali dia bawak ngan anak2 y ...



mmg best bela ikan comel2 ni, tk silap ikan guppy leh survive walau seminggu tk makan,pastu makanan dia pun murah,kalau U beli guppy betina kt kedai,cari yg bawah perut dia agak hitam atau gelap,that's because dia tgh preggy tu psl perut color gelap,so bawak blk umah terus dpt anak2 express....ikan lain yg saya pernah bela moly fish,,tp molly ni bg saya ade skit lembap cuma montel tu yg wat dia comel,tp guppy mmg mudah tak attack ikan lain walau put together with other ikan cuma ikan lain yg saya tau leh cmpur ngan guppy ke tidak tp molly, yes can
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2007 08:52 AM | Show all posts
mia
baru2 ni ayah saya beli ikan betina gupi yg saiz besar tu..beli di shah alam akuarium..1 ekor rm4..
mmg gemuk gila la..tunggu masa nak beranak..bawak balik kg..beli 4 mati 3..mungkin sbb tukar air..tu yg sekor tu pun tak tau ape nasib kat kg sana..bapak buh dalam kolam dia..kalau ade rezeki ujung bulan ni bole la saya balik and sauk anak2 ikan ..hahaha..

tapi bela dlm kolam lagi puas hati..cuma tak leh nengok ikan dr tepi la..tgk kot atas jek...

ikan2 ni saya perasan suka makan ape tah kat pokok2 hidup...sume dok berkumpul kat pokok tu...azam ape yg ikan ni makan ek?
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2007 01:08 PM | Show all posts
Originally posted by mYa at 18-4-2007 08:52 AM
mia
baru2 ni ayah saya beli ikan betina gupi yg saiz besar tu..beli di shah alam akuarium..1 ekor rm4..
mmg gemuk gila la..tunggu masa nak beranak..bawak balik kg..beli 4 mati 3..mungkin sbb tu ...



setahu aku ikan ni makan jentik2 dgn makan aku beli kt kedai,mahal laa sekor sampai RM4,saya dulu thn lepas selalu beli kt Setiawangsa sini sekor dlm RM1 je tk kira laaa apa jantina...plg mahal sekor RM 2.00 tu kalau yg jenis besar skit and lawa
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2007 02:58 PM | Show all posts

Reply #123 mYa's post

apa yg dia makan ha? kau tanya macam la aku ni pakar. kau beli teleskop, kemudian kau ambil air atau apa2 benda dalam air tu, kau tengok kat mikroskop. mcm2 ada....sebab tu anak2 ikan suka lepak kat sana. so, sbb tu kalau nak buat breeding trap kena taruk tumbuhan air kat luar breeding trap tu. ibu ikan kat dalam la. bila ikan beranak jer, naluri si anak akan terus tuju ke tumbuhan air. maka selamatlah anak2 ikan dpd dimakan ibunya.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050981s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list