Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
70230
View
208
Reply

Sudut Kolej Profesional MARA

[Copy link]

Author: rurouni_khairul       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-3-2007 08:00 PM | Show all posts |Read mode
Sape kat sini sedang dan bekas pelajar Kolej Profesional MARA? Dulu adik aku blajar kat KPM Branang amik Diploma in Accountancy.

Logo KPM



[ Last edited by  rurouni_khairul at 16-3-2007 01:23 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2007 11:51 PM | Show all posts
yo..
student KPM Indera Mahkota kat sini :bgrin:
tp wat DECom ah..
ramai gak geng2 baik kat situ student kos DIA ^_^
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2007 10:44 AM | Show all posts

Reply #2 emiko's post

Belajar lagi ke nie? Asal Pahang jugak ker?
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2007 01:10 PM | Show all posts
yeah..baru sem 1 mah (lambat smbg blaja )
a'ah orang pahang cuma skarang famili dok kat KL..
kire sy blaja kat kampung sendri ah tu

nnt nk kene ajak bebudak tuh join sini neh..ramai tatau psl forum ni haha

so camne ngan adik rurouni tu..pas abes wat DIA dier sambg wat degree ke guane? kalo ye dier wat kat guane? ke keje teros? dgr cite senang gak dak2 KPM nak dpt keje kalo oke result dorg.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2007 02:29 PM | Show all posts

Reply #4 emiko's post

Die skrg keja pembantu cukai kat satu accounting firm kat KL nie...okaylah jugak result die tuh sebab senang dpt keja..cuma tuh aje laa, gaji ciput sket..biase la diploma.

Eh! Ko budak KPM kan? Citer le sket pasal sejarah kolej dan cawangan2 yang ada. Pastuh bagitau camner nak apply masuk....bole promote sket kolej ko di mata dunia!
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2007 06:48 PM | Show all posts
ic..gd for him/her alaa at least senang dpt keje kan..tu yg ada ijazah kat luar tu berthn2 dok nganggur lg ohok2..

ayoo tatau sgt mahh sejarah2 ni..wakakaka nih KPM kene bayo elaun lebey ni sbb tlg promote (tp mmg ye pun ramai tatau kewujudan KPM neh T_T)

papepun sesape yg berminat n nak peluang kedua utk smbg stadi leh ah try tgk website KPM, http://www.kpm.edu.my/
lebey2 lagi pada yg dh dpt result SPM/STPM tu tapi tak dpt result cemerlang (biase ah ikut negara kite ni kene dpt byk2 A baru cemerlang..kalo tak dorg kate ko bodo piang XD).Start this sem, kalo kat KPMIM ni age limit 30 thn ke bawah kalo tak silap (sbb start semester ni kitorg ada student yg umur 23,27,28)..sebelum ni 21 thn ke bawah..KPM lain x sure plak ^^ same je kot..

KPM yg beroperasi skarang ada 4 je rasanye..KPM Beranang Selangor, KPM Sri Iskandar Perak, KPM Melaka, ngan KPM Indera Mahkota Pahang.

dier yg bestnye gue yg fail Math Mod dlm SPM n dah umur 21 neh dpt gak smbg stadi sbb ada course yg just nak result untuk Eng je oke..kire mmg tempat mereka2 yg tetiba dapat kesedaran yg dorg nak majukan diri gaks walopun result SPM x gempak.

n yg paling best skali sume di tanggung beres siap dapat elaun rm265 lagi tu setiap bulan..duit yuran pengajian ke, hostel ke ape sume (kecuali duit makan ngan duit utk nota2 sume duit ko sendiri ah) ditanggung beres. Just kene bayar rm250 kalau tak silap masa pendaftaran n rm300 sumthing utk buku (ni setiap sem pun kene ah..pepandai la save duit elaun tuh nnt)..tp kalo ko tetiba berenti blaja ke kene tendang ke, silerla bayo balik kos2 pengajian nnt >_<

KPM lain gue tatau tapi kat KPM Indera Mahkota ni semua wajib dok hostel tak kire ah sem 1 ka, 2 ke, 3,4, maupun 5 hgga 6. Skarang ni kitorg ade dlm 800-900 students kot dr 5 courses n hostel pon banyak kosong lagi..kitorg mennt pengambilan bulan Julai ni plak utk penuhkan hostel hehehe. kursus2 yg ade kat KPMIM,

~ Diploma In Accountancy (DIA) - ni kalo korang tatau ape prospek kerjaya silerla google XD

~ Higher National Diploma In Business Information Technology (HND) - ni ntah ah..tp bab2 sistem komputer ah kot (temasuk la website sume2 tuh)..kos ni tadak final exam tp banyak giler assgmnt n markah sume based on hasil assgmnt. utk kos ni tempoh pengajiannye 3 1/2 thn tp kalo result oke, biler nak sambung degree (kat obersi ler kot) just setahun lebey gitu je lagi perlu dihabiskan.

~ Diploma In English Communication (DECom) - kos ni hanye ada kat KPMIM sahaje so ramaila umat manusia dr seluruh Mesia yg boleh kite jumpa kat kos ni. Hanye perlu subjek Eng 1119 cemerlang n insyaAllah kalau tak banyak permohonan, senang je korang leh dpt masuk. Nampak cam senang kos ni tp sebenonye tough gak XD Kalo leh menten result 3.5 ke atas, senang ah korang nak masuk local U or foreign U nnt (kalo obersi punye biasanye kat Australia n kalo betul2 cemerlang leh dpt scholarship utk wat degree)..utk kos ni memacam jenis kos korang leh smbg kalo nak wat degree nnt..mass comm ke, nak wat major dlm other foreign languages ke, TESL ke hape ke..

~ Diploma In Business and Computer Networking System (DiBNet) - yg ni pun x silap ade kat KPMIM je kot tp bab2 blaja ngan ape prospek kerjayanye gue tarak tau sbb takde geng yg blaja kos ni uhuk2 (smbl pi nyorok blakang dinding)

~ Program Persediaan Intensif (PIP) -  ini pon kat KPMIM je kot..gue masih x paham lagi apekejadahnye tujuan kos ni diwujudkan tp ramai geng2 kat sini mmg ex-PIP..dgr cite sbb result SPM kureng kredit ke guane ntah baru dorg kene wat PIP..betul ke idak wallahualam sbb takkan ler sy nak tanye sebijik2 plak kan huhu..kalo korg lepas PIP ni (dlm 4-5 bln je tempoh blaja), depends on korg punye result n korg nye pilihan, korg mngkn akan kene anta ke cawangan2 KPM yg lain utk wat dip..kalo gagal tu..err kene pi carik alternatif lain utk smbg blaja.dgr cite ramai yg smbg poli..



pasal blaja kat sini..so far cam quite oke lah..jadual pun takde lah padat sgt..dier cam jadual korang pi skolah gak ah biasenye..1 hari dlm 2,3 subjek n plenty of time to relax n take a nap kekeke..tp kekadang leh gak jadi hectic sket sbb ade test la, ade kene ganti kelas la, ade perhimpunan la blabla tp tu kengkadang je la..n sini dorang bahagi2 ikut kelas tau (setiap kelas dlm belas2 ah..tp biasanye under 20 org) so tayah berangan la nak palsukan t/tangan ke ape ke sbb lecturer biasenye mmg kenal setiap student dier wakaka..utk sem 1 kelas dh ditentukan tp utk sem2 seterusnye..korang leh pilih kelas korg sendiri..asrama pun on first come first serve basis..kalo maleh nak mendaki tangga sampai aras 3, silerla daftar awal masa hari pendaftaran ohok2..
pasal asrama kat KPMIM balik..yg bangunan lama gue tak sure tp utk asrama baru..4 orang setiap bilik..ada katil + tilam (bntl bawak sendirik), meja + kerusi utk stadi (meja bes punye ), n locker yg beso gedabak..kebanyakan bilik bersambung dgn bilik sebelah so yg dpt bilik sambg2 tu kire ada 8 org ah "satu" bilik sbb ada akses ke 2-2 bilik dgn mudah hehehe..drawbacknye..stakat ni takde tenet lg kalo kat hostel..kalo nak bertenet korg leh pi CC or guna kemudahan hotspot kat cafe. Psl komputer plak..skarang ni desktop dah x dibenarkan tp kalo nak bawak laptop silerkan aje..

ape lagi haa..kalo ade pape soalan berkaitan KPMIM (KPM lain gue tarak tau mah ) silerla ajukan..

ehem smpi sini je dulu ye rurouni..giler mmg kene mintak elaun rm300 sebulan neh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2007 07:29 PM | Show all posts
Buat masa sekarang yang aku taulah...KPM nie ade 3 cawangan...tolong betulkan aku la kalau cawangan die dah atau akan bertambah.

Cawangan-cawangan tersebut ialah:

1. Kolej Profesional MARA Melaka

2. Kolej Profesional MARA Indera Mahkota; dan

3. Kolej Profesional MARA Beranang

Dari segi sejarahnya, KPM nie asalnya ialah Institut Perdagangan MARA yang diasaskan pada tahun 1977 dan bangunan pertamanya ialah di tingkat 2 Bangunan Sing Hoe Motor, Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.

Pada masa tuh cuma ade lebih kurang 100 pelajar dan 4 lecturer. Pada bulan Ogos 1982, bangunan IPM telah berpindah ke Bandar Tun Razak, Cheras. Di bangunan baru nie lak ade asrama dan ia boleh tampung 400 pelajar.

Pada tahun 1982, IPM telah diletakkan di bawah Bahagian Pendidikan MARA (BPM) dan kemudian pada tahun 1984 pula ia telah diletakkan di bawah Bahagian Pendidikan Komersil MARA.

Pada tahun 1986 waktu MARA ade HQ die sendiri kat Jalan Tunku Abdul Rahman, IPM pun ade menumpang kejap kat bangunan tuh.

Pada bulan Februari 1993, IPM menyewa kat Wisma Scahdev dan Wisma Thakurdas kat Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur.

Akhirnya, setelah puas pindah randah, IPM diberikan sebidang tanah seluas 25 ekar untuk dijadikan kampus pada Jun 1998 yang terletak die Lot 2333 Jalan Seremban/Kajang 43799 Beranang, Selangor.

Pada bulan April 1999, IPM ditukar nama menjadi KPM sejajar dengan visi MARA untuk memperkenalkan kursus-kursus profesional baru menjelang 2005.

Itulah serba sikit sejarah KPM, tempat adik aku belajar...
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2007 08:55 PM | Show all posts
sekarang dah ada satu lagi dan nampaknye macam akan tambah satu lagi kot..
tambahan satu lagi..

KPM Sri Iskandar dekat Perak.

Baru2 ni ada nadwah islamiah  ke ape ntah nama dier (adeii pergi tgk masa wakil KPMIM wat persembahan sebelum pergi ke KPMSI tp terlupa nama program tu haha ) yg berlangsung kat KPMSI dan ada wakil2 dari semua cawangan KPM berkumpul kat sana..dgr cerita sorang wakil MPP kolej sy, kemudahan2 kat KPMSI mmg zasss kalau nak banding dgn KPMIM..Even kafeteria dorang pun lagi syok n banyak pilihan T_T
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2007 12:06 AM | Show all posts
um....rasa cam berminat plak..

emiko, camne nak apply masok DECom?
ade borang tertentu ke? online ke?
huhu...tak tahu menahu segalanya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2007 12:41 AM | Show all posts

Reply #9 cassiopeia's post

Haa!! Emiko..ape laie...ajar le student baru nie camner nak mohon...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2007 01:16 AM | Show all posts
Lagi satu...bagi mereka yang berminat melanjutkan pelajaran di KPM, MARA akan memperuntukkan elaun saku bulanan pada pelajar die sebanyak RM 286 mase zaman adik aku..aku tak tau lah current rate skrg dah berape tapi agak berbaloi jugak belajar kat KPM, takyah susah2 nak pikir biasiswa...
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2007 01:16 AM | Show all posts

Reply #9 cassiopeia's post

time sy apply, sy beli borang yg mmg khas utk apply masuk institusi2 under MARA..beli borang kat pejabat MARA yg ade kat negeri memasing..

tatau lah plak sakrang kalau dah ade online plak..dgr kata cam start thn ni dah boleh apply guna online je..nnt sy check smula n maklumkan eh..

pssstt nnt mohon kalau dapat masuk tau..carik sy (emiko) kat sane insyaAllah leh tlg guide ape2 yg perlu pengambilan seterusnye bulan Julai ni so stay tuned ^_^


P/S: ramai dak2 sana minat cite korea neh :cak::cak:
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2007 01:19 AM | Show all posts

Reply #10 rurouni_khairul's post

ekekeke emiko ini pun tak tau sgt sbb mak dier yg banyak urus..tp emiko akan cube tlg sedaye mungkin ^_^

psl elaun tu..skarang rm265 je setiap bulan..tp utk student baru lambat sket ah dapat..cam sy..tak dpt2 lagi tp kawan2 yg ex-PIP sume dah dapat T_T

mmg berbaloi pun..dah la kos pengajian tayah bayar..just duit buku n yuran pendaftaran je..pastu nnt dah masuk elaun mmg cukup benar utk idup sebulan kalau tak membazir duit gi shopping sakan bagai sume (n beli rokok utk hok laki tu)
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2007 01:37 AM | Show all posts
thx emiko..
wakakak...apsal ngan cite korea..
nak mintak program tu english 1119 nak A1 ke?
um...lagi..cite la ape lagi yg best..
bleh amik bahasa lain ke..bleh watpe lagi...
cite la semua..
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2007 01:45 AM | Show all posts

Reply #12 emiko's post

kalo online senang skit..

nanti kalo org ckp sape rekemen, tolong cassio, etc..
leh la mention pasal emiko..kalo leh dpt elaun lebih ke, mana tau..
wakakaka
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2007 01:58 AM | Show all posts

Reply #13 emiko's post

Loh...dah turun ke elaun skrg?   Takperlah nak buat camner kan?

Ape lagi..kumpulkanlah bebudak KPM ramai2 berlubuk berkubang kat sini!
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2007 01:58 AM | Show all posts

Reply #14 cassiopeia's post

sajee kekeke (senang nak pimjam tgk kat situ kalo cite korea )

tak..english at least B4 plus 3 lagi subjek kena lulus ngan kepujian (kire ada 3-4 subjek lagi C6 tu leh lagi laa..
kalo tak cukup rasanye leh je mohon masuk PIP )..sy sendiri pon cukup2 je 5 subjek yg lulus ngan kepujian (ade 2 C6 kekeke) dan satu subjek SPM dulu gagal dgn penuh gaye (F9)

ekekeke yang..yg best2 dah cite..yg tak cite tu maknanye yg kureng best la kekeke..biasala..mane ada tmpt blaja yg perfect kat mesia ni kan..ade je kekurangan memasing tp sejak dah lantik MPP ni nampak ada peningkatan sket la (dulu gile sume tatau ape jadik kat luar..kalo perang kat dpn kawasan KPMIM pun sumpah kitorg tatau XD tp skarang dah sediakan newspaper kat hostel & leh beli kat koperasi gaks dgn harga student)..
n lecturer pun rasa cam sume melayu je..student plak dari kalangan bumiputera (ada yg dr sabah n sarawak) tp majoriti melayu laa.. pemende yg best ek..senang nak tambah berat kalo dok situ..sesuai buat mereka yg alami masalah badan terlalu kurus kekeke (just kidding ^_^)..lecturer kebanyakannye mmg mesra n baik giler n kat KPMIM ni tak nampak sgt senior - junior neh..kire cam tak amalkan sgtla mcm kat skolah asrama sume tu..kire sume ditekan utk respek satu sama lain dan jgn rase besar diri just becoz ko tu senior..sy ngan senior satu kos yg dah nak abes stadi pun beraku ngko aje sbb sebaya..tp at the same time still respect dier sbb dier byk pengalaman kat situ.

kalo korang tau rasa camne dok asrama penuh..korang akan rasa dok KPMIM ni relax giler..cuma jgn ah asyik nak memberontak sume nak ikut korang je..kolej wat kebanyakan mende tu sume utk kebaikan student gak..sebenonye takdela strict mane pun rules kat kolej tu..for me biasa2 je..takde rasa cam geram n bengang ke ape dgn pengurusan sbb bg saya betol dah dorang wat rules sume tu.

oh ya..lupa nak sebut..kat KPMIM tak dibenarkan bawak kenderaan sendiri kecuali ada alasan yg sgt2 kukuh + kene wat surat..nak dok luar pun kene wat surat bagai gaks (jln nak ke situ mmg bahaya sket skarang..veri the bizi)..

psl outing..hari ape ntah (lupe sbb tak penah kuar pon) masa weekdays la student leh kuor gi pasar malam..kalau cam lepas kelas nak kuor pi amek duit ke leh gak x silap..balik bermalam pulak minggu pertama dan ketiga setiap bulan..minggu lain hari jumaat,sabtu, ahad leh je nak keluar outing (hari jumaat lepas org semayang jumaat lah biasanye..hari sabtu n ahad dari kul 8 tu kuor la asal balik sebelum kul 7 mlm)


ape lagi ni..tak tercapai dek akalku ni nak tulis ape lagi kekeke..kalo ade pape pertanyaan berkaitan KPMIM..silerlah tanye yeh (semangat nak promote ni keke)

oke then..mlm ni kene logout dulu..ade assgmnt nak kene submit isnin ni tp satu hape pon gue tarak sentuh lagi
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2007 02:05 AM | Show all posts

Reply #15 cassiopeia's post

ekekeke jgn lupe haa..kalo dpt elaun lebey sy blanje ah nnt kekeke
(ye sgt la tuu leh dpt lebey..yg skarang ni pon x dpt2 lagi )

rasanye lah kalau tak silap mmg start this year on9 dgr org2 admin cakap..tp tulah kene check balik utk make sure
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2007 02:06 AM | Show all posts

Reply #16 rurouni_khairul's post

takpeler..drpd takde lgsg

ahahaha..sesilap kite ber3 je kot dok berkumpul sini..dak2 lain sebok dgn myspace kot *shrugs*
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2007 02:16 AM | Show all posts

Reply #17 emiko's post

Hoho..leh la tgk cite korea byk2 nanti... XD

gagal dgn penuh gaye? cassio pun...9G!   T_T
'colourful' gile result SPM...  XD

erm..my english A1..1119 pun A1..
i think, ade la cukup 3 lagi kepujian..   

apepun, try mintak je..mak yg soh...huhu
2-3 hari ni cassio busy apply mcm2..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.100211s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list