Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
94151
View
763
Reply

Kenapa Orang Melayu Kurang Prihatin ttg Takaful dan Medical Card

[Copy link]

Author: ibm632       Show all posts   Read mode

Post time 5-6-2008 03:51 PM | Show all posts
aku teringat suatu ketika dulu masa boss aku punya insurance matang  wauuuuuu loaded giler dia tau.... woooooo
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2008 10:33 AM | Show all posts

Reply #162 haziq_97's post

Protection kena lengkap ....

Medical kad kena ada... elaun dlm wad jgn lupa...
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2008 12:54 PM | Show all posts
nak tanya...
katakan aku nak buat lasik
boleh claim insurance ke??

ke insurance nih untuk kemalangan2 yang tak diduga jek
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2008 05:20 PM | Show all posts
aku dah ambik takaful mesra...last year bulan 10...

akak yg menjoinkan aku tu baik je...ada le 2-3 kali kol aku..d latest dia kol pasal manalatau aku bminat nak renew ins.n road tax guna takaful service....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2008 01:34 AM | Show all posts
Originally posted by lady_nF at 25-6-2008 12:54 PM
nak tanya...
katakan aku nak buat lasik
boleh claim insurance ke??

ke insurance nih untuk kemalangan2 yang tak diduga jek


Takaful/Insuran yg aku offer ni bukan hanya utk kemalangan ajer tapi ia nyer utk :

Medical card yg bayar apa saja treatment semasa admit di hospital ...
Educational Plan
Retirement plan ... dan banyak lagi
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2008 09:42 AM | Show all posts
crite aku sbg ejen takafulikhlas ni ...............

.... ari tu ada jumpa sorang bos besar bangsa cine, bila sembang2 aku ckp aku ni keje jual insurans je. Tp, bos cine tu bg respon yg memberangsangkan & siap bg cth2 kekawan dia yg berjaya dlm bidang ni. Dia siap ckp ... "org cina mmg cari insurans/ penjual insuran sbb mrk tau kepentingnya, tp org melayu U kena pegi cari mrk, itu pun blum tentu mrk mau beli. Tp U mesti terus berusaha sbb market melayu msh besar"

tp sblm tu, ramai org2 melayu berpangkat yg aku jumpa ... byk yg tanya " ..... sampai bila kau nak dok jual insurans ni????
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2008 05:08 PM | Show all posts

Reply #169 waksir's post

Aku dulu masa nak berenti dari tempat kerja lama aku semua heran , macam mana seorang senior officer yg ada nama dlm RnD di Malaysia ni boleh berenti dan pergi buat Insuran , malah ada juga yg kata akau bodoh ....

Tapi ternyata aku dapat membuktikan yg tanggapan mereka tu silap ....  Dan sekarang berlainan sekali ... setiap kali aku jumpa mereka , mereka cukup respect pada aku .... hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2008 11:54 PM | Show all posts
Originally posted by waksir at 29-6-2008 09:42 AM
crite aku sbg ejen takafulikhlas ni ...............

.... ari tu ada jumpa sorang bos besar bangsa cine, bila sembang2 aku ckp aku ni keje jual insurans je. Tp, bos cine tu bg respon yg member ...


oic....
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2008 04:43 PM | Show all posts
ibm , nak tanya skit ...

betul ker org kater klu kiter dah tau kiter ader penyakit (yg dicover dlm critical illness takaful tu) kiter tak qualified dah nak bli insurance tu?
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2008 02:53 PM | Show all posts
rasanya dah ramai lah melayu ada kesedaran nie

kalau pi board parenting, ramai parents dah belikan insurans utk anak2

even saya pon belikan MAA & PruBSN utk my son

org cina byk beli sbb dowang byk bisnes sendiri kot?

kalau cam melayu, ramai yg mkn gaji pastu kompeni pulak dah cover utk medical benefit sampai ke anak bini, itu pasal ramai gak yg tak amik rasanya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2008 04:27 PM | Show all posts
Originally posted by mutanazita at 24-7-2008 04:43 PM
ibm , nak tanya skit ...

betul ker org kater klu kiter dah tau kiter ader penyakit (yg dicover dlm critical illness takaful tu) kiter tak qualified dah nak bli insurance tu?


Jawapan dari saya ialah sama ada diterima ker tak tu biar underwriter yg decide samaada dia atau tak.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2008 04:47 PM | Show all posts
klu ikut dlm policy takaful tu sendiri cemaner? sure ader diberitau kan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2008 04:50 PM | Show all posts
Memang dia akan ckp penyakit tu tidak akan dicover ...
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2008 10:28 PM | Show all posts

Reply #175 mutanazita's post

kalau dah ada sakit kritikal eg. kanser, buah pinggang rosak & sebagainya..confirm reject punya application insuran tuhh..

mcm kete dah eksiden, baru nak renew insuran..lebih krg mcm tuu..
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2008 09:41 AM | Show all posts
katakanlah ... situasinyer cenggini ...

si A gi klinik biaser sbb dier raser tak sihat .. biler dr check2 .. dr mintak dier gi spetal sbb suspect something pd diri dier .. di attached kan skali official letter drp dr tu ...

si A mula gabra ... esoknyer dier gi bli policy insurance yg cover critical illness & wat keputusan utk hold dulu beberapa bulan medical check up yg dier perlu wat kot hosp tu sbb dier raser klu dah sakit sure insurance dier kener reject ...

lepas seminggu lebih .. insurance yg dier beli tu dah approved ...

soklan haku ... ader kemungkinan tak biler tiba masernyer dier nak guner / claim insurance dier tu nnti .. pihak insurance akan tau yg dier beli insurance sebaik sajer dier tau dier "bakal" akan dpt sakit yg dicover dlm critical illness tu?

aku dah tanya ajen takaful yg lain .. dowang kata ... buleh, dgn syarat si A belum disahkan mengidap penyakit2 yg disebutkan tu drp maner2 hosp govt / private & belum pernah wat aper2 medical check up

note: si A mmg tak pernah wat aper2 check up ... berjayakah si A dlm usaha penipuannyer iteww
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2008 11:21 PM | Show all posts

Balas #178 mutanazita\ catat

aku ada kes mcm nih, tp bukan kes aku la..kes klien kpd ejen lain (kwn aku)

baru amik insuran 2 bulan..tetiba dpt sakit kritikal iaitu buah pinggang dua2 rosak..kes ni baru lg, tp dah approved claim critical illness..kalau ada cek dia, aku try tepek kat sini..

Similarly happened pd sorang lg klien kpd ejen lain (kawan aku gak), dia amik insuran utk anak dia..after 3 month, doctor diagnose dpt brain tumour..anak dia baru 11thn..ni tgh tunggu claim cek critical illness..

kedua2 kes ni, diorg memang sebelom ni sehat walafiat pun..

Critical illness boleh claim after 2 months sign-up..(in Prudential)

--------------------

tp, jgn la menipu..tak baik, tak berkat..nanti syarikat insuran tipu kita balik..baru tau..
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2008 10:54 AM | Show all posts
thanks for ur info ...

walaupun si A berjaya menipu .. tp nampaknyer dier mmg betul2 amik risiko sbb patutnyer dier pegi serta merta ke hosp biler dr suh wat camtu ... tp dier tak pegi sbb takut insurance dier kener reject ... huhu
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2008 09:02 PM | Show all posts
insurans pada aku sama jer.. yg berbeza adalah agent.. kalu agent tuh mcm palat mmg susah lah.. jadik kat wife aku, minah tuh cold calling, then masuk lah.. dua tahun byr tak pernah servis.. medical card pon dapat lepas setahun setengah, sms balas lambat, janji tak pernah tepat, pastu berlagak konon2 top performer mcm baruah..... nama dia EZA.PALAT dari PRUDENTIAL.PALAT... claim maternity dah lepas.. dpt 1500, bulan lepas kitorang stop policy.. join Great eastern.. walupon dah Top2 manager.. mamat nih janji bagus.. tepat.. kalau cakap nak call kol 10, kol 10 mmg dia call.. janji jumpa kol 8, kol 7.55 dah terpacak.. follow up bagus...
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2008 11:10 PM | Show all posts

Reply #181 alpha_dansei's post

betul ckp ko tuh..90% mistake come from agent, bukan co. insuran..

tats y bila jd agent nih, kene promise less but deliver more!

[ Last edited by  jenglut at 29-7-2008 11:11 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2008 11:50 AM | Show all posts
mmmm... Promise less deliver more...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077379s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list