JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
174119
View
361
Reply

HALAL ATAU HARAM

[Copy link]

Author: mummiena       Show all posts   Read mode

Post time 5-9-2007 11:55 AM | Show all posts

PETIKAN DARI EMAIL LAGI

Cara Mengetahui Kek Yang Mengandungi Arak


Assalamualaikum
   
Pengalaman bekerja di hotel telah memberi pengalaman yang ingin saya
kongsikan bersama pembaca semua. Saya pernah di lemparkan dengan kek
yang saya buat kerana tidak mencampurkan wain atau rum. Rasa bersalah
sentiasa menghantui kerana bersubahat untuk menghidangkan makanan yang tidak halal kepada orang Islam yang lain. Dengan itu saya berhenti kerja, coz saya rasa ada tempat lain lagi yang boleh saya dapat rezeki yang halal.

Disini saya perturunkan bagaimana ingin mengetahui kek yang kita makan mengandungi bahan tersebut. Apabila kek yang ada wain, rasanya seakan-akan masam sedikit. Puas saya fikirkan macaman nak jelaskan lagi rasanya. Ok la,pernah tak buat Sponge Cake [Sponge Cake Mix 100 gram, air 100ml, telur 100 ml dan minyak 100 ml], kalau pernah cuba gantikan air dalam resepi dengan air Pepsi atau Coke. Hasilnya kek kita akan terasa masam-masam sedikit seperti kek yang ada wain. Cubalah buat dan simpan "rasa" itu supaya kita akan lebih berhati-hati lagi dimasa akan dating. Dan beritahu rakan2 atau saudara mara.
Untuk pengetahuan, adunan kek biasanya digaul dengan tangan. Oleh itu, berhati-hatilah membeli kek. Sekian.



Chef Farid
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 02:31 PM | Show all posts
Originally posted by fantasy_gurl at 5-8-2007 08:31 PM
Bila bincang bab2 halal n haram nie jadi seram

sbb terlalu bnyk sgt makanan, minuman, bahan2 yg x halal

tp pihak berwajib seperti amek ringan....  ...


pihak berwajib amek ringan????
ermmm Halal di Malaysia bukan satu syarat wajib utk jual produk makanan
ia hanya sijil yang sapa-sapa je boleh pohon, bukan wajib
so takder istilah pihak berwajib amek ringan, yang apply kepada sijil halal adalah pihak pengeluar sendiri,
JAKIM hanya boleh amek tindakan kalau logo halal di salah guna..means dah tamat tempoh, atau pamer sijil halal jakim, padahal jakim tak keluarkan untuk dia. itu JAKIM boleh amek tindakan.

And kalau barang import ada tanda halal dari negara yg eksport, halal bagi dia tak semestinya halal kat kita, mahzab kita berbeza, semuanya atas diri sendiri, kalau ragu dan was-was tak perlu beli,
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2007 10:46 AM | Show all posts
Originally posted by coyotemawi at 25-7-2007 07:17 PM
macam tu gak ngan sos yg dalam botoi kecik
kat pizza hut tu..TABASCO
tak da cop halal
hari tu dah ditarik
tapi sekarang dah ada semula atas meja..

Roti High 5 baru ni kan dah dapaat balik logo halalnya.... tapi mengikut PPIM tiada pemantauan berkala dibuat. Mungkin tak diaorang buat balik (kilang kotor). Cuba fikir baik baik. Bagi i la kalau dah tabiat pengotor tu memang susah nak buang. Duit segala-gala. Hulur je terus dapat balik logo halal. Iklan makin hebat dlam TV.:@  Ni semua nak suruh hati orang Islam makin kotor sebab makan benda haram.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2007 10:51 AM | Show all posts
Originally posted by snowy at 25-7-2007 09:35 PM
why wait for halal ke tak? lagi senang baca ingredients. so kalau pi mana2 pun tau ingredients yg under haram section or was2.

as for whey....is the product of cheese using the rennet ( animal ...



Tanda halal tu penting letak, kita tak tahu usul assal pengeluarnya. Tapi produk dia kita nak guna. Jadi tanda halal adalah mark untuk kita kenal pasti kesucian barang itu. Lain le kalau produk tu sebelah rumah. Kita boleh jenguk cara pembuatannya, bahan-bahannya sampaikan peribadi pembuatnya kita boleh siasat.

Ikutkan kepada betul betul orang yang jaga makan ni. Nak makan kedai sampai kena tenguk siapa tukang masaknya. Kalau aurat tak tutup- reject. Ahli maksiat - reject. KAlau makan hati gelap oooi...
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2007 05:44 PM | Show all posts
nak tanya selalunnya pasta cam spageti tu brand apa halal?

sy tengok yg san remo tu tak dak tanda halal pun......
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2007 10:31 AM | Show all posts
Kalau nak tau ttg halal haram ni baca lah buku keluaran PPIM yg kaler hijau tu ..tajuk dia HALAL HARAM kalau tak silap.
tp kan, kalo baca buku tu rasa mcm semer benda takleh makan...
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2007 11:07 AM | Show all posts
baru nie dapat email..
aiskrim Wall's tu tak leh makan especially popper..vendetta..
setakat nie tak penah lagik beli..walaupun anak merengek nak try..
lagik satu..mee segera Mee Sedap tu bukan dari Malaysia kan??
saya cuba belek..tapi tak nampak tanda HALAL pun..ker ada..saya yg tak perasan..ntah laa...
kek gulung yg Erra jadik duta tu pun katanya tak halal jugakk..
[tapi yg hairannya..seme2 tuh ada logo jakim] camno tuh??
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2007 11:57 AM | Show all posts

Reply #57 Kacip_Fatimah's post

Yg pasal aiskrim wall's nie, dah ader org foward email. Scan surat drpd Walls Mlaysia. Diorang kata aiskrim Walls kat cni dijamin halal. Tp sorila yoh dah delete email tu. Dpt sebelm posa lg..
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2007 10:24 AM | Show all posts
Hemss...

tak tau nak tempek kat under topik mana.

tempek sini boleh kot.


[table=98%,#fcf3f3][tr][td]LAPORAN SERBUAN KE KEDAI BAKE WITH YEN YANG MENIPU PENGGUNA
[/td][/tr][tr][td]


Pada 9/10/2007 kira-kira jam 11.00pagi, Unit Tindakan Khas PPIM bersama-sama dengan Kementerian Kesihatan Malaysia dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna, telah menyerbu Syarikat Baked With Yen yang menjual barang-barang yang telah tamat tarikh luput dan berulat. Syarikat ini juga tidak mementingkan kebersihan dan menipu pengguna dengan menggantikan tarikh tamat tempoh tersebut dengan tarikh yang baru.

PPIM sangat kesal dengan syarikat terbabit yang tidak bertanggungjawab dan mengambil kesempatan pada musim perayaan ini dengan mengaut keuntungan tanpa mempedulikan hak dan maruah pengguna. PPIM menasihati supaya berhati-hati semasa membeli dan memboikot syarikat tersebut di atas sifat tidak menghormati pengguna serta mementingkan keuntungan semata-mata.


Kenyataan Akhbar Dari Persatuan Pengguna Islam Malaysia Berhubung Syarikat Bake With Yen Yang Didapati Menindas Serta Menipu Pengguna


Persatuan Pengguna Islam Malaysia ( PPIM ) telah mendapat aduan dari salah seorang pekerja kilang tersebut yang mendakwa berlaku penipuan dari pengurusan terbabit yang menjual barangan yang berulat serta produk yang telah tamat tarikh luput.  PPIM tidak dapat berkompromi berhubung isu ini apatah lagi syarikat ini merupakan antara pengedar terbesar barangan bagi membuat kuih raya khususnya yang digunakan oleh masyarakat pengguna Islam bagi membuat kuih raya di musim perayaan Aidilfitri ini.

Tindakan syarikat ini amat dikecam dan perlu diboikot kerana mana
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2007 10:37 AM | Show all posts
kenapa posting tak kuar nie  
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2007 01:22 PM | Show all posts
"KUALA LUMPUR 9 Okt.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2007 04:58 PM | Show all posts
ada banyak lagi perkara yg parents WAJIB risau.. that's is BABIES MILK FORMULAE.. susu tepung utk bayi2 anda yg umpama kain putih tu..
bacalah buku kaler hijau halal haram keluaran CAP kalo x silap..
BANYAK SANGAT SUSU TEPUNG UTK BAYI YG MENGANDUNGI WHEY NI..

sedih i kenangkan kalo whey yg dlm susu tepung tu tak halal sbb mostly susu tin ada tanda halal nya. tapi persoalannya ada sesetengah susu tu produce kat negara luar.. tapi dipack semula disini oleh company yg ada sijil halal.. ermm camna nak explain ek.. bacalah buku tu..

tu yg i dok struggle lagik perah susu bagai kat opis ni nak breastfeed my baby..

tapi sedihla bulan puasa ni dpt kurang n terpaksa top up my lil baby dgn formula gak.. cuma beli yg soy based.. but still... risau pasal whey...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2007 05:15 PM | Show all posts
kawan cakap boleh.... dia duduk kat UAE.. pakai purdah itam pun cook ngan white wine. entahlaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2007 05:16 PM | Show all posts
whey protein herbalife tu halal tak???
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2007 10:37 PM | Show all posts

Reply #62 water_lily's post

susu baby brand apa kak?
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2007 04:51 PM | Show all posts
Akak cadang nak buat cheese cake, tapi boleh sesiapa beritahu akak brand apa yang sesuai/halal untuk whipping cream ngan fresh cream tak........  tima kasih...:victory:
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2007 05:11 PM | Show all posts

BEEF BACON BURGER

Salam...

Disini saya ada satu pertanyaan...adakah BEEF BACON BURGER yg di masak di Restoran Chili..makanan halal atau tidak? Boleh sesiapa di sini memberi kepastian???
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2007 05:28 PM | Show all posts
bley mkn la sengal... diorg gne beef gak tu.. nm je.. setahu aku le..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2007 06:51 PM | Show all posts
beef bacon tu nama dia je...tapi dia pakai daging lembu yang halal...
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2007 07:58 PM | Show all posts
mana lah den tahu..nama BACON aje..den dah risau...kehkehkeh
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2007 08:39 PM | Show all posts
sifat bacon ni cemana ek? hiris nipis-salai ke? atau cemana?
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 11:30 AM | Show all posts
Actually bukan beef bacon...it's BEEF RASHER. Tapi orang dah terbiasa panggil beef bacon....
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 11:33 AM | Show all posts
bacon tu maksudnya salted or smoked pig meat/pork....

so...bacon rasher means...salted/smoked pig meat yg dihiris nipis tu

beef rasher pulak is salted/smoked beef yg dihiris nipis2....
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 01:09 PM | Show all posts
tp tu yang pelik tu, awat kat hotel depa tulis beef bacon..
depa xkaji kot maksud bacon tu ape..ish2...
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 01:25 PM | Show all posts

Reply #8 mama_ain's post

Tak silap kalau kat Msia mmg diaorg pakai istilah bacon tu. Tapi diaorg letak beef depan bacon. Mcm Plat kata kat Perth ni diaorg panggil rasher dan kat Queensland lak diaorg panggil macon.

Tapi I mmg pasti kat Msia mmg beef bacon, sbb selalu beli dari carrefour. Cuba tgk kat dlm fridge yg ada jual turkey ham, pepperoni, salami or smoked salmon. Mesti dpt beef bacon.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044726s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list