JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
174118
View
361
Reply

HALAL ATAU HARAM

[Copy link]

Author: mummiena       Show all posts   Read mode

Post time 22-2-2008 11:31 AM | Show all posts
Emborg and Arla pun are Halal. I think Emborg I pernah baca ada participate in Halal expo. Arla makes Kosher products (although kosher does not mean halal but with cheese kosher tu bolah kita makan)

Apapun, bacalah ingredients list tu.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 01:34 PM | Show all posts
maisya! i saw at the supermarket tadi brand nona (topi chef) ada yang ada tanda halal. ada juga yang tak ada.   so, siapa nak beli, okaylah tu yang ada tanda halal. personally, i don't think i'll buy their products.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2008 01:09 PM | Show all posts
Kadang2 kita sebagai pengguna keliru dengan produk2 makanan yang ada di pasaran sama ada halal atau tidak. Sekarang ni banyak pengusaha makanan suka2 nak label produk mereka dengan tanda halal. Tu yang buat pengguna sering kali tertipu. Emmm... macam mana nak settlekan masalah ni, ek?
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2008 04:26 PM | Show all posts
kalau cheese....... kalau tak ada tanda halal tapi tulis suitable for vegetarian or use microbial instead of rennet dari animal, i would choose yang ini......
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 07:20 PM | Show all posts
Marshmallow halal kat Australia. Yg ni kecik2 punya, khas utk baking, deco atau utk buat cookies.

Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2008 11:43 AM | Show all posts
nak tanya ovalett antara barang yg diragui status halal ka dak...?

cam gelatin, bread improver diragui kan, ovalet camna ya tambah2 yg dijual di bakery supplier...??
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2008 02:04 PM | Show all posts

Reply #130 mallanhead's post

mallan, best nya ada certified halal marshmallow kat oz.

kat sini (jumpa kat jusco) ada jual kat ingredients tu tertulis gelatine (bovine), tp takde tanda halal from anywhere, and bovine tak semestinya halal pun kalau tak sembelih, ye dak?

teringat zaman2 kebodohan dulu kat overseas makan ice cream rocky road... fuh punya lah sedap, tak perasan marhsmallows tu yg penyebab kesedapan tu.. sekali tgk errrkkkk.. udah termakan benda haram.
dah lah antara all the ice cream flavors, only rocky road yang tak de tanda U/K(osher)/D ke apa..
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2008 08:57 PM | Show all posts

Reply #132 mclaren's post

Betta ni bukan je buat marshmallows tapi dia jugak buat cone utk icecream etc.
Selain dari brand Betta boleh gak beli brand Beacon. Tak silapnye brand Beacon ni ada di jual kat Msia. Beacon bukan made in Australia tapi buatan South Afrika.

Kalau ikutkan banyak product kat sini mmg ada logo halal. Setengah spagetti sauce dari brand LEGGO kat sini pun ada logo halal pd sos yg halal. Mana sos yg pakai alchohol tu tak de lah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 12:39 PM | Show all posts
Originally posted by ayjay at 22-2-2008 10:57 AM


I use this brand:



Enzymes used are non-animal in origin.

Domino's Pizza guna brand ni. And Domino's ada sijil Halal dari  ...


Tkasih ayjay...dah lama akak cari product yang halal nie....akhirnya ketemu juga.....tkasih banyak-banyak...
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 12:42 PM | Show all posts
Originally posted by pinKy180 at 6-3-2008 11:43 AM
nak tanya ovalett antara barang yg diragui status halal ka dak...?

cam gelatin, bread improver diragui kan, ovalet camna ya tambah2 yg dijual di bakery supplier...??



persoalan yang pinky kemukakan sama dengan yang bermain di kotak fikiran akak.....masih mencari jawapan....
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2008 11:35 AM | Show all posts

Reply #135 mya_sara2's post

ovalett is a stabilizer & halal. dari pembacaan, saya fahami ovalett is chemically formulated & it is soy based. so inshaallah halal.

alternative to ovalett is quick 75.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2008 11:36 AM | Show all posts
-double post-
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2008 04:52 PM | Show all posts
Originally posted by ayjay at 22-2-2008 10:57 AM


I use this brand:

http://www.dominos.com.au/_image_gallery/PerfectItaliano.gif

Enzymes used are non-animal in origin.

Domino's Pizza guna brand ni. And Domino's ada sijil Halal dari  ...


Thanks ye ayjay....sib bek hr tu mmg beli brand PI ni...

Sy bl gak whip. krim Emborg tu...tp coz x nmpk cop halal,was2 le jugak...terus masuk tong smph je..takuttt!!! Ini dh dpt info kata halal...rasa lpg le ckitt dada!!! Bukan apa..susah sgt kekdg tu nk cr benda2 camni!!! Thanks to all yg share info kat sini....
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2008 04:25 PM | Show all posts
nak tanya Ferrero Rocher halal tak??
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2008 04:25 PM | Show all posts
nak tanya Ferrero Rocher halal tak??
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2008 04:26 PM | Show all posts
nak tanya Ferrero Rocher halal tak??
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2008 02:16 PM | Show all posts
Ni ada maklumat ttg cheese from e-mail


FYI...

Assalamualaikum,
Terima kasih kerana forwardkan email ni, setelah membaca mesej ini, isteri terus ke peti sejuk mengambil bungkusan chesdale yang kami beli, To our surprise its contain 'rennet' eventhough it was marked halal by NZ Islamic Processed Food Management..
Entah berapa banyak babi telah kami makan... astaghfirullah haana'adzim. .
Saya attach imej pembungkus nya untuk makluman semua, sesiapa yang ada cara sila panjangkan maklumat ini kepada pihak berwajib.

Terima Kasih..

Email #1

Sharing info on CHEESE which is used most in our local food operators & bakery (melalui Ceramah Ust Badrul Amin) last Sunday @ UIA :
Susu memerlukan sejenis bahan yg diperolehi dari perut mamalia (lembu & khinzir) utk membolehkan ianya 'beku' - separa 'beku' dipanggil keju manakala 'beku' jadi 'whey powder'. Both ingredients are used widely in our daily food intake - pizza(s), cheese cakes, tart cheese or anything with cheese, cookies etc.
The big Q - even if bahan dari perut 'lembu' being used to make the cheese - how do we know 'lembu' tu disembelih mengikut syariah Islam? How do we know the same 'lembu' being used in our food intake?

Unless, we (muslim) produced our own cheese - is there any in our local market? Pls share.

Conclusion - even tho memang payah, cuz kena explain panjang-lebar ngan my kids, InsyaAllah, Pizza Hut, Domino, anything contains CHEESE - gonna be NO NO from now on.This is not boikot but - menjaga akidah kita, semampu kita, within our control/power kerana ALLAH melalui penjagaan makanan kita yg akan menjadi darah daging.

------------ ---------

Email #2

Talking about cheese, as said by ustaz, memang betullah untuk bekukan cheese tu, they need bahan dari perut khinzir atau lembu. Masa di States dulu, I studied Human Nutrition and my Jewish Prof. memang every now and then masa tu kept reminding me to check cheese yang I beli untuk class commercial food production, cos dia jewish pun tak makan khinzir, I mesti pastikan dari ingredients cheese tu yg bahan pembekunya must be pepsinogen [lembu] dan bukan rennet[khinzir] . Kalau di States, 70% cheese guna rennet ( ni masa I check dulu, hundred years ago, hehe, taulah skarang).

Email Scanned And Protected by Takaful Ikhlas


Korang rasa apa kita kena buat nih????
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2008 01:45 PM | Show all posts

Reply #142 oneneat's post

erm.. bagus ader info mcm ni..saya percaya ramai yg tak tahu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2008 02:32 PM | Show all posts
Originally posted by ayjay at 22-2-2008 10:57 AM


I use this brand:



Enzymes used are non-animal in origin.

Domino's Pizza guna brand ni. And Domino's ada sijil Halal dari  ...


salam...

arwen baru beli parmesan cheese brand perfect italiano nih....tadi ingat dah nak buang dah sbb bila check takde logo halal....tapi hold dulu.
so bila baca statement ayjay ni arwen lega skit...

arwen beli yg nih....



bila check ingredients :                              Pasteurised milk, salt, cultures, enzyme.

tapi tadi arwen gi ke website perfect italiano nih....




ingredients :                              Parmesan Cheese [pasteurised milk, salt, cultures, enzymes (rennet, lipase)], anti-caking agent (460), preservative (200).
errrrr......

nampak macam lebih kurang je...yg beza cuma shave dgn shred...tp kat ingredients lak yg shaved tu ada mentioned rennet tapi yg shred takde lah plak.....
apa motif yek.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 01:21 PM | Show all posts

Reply #144 Arwen's post

arwen, camni, i think the best way is to email perfect italiano, jangan explain apa2 kat mereka, tapi tanya apa sebenarnya enzymes dalam shredded parmesan tu.
tanya lah, pepsinogen or rennet? & if rennet, apa source nya.

katakan PI replied your email & cakap enzymes dia from calf rennet, balas balik email dia, tanya lah dia ada cert from ifanca tak.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2008 02:34 PM | Show all posts
banyak benda yg kita tak tahu sebenarnya....ada  forum CARI ni..leh gak dapat info..camne org2 kat luar saner....nauzubillah....
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2008 11:56 AM | Show all posts
Mcm jugak kraft slice cheese tu. Ingatkan halal. Tapi bila baca, ada animal rennet lak. Tak kira calf or p*g. Kkdg bila kita tgk, certain cheeseblock tu halal, umpamanye, bega or coon kat Aussie ni, tapi bila kita tgk yg slices pulak ada yg halal dan ada yg tidak. Akhir kata, sebelum beli baik kita baca. Walaupun pengeluar tu sama, or brand tu sama, tak semestinye jenis2 cheese yg mereka produce tu semuanye halal.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2008 11:33 PM | Show all posts

Reply #147 mallanhead's post

yg kraft slices kat sini rasanya ada tanda halal from mana tah (tak ingat aust or nz ke mana tah).

bega ada cert from aust (afica ke?). i buy bega sebab cheaper.

kalau brand supermarket macam jusco selection or first choice (normally kat giant) mmg a lot cheaper, tp belek2 takde langsung tanda halal. so, letak balik.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2008 12:04 PM | Show all posts

Reply #148 mclaren's post

Kraft slices I tak beli sbb tak de halal certified kat sini. So rasa was-was. Bega block n coon block mmg ada certified. Tapi tak ingat samada coon slices or bega slices yg mana satu ada halal certified. I selalu beli yg block sbb murah. Kat rumah I ni cheese cepat habis. So bila beli I tgk yg mana ada special. Utk dptkan slices yg nipis I pakai potato peeleram utk slice kan cheese2 ni.


Bega block


coon block
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2008 08:28 PM | Show all posts
salam...thanks sebab kongsi info...so useful. saya baru jer hijrah jap untuk study, dan bila dah tak dok msia...makanan halal memang a concern laa.... masa mula2 tak pandai nak tengok label, ingatkan cheese semuanya halal, rupanya ada rennet tuh....dan dah terkene beli biskut cheese, yang saya assume halal, nama die guyere cheese, rupanya, cheese tuh is made from animal enzyme...... dah termakan la tapi....so sekarang ni, bila nak beli cheese, kene tgk ada tulis vege ke tak.... kat uk leh pecaya la bila die tulis suitable for vegetarian.....tu jer la choice yang ada.......
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048609s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list