JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
175422
View
361
Reply

HALAL ATAU HARAM

[Copy link]

Author: mummiena       Show all posts   Read mode

Post time 12-2-2008 11:18 AM | Show all posts
[quote]Originally posted by shulie72 at 10-10-2007 01:22 PM
"KUALA LUMPUR 9 Okt.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2008 05:32 PM | Show all posts

Reply #101 ayjay's post

sebut pasal JCO ngan Big Apple tuh...mmg populr kat pavilion, siap beratur lagik....
arituh mmg ada teringin nak try...tapi cam berat jerks....
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2008 06:07 PM | Show all posts
Originally posted by ayjay at 12-2-2008 11:18 AM
ready-made fondant pun gitu. ada sekali tu i tegur kakak melayu ni (islam lah kot sebab pakai tudung) cakap ngan dia tu ada gelatin, tak tentu halal or not. dia marah i pulak kata dia memang dah selalu guna. sama macam bunga-bunga gumpaste or fondant yang ready made tu. mana ada tanda Halal kan? mesti depa marah kalau kita tanya. tapi hakikatnya ia diperbuat dari fondant atau gum paste yang one of the ingredients is gelatin. so, baik buat sendiri je lah.

alhamdulillah tak pernah lagi beli benda-benda tu kat kedai. Haritu ada baca resepi utk buat fondant ...ada guna glycerine....glycerine tu apa ye? Halal ke?

flavorings yang import selalunya mengandungi alcohol. Star Brand ada tanda halal. so, gunalah brand ni.

kalau colorings plak macamana? Maisya tengok ramai yg guna colorings yg import kat bakery supplier tu.

brand Nona tu kan cina yang punya kan?

err...cina punya ke? Tapi brg dia ada sijil halal... aaaa
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2008 12:13 AM | Show all posts
alhamdulillah tak pernah lagi beli benda-benda tu kat kedai. Haritu adabaca resepi utk buat fondant ...ada guna glycerine....glycerine tu apaye? Halal ke?


glycerin is a sugar alcohol meaning it's a derivative of carbohydrates like sucrose, etc. the standard code is E422. It also functions as an emulsifier. and in the case of making fondant/gun paste, it also helps extend the shelf life besides inhibiting crystalization (same as corn cyrup or glucose punya fungsi). sugar alcohol bukan jenis alcohol yang haram tu. however, it could be from animal fats, walaupun commercial glycerin is most often made synthetically from propane or by sugar fermentation. kalau nak pasti. tanyalah dengan orang kedai tu. i do use glycerin when i make my fondant.   

buatlah fondant sendiri, bukannya susah pun. cuma kena guna banyak tenaga menguli kalau tak ada mixer heavy duty. i always make my own.   

kalau colorings plak macamana? Maisya tengok ramai yg guna colorings yg import kat bakery supplier tu.


as far as i know, food dyes are either made from natural sources or from a petrochemical process. tapi sebab i nak rasa yakin, i only use the star brand yang ada tanda halal. tak payah pening fikir. depa ada all the basic colors like yellow, red, green, blue and some others,  so kalau nak warna yang secondary macam orange, purple ke apa, i just mix them myself. senang cerita. betul tak? sebanya IFANCA pun tak boleh nak kata all food dyes/colorings are halal unless the synthetic ones (tapi only in pure form).

tapi kalau flavorings, lebih kena hati-hati sebab selalunya ada alcohol, especially yang import. some are certified Kosher Preve tapi Kosher tak semestinya Halal. again, i only use the star brand sebab ada halal certification.  

err...cina punya ke? tapi brg dia ada sijil halal... aaaa



i think you mean SRI NONA yang ada buat ketupat, kristal jeli dan  other food tu kan? yang tu memang ada tanda halal (walaupun cert depa dah expire bulan 10 - i baru check kat jakimhalal.gov.my - but they have 4 months to apply for a new one) so kalau brand Nona  keluaran Sri Nona Food Industries Sdn. Bhd. memang yakinlah.  ni website nya: http://www.nona.com.my/

tapi kalau "nona" yang jual bakery ingredients yang pek kecil-kecil tu or tupperware kecil jual nuts, tepung ke apa tu that's a different company. yang tu is Nona Brands Malaysia Sdn Bhd and kilang dia kat Penang. yang ni cina punya and their products do not have halal certification. logo dia yang macam ada chef pakai topi tu. nona ni tak ada website yang i jumpa. tapi dalam halal direktori kat jakin memang ia tak ada cert Halal. (barang-barang ni mahal and selalunya pun i tengok tak elok je nampak. nuts macam dah berbubuk dsb.)

bezakan dengan logo Nona yang ada halal cert tu. tapi memang ramai yang ingat sama je sebab nama "nona" gak.

i hope that whatever info i share dapat memanafaatkan kita bersama. kalau ada yang silap, jom sama-sama kita cari kepastian. :handshake:

bukan nak kata i ni baik alim sesangat tapi kalau bab makanan ni sebab akan jadi darah daging (especially i ada anak-anak dan selalu buat untuk orang)  terpanggil untuk lebih teliti sikit. oftentimes, i tengok ramai orang melayu (Islam, i presume) tak kisah sangat. beli je whatever ada kat kedai bakeri supplies tu. ada juga yang argue kata nak check semua susahlah macam tu. well, like i said many times, bukan semua kena check, tapi benda-benda yang kita tahu mungkin mengandungi bahan haram. apapun, masing-masing punya penilaian dan pendirian. :victory:

[ Last edited by  ayjay at 13-2-2008 12:24 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2008 12:44 AM | Show all posts
Originally posted by remizati at 12-2-2008 05:32 PM
sebut pasal JCO ngan Big Apple tuh...mmg populr kat pavilion, siap beratur lagik....
arituh mmg ada teringin nak try...tapi cam berat jerks....


i know. tapi kalau fikir balik, tak rugi pun. buat sendiri lagi best. yakin halal, bersih and made of quality ingredients. bakeries ni selalunya guna filling yang jenis bulk tong besar tu. bukannya sedap pun. i pernah terpacak kat both outlets saja tengok how they make them. i tengok dia bagi doh tu naik sampai like 4 times kot. ish ish. angin je banyak. remizati, better safe than sorry. :flower: mungkin satu hari nanti depa dapat Halal cert, then bolehlah cuba. itulah i kata, kalau kita sebagai consumers prihatin, we can force them to obtain the cert sebab ramai customernya melayu (islam) and kalau betul depa guna semua barangan Halal tak ada sebab they can't get it, betul tak?
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2008 08:15 AM | Show all posts
to puan ayjay....

many thanks for sharing very good info....keep it writing...
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2008 08:15 AM | Show all posts
Originally posted by ayjay at 13-2-2008 12:13 AM


glycerin is a sugar alcohol meaning it's a derivative of carbohydrates like sucrose, etc. the standard code is E422. It also functions as an emulsifier. and in the case of making fondant/gun  ...


tq for answering my questions. Tak perasan plak ada 2 brand nona rupanya. Tapi Maisya dah check tadi, nona yg kat penang tu NONA BRANDS MALAYSIA SDN BHD( formerly known as Nona Spices & Pastry Products Sdn Bhd ) ada jugak dapat sijil halal dari jakim cuma dah tamat tempoh since 15/11/2007.
http://jaipp.penang.gov.my/produk_halal.html

http://www.halaljakim.gov.my/directory/halaldir_syk.php?type=A&PageNo=168&t=&a=&cap=&name=
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2008 08:56 AM | Show all posts
Originally posted by maisya at 13-2-2008 08:15 AM
tq for answering my questions. Tak perasan plak ada 2 brand nona rupanya. Tapi Maisya dah check tadi, nona yg kat penang tu NONA BRANDS MALAYSIA SDN BHD( formerly known as Nona Spices & Pastr ...



oh, ok. i cuma check with jakim punya website and tak ada sijil Halal. kalau tamat tempoh, when you key in their product code, it will still appear if baru expire sebab depa ada 4 months untuk renew/reapply. macam Sri Nona pun baru expire bulan 10 dulu so by end of this month they should have renewed it or apply baru.

tapi kan pada barangan nona (topi chef) tu tak ada tanda Halal. barangan Nona (sri nona) ada cap Halal.

tak apalah ... good discussion and 'research' kan? terpulanglah kepada masing-masing. personally i memang tak beli barangan nona (topi chef) sebab like i said, mahal terlampau and tak ada visual appeal.

sama-sama kita lihat nanti if both brands ada sijil tak by next month. :handshake:

(alangkah ideal nya kalau badan-badan macam PPIM or CAP ke work in tandem with the Health Dept ... boleh buat spot check kat 'kilang-kilang' ni bukan hanya dari segi Halal or Haram but also dari aspek hygiene. especially kilang pembungkus makanan seperti nona (topi chef) tu. depa ni jenis beli everything in bulk and re-pack saja.)
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2008 08:59 AM | Show all posts
Originally posted by MsAjai at 13-2-2008 08:15 AM
to puan ayjay....

many thanks for sharing very good info....keep it writing...


you're welcome and thank you.

sekarang ni tengah 'cuti' so bolehlah internet siang malam.

insyaAllah if i have anything to add to a discussion, i will. cuma bab resepi malas sikit nak masuk campur. tak larat nak type resepi and selalunya malas nak ambil gambar.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2008 02:04 PM | Show all posts
Dulu ada janji nak bagi list product halal di Aussie ni, tapi tak jumpa2 link dia. Ni baru jumpa. Very extensive, bukan je ngan makanan, tapi jugak detergent, ubat gigi dll.

https://www.latrobe.edu.au/inter ... ads/halal_guide.pdf
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2008 04:29 PM | Show all posts
Nak tumpang tya ckitt...Mozarella cheese apa yg halal kat msia ni? Tgk kat Tesco...ada cheese tu...tp x de cop halal pun...
Boleh tak kengkawan share brand apa yg u all selalu guna???tq ye...
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 04:20 PM | Show all posts
Cuba tgk brand Bega atau Coon dari Australia. Diaorg ni ada chop halal dari AFIC
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 07:23 PM | Show all posts
salam,

berita baik kepada golongan wanita berkemaluan nipis dan bersaiz kecil,
kami menawarkan produk terkini - krim tembam kelapa dara
yg mana
SuperMod DAR-S-ITA menjadi model nya.









Nyata terbukti... kemaluan SuperMod DAR-S-ITA
lebih tembam,
lebih berisi, lebih bertenaga dan lebih kuat mengemut ketika bersama.

Dengan itu kami gunakan SuperMod DAR-S-ITA jadi model untuk produk kami.



                  sebagai model, DAR-S-ITA guna juga nick2 lain di forum
               seperti amazed, sxam, hirokuyumi,sonofudin dan geenie

             Tidak mahal...cuma RM10/unit untuk krim sapu dan RM15/unit untuk pil.


                  untuk tempahan, hubungi    dayangezlina@minyakelapa.com.my






kemaluan DAR-S-ITA sudah tembam berisi bertenaga dan kuat mengemut.
anda bila lagi ?  alamilah keberkesanan krim kelapa dara !

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 07:23 PM | Show all posts
salam,

berita baik kepada golongan wanita berkemaluan nipis dan bersaiz kecil,
kami menawarkan produk terkini - krim tembam kelapa dara
yg mana
SuperMod DAR-S-ITA menjadi model nya.









Nyata terbukti... kemaluan SuperMod DAR-S-ITA
lebih tembam,
lebih berisi, lebih bertenaga dan lebih kuat mengemut ketika bersama.

Dengan itu kami gunakan SuperMod DAR-S-ITA jadi model untuk produk kami.



                  sebagai model, DAR-S-ITA guna juga nick2 lain di forum
               seperti amazed, sxam, hirokuyumi,sonofudin dan geenie

             Tidak mahal...cuma RM10/unit untuk krim sapu dan RM15/unit untuk pil.


                  untuk tempahan, hubungi    dayangezlina@minyakelapa.com.my






kemaluan DAR-S-ITA sudah tembam berisi bertenaga dan kuat mengemut.
anda bila lagi ?  alamilah keberkesanan krim kelapa dara !

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 07:23 PM | Show all posts
salam,

berita baik kepada golongan wanita berkemaluan nipis dan bersaiz kecil,
kami menawarkan produk terkini - krim tembam kelapa dara
yg mana
SuperMod DAR-S-ITA menjadi model nya.









Nyata terbukti... kemaluan SuperMod DAR-S-ITA
lebih tembam,
lebih berisi, lebih bertenaga dan lebih kuat mengemut ketika bersama.

Dengan itu kami gunakan SuperMod DAR-S-ITA jadi model untuk produk kami.



                  sebagai model, DAR-S-ITA guna juga nick2 lain di forum
               seperti amazed, sxam, hirokuyumi,sonofudin dan geenie

             Tidak mahal...cuma RM10/unit untuk krim sapu dan RM15/unit untuk pil.


                  untuk tempahan, hubungi    dayangezlina@minyakelapa.com.my






kemaluan DAR-S-ITA sudah tembam berisi bertenaga dan kuat mengemut.
anda bila lagi ?  alamilah keberkesanan krim kelapa dara !

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 07:23 PM | Show all posts
salam,

berita baik kepada golongan wanita berkemaluan nipis dan bersaiz kecil,
kami menawarkan produk terkini - krim tembam kelapa dara
yg mana
SuperMod DAR-S-ITA menjadi model nya.









Nyata terbukti... kemaluan SuperMod DAR-S-ITA
lebih tembam,
lebih berisi, lebih bertenaga dan lebih kuat mengemut ketika bersama.

Dengan itu kami gunakan SuperMod DAR-S-ITA jadi model untuk produk kami.



                  sebagai model, DAR-S-ITA guna juga nick2 lain di forum
               seperti amazed, sxam, hirokuyumi,sonofudin dan geenie

             Tidak mahal...cuma RM10/unit untuk krim sapu dan RM15/unit untuk pil.


                  untuk tempahan, hubungi    dayangezlina@minyakelapa.com.my






kemaluan DAR-S-ITA sudah tembam berisi bertenaga dan kuat mengemut.
anda bila lagi ?  alamilah keberkesanan krim kelapa dara !

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 07:24 PM | Show all posts
salam,

berita baik kepada golongan wanita berkemaluan nipis dan bersaiz kecil,
kami menawarkan produk terkini - krim tembam kelapa dara
yg mana
SuperMod DAR-S-ITA menjadi model nya.









Nyata terbukti... kemaluan SuperMod DAR-S-ITA
lebih tembam,
lebih berisi, lebih bertenaga dan lebih kuat mengemut ketika bersama.

Dengan itu kami gunakan SuperMod DAR-S-ITA jadi model untuk produk kami.



                  sebagai model, DAR-S-ITA guna juga nick2 lain di forum
               seperti amazed, sxam, hirokuyumi,sonofudin dan geenie

             Tidak mahal...cuma RM10/unit untuk krim sapu dan RM15/unit untuk pil.


                  untuk tempahan, hubungi    dayangezlina@minyakelapa.com.my






kemaluan DAR-S-ITA sudah tembam berisi bertenaga dan kuat mengemut.
anda bila lagi ?  alamilah keberkesanan krim kelapa dara !

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 07:24 PM | Show all posts
salam,

berita baik kepada golongan wanita berkemaluan nipis dan bersaiz kecil,
kami menawarkan produk terkini - krim tembam kelapa dara
yg mana
SuperMod DAR-S-ITA menjadi model nya.









Nyata terbukti... kemaluan SuperMod DAR-S-ITA
lebih tembam,
lebih berisi, lebih bertenaga dan lebih kuat mengemut ketika bersama.

Dengan itu kami gunakan SuperMod DAR-S-ITA jadi model untuk produk kami.



                  sebagai model, DAR-S-ITA guna juga nick2 lain di forum
               seperti amazed, sxam, hirokuyumi,sonofudin dan geenie

             Tidak mahal...cuma RM10/unit untuk krim sapu dan RM15/unit untuk pil.


                  untuk tempahan, hubungi    dayangezlina@minyakelapa.com.my






kemaluan DAR-S-ITA sudah tembam berisi bertenaga dan kuat mengemut.
anda bila lagi ?  alamilah keberkesanan krim kelapa dara !

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 07:24 PM | Show all posts
salam,

berita baik kepada golongan wanita berkemaluan nipis dan bersaiz kecil,
kami menawarkan produk terkini - krim tembam kelapa dara
yg mana
SuperMod DAR-S-ITA menjadi model nya.









Nyata terbukti... kemaluan SuperMod DAR-S-ITA
lebih tembam,
lebih berisi, lebih bertenaga dan lebih kuat mengemut ketika bersama.

Dengan itu kami gunakan SuperMod DAR-S-ITA jadi model untuk produk kami.



                  sebagai model, DAR-S-ITA guna juga nick2 lain di forum
               seperti amazed, sxam, hirokuyumi,sonofudin dan geenie

             Tidak mahal...cuma RM10/unit untuk krim sapu dan RM15/unit untuk pil.


                  untuk tempahan, hubungi    dayangezlina@minyakelapa.com.my






kemaluan DAR-S-ITA sudah tembam berisi bertenaga dan kuat mengemut.
anda bila lagi ?  alamilah keberkesanan krim kelapa dara !

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 07:24 PM | Show all posts
salam,

berita baik kepada golongan wanita berkemaluan nipis dan bersaiz kecil,
kami menawarkan produk terkini - krim tembam kelapa dara
yg mana
SuperMod DAR-S-ITA menjadi model nya.









Nyata terbukti... kemaluan SuperMod DAR-S-ITA
lebih tembam,
lebih berisi, lebih bertenaga dan lebih kuat mengemut ketika bersama.

Dengan itu kami gunakan SuperMod DAR-S-ITA jadi model untuk produk kami.



                  sebagai model, DAR-S-ITA guna juga nick2 lain di forum
               seperti amazed, sxam, hirokuyumi,sonofudin dan geenie

             Tidak mahal...cuma RM10/unit untuk krim sapu dan RM15/unit untuk pil.


                  untuk tempahan, hubungi    dayangezlina@minyakelapa.com.my






kemaluan DAR-S-ITA sudah tembam berisi bertenaga dan kuat mengemut.
anda bila lagi ?  alamilah keberkesanan krim kelapa dara !

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044350s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list