Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
44450
View
138
Reply

Bawak Baby Keluar Jalan

[Copy link]

Author: morango       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 29-5-2008 09:16 AM | Show all posts
Originally posted by mie_die at 28-5-2008 04:17 PM
lor..aku ingt ank aku jer yg suka mengamuk time nk tido..mengamuk yg mmg tahap bleh buat aku gelabah... maklumlah 1st baby...skang kalu nk bwk jln2 mesti blk umah cepat2 kalu dia dah  ...


alhamdulillah... skang ni rayn dh x mengamuk lagi time nak tido.... tapi x boleh panas n peluh kat kepala nanti dia rimas.... so kalau tmpat air cond senang la dia tido nyaman kan.... buai sume dh jadi musuh no 1 dia....
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2008 03:31 PM | Show all posts

Reply #4 tsukushi's post

mcm anak yani, baru 1 bulan 1/2 da melihat dunia luar. pastu da 2 bulan ikut mummy n babahnye balik jb jumpe tok mak.. pastu jalan gi umah org kawin kat kluang..
uiih.. berjalan je kejenye..

alhamdulillah, takde pulak ape2 jadi. kekadang tu jalan gi umah mak sampai mlm.. pastu bawak dier balik umah balik (umah dekat je), pun takde ape2 masalah. cuma masa dalam kete tu bacakan kat dier ayat kursi, 3 kul hembus kat ubun2 dier.. pastu sepanjang jalan sampai kluar kete selawat byk2.. itu je.. alhamdulillah.. baby bukan ade pantang pun. maknye je pantang.. hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2008 09:45 PM | Show all posts
my son.dlm pantang pun dh jln jauh heheh..dr klang ke kdh..jauh tu... tp nasib baik bln pose..
pas tu raya..pun bwk berjln..tp umah tok aje ler
pas tu cukup 30 hr p penang hntr adik ipar pi airport..
dlm tempoh pantang mmg byk ber jln..x terkira..tawakal
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2009 12:13 PM | Show all posts
umur baby 2 minggu travel dari kl ke kedah utk blk berpantang kt kg
then, bawak kuar gi klinik je la masa berpantang tu
abis je pantang, gi kenduri kat umah adik ipar, cuma sian sikit ar sbb ramai2 org, dgn panasnya lagi
pastu meragam nk tidon, tp, sib baik msa tu dia okay
skrg dh 2 bln lebih teringin gak le nk bwa dia jenjln kuar tp masalahnya skrg dia suka meragam bla nak tidon..
kalau bw kuar laks, asyik nk tidon jer... pastu sblm tidon tu merengek ar.. itu yg x tahan tu..
skrg letak baby utk mil jaga, so pepagi kul 6.30 tu dh kuar umah antar then, petang amik bw balik laks,
time maghrib, memlm tu baru sampai umah.. sian baby..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2009 10:40 AM | Show all posts
last 2 week aku bawak anak aku ngan aku skali la gi ikut hubby gi kerja ker kelanatan.......
pastu nak dijadikan citer anak aku demam last week........
aku tak suka org keliling  kata apa....... tu la bawak anak gi jalan jauh kan dah demam... so what???? anak tak leh kuar jalan...tak leh kuar umah? duk jer kat umah....aku betul2 tak paham ngan masyarakat kiter ni ...pikiran kolot...sori to say la.... dah anak nak demam normal la.... pastu tak demam?...aku rasa kalu kanak2 tak demam tu la lagi ABNORMAL.....
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 02:34 PM | Show all posts
baby aku umur sehari aku bwk balik utk berpantang di kampung
lebih kurang 5-6 hours journey naik kereta
alhamdulillah tak bnyk ragam
once letak je dlm car seat .. dia tidur sepjg jalan
boring agaknya .. ye la baru sehari tgk dunia
apa sgt la nak buat kan

then umur 30 hari .. aku bwk balik semula ke rumah
still the same .. naik je carseat ... tidur sepjg jalan

sekarang umur baby dah 3 months ...
aku jarang bwk dia pegi jalan2 ...
kecik sgt lagi ... takut juga

but still everyday htr pegi nursery ...
about 15 mins from home ...
still suka duduk kat carseat ...
but with syarat .. jgn traffic lite merah lelama
start la dia nak memekik
kalo kereta bergerak je ... dia sgt la enjoynya

tunggu la umur dia 6 bulan ...
aku ingat nak bwk balik kg semula ...
jumpa opah dia yg teramat2 rindu dah dgn dia
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2009 11:48 AM | Show all posts
masa around 4 wks dah penah kuar, pegi makan lunch ngan husband sbb bosan makan lauk yang sama kat rumah. masa tu pulak my mom balik umah dia, so bebas la kejap   tapi tak lama la...about 3 hrs je. after lunch pi carik babrang baby sekali, pastu terus balik. rumah pulak dekat je ngan curve tu....

pastu around 6 wks pulak gi klcc.sama jugak nak beli barang. masa tu on way nak balik umah in laws. detour jap sbb nak amik barang yang dah diorder. yang ni lama sket, around 4 hrs lebih, sbb hari tu friday, so tunggu my husband habis friday prayers baru balik.

pastu at 3mths bawak baby gi penang, ikut my in laws holiday. my husband not around.

at 4 mths pun gi penang lagi, this time around my husband ada. holiday sekali ngan his family n my sister.

my husband works overseas so dia balik every 6/7 weeks. so bila dia balik baru i bawak my baby kuar jalan jalan sama sama. when he's not here i just balik rumah inlaws once  a week bagi peluang kat diorang main ngan cucu. sometimes they will come over my house.

bawak baby kuar ni ikut keselesaan masing masing la. timing is really important if not baby senang renyah. we all kalau nak gi shopping, we'll go out really early, like 10 a.m. so masa tu tak ramai orang lagi, parking senang, keadaan pun still tenang. selalu kuar pagi, then after lunch we all balik la rumah.

[ Last edited by  gwenrocks at 5-3-2009 11:51 ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 04:42 PM | Show all posts
hehehh...aku ni umur adam 44 hari aku dh kene report duty kat tpt keje baru....so b4 aku habis pantang lg dh bwk dia travel blk KL dr trg.....Alhamdulillah dia jenis yg x meragam.....bwk mana2 pon senang aje...suke benor naik kete...heheh....

pendek kata aku xde la limit sgt nk bwk anak berjalan ni...lgpon kita yg duk kat KL ni....bila masa nk spend ngn anak sgt kan...masa weekend tu la....lgpon xkan nk memerap kat umah je.....adam masa umur 2 bln dh blk trg....n masa 3 bln dh bwk dia gi zoo...kebetulan family in law dtg KL masa cuti skolah.....

tp aku seboleh2nye elakkan la jln mlm2....bkn baby aje...kita org dewasa ni pon x elok berembun....x elok utk kesihatan...sbb aku drpd bujang pon kalo xde keperluan jarang kuar mlm ni.....kecuali nk pegi pasar mlm or beli brg keperluan mendesak....lg satu rasanya aku xde bwk adam pegi kenduri masa dia terlalu kecik....sian dia la ramai sgt org sesak2 n panas lak tu......

Alhamdulillah la adam x byk problem...skrg ni aje kalo pegi kedai mkn xleh duk lama2...lps mkn kene cabut....sbb dia dh melasak sgt...jln situ sini...x takut org langsung...over peramah...heheh.....aku slalu kalo weekend suke bfast kat luar.....kalo shopping no hal sgt sbb dia duk dlm troley tu....kalo terlebih lama br dia boring suh angkat dia......so far aku xde problem dia mengamuk lg....br sthn 3 bln...tatau la kalo lps2 ni buat perangai lak...hrp2 xde la....
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2009 12:46 PM | Show all posts
anak aku masa 3 bulan aku dah bawak berjalan sanasini tak der hal nyer.. siap bawak g kenduri lah mana le. Anak aku kalau duk umah tension asyik nak merengek jer.. kalau bawak jalan tak der hal mencangak jer kepala dalam keter. Skrang nie dah 5 bulan. Kalau kat luar tu... payah nak dengar dia nangis. Kalau naik keter kejap jer dia dah tido. Anak nie ikut kita kut time ngandung memang suka berjalan  Aku rasa tension jer kepala hotak kalau aku duk umah   Almaklumler time tu aku duk ngan MIL aku masa ngah pregnant tu. Tu malas duk umah.... slalu ikut husband buat keje luar boringnyer pasal duk umah. Kalau dapat kuar p kedai depan umah tu pun dah mengembirakan hati aku
Skarang anak pun ikut peragai aku kut.......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-3-2009 02:29 PM | Show all posts
skang rayn dah 18 bulan.... last week bawak dia pegi bandung & jakarta 5 hari... sepanjang dlm flight dia ok... cuma time menunggu kat airport dia gelisah sbb x boleh nk kesana kemari....
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2009 05:56 PM | Show all posts
baby note dah 4 bulan....so far mmg tak bawak dia jejalan except balik umah grandparentsnya & pi klinik. bila kami nak beli groceries....antolah baby kat umah MIL jap. mmg now kami tak bebas berjalan but i don't mind....i don't want to take the risk esp baby kan lebih mudah sakit & once klau dapat selsema etc...kesian...bukannya diorang gheti nak handle/bgitau.

alhamdulillah so far adam sihat walafiat...tak pernah lg selsema etc....target 6mth onwards baru nak bwk dia pi vacation @ shopping malls...
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2009 01:39 PM | Show all posts
umur anak aku 7 hari dah travel dr KL ke KT.. balik berpantang.. pastu umur 33 hari travel plak KT ke KL...
kira tak sampai 2 bulan dah byk gak la mileage anak aku...
kalu keta nih dah due kena pi servis..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2009 10:33 PM | Show all posts
anak aku blom abis hari lagi...

kuar pun setakat gi klinik, dari umah aku gi umah parents aku je...

mlm2 masa kat umah aku ade la setakat gi kedai dkt2 area tmn umah je..tu pun x turun keta...
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2009 09:00 AM | Show all posts
lum bersalin lg, tp nak tanya la...
eda skang tgh tunggu hari jek.. bersalin kt kl je pastu hubby nak bwk blk kg dia tuk 2weeks kt n9, kire kena travel dlm 2 jam gak la klu time berdua dulu.. bila ada baby nanti kena slow skit kot
2 hari lepas g beli carrier seat... masa nak blk kg tu baby pon baru brp hari umur jek (mmg kuar hospital trus blk kg la)
ble ke trus letak dlm carrier tu pakai kan belt siap2... psl eda dok pk klu kena bedung mane nak selit belt..
terpk gak nak pakaikan belt pastu baru balut kaki ngan tgn baby...
x konfiden tul la nak riba2 ni.. dh la lum kuat, x kan nak riba baby plak berjam2
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2009 08:08 PM | Show all posts
2 bulan dah bwk kuar gi klinik or shopping complex. tp tak amik masa yg lama la sbb so many polutions

out there. till now masih tak berani bwk gi pegi kwsn air terjun. mungkin pemikiran i agak kolot skit tp

i takmoh nanti 'ade yang mengikut'. so tggu dalam umur 4-5 tahun baru la confident skit. now hangat dgn

isu swine flu pulak...so  memang agak limited la untuk bawak dia  kuar berjalan ke sana  ke mari.
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2009 11:24 AM | Show all posts
baby pn kena biasakan wat pi jenjalan...

nk biasakan ngan suasana org ramai..tapi make sure lah tmpat tu takder lah sesak sgt...

tunggu lah dlm 3 4 bulan tu kira ok lah nk wat jenjalan ..kalao  tak biasa tkut nnti baby terperanjat kalo tengok org rmai...
susah kita nk kuar jgk nnti..
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2009 03:23 PM | Show all posts
aku rasa ok ja bawak baby kuar...aku baby umo 2 weeks dah start travel...time winter lagi, tapi aku balut dia tebal2 ler ...cukup 2 bln, bawak balik m'sia dari london.

aku rasa kena ajar gak baby kuar rumah, baru dia tak 'perak' sgt org utara kata. tp ikut situasi gak la...time panas, pakaikan topi...nak ke beach, taruk suncream...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2009 10:54 AM | Show all posts
bb wekz mase die 1bulan dah bawak g jalan2 beraya dari kl ke selangor ke perak ke tgnu...
sampai la skang dah 4bln mmg bawak kua skali ngan wekz coz xde org kt umah nak soh jage...g shopping g jalan2 g makan sume bawak bb siang n malam x tentu masa...
kadang2 kene gak tegur n marah ngan mak n kakak pasal bawak anak kua malam2...hihihii
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2009 10:57 AM | Show all posts
so far tak ada apa2 lah
me anak abih pantang ajer dah bawak jenjalan
so balik tu terus arr mandi kan dorang semua
klu boleh time tu jgnlah balik time senja2 atau lewat malam

ikut pesan org2 tua
...
mamasaffiya Post at 29-1-2008 09:58


ooo bley la pasni ikut petua tuh pasal wekz slalu blk umah mak kt kl time mlm kadang2 kul 12mlm kul 1pg bru sampai...hihihi
tp ble sampai umah je trus la lap2 badan bb pastuh titis air yg tulisan2 ayat al-quran tuh (x ingt name nye) sapu kt muke bb...alhamdulillah bb xde plak meragam...
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2010 01:50 PM | Show all posts
baby ku 15 hari dah jalan dah... bawak g check up... umur 20 hari dah bawak gi mall.. heheheh...awal ke? ntah la yea... sebab mall tu tak berserabut ngn manusia, sebab tu berani bawak ler,,,dah klinik tu pun dalam mall nak wat camne...

eda, daku bawak balik baby kuar hospital pakai car seat... boleh adjust2 bedung dia tu... boleh pakai belt... memang aruz tak berani pegang, dah ler czer, walaupun spital dekat je dgn rumah, tapi selalu jem... better letak dalam carrier or car seat... ok je... kalau kat sesetengah negara, baby tak boleh di bawa balik kalau dalam keta takde car seat...bahaya...
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2010 05:01 PM | Show all posts
aku baby 2 hari dah travel balik kedah dr KL..masa tu dia tdo jer dlm carseat tu...sampai pun dah malam..melalak jugak ler dia malam tu...tp lepas tu ok la...masa umur sebulan bawak kuar jln2 beli barang kat Tesco..lepas pantang travel balik KL balik..dah balik umah sendiri jgn cakap la..sementara blum start keje merata aku bwk baby aku..ikea, jusco, carrefour, Tesco bagai...so far alhamdullillah...masa berjln tak ler meragam..cuma kalau kat umah baby aku meragam time dia nak tdo...do lawan mata...
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2010 10:52 AM | Show all posts
Post Last Edit by Hana at 24-3-2010 11:04

anak aku umor 6 bulan, baru aku berani bawak keluar jalan2.
sebab,
1. suami baru ada.
2. anak 1st, tak reti sgt nak jaga masa bawak baby kuar.
3. anak jenis meragam.

first time bawak gi Gambang, kuantan (utk holiday)...alahai..siksanya.. nak tdo pun meragam2 & nangis2. aduhai..itu pun 6 bulan

skrg, dah 7 bulan, ok sket. dia nak tdo, dia terlentok ajer. tapi, kena pangku.
dia tanak tdo baring atas seat.
tapi, kalau tak tdo, pun kena pegang jugak. aku la pening loya2 sbb ikut gerak dia...dia bergerak2..

note - aku takleh baca byk2 pasal anak orang. anak orang mcm senang ajer dibawak travel. jeles aku.
anak orang semua senang. travel senang. breastfeed senang. senang jaga.
tak tahu ler masalahnye pada aku - yg mmg tak pandai jaga anak or anak aku sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2010 03:53 PM | Show all posts
hana..
jumper lg.hehe.alahai,jgn la kater gtu.(tp,aku pun dulu kater gtu.keke)..mmg ada bb susah jaga lah..smpai thp jeles tgk kengkawan lain sng bebenor jaga anak.kdg2 rase cam anak patung jer anak dorg.gemuk,gebu,lena tdo,tak wat hal..

hehe.tp bila anak ku da 10 bln,da pandai jalan,da pandai joget2 tgk tv..aper aku ajar,cepat je tangkap.tepuk tangan,bc doa amin sapu muka,horray,hello,head shoulder knee and toes..jd terhibur.aper yg berlaku dulu,susahnye jaga anak ni,smpi tk le nk recall.
tgk anak2 member yg sng2 jaga tu,10 bln br nk merangkak..lagi la rase,ada hikmah kot susah jaga dulu.
husband pun kater,ada timbal balik antara senang n susah..tk semua bb tu perfect.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2010 04:39 PM | Show all posts
emm..
pada aku,elok bw bb kuar jalan2.bb ni suka blaja dr aper yg die tgk..kalu bw bb jalan2,mata melilau je tgk benda n org2.tang travel jauh2 tu,mmg payah sket la kan.tp,kita enjoy je la seadanya..
amik gambo byk2,jdkan kenangan...zaman dorang bb ni skali je.payah kita pun tak lamer.

cm anak aku,mmg slalu sgt bw jalan shopping mall.penah gak bw gi genting,balik ari.ms tu umo 8 bln tk silap..wpun tk la masuk theme park,tp sajer je bg bb hepi.

dulu,takut gak bb duk umah jer,tk pandai sosial,berkawan and takut org..ye la,bb ku tk duk nurseri.duk umah je berdua dgn aku.
skang bb da 10bln,mesra dgn org..tp syarat org lain tk dukung die la..
sbb die akan nanges dgn org yg tk familiar yg dukung die.
tu pun berkat slalu bw bb kuar..kalu org lain tegur,die senyum malu2 lentok kt bahu kita.atau die yg tegur org cr perhatian...

so,bw je bb kuar jejalan bile free tu..hehe.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2010 02:39 PM | Show all posts
salam... anak atie hari ke-45 dh kuar jln round png..
hari ke-55 dh g cameron...
hari2 len tu kuar g dekat2 je la
alhamdulillah dia x meragam..
n smpai la hari ni umo dia dh 86 hari @ 2bln 26 hari ri nih dia ok jer kalo bwk g jenjalan..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053433s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list