Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
65247
View
311
Reply

Belajar Bahasa Cina

[Copy link]

Author: haihaiwowo       Show all posts   Read mode

Post time 23-8-2013 05:54 PM | Show all posts
President posted on 26-8-2010 04:52 PM
1. yi jing wu guan yu (
... sudah tidak relevan sejak ...) ..Ѿ޹..
2. hui jiao tu you ...

musim pertama = first season = һ di yi ji

musim bukan muslim
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2013 05:48 PM | Show all posts

xin nian kuai le
selamat tahun baru!

Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2014 09:41 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2014 09:48 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2014 09:51 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2014 10:01 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2014 10:02 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2014 10:04 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2014 10:06 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2014 09:21 PM | Show all posts
WO PU CHU TAW...................

wo .................
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2014 10:39 AM | Show all posts
Di Shah Alam ada x kelas belaja bhsa cina...dlu pnah blaja zaman skola..tp skng mmg rasa nk improve kn skill diri ni..hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2015 09:29 AM | Show all posts
terima kasih atas link link yg korang send tu. mmg berguna
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2015 08:19 PM | Show all posts

14/2 qing ren jie kuai le...!
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2015 09:35 AM | Show all posts

selamat tahun baru
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2015 04:44 AM | Show all posts
eh seriously I nak belajar bahasa mandarin ni. ada yg bleh ajar one to one ke?
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2015 05:45 PM | Show all posts
ipes2 replied at 31-5-2015 04:44 AM
eh seriously I nak belajar bahasa mandarin ni. ada yg bleh ajar one to one ke?
You pernah belajar bahasa Mandarin sebelum ini ke? Pada pendapat kita, kalau nak belajar language lagi seronok belajar dalam kelas dengan kawan-kawan lain..I mean, not one to one sebab nanti boleh practice converse dengan kawan2 yang lain..apply apa cikgu dah ajar... kalau dah advance level baru okay belajar one to one sebab kita dah tahu kat mana kekurangan kita dan cikgu boleh fokus untuk mantapkan lagi aspek aspek yang kita lemah itu..

kalau you kat area KL , dekat YMCA ada kelas bahasa Mandarin...boleh pilih sama ada nak  kelas pada hari bekerja atau hari minggu..



https://www.facebook.com/ymcakl

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2015 09:08 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 9-6-2015 05:45 PM
You pernah belajar bahasa Mandarin sebelum ini ke? Pada pendapat kita, kalau nak belajar language l ...

hmmm betul jugak u kata... berkwan kwn bleh la practice dan bleh lebar kan skill laterally
no, unfortunately i bkn di kl
harap ramai lah orh ambik peluang belajar bahasa cina nih.. penting
eh, elok belajar Cantonese ke Mandarin?
yg dlm tv tu bahasa apa depa pakai?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2015 10:11 PM | Show all posts
ipes2 replied at 9-6-2015 09:08 PM
hmmm betul jugak u kata... berkwan kwn bleh la practice dan bleh lebar kan skill laterally
no, un ...

ya..itulah..bila ada kawan yang sama niat nak belajar sesuatu bahasa itu,  environment masa kita belajar language tu jadi kondusif..sentiasa ada stimulation dari persekitaran...better la especially kalau kita kat rumah takde kawan yang tahu bahasa yang kita nak belajar tu..


eh, elok belajar Cantonese ke Mandarin?
erm susah juga nak kata mana lagi elok..tapi kalau untuk third language, okay belajar Mandarin dulu sebab Mandarin ni kira macam official language kat China dan digunakan untuk urusan rasmi..dan ia ada 4 tone compare dengan Cantonese ada more than 4 tones so lebih senang nak belajar dulu...kalau dah terer Mandarin nanti, boleh je belajar Cantonese,dialect Hakka,Hokkien...

Jay Chou pun nyanyi dalam Mandarin so ya learning Mandarin first, better..hehe..

yg dlm tv tu bahasa apa depa pakai?
yang kat berita selalu Mandarin...



yang drama dari Hong Kong selalu Cantonese..




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2015 10:32 PM | Show all posts
ni Mandarin song...


ni Cantonese song...



boleh perasan kan lain cara sebutan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2015 05:38 PM | Show all posts

Oh bagus you.
eh memang lebih kurang sama lah.
tak bleh nak kata macam mana
i ada ramai kwn Chinese so mmg nak la belajar.
lagi pon dah penting dah skarang bahasa chinese ni... i mean mandarin.
hmm nak blajar dgn sapa, tu yg susah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.135558s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list