Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
43692
View
124
Reply

Seni Kreatif -Merekabentuk Sabun [Video & info terbaru...last page]

[Copy link]

Author: lemak_masin       Show all posts   Read mode

Post time 21-6-2008 11:46 AM | Show all posts
lemak.. kalu kita nak wat business senang ker nak jual sabun nie.. rasa cam minat gak cari duit lebey tapi nak kena servey market dulu ler
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2008 02:35 PM | Show all posts
tuan umah oh tuan tanah :kant:
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2008 03:25 PM | Show all posts
coloring tu boleh pki ape2 jenis coloring ke or coloring special utk sabun???
tgh bersemangat nak buat nie...tp tersangkut kat coloring tu lahhh..
coloring yg pki utk buat kuih tu boleh ke???
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2008 03:29 PM | Show all posts
satu lg..for fragrance..boleh ke pki perfume yg pki hari2 tu???
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2008 02:37 PM | Show all posts

Reply #43 myjuniormm's post

ko dah ada bahan asas buat sabun ker..


den dok tunggu tuan umah reply post tapi sampai ari nie takde pong
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2008 03:21 PM | Show all posts
Originally posted by MMISS at 27-6-2008 02:37 PM
ko dah ada bahan asas buat sabun ker..


den dok tunggu tuan umah reply post tapi sampai ari nie takde pong


itulah tunggu tuan rumah..xde respon..
semangat dah membara..so, seblm padam..
i testlah buat semlm..
I guna sbn Pond utk muka tu.. sbb carik2 kat internet..cakap sabun neutrogena boleh pki..
kat tempat i ni mana nak cari sabun pelik2 camtu..so, pond tu lebih kurang cam neutrogena jugak lah kan..
i ikut instruction melt and mold tu..
pastu guna coloring makanan punye..
jadilah jugak..

tp x taulahh hasil tu quality sama ngan yg tuan umah punye..
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2008 03:34 PM | Show all posts

Reply #46 myjuniormm's post

aku tadi pm dier gak... tgk nanti dia respond tak. interested tol nak wat..

neutrogena tu liquid kan... pond pong liquid ek

ko kat ner. aku kat penang
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2008 04:08 PM | Show all posts
bukan yg liquid..bar soap punye..
warna putih clear..
ini instruction yg i jumpa kat internet..

This fun project is perfect for kids of almost any age. These inexpensive yet
lovely soap bars make perfect gifts for teachers, mom, grandma, or just about
anyone you want to share them with. Plus, they're fun to use in the bath, too!
What you'll need:
 Glycerin soap, clear or white (This only works with glycerin soap -
transparent Neutrogena bars will work fine.)
 Soap dye in colors or your choice
Soap or candy molds
 Microwave safe liquid measuring cup
 Spoon
 Popsicle stick or coffee stirrer
 Knife (adults only)
How to make it:
1. If using bars of soap, cut into three pieces. If using purchased glycerin
blocks, cut off 2-3 pre-measured chunks.
2. Put glycerin soap into a measuring cup, microwave according to package
directions (or 20 seconds), then in 10-second intervals until melted.
3. If you want colors, this is the time to add the dye. Add a few drops and stir
with a spoon. If you want the color darker, simply add more dye.
4. Slowly pour the liquid soap into the mold. Set aside to harden for 45
minutes to an hour. Some soaps may harden sooner than others.
5. Rinse out measuring cup and repeat process for other colors.
6. After soap has cooled completely, pop them out of the molds. If you find
this difficult, you can place the soap into the freezer for ten minutes and try
again.
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2008 04:10 PM | Show all posts
so, based on ape yg I jumpa kat atas tu...i carik clear soap..tp neutrogena x de..jumpa brand Pond..tp make sure ade glycerin..coz i compare ngan soap biasa yg lain..xde lak pulak tulis glycerine kat packaging dia..jd belasah jelah guna pond tu..
nanti i upload gmbr

ooo u kat penang...I atas dari penang sikit..myanmar
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2008 04:24 PM | Show all posts

Reply #49 myjuniormm's post

oh.. i tunggu u tepek pic.. tak bleh borak. bos nak masuk office.. nanti2 kita sambung ek
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2008 07:42 PM | Show all posts
ok nie dia my master piece utk melt and mold soap nie..
warna lain xde kat rumah..so, bedal je warna kuning

ini sabun yg i pki..



coz i nampak ade glycerine kat packaging terus bedal je..
mujurlah in english..klu dlm siam x tau laaa



ini dia produk melt and mold tu
kat rumah x de acuan yg fancy2..ade acuan daun je...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-6-2008 11:06 PM | Show all posts
salam semuaaa....sori...baru sempat nak menjengokk..nnti saya balas sorang2 punya pertanyaan yee...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-6-2008 11:26 PM | Show all posts
Originally posted by MMISS at 21-6-2008 11:46 AM
lemak.. kalu kita nak wat business senang ker nak jual sabun nie.. rasa cam minat gak cari duit lebey tapi nak kena servey market dulu ler



hi mmiss saya dah PM awak...


ok nak citer untuk orang kat forum ni pulak...

buat sabun ni best sebab dia tak mmerlukan banyak masa untuk hasilkan satu2 bentuk sabun..cumanya kene lebih kretif dan tapi kene blajar la asas dulu...

pasaran:
pasaran untuk sabun hiasan ni amat luas..insya-allah...sebabnyaaa saya masih tak jumpalagi kedai yang jual sabun ni ...kalau search online pun susah nak jumpa...kalau saya tunjuk sabun2 yang saya dah buat pada kengkawan diorang mesti macam teruja nak buat dan nak belajar...

lagi satu setiap satu sabun yang terhasil adalah unik..

contohnya: kalau la saya ajar buat sabun yang macam dalam avatar saya tu (sabun hirisan limau)..setiap orang yang belajar tu mesti akan boleh menghasilkan sabun macam tu dan mereka boleh mempelbagaikan juga bentuk dan warna sabun tu...

tapi yang paling bestnya sabun2 ini bukan sahaja cantik..ia juga boleh digunakan..so kalau you all nak masukkan vit e ke olive oil ke pun boleh...

dalam ertikata lain you all boleh tetapkan konsep sabun korang tu sebelum dipasarkan...

haruman pulak..boleh beli haruman aromaterapi atau haruman berbau buah2an..ikut la kegemaran masing-masing tapi kene pastikan yang haruman tersebut tidak memberi kesan alahan pada kulit... haruman jenis ini juga saya boleh supplykan cumanya kene beli dalam kuantiti yang banyak laa..kalau nak buat bisness pun bolehh..just pm saya...

[ Last edited by  lemak_masin at 28-6-2008 11:43 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-6-2008 11:33 PM | Show all posts
Originally posted by myjuniormm at 25-6-2008 03:25 PM
coloring tu boleh pki ape2 jenis coloring ke or coloring special utk sabun???
tgh bersemangat nak buat nie...tp tersangkut kat coloring tu lahhh..
coloring yg pki utk buat kuih tu boleh ke??? ...



hi myjuniormm,

coloring boleh pakai mana-mana pewarna yang tidak beri kesan alahan pada kulit...
saya rekemen pakai yang khas untuk sabun...

lagi satu kalau pewarna yang sebarangan takut warna tu luntur pada kain/pakaian bila digunakan dan nnti susah pulak nak hilangkan...

kat kedai saya ada jual barang2an lengkap tuk buat sabun ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-6-2008 11:36 PM | Show all posts
Originally posted by myjuniormm at 25-6-2008 03:29 PM
satu lg..for fragrance..boleh ke pki perfume yg pki hari2 tu???



pewangi ni saya dah citer kat atas ...

just nak tambah...boleh pakai mana2 minyak pati haruman essential oil atau pun haruman buah2 yang aromaterapi tu..tapi pastikan ia tidak mmberi alahan pada kulit...yang ini kene tanya kat tuan kedai tempat awak nak beli haruman tu...

kalau pakai perfume harian tu..mmbazir..sebab perfume tu ada campuran alkohol dan air..baunya takkan kekal dalam sabun...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-6-2008 11:58 PM | Show all posts
Originally posted by myjuniormm at 27-6-2008 07:42 PM
ok nie dia my master piece utk melt and mold soap nie..
warna lain xde kat rumah..so, bedal je warna kuning

ini sabun yg i pki..

http://i84.photobucket.com/albums/k22/maslinamahi/Soap%20Cr ...




wahh...syabasss...
ok sesangat dah tu..cantikk..kira asas dah pas ler ni..hehhehe...
boleh buat design yang lebih complicated skit pas ni...


cumanya kalau guna sabun yang kat atas tu mahal ler skit kosnyee...


mmg you all boleh cari mana2 sabun yang mengandungi gliserin yang tinggi untuk try buat sabun hiasan ni.....
sabun berglyserin ni lembut dan mudah dibentuk...selalunya dalam sabun baby... boleh juga cari sabun yang lutsinar...

tapi jgn guna yang cecair punyaa..memang tak jadikk

sesapa yang berminat beli asas sabun boleh pm sayaa..k...heheheh...nnti bila dah blajar sabun dah buat design yang cantik2 macam myjuniormm boleh tepek kat sini...

tak best gak kalau saya citer sensorang hobi ni..kalau ader geng best gak..hehehehehe...

[ Last edited by  lemak_masin at 28-6-2008 11:59 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2008 01:24 AM | Show all posts
tima kasis lemakmasin atas explanation yg panjang..tetapi byk membantu..
pewangi tu mmg terlinata nak pki essential oil tu..tp x yakin lg..tambahan pulak sabun yg i beli tu dah wangi..

kat sini I xde choice nak beli bebrg asas sabun utk melt and mold, tu yg belasah sabun muka tu..tp nxt week balik m'sia so dapatlah I gi survey bebrg nie..

tima kasih sekali lg...
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2008 11:13 AM | Show all posts
thanks lemak...

miss lom ader kesempatan nak try lagi. umah still berselerak. nanti2 miss order DIY kat awak baru nak try...
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2008 11:15 AM | Show all posts
err lemak..

miss berkenan tol ngan penimbang awak. digital kan. kecik jek. selalu jumpa yg beso jek. kat mana nak beli n berapa regenya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-7-2008 11:35 PM | Show all posts
hi miss

penimbang tu saya beli dengan cosway...redeem kupon so dapat ler harga murah...dalam RM20 aje...selalunya saya survey kat kedai penimbang digital ni mahal..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.664775s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list