Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
72058
View
325
Reply

Apa MASALAH KANCIL Yang Akan Dihadapi Lepas 3 Tahun Guna??

[Copy link]

Author: selipar_hijau       Show all posts   Read mode

Post time 9-5-2009 08:22 PM | Show all posts
syukur ada kereta...... cuba tengok orang yang naik moto sampai 4.. 5 orang.... hujan... panas....ado kancil tu pun dah besar nikmatnya.......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-4-2013 01:08 PM | Show all posts
Aku masih dgn kancil ku. Dh masuk usia 6tahun. Lega xdak sbrg masalah major. Cuma baru2 ni dia buat hal power window je la dok sentap2 manja. Aku plan nk cat baru kancil aku ni. Ada sapa tau kedai mna cat ok dan harga pun ok?
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2013 11:58 AM | Show all posts
mexz posted on 8-5-2009 05:30 PM
aku ade satu soalan:
berapa harga sebatang drive shaft kancil sekarang?

nenek baru je tukar drive shaft ahad lepas.
kena RM230. huhu.

aritu masa drive kat hway. kat melaka je tetiba keta jadi bergegar.
stereng, body semua gegar.
tawakal je bawak dari melaka ke kluang slo2. huhu

Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2013 12:16 PM | Show all posts
ok nak cerita pengalaman aku pula

1. radio volume dia mengila >  spary guna wd40 bahagian dalam tombol volume (kena buka la player)

2. enjin senggut2 + mati  ( kadang kadang macam naik kuda)
> kancil saya tangki minyak kotor / sumbat, buka nat bawa tangki bagi minyak petrol keluar habis (kosongkan) tadah dgn baldi ke apa ke nanti boleh nampak la itu kotoran dia. pastikan level minyak tu paras E baru buat klu x berapa banyak minyak ko mau tadah.
sebelum nie bawa pergi bengkel yg  buat
a. tukar air filter dgn oil filter (elok sehari saja)
b. periksa distributor / tukar apa benda dlm tu (senggugut juga)
c. tukar spark ( senggugut juga)
d. tukar ac pump (sengugut juga)
e. aku tukar cdi pula (sengugut juga)
f. bawa jumpa pomen lain, dia ckp nak kena overhole (aku x percaya) tp klu tune  kereta dia hebat.

setelah 3 bulan senggugutnya berlanjutan, hanya tinggal tangki minyak saja belum di usik. so aku diy sendiri. dan berjaya.
mcm mana nak detect tangki minyak bermasalah. bila enjin mati tiba2  buka hos dekat ac pump (bahagian atas) cuba sedut keluar minyak ke x masa sedut, klu sedut bagai na mampus pun x ada minyak keluar. ada la yg sumbat tu.

3. aircond
ada beberapa sebab dia x sejuk.
kompresor rosak, kipas rosak, tune/timing aircond rendah, gas habis, fius putus, relay rosak,
aku da cek satu2 x jumpa juga penyakit dia. last2 bawa ke bengkel.
kancil aku gas dia habis di sebabkan ada paip dekat coil yg bocor, ingat kan kompresor rosak sbb kompresor tiada respon.
(kesimpulan gas habis kompresor tiada respon)

tapi sekarang ada masalah api x stabil timing enjin pandai naik pandai turun (sikit saja dia naik turun tu seakan x terasa juga) cuma bila kita suda sebati dgn kereta ni ada perubahan kecil pun kita boleh detect.

yg lain ok lagi la..

Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2013 04:42 PM | Show all posts
pengalaman 5 tahun pakai kancil 660....2008 (beli 2nd je) hingga 2013....puas hati....berbaloi2....

walau penat utk sllu balik dr semenyih ke kluang .

x poning hutang..n xde mslah kewangan.......

ni tukar pakai putra lak....bnyk sudaa repair...hrp2...x le m'hampakan.

Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2013 02:46 PM | Show all posts
abduldel posted on 17-4-2013 12:16 PM
ok nak cerita pengalaman aku pula

1. radio volume dia mengila >  spary guna wd40 bahagian dalam t ...

wahh cam best je nak buatlah tip no 2 tu... bro buat sdiri ke.. camne nak diy tu ce cite...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2013 08:53 PM | Show all posts
kancil memang quality tak ada sama dengan viva skr
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2013 08:14 AM | Show all posts
cilik posted on 22-4-2013 02:46 PM
wahh cam best je nak buatlah tip no 2 tu... bro buat sdiri ke.. camne nak diy tu ce cite...

kena buka panel dasbord bro kasi keluar itu player > nanti ko buka pula player tu punya cover sampai la ko boleh nampak volume punya board tu > nanti ko spray saja guna WD40 di bahagian dalam "komponen" volume tu > pusing2 kan la volume tu .

"aku tak tau apa nama komponen volume  tu dalam istilah elektronik huhuhu kalau perintang aku tau la"

Last edited by abduldel on 17-5-2013 04:31 PM

Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2013 09:07 AM | Show all posts
abduldel posted on 9-5-2013 08:14 AM
kena buka panel dasbord bro kasi keluar itu player > nanti ko buka pula player tu punya cover samp ...

thanks.. saya nak buat yg no 2 tu.. bab enjin tersenggut2 macam nak mati kadang2 bergegar masa brenti kereta bila on ekon .. setakat minyak itam memang selalu diy sendiri tapi tak pernah pulak bukak skrew minyak petrol.. bab nak stanby tong tadah petrol tu yg tak leh nak agak...  
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2013 04:08 PM | Show all posts
haha.. kakbedah setuju sangat.. kereta dah 10 tahun..

1. drive shaft dah 2 kali tukar
2. pemegang pintu tu 4 4 dah tukar.. murah je, 25 hinggit satu
3. aircond tak sejuk - ganti penyambung yang crack kat saluran gas (kot) dah 2 tempat (ganti dengan tube getah, ganti motor sekali, skang kondenser rosak dan ntah apa apa lagi..
4. radio dah sekali tukar
5. steering memang dh berapakali adjust balik

yang bagusnya, power window takde prob macam proton.. kehkeh
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2013 09:01 PM | Show all posts
Aku pakai Kancil first model...... tahun 1994..... Masalah yg biase Kancil hadapi la:

1) Driveshaft

2) Lower arm

3) Brake Disc

4) Absober

Tapi kancil ni... ekonomik...maintenance murah.......... asalkan jaga maintenance... servis ikut time...... sampai skg dah 20 tahun still elok lg..... stakat dari Melaka nak ke Terengganu or Perlis malam2 pun tkde hal....... berani aku.....
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2013 07:16 PM | Show all posts
kancil aku dh nk masuk 10 tahun... aku reti jaga sgt, cuma aku make sure servis biasa setiap 3 bulan kdg2 sampai 6 bulan sbb aku cuma guna dekat2 je kancil ni.. yg jd masalah aku ialah

1) aircond - setiap kali pasang aircond, enjin aku berbunyi punya kuat.. kompressor ke hape tu? dah tu rasa enjin beratttttt sgt bila on aircond.. tekan2 minyak pun x gi laju.. sbb aku guna utk perjalanan dekat2 je, so aku bertabah x pasang aircond..

2) yg buat aku risau skrg ialah bhgn dashboard belah penumpang tu mcm kat dlm dia dh ada benda2 yg longgar sgt2.. bunyi cam skru tercabut2 pun ada.. camne aku nk buat? aku x reti sgt nk tnya bengkel sbb penah tanya, dorang cam malas nk buat je.. yg dia pegi ketatkan ialah skru dashboard tu je.. boleh ke pomen ni bukak dan baiki apa2 yg longgar dlm dashboard?

hope korang2 yg terer dpt share info ke apa ke... sbb aku mmg x reti psl keta dan aku pun xde sesapa yg aku boleh refer...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2013 12:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku dh pakai kancil dekat 13 tahin dh...ok ja cuma kdg2 tu biasa la kena la repair...mana2 keta pun mcm tu juga...kalau x mau ada problem lepas 3 tahun senang ja...jaga maintenan, minyak hitam filter tukar setiap 5000 km...air kena jaga...kira buat yg basic ja dh ok...yg penting biar standart...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2013 12:57 AM From the mobile phone | Show all posts
little_sis posted on 29-6-2013 07:16 PM
kancil aku dh nk masuk 10 tahun... aku reti jaga sgt, cuma aku make sure servis biasa setiap 3 bulan ...

Kalau nak pakai lama keta lg...senang cerita tukar ja dashboad beli ja kat kdai halfkat murah ja
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2013 12:27 AM | Show all posts
kancil teman pagi2 menjerit timing tinggi pas 5 minit snyap je...
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2013 12:57 PM | Show all posts
kancil 660, aku dah guna nam taun. skang prob :
1. lower arm dah setat bunyik2
2. kompresor ekon dah nazak
3. radio dah rosak...dah 3 taun rosak tak ganti2
4. disc dah calar..tunggu nk tukar jer.
5. minyak makan kuat sgt...full tank takat 230KM jer. walhal 660cc je

yg best :
1. free tak payah byar
2. sebis nam bulan sekali, service standed cuma RM170 jer
3. insuran murah

now dah letak kt kg, coz beli kete baru. RM40 bole cecah 200KM utk keta 1600cc...
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 08:48 AM | Show all posts
Kancil ni klu selenggara ikut jadual maksudnya 3 bulan sekali memang x banyak masalah, minyak pun kira jimat Rm10 dapat jln 80km, tapi jimat lg viva huhuhuhu
1.klu dasboard mcm longgar, ketatkan saja dia punya skru di atas dasboard ada 3 biji klu x silap.
2. klu pagi2 start kereta  memang dia melahu/bising sikit tapi kejab saja.
3.klu ada bunyi bising bila on aircond, kadang2 disebabkan belting kompresor, cuba lilinkan belting tu, cara dia
   hidupkan saja kereta, buka bonet > ambil lilin satu batang > kenakan lilin tu di belting semasa belting   
   berpusing kenakan di bahagian dalam belting ya. kena hati2 la jgn sampai lilin tu terpusing sekali dgn belting
   tu suda. biasa org bengkel buat mcm ni, tp drg ckp dgn pelanggan adjust belting sebab longgar kena buka
   itu inilah, walhal guna lilin saja beb. Tp klu selalu sangat bunyi walau dah di lilinkan mau tukar juga belting tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2014 07:35 PM | Show all posts
kereta kancil aku ada masalah besar, punat kuncil pintu belakang macam rosak, pintu masih boleh dibuka walaupun dah kunci dan kene tekan sendiri batang punat walaupun tekan,, pintu masih boleh dibuka,

dan

kunci alarm macam dah rosak je,, aku kene kunci pakai kunci kereta bukan pakai tekan,, tukar bateri kunci kereta pun, still sama problem
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2014 09:22 AM | Show all posts
akubaik3 posted on 27-1-2014 07:35 PM
kereta kancil aku ada masalah besar, punat kuncil pintu belakang macam rosak, pintu masih boleh dibu ...

dulu aku penah jadi mcm tu..pg kedai dia tukar mende tah bende kecik tu 5 rggit je...pastu elok dah

pastu dlm masa setahun jadi balik sampai pintu x boleh bukak dr luar dan dalam..lock rosak kot x tukar pun malas la
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2014 11:11 AM | Show all posts
akubaik3 posted on 27-1-2014 07:35 PM
kereta kancil aku ada masalah besar, punat kuncil pintu belakang macam rosak, pintu masih boleh dibu ...

tukar benda ni bro... central lock...kete kancil selalu problem benda ni...



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.075510s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list