Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
61569
View
176
Reply

Bisnis KEDAI JAHIT

[Copy link]

Author: woh_getoh       Show all posts   Read mode

Post time 22-2-2009 04:25 PM | Show all posts
mak aku wat kedai jahit, tak besar ler...mesin dia

1. Jahit tepi ( juki ) - 1800
2. Jahit laju ( juki ) - 2200
3. Jahit bunga ( sulam ) ( juki ) - 3,000
4. Alat buat butang kain ( china ) - 150.00
5. meja besar nak gunting - meja makan kat umah je
6. besi gantung untuk hanger
7. plastik sarung baju
8. stok awal - 2,000

harga tu seme berubah2...nak2 plak zaman merosot nih...banyak 2nd hand...tibai je dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 04:02 PM | Show all posts
Don,

emailkan RP kat dini
dinifah@yahoo.com

dini baru belajar menjahit
bj kurung dah lps
skang blajar kebaya moden
then kurung kedah

plan nak blajar pattern lain from time to time
but klu ade 3 basic kat atas, pattern ape yg x payah kita blajar lg
my teacher said, if dah tau buat kebaya, x payah blajar buat blouse

lagi satu, mane nak beli mesin jenama JUKI?

now dini cuma ade portable sewing machine SINGER
jahit tepi SINGER ok tak (portable nye)
ingat nak jahit skit2 dulu dr rumah
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 04:03 PM | Show all posts
alamak mendap ker
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2009 01:33 AM | Show all posts
My mum pun ada gak wat bisnes jahit.. wat kecik-kecik dulu cuma modal kuar tak sampai pun RM5k. rasa dalam RM4k. cuma jahit baju aje. dah lebih 8 thn dah mak jahit..so far memang ok. sentiasa aje ada customer. sume customer tetap dia. sape yang nak start tu try wat kat rumah dulu then dapatkan tender dari butik   cuma sekarang tgh cuba-cuba nak blajar jahit langsir. Iman_Baby belajar jahit langsir dulu kat mana? saya kat JB.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2009 06:57 PM | Show all posts
sy baru dapatkan 2 mesin (mesin jahit tepi n mesin industri) kat kedai..baru nak cuba2 ambik tempahan n buat produk ready made sendiri...

saya guna GEMSY...ok ker?
ada pengalaman guna tak kat sini?? huhu
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 04:02 PM | Show all posts

Reply #65 ann_9027's post

bestnya...ann..nak ada produk sendiri
liza dah 5thn amik tempahan jahit langsir kat sekolah..
kalau utk konsert n hias2 pun liza buat..
thn ni cuti pasal ada bb..
sekarang ada lg ke..yg wajib pakai bj kurung batik kat sekolah..
kalau ada u better try...
dulu liza dapat kontrak ni tp supplier kain batik tolak mahal sgt..
so liza tak amik..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 04:07 PM | Show all posts
saja bg idea,
kat sekolah pun byk job blh dapat..
tp kena baik ngan GB..
liza mmg baik ngan sorang GB ni..dah pindah sekolah pun still panggil..
ada dpt satu idea ari tu..
sapa2 nak buat pun boleh..nampak kecik aje..tp boleh buat duit..
masa first day bukak sekolah mintak kebenaran GB sewa satu bilik atau mana2 tpt yg sesuai..
kita boleh amik tempahan jahit lencana sekolah dan name tag..
bygkan kalau sekpg rm1,kalau semua murid?
tp kena sediakan pekerja..n bwk mesin yg senang angkut..
pandai2la  amik ati GB bg sikit for PIBG dll
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 06:37 PM | Show all posts
Originally posted by saliza1979 at 10-3-2009 16:02
bestnya...ann..nak ada produk sendiri
liza dah 5thn amik tempahan jahit langsir kat sekolah..
kalau utk konsert n hias2 pun liza buat..
thn ni cuti pasal ada bb..
sekarang ada lg ke..yg wajib ...


unipom batik budak sekolah eh liza..ehh ok gak kan?
kita suuplier batik dan trus ambik tempahan jahit..waahhh best ni..best..heheh
nak cuba2 tanya kat mana2 asrama sekolah..hehehe

ohh bercuti panjang eh liza..
guna pekerja tak now??
kalo ader baik teruskann...rugi ler coz liza dah byk pengalaman tu ehhee
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 06:38 PM | Show all posts
Originally posted by saliza1979 at 10-3-2009 16:07
saja bg idea,
kat sekolah pun byk job blh dapat..
tp kena baik ngan GB..
liza mmg baik ngan sorang GB ni..dah pindah sekolah pun still panggil..
ada dpt satu idea ari tu..
sapa2 nak buat pun ...


ok gak tu...liza so student atau sekolah yg akan byr yer?
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2009 03:24 PM | Show all posts

Reply #68 ann_9027's post

4,5 thn lepas kan guru wajib pakai bj batik dalam satu hari atau masa ada apa2 function kat sekolah?
u cuba ni dulu...
u ada kain so tak de masalah..cuma duit modal besar sikitla..pasal biasanya kita terpaksa bg tiga,empat kali pembayaran..
amik upah jahit biar semurah mungkin yg penting kuantiti byk n dia trust kat u,boleh dia rekomen sekolah lain pulak.
bila u dah boleh ikut rentak ni..sbb mula2 serabut jugak...
baru u mintak tender sekolah asrama pulak..
mcm liza,bila dah buat satu benda kat satu2 sekolah tu mulalah idea dtg macam2..
macam konsert,pakaian nasyid,koir sume tu pun blh wat duit..
kat sekolah byk keje..siap cikgu pelawa amik tender mengecat sekali..

pssst..lupa lak..ni kena tgk lokasi gak kut..
kalau sekolah kpg tak sesuai..

[ Last edited by  saliza1979 at 11-3-2009 15:25 ]
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2009 07:05 PM | Show all posts
yer liza..now pon cikgu2 sebuk duk tempah unipom batik dan utk student sekali..cuma ann jer blom berani sahut cabaran utk jahit trus unipom asrama..
kalo dpt mmg tak cukup kaki tgn..rege ngan cikgu2 dah biaser sgt..
mmg kita kena ikut rentak dorang...nak lawa n catik tp nak rege bajet..pk2 mmg kaki naik atas kepala kat bwh ..poning hahahaa...

insyaAllah liza...ann tgh duk carik pekerja yg bebetul bleh buat pelbagai jenis jahitan..baru berani masuk tender hehehe

thanks sudi share idea...
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2009 05:06 PM | Show all posts

Reply #71 ann_9027's post

liza pun problem sbb pekerja la...
now umah liza dekat uitm shah alam..bila bb dah besar sikit,ingat nak upah student je....so,berangan dulu.
ok,gud luck kat u ye..

psstt..kalau liza dpt tender jahit bj nanti..beli batik kat u je la..leh kautim kut???hehe
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2009 07:15 PM | Show all posts
Originally posted by saliza1979 at 12-3-2009 17:06
liza pun problem sbb pekerja la...
now umah liza dekat uitm shah alam..bila bb dah besar sikit,ingat nak upah student je....so,berangan dulu.
ok,gud luck kat u ye..

psstt..kalau liza dpt ten ...


beresss..why not kan?..untung sket sorang pon jadik ler hehehee:handshake:
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2009 07:28 PM | Show all posts
pekedai jahit........... kalau tak smpt nak buat tempahan.. sila bagitau ye...  kalau oder byk... jgn baju kurung je.. yg lain insyaALLAH
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2009 10:45 AM | Show all posts
kat mana ada jual mesin jahit murah-murah
aku duk kat terengganu
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2009 12:27 PM | Show all posts
hi semua...nak join sini gak...

saya ada basic menjahit dan dlm usaha membuka kedai sendiri...kedai semer saya dah ada cuma skrg ni saya nak cari sekurang2nya seorang pekerja mahir buat permulaan ...maksud saya yg pandai memotong dan menjahit...sesiapa kat sini ada info kat mana untuk saya mendapatkan pekerja mahir....

tq in advance kawan2....:handshake:
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2009 06:31 PM | Show all posts
banyak jugak info kat sini eks... rimbun niii baru terpikir nak start amik upah menjahit... ingat nak start kat rumah jer dulu.. ni pon kalau terpaksa berenti (sbb nak berulang alik ke opis dah jauh sangat).... tapi sayang jugak nak tinggalkan keje makan gaji niii... jenuh pikior.. agak2nyer berapa pendapatan sorang tukang jahit eks? apa cabarannyer kalau jd tukang jahit nii eks... takut jugak nii... dulu2 dok nak sgt jd akauntan, tp tension gilos... kang jd dress maker.. pon tension jugak... susahnyer nak pikior
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2009 11:54 PM | Show all posts
bagi aku yg paling penting sekali...

owner yg nak buka kedai jahit tu mesti pakar dan pandai menjahit...

kalau owner sendiri tak pandai, sekali pekerja berhenti....habis pening kepala
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2009 11:57 AM | Show all posts
mendap ke sini....?
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2009 05:08 PM | Show all posts
aku pun dok pikir nk buka kedai jahit bj gak, tp modal x da lg...
aku dok cadang klu aku blh bka kedai jahit, aku nk wat mcm pekej la utk jahitan bj ni.
pekej apa tau, pekej jahit bj + jahit manik, ok ke?Tp klu dia org x nk letak manik pun ok.Bkn apa sbb aku kira blh jg la jahit manik ni,skrg ni tgh blajar jahit bj la.nk improvekan aku nyer kamahiran, sblm ni dok syok sdri je jahit bj, tp bj sndr la, x ikut prosedur yg betul.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080084s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list