Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
19594
View
94
Reply

7 world amazing holes

[Copy link]

Author: chiKenliTeL       Show all posts   Read mode

Post time 1-8-2008 12:17 AM | Show all posts
subhanallah...
those holes are amazing!!!

sekarang some of them jadi ape ek?
mines ke?
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2008 05:19 PM | Show all posts
tak setanding ngan lubang nikmat
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 02:41 AM | Show all posts

Hole On Earth -

Lubang gergasi bumi

Oleh HAMZAH ABDUL HAMID


Kewujudan lubang-lubang berdiameter besar dengan kedalaman hingga beratus-ratus meter sering dianggap fenomena luar biasa.




RONGGA bumi yang digelar Devil's Sinkhole di Texas,
Amerika Syarikat kini diwartakan sebagai taman negara.


PASTI ramai di kalangan pengguna Internet pernah dikejutkan dengan e-mel rantaian yang menunjukkan gambar-gambar pelik dan ngeri tentang kejadian lubang gergasi di atas muka bumi.


Bagi yang curiga, kesahihan gambar seperti itu segera disangkal dengan tanggapan ia dimanipulasi perisian suntingan imej.

Dalam mencerna kesimpulan, manusia perlu mengambil kira banyak penjelasan terutama dari sudut ilmu geologi.

Antaranya adalah seperti kejadian hakisan batu kapur, pergerakan air bawah tanah ataupun impak meteor yang terjadi ratusan atau ribuan tahun sebelumnya.



LOKASI lombong berlian di bandar Mirna, Siberia ini
membentuk lubang yang dilihat jelas dari angkasa.


China, misalnya, mempunyai lubang gergasi atau rongga bumi terbanyak di dunia, iaitu kira-kira 50 kesemuanya. Rekod penemuan fenomena landskap alam itu dalam istilah tempatan dipanggil tiankeng.

Senarai rongga bumi di China didahului tiankeng Xiaozhai. Ia mempunyai kedalaman 660 meter dan berkapasiti 119 juta meter kubik dan dikatakan mengumpul sumber air hingga berkemungkinan menjadi punca aliran Sungai Yangtze.

"Anda boleh menyembunyikan beberapa Bangunan Empire State di dalamnya. Rakyat China sendiri tidak mengetahui tentangnya hinggalah ia didedahkan media 15 tahun lalu.

"Laluan belantara dan ketiadaan infrastruktur menyukarkan sesiapa untuk sampai ke lokasi ini," ulas pakar geologi dari Pennsylvania State University, Prof. William White.



PENENGGELAMAN tanah di Guatemala City ini berpunca
daripada kebocoran sistem paip bawah tanah.


White membentangkan penemuan tiankeng Xiaozhai selepas mengikuti pelawaan ekspedisi ke lokasi terpencil itu pada tahun 2005 oleh pakar dari Institut Geologi Guilin, Zhu Xuewen.

"Ciri rongga bumi sangat unik. Faktor utama yang perlu diberi perhatian adalah kemungkinan wujudnya aliran sungai bawah tanah. Ia kelihatan seperti lembah, namun jika diteliti, 'lembah' itu tidak mempunyai jalan keluar," ujar White.

Di Texas, Amerika Syarikat, rongga bumi yang digelar Devil's Sinkhole sudah dijadikan destinasi pelancongan ekstrem yang amat popular.

Penerokaannya dari sudut komersial telah menjadikan tempat itu boleh dikunjungi mereka yang mahu mencuba aktiviti seperti menuruni cenuram batu dan merentas lereng.

Paling menggemparkan adalah tentang kejadian lubang gergasi yang mengorbankan tiga mangsa di Guatemala City pada 23 Februari 2007.

Diameter lubang ini mencapai ukuran 20 meter sementara berkedalaman 204 meter. Kerosakan sistem pengaliran air banjir bawah tanah dikatakan menjadi punca bagi tragedi yang meninggalkan landskap kekal itu.

Selain lubang yang terbentuk secara alami atau tanpa diduga, terdapat juga lubang besar yang dibuat oleh manusia atas agenda perlombongan.



TIANKENG Xiaozhai tidak diketahui rakyat China sendiri
sehingga ia didedahkan media 15 tahun lalu.


Sebagai contoh, lombong berlian di di Mirna, Siberia meninggalkan lubang bersaiz 525 meter dalam dan berdiameter 1.25 kilometer. Saiz berbentuk kawah itu sangat jelas dikesan daripada rakaman satelit.


Impak meteor juga dipercayai menyebabkan rongga besar di dasar Laut Caribbean.

Digelar sebagai Great Blue Hole, ia merupakan sebahagian daripada Rizab Terumbu Karang Belize iaitu sebuah tapak warisan dunia seperti yang diisytiharkan Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

Air membentuk kaviti

Menurut pensyarah geologi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Dr. Che Abdul Aziz Ali, fenomena itu juga pernah berlaku di Malaysia tetapi tidak ketara saiznya.

"Seperti lubang berbentuk kawah bulat yang ditemui di Pulau Langkawi, ia dipercayai adalah tinggalan impak meteor suatu masa dahulu. Tenaga dan sudut hentaman itu menentukan jenis dan bentuk lubang yang terhasil pada muka bumi," terangnya.

Selain meteor, kemungkinan kes penenggelaman mengejut pada kawasan tertentu juga disumbangkan punca-punca seperti penurunan mendadak paras air bawah tanah akibat kemarau, aktiviti perlombongan, kebocoran sistem pengairan, dan tekanan beban di permukaan.


IMPAK meteor yang 'melubangkan' dasar samudera
di Laut Caribbean ini diiktiraf tapak warisan UNESCO.

Air, menurut Abdul Aziz, menjadi penyebab utama jika mengulas tentang proses kaviti yang membentuk rongga dalam batu kapur.

Pembentukan Gua Mulu, Sarawak dan Batu Caves, Selangor adalah contoh terbaik tentang penyusutan atau perubahan formasi batu kapur yang disebabkan oleh aliran air di bukit batu kapur.

Kalau bukan kerana kaviti yang membentuk gua, permukaan atas batu kapur boleh mengalami penenggelaman lalu membentuk lubang yang besar. Itulah misteri alam yang manusia sendiri tidak tahu bila akan terjadi.

"Air hujan adakalanya mengandungi asid yang memiliki keupayaan menghakis batu dari semasa ke semasa. Untuk jangka masa panjang, perubahan struktur akan berlaku," ujarnya yang turut memberitahu bahawa 40 peratus daripada muka bumi Kuala Lumpur terbentuk di atas batu kapur.

*******************************************************************************

awesome phenomena actually -
and mostly were triggered none other than
by water --  unless of course few that were
stated by meteor came from the space -


* i am going for a gua tempurung expedition in a month
and will try to give also first hand view about the limestones
and its formation -


[ Last edited by  dexa at 19-4-2009 02:45 ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 02:55 AM | Show all posts
nice article...
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 03:32 AM | Show all posts
good article.......:victory:
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 10:29 AM | Show all posts
Ada beberapa thread pasal natural holes ni...err minat lubang pulak ek?
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 12:53 PM | Show all posts

Balas #1 dexa\ catat

Jangan pula lepas ni ada yang mengarut dengan kaitkan dengan FUTURE PHENOMENOM ! Kononnya itulah jalan nak masuk ke pusat bumi....
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 01:15 PM | Show all posts
Ngeri tengok sinkhole kat guatemala tu, bayangkan lah tgh sedap tidur sekali esok rumah dah jatuh masuk lobang eiikkk
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 01:18 PM | Show all posts

Reply #5 tongkatali's post

pastu quote "KAMI"
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 02:55 PM | Show all posts
Kami telah membuat lobang2 tersebut untuk memudahkan kami bergerak antara dua dimensi....

Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 07:40 PM | Show all posts
Originally posted by tongkatali at 19-4-2009 12:53
Jangan pula lepas ni ada yang mengarut dengan kaitkan dengan FUTURE PHENOMENOM ! Kononnya itulah jalan nak masuk ke pusat bumi....



ko jgn tak tau mate.... mmg byk teori camtu... asal ada ajer hole ker black hole ker..   ada ler journey to the center of the earth mate!!!  
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 07:41 PM | Show all posts
Originally posted by alphawolf at 19-4-2009 14:55
Kami telah membuat lobang2 tersebut untuk memudahkan kami bergerak antara dua dimensi....




LMFAO  @ kami  

ko nih... lubang2 gergasi nih aku rasa... bukan kicik2...  kalu tengok lubang kawah yg krakatoa buat hah!!  amazing mate...!!
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 08:50 PM | Show all posts

Lubang Gergasi Bumi..

Lubang gergasi bumi

Oleh HAMZAH ABDUL HAMID

Kewujudan lubang-lubang berdiameter besar dengan kedalaman hingga beratus-ratus meter sering dianggap fenomena luar biasa.

RONGGA bumi yang digelar Devil's Sinkhole di Texas, Amerika Syarikat kini diwartakan sebagai taman negara.

PASTI ramai di kalangan pengguna Internet pernah dikejutkan dengan e-mel rantaian yang menunjukkan gambar-gambar pelik dan ngeri tentang kejadian lubang gergasi di atas muka bumi.

Bagi yang curiga, kesahihan gambar seperti itu segera disangkal dengan tanggapan ia dimanipulasi perisian suntingan imej.

Dalam mencerna kesimpulan, manusia perlu mengambil kira banyak penjelasan terutama dari sudut ilmu geologi.

Antaranya adalah seperti kejadian hakisan batu kapur, pergerakan air bawah tanah ataupun impak meteor yang terjadi ratusan atau ribuan tahun sebelumnya.

LOKASI lombong berlian di bandar Mirna, Siberia ini membentuk lubang yang dilihat jelas dari angkasa.

China, misalnya, mempunyai lubang gergasi atau rongga bumi terbanyak di dunia, iaitu kira-kira 50 kesemuanya. Rekod penemuan fenomena landskap alam itu dalam istilah tempatan dipanggil tiankeng.

Senarai rongga bumi di China didahului tiankeng Xiaozhai. Ia mempunyai kedalaman 660 meter dan berkapasiti 119 juta meter kubik dan dikatakan mengumpul sumber air hingga berkemungkinan menjadi punca aliran Sungai Yangtze.

"Anda boleh menyembunyikan beberapa Bangunan Empire State di dalamnya. Rakyat China sendiri tidak mengetahui tentangnya hinggalah ia didedahkan media 15 tahun lalu.

"Laluan belantara dan ketiadaan infrastruktur menyukarkan sesiapa untuk sampai ke lokasi ini," ulas pakar geologi dari Pennsylvania State University, Prof. William White.

PENENGGELAMAN tanah di Guatemala City ini berpunca daripada kebocoran sistem paip bawah tanah.

White membentangkan penemuan tiankeng Xiaozhai selepas mengikuti pelawaan ekspedisi ke lokasi terpencil itu pada tahun 2005 oleh pakar dari Institut Geologi Guilin, Zhu Xuewen.

"Ciri rongga bumi sangat unik. Faktor utama yang perlu diberi perhatian adalah kemungkinan wujudnya aliran sungai bawah tanah. Ia kelihatan seperti lembah, namun jika diteliti, 'lembah' itu tidak mempunyai jalan keluar," ujar White.

Di Texas, Amerika Syarikat, rongga bumi yang digelar Devil's Sinkhole sudah dijadikan destinasi pelancongan ekstrem yang amat popular.

Penerokaannya dari sudut komersial telah menjadikan tempat itu boleh dikunjungi mereka yang mahu mencuba aktiviti seperti menuruni cenuram batu dan merentas lereng.

Paling menggemparkan adalah tentang kejadian lubang gergasi yang mengorbankan tiga mangsa di Guatemala City pada 23 Februari 2007.

Diameter lubang ini mencapai ukuran 20 meter sementara berkedalaman 204 meter. Kerosakan sistem pengaliran air banjir bawah tanah dikatakan menjadi punca bagi tragedi yang meninggalkan landskap kekal itu.

Selain lubang yang terbentuk secara alami atau tanpa diduga, terdapat juga lubang besar yang dibuat oleh manusia atas agenda perlombongan.

TIANKENG Xiaozhai tidak diketahui rakyat China sendiri sehingga ia didedahkan media 15 tahun lalu.

Sebagai contoh, lombong berlian di di Mirna, Siberia meninggalkan lubang bersaiz 525 meter dalam dan berdiameter 1.25 kilometer. Saiz berbentuk kawah itu sangat jelas dikesan daripada rakaman satelit.

Impak meteor juga dipercayai menyebabkan rongga besar di dasar Laut Caribbean.

Digelar sebagai Great Blue Hole, ia merupakan sebahagian daripada Rizab Terumbu Karang Belize iaitu sebuah tapak warisan dunia seperti yang diisytiharkan Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

Air membentuk kaviti

Menurut pensyarah geologi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Dr. Che Abdul Aziz Ali, fenomena itu juga pernah berlaku di Malaysia tetapi tidak ketara saiznya.

"Seperti lubang berbentuk kawah bulat yang ditemui di Pulau Langkawi, ia dipercayai adalah tinggalan impak meteor suatu masa dahulu. Tenaga dan sudut hentaman itu menentukan jenis dan bentuk lubang yang terhasil pada muka bumi," terangnya.

Selain meteor, kemungkinan kes penenggelaman mengejut pada kawasan tertentu juga disumbangkan punca-punca seperti penurunan mendadak paras air bawah tanah akibat kemarau, aktiviti perlombongan, kebocoran sistem pengairan, dan tekanan beban di permukaan.

IMPAK meteor yang 'melubangkan' dasar samudera di Laut Caribbean ini diiktiraf tapak warisan UNESCO.

Air, menurut Abdul Aziz, menjadi penyebab utama jika mengulas tentang proses kaviti yang membentuk rongga dalam batu kapur.

Pembentukan Gua Mulu, Sarawak dan Batu Caves, Selangor adalah contoh terbaik tentang penyusutan atau perubahan formasi batu kapur yang disebabkan oleh aliran air di bukit batu kapur.

Kalau bukan kerana kaviti yang membentuk gua, permukaan atas batu kapur boleh mengalami penenggelaman lalu membentuk lubang yang besar. Itulah misteri alam yang manusia sendiri tidak tahu bila akan terjadi.

"Air hujan adakalanya mengandungi asid yang memiliki keupayaan menghakis batu dari semasa ke semasa. Untuk jangka masa panjang, perubahan struktur akan berlaku," ujarnya yang turut memberitahu bahawa 40 peratus daripada muka bumi Kuala Lumpur terbentuk di atas batu kapur.






ajaibnya.......
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 09:22 PM | Show all posts
walopon aku dah tgk pic nih tapi aku tetap kagum dengan kejadian alam mcm nih..

thanx utk info nih..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 09:35 PM | Show all posts
cantik....
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 09:45 PM | Show all posts
Teringat aku cerita "Journey to the centre of the earth''....
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 10:07 PM | Show all posts
dh ada la..mod dexa yg post..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 10:10 PM | Show all posts
nice hole...
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 10:48 PM | Show all posts


Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 10:53 PM | Show all posts
urm...yg no 3 tu bukan gambo lomboong ke..siap ade teres lagi tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 10:56 PM | Show all posts
ingat cte fantastic 4:rise of the silver surfer..

menarik info ni..tq tuan tanah..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2009 01:43 AM | Show all posts
Originally posted by dexa at 19-4-2009 02:41

Impak meteor juga dipercayai menyebabkan rongga besar di dasar Laut Caribbean.

Digelar sebagai Great Blue Hole, ia merupakan sebahagian daripada RizabTerumbu Karang Belize iaitu sebuah tapak warisan dunia seperti yangdiisytiharkan Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan KebudayaanPertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).


yang kat belize ni macam menarik sebab ada gua2 kecik kat dalam lubang tu... mungkin terbentuk sebab air kot? rasanya ada terbaca jugak yg kat great blue hole ni ada 'raksasa laut' dok kat situ... kononnya penyelam2 yg dive kat situ la yg nampak...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2009 09:23 AM | Show all posts
mmm....
Banyak banyak lobang yg ada, nampaknya lobang yg ini juga menjadi pujaan hati.
Awat tak humban kan aje dlm lobang2 yg sedia ada???
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2009 10:34 AM | Show all posts
lubang ini la akan membawa anda ke alam yg lain.... misteri nusantara
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2009 01:45 PM | Show all posts


FUYOOOO...bygkan anda jatuh kedalam nyer.....................
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081544s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list