Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
246168
View
2066
Reply

Berapa Hutang Kad Kredit Korang?

  [Copy link]

Author: freekey       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-11-2008 02:59 PM | Show all posts |Read mode
Saja nak wat survey sket..

Sebab ada member aku kata abang dia punya hutang kad kredit dah cecah puluh2 ribu..

Korang tak risau ke hutang kad kredit ni banyak2?

Aku masa awal2 dulu.. Memang langsai arr hutang aku.. Sebab sebelum aku mula guna kad kredit, aku memang dah berazam nak guna as if itu duit sendiri di bawah kemampuan aku.

Tapi lama-kelamaan...





[ Last edited by  freekey at 2-11-2008 01:00 AM ]
Single Polls , Show Result after voted, Total 1291 Users voted
 

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 03:03 PM | Show all posts

By the way.. Sejak umur korang berapa baru korang start guna kad kredit ni?

Aku since umur 26.. hujung tahun 2006.


Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 03:04 PM | Show all posts

Reply #1 freekey's post

tak tahan kan godaan kad plastik tu...
mula2 mmg la, konon takkan punya guna byk2.. tp lama2 ter'over' plak...
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 03:06 PM | Show all posts
x penah guna lagik. pinjam org pny aderlaa   camne eh nk apply? x reti laa.. pastu rekemen la sket kedit kad yg mane lg best. cimb cam best la pulakkkk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 03:12 PM | Show all posts
Originally posted by pink_lavender at 1-11-2008 03:04 PM
tak tahan kan godaan kad plastik tu...
mula2 mmg la, konon takkan punya guna byk2.. tp lama2 ter'over' plak...

heheheh..

tetiba jek muncul..

tak vote pun?



Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 03:16 PM | Show all posts
ntah ler gaji aku lom qualified utk dptkan kad kredit...

tapi slalu baca citer2 pasal utang kad kredit dlm majalah/sotkhabar pun seram gak...
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 03:17 PM | Show all posts

Reply #5 freekey's post

dah vote..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 03:18 PM | Show all posts
Originally posted by pink_lavender at 1-11-2008 03:17 PM
dah vote..

sikitnya hutang kad kredit you..



Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 03:19 PM | Show all posts

Reply #8 freekey's post

nie nanges nie pasal aper... utang u 10k ka???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 03:21 PM | Show all posts
Originally posted by pink_lavender at 1-11-2008 03:19 PM
nie nanges nie pasal aper... utang u 10k ka???

ahahahahaha....

takdalah sampai mcmtu sekali..

my credit limit pun 5000 je..


p/s: nanti dah ramai2 vote baru kita vote..



Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 03:27 PM | Show all posts
utang kad kdt aku:
bank A :l rm51
bank B : ada rm200

next month gaji nak langsai abis...actually pakai kad kdt ni sakit sebenarnye lagi2 kalo tak pandai budget. so pada sapa nak apply lupa kan je niat tu. kalo
selama ni bleh hidup tanpa kad kdt tak payah le nak apply. memang le memula apply alasan nak guna isi minyak, masa kecemasan. tu masa nak apply,
dah swipe nanti percaya le..janji tinggal janji.

dalam kajian pun dah kata, executive muda ni muflis sebab guna kad kdt dan tak reti nak uruskan. kalo pandai guna pandai bayar tak pe..masalah yang tak pandai tu le. aku lagi respek orang guna cash or kad atm dari kad kdt.

aku cuma guna kad kdt bile aku ada budget nak beli barang sebab malas nak bawak cash tapi since atm maybank dah bleh guna so lagi senang.

hubby aku keje dengan kdt kad centre so mmg tak leh nak guna sangat sebab dia selalu check akaun aku.. hehhehe

penah sekali aku swipe sebab nak beli hadiah birthday dia..balik umah dia tanya "pe hadiah birthday saya awak beli kat jusco?"
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 03:39 PM | Show all posts
aku nye htg rm1590
start de kad kredit dr umor 22

lepas 2 1/2 tahun br aku pki, sbb ari tu aku g hatnyai bli barang2 motocross tetiba duit siam yg aku sptt tukar tak cukup, tapaw je skt dgn kad kredit ni.. mmg sgt mem bantu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 03:44 PM | Show all posts
Originally posted by teacher_shakira at 1-11-2008 03:27 PM
utang kad kdt aku:
bank A :l rm51
bank B : ada rm200

next month gaji nak langsai abis...actually pakai kad kdt ni sakit sebenarnye lagi2 kalo tak pandai budget. so pada sapa nak apply lupa k ...

Thanks for your comments..

Antara big thing yang aku rasa aku mmg perlukan credit card ialah bila bayar insurans dgn roadtax keta.. nak dekat RM1000 woo.. mana aku nak cekau duit sekelip mata sebanyak tu..

Bila cakap pasal bayar roadtax ni.. Teringat balik masa mula2 bayar roadtax raya last year.. Aku dah sediakan dah duit cash RM1000 utk bayar.. End up sampai kat ejen tu.. Aku sajalah tanya.. Boleh guna kad kredit tak?? Dia katalah boleh.. So memikirkan kalau aku guna cc.. nnt dpt collect points.. Aku pun bayarlah guna cc..

Pastu tahu tak apa jadi.. Duit cash aku yang aku dah keluarkan RM1000 tadi tu ntah mcmana boleh lesap!!!

The best part is that I only realized it i.e. nak mencari mana aku simpan duit RM1000 tu selepas 3 hari.. Damn it!



Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 03:45 PM | Show all posts
Weii .. disiplin kena kuat tang kedit kad ni.
Sebaik2nya, settlekan semua tiap kali statement bulanan diterima.

Kalu tak, sakit wo.... ngan interest yang tak brape interesting..

Paling penting belanja ikuit kemampuan, sebab tu haku cuba gak bayar habis tetiap bulan.

Cheers ...
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 03:50 PM | Show all posts
Originally posted by freekey at 1-11-2008 05:44 AM

Thanks for your comments..

Antara big thing yang aku rasa aku mmg perlukan credit card ialah bila bayar insurans dgn roadtax keta.. nak dekat RM1000 woo.. mana aku nak cekau duit sekelip mat ...


so mana duit tu pergi? kena amik atau u laburkan ke shopping complex?...di sini pentingnye pengurusan kewangan u...i tahu le bayar roadtax mmg banyak. tapi kalo u arrange elok2 u bleh bayar cash le beb! u ada setahun utk menyimpan la. contoh nye i : roadtax kete mati bulan 5 so tiap bulan i akan simpan rm100 utk bayar roadtax dan sampainye masa i ada cash. roadtax dan insuran i tak sampai rm700 pun.

mcm u nak belanja shopping raya. u ada setahun so dalam masa setahun tu simpan at least rm200 so masa nak raya dan sales tu u ada cash nak shopping.
atau u nak pi holiday...rancang setahun sebelum pi. simpan rm300 sebulan..menjelang waktu tu u dah ada cash so tak de nak hutang2..

tu yang i amalkan selama ni....rancang le kewangan u jangan libatkan diri dengan kad kdt kalo bleh. point tu pun just nak attract je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 03:51 PM | Show all posts

So for me, the main of advantage of using credit card is that your chances of losing cash is NONE!!

Sakit hati betul yang pasal roadtax tu.. Mmg saja je.. Masa dah nak bayar tu baru terpikir boleh guna cc.. Padahal sebelum tu.. punyalah berfikir mcmanalah nak keluarkan duit.. Siap kena pegi pejabat pos letak dalam envelope bagai.. :eek:

Last2 duit tu hilang mcmtu je :cry: :cry: :cry:


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 03:57 PM | Show all posts
Originally posted by teacher_shakira at 1-11-2008 03:50 PM


so mana duit tu pergi? kena amik atau u laburkan ke shopping complex?...di sini pentingnye pengurusan kewangan u...i tahu le bayar roadtax mmg banyak. tapi kalo u arrange elok2 u bleh bayar c ...


duit tu betul2 hilang lah!! maybe tercicir dalam pada i berjalan2 dekat sekitar tempat ejen tu ataupun masa i pegi cuci kereta lepas balik dr collect roadtax tu.. :cry: :cry: :cry:

yep.. u r rite.. i pun ada terfikir idea yang sama.. kumpul 100 tiap2 bulan untuk bayar roadtax tu..

actually kan yang i start berani spend so much on cc tu lepas bila dgr citer pasal kwn abang i yang hutang sampai puluh puluh ribu tu..

tapi takdalah i saja2 nak wat mcmtu.. cumanya.. bila dah ada dengar kes mcmtu.. i thought it is normal, so i just take it for granted..



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 03:59 PM | Show all posts
Originally posted by teacher_shakira at 1-11-2008 03:50 PM


so mana duit tu pergi? kena amik atau u laburkan ke shopping complex?...di sini pentingnye pengurusan kewangan u...i tahu le bayar roadtax mmg banyak. tapi kalo u arrange elok2 u bleh bayar c ...

tu yang i amalkan selama ni....rancang le kewangan u jangan libatkan diri dengan kad kdt kalo bleh. point tu pun just nak attract je.
bercakap pasal points tu...

end up i bukannya ada buat apa2 pun dgn points tu.. dah 2 tahun dah.. ntah2 dah expired pun points tu.. :cf:

sebab i malas nak tgk dia punya brochure2 tu.. btw.. ada free gifts ke eh after we reached at certain amount of points?



Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 04:19 PM | Show all posts
xde kad kedit
kalo apply kad kedit mau berjuta hutang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 04:44 PM | Show all posts
Originally posted by polaris_girlz at 1-11-2008 04:19 PM
xde kad kedit
kalo apply kad kedit mau berjuta hutang

serius?? hmy3:

macam tak caya je..






[ Last edited by  freekey at 1-11-2008 05:27 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 05:10 PM | Show all posts
girl takder kad kredit<umo tahun ni 25 ....tahun depan tak taulah kekalo ikut jejak friki >

tapi pernah pakai kad kredit mak utk isi minyak kete...time tu keje KL, gaji ciput, so minyak mak tanggung

tapi skrg, gaji ciput gak, cuma dah tak guna dah kad kredit mak...siap leh bagi mak duit bulan2 lagik..alhamdulillah allah bagi rezeki lebih sket dari kat KL dulu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 05:14 PM | Show all posts
Originally posted by auntie_girl at 1-11-2008 05:10 PM
girl takder kad kredit

tapi pernah pakai kad kredit mak utk isi minyak kete...time tu keje KL, gaji ciput, so minyak mak tanggung

tapi skrg, gaji ciput gak, cuma dah tak guna dah kad kre ...

oh ya..

untuk isi minyak tu pun sangat berguna utk aku..

sebab kalo guna kad kredit kan kita leh isi byk mana pun..

so aku bolehlah isi minyak sampai betul2 penuh tangki..  jadi tak payahlah 24 jam nak kena pegi stesen minyak utk isi..





[ Last edited by  freekey at 1-11-2008 05:28 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 05:50 PM | Show all posts
Originally posted by freekey at 1-11-2008 02:59 PM
Saja nak wat survey sket..

Sebab ada member aku kata abang dia punya hutang kad kredit dah cecah puluh2 ribu..

Korang tak risau ke hutang kad kredit ni banyak2?

Aku masa awal2 dulu.. ...



sama la mcm aku..belum guna berazam maut..aku guna pon sebab aku kerap outstation, bos aku risau dok bwak cash byk2..aku pon pernah nak short duit masa nak check out hotel.. aku kuar byk gak...pas tuh aku dok soping bagai tak hengat ,nak check out..just nice jek duit tuh.. pas tuh dok pikir betul gak apa yang bos haku kata.. especially time urgent mcm tuh ..so aku pon apply la..konon2 nak guna masa outstation kekdahnyer..last2 dok swipe kat midvalley masak idop..skang aku tak guna sgt..dok byr la .. masa enjoy da abis
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 06:51 PM | Show all posts
ahkak ade bnyk kad plastik tu, skang ade 3, nk masok 4... eh, mcm kumpol anak plak...
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 07:53 PM | Show all posts
dah vote... <RM500. ni monthly usage lah isi minyak keta, shopping sket beli undies & kasut heheh, beli toiletries sket.... bayar astro (online).. mmg langsaikan setiap kali bill dtg. kalau beli barang ribu riban mcm sofa 1 set atau laptop sebijik sekali-sekala tu, bayar langsai jugak (kena ada bajet dulu, baru beli pastu bayar swipe cc gak).. ni tujuannya

1- takmo bawak cash banyak2
2- kumpul points (so far dah tukar sterika wap/kuali te-fal/backpack/pastu menda lagi - lupa dah)
3- kalau o/station, bayar hotel pastu duit claim tu company bayar sesama timing dgn bill cc sampai - so cantek, tak kuar duit sendiri pun

start guna kad 1998
credit limit tak byk 10K jek tapi takde masalah sbb spend tak sampai mcm tu monthly pun... tak kumpul utang la..


TAPI masalahnya i paling sakit ati kalau cek antar ke cc tu sangkut sbb cuti raya la, banjir la... pastu cc caj late payment RM10, pastu finance charges...

takpun i marah diri sendiri sbb lupa deposit duit kat dlm current acct utk cover cek tuh... PELUPA AAAA menci menci menciiiii... cc pun best la caj RM50 for returned check arghhhhh   salah i jugak, lesson learned.. jgn kalut2... be organized!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.063463s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list