Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
120991
View
583
Reply

DIARI KEHIDUPAN (kredit + untuk yang posting)

[Copy link]

Author: tuahayam       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 8-12-2008 08:38 PM | Show all posts
diari 8 Disember 2008

Hari ni letih betul rasa.. pagi tadi wak qurban. lepas tu sama-sama gotong royong lapah lembu. bengkak gak jari   .. nampok sgt jarang pegang pisau dan kapak...

balik rumah.. agih2 galam plastik utk bahagi daging tu... siap bungkus.. terus bagi ke jiran dan sedara... ni magrib baru siap..

minggu ni nampaknya peningla  makan daging banyak sgt..
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2008 06:27 PM | Show all posts
9/12/08

arini keje aku ngadap fax machine ...kene fax invitation gamoknye utk event lusa ni ... semlm tido 3am ... punye la mantuk ... sampai kene minum kopi arini .... nasib wa x pening pale ... huhu

td gtalk lg ngn dia ... sonok bf aku cuti seminggu! siap nak lepak balik kg tu ... ape mimpi tah ... salu kalo aku ajak kuar laju je ... tp td aku ajak kuar wiken siap ckp dia da kat kg dia by that day

rindunye kat dia!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2008 08:26 PM | Show all posts
9th dec 08

ari ni letih ngan mkn. tghari td td mkn kenduri korban kt umah tok. ptg sket bru btolak balik umah. smpai umah dh lapar balik. on d way balik igt nk beli kuih sket, tp suma kedai tutup da...org pn nk raya gak. smpai umah, selongkar2 dapur nk cari mende makan. tgk2 xde mende nk makan. mana xnye..smalam semua makanan aku bungkus bwk balik kg. abis ngan kek2, jely, ketupat laksa semua aku tapau. kt umah tinggal muruku je .
xkn nk telan muruku jek mlm ni. Last2, kak ipar aku volenteer nk kluar beli mknan. dia p beli pasembor ngan nasi lemak sampai 10 bungkus + free 2 bungkus! (hehehe..org ade 5 jek).nasib baik nasik tu kecik comel jek. suap 2-3 kali dh abish. aku telan 2 bungkus. fuhhh..kenyang..Alhamdulillah...
Mlm ni igt nk tido awal. letih rase lak. Sok nk keje. huhuhu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2008 01:38 PM | Show all posts
dah beberapa hari nak post diari, tak dapat-dapat nak reply. duk umah along ni, celcom BB slow. padahal fullbar. nasib baik YM ok skit. tapi, mmg ada slow. lagipun 2 hari ni, xde aktiviti menarik. cuma, masih nak kabo cite hari raya.

8/12/2008

pagi ni aku semangat bangun awal. maklumlah, nak g taiping. nak g umah makcik n kawan baik sms d UPM. tapi, anak sedara punya liat nak bangun. last-last, dekat kul 11 baru gerak. mak msk nasi lemak je. nak masak ketupat, memang nak keluar, takut tak termakan pun.

tiba umah makcik, dan-dan time mkn tengah hari. nasi lemak lagi. ermmmmm....  umah makcik lama-lama sikit. bagi peluang mak berbual ngan adik dia tu. tapi, soalan cepumas makcik, erm, biasa la... bila nak makan nasi minyak. tapi, yg tak biasanya, makcik duk ungkit hal aku putus tunang. hal dia yang dah ambil cuti nak g kenduri aku, tapi tetiba tak jadi....ahhhhh... aku tahan je la dalam hati, wlu hati terdetik ketidakselesaan ngan cerita makcik.

petang, sblm balik, singgah umah kawan. lama x jump kawan. adik dia yang lelaki dah nak kawin. dia macam aku gak... masih mengiklan.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2008 01:44 PM | Show all posts
dah beberapa hari nak post diari, tak dapat-dapat nak reply. duk umah along ni, celcom BB slow. padahal fullbar. nasib baik YM ok skit. tapi, mmg ada slow. lagipun 2 hari ni, xde aktiviti menarik. cuma, masih nak kabo cite hari raya.

8/12/2008

pagi ni aku semangat bangun awal. maklumlah, nak g taiping. nak g umah makcik n kawan baik sms d UPM. tapi, anak sedara punya liat nak bangun. last-last, dekat kul 11 baru gerak. mak msk nasi lemak je. nak masak ketupat, memang nak keluar, takut tak termakan pun.

tiba umah makcik, dan-dan time mkn tengah hari. nasi lemak lagi. ermmmmm....  umah makcik lama-lama sikit. bagi peluang mak berbual ngan adik dia tu. tapi, soalan cepumas makcik, erm, biasa la... bila nak makan nasi minyak. tapi, yg tak biasanya, makcik duk ungkit hal aku putus tunang. hal dia yang dah ambil cuti nak g kenduri aku, tapi tetiba tak jadi....ahhhhh... aku tahan je la dalam hati, wlu hati terdetik ketidakselesaan ngan cerita makcik.

petang, sblm balik, singgah umah kawan. lama x jump kawan. adik dia yang lelaki dah nak kawin. dia macam aku gak... masih mengiklan.....
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2008 02:23 PM | Show all posts
dah beberapa hari nak post diari, tak dapat-dapat nak reply. duk umah along ni, celcom BB slow. padahal fullbar. nasib baik YM ok skit. tapi, mmg ada slow. lagipun 2 hari ni, xde aktiviti menarik. cuma, masih nak kabo cite hari raya.

8/12/2008
(ulangan)
pagi ni aku semangat bangun awal. maklumlah, nak g taiping. nak g umah makcik n kawan baik sms d UPM. tapi, anak sedara punya liat nak bangun. last-last, dekat kul 11 baru gerak. mak msk nasi lemak je. nak masak ketupat, memang nak keluar, takut tak termakan pun.

tiba umah makcik, dan-dan time mkn tengah hari. nasi lemak lagi. ermmmmm....  umah makcik lama-lama sikit. bagi peluang mak berbual ngan adik dia tu. tapi, soalan cepumas makcik, erm, biasa la... bila nak makan nasi minyak. tapi, yg tak biasanya, makcik duk ungkit hal aku putus tunang. hal dia yang dah ambil cuti nak g kenduri aku, tapi tetiba tak jadi....ahhhhh... aku tahan je la dalam hati, wlu hati terdetik ketidakselesaan ngan cerita makcik.

petang, sblm balik, singgah umah kawan. lama x jump kawan. adik dia yang lelaki dah nak kawin. dia macam aku gak... masih mengiklan.....
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 09:01 AM | Show all posts
raya Aidiladha edition..

pagi raya ..
aku melihat bnyk sangat berlaku diskriminasi raya .. time nak raya puasa, fuuhhh .. dasyhat persiapannya .. takder pelita dipasang, takde org buat kuih grand, dan kebanyakkan org buat selamba ajer termasuk lah aku ..
pagi raya korban, aku melihat ada pakcik tu sempat lagi tarik lembunya ke tempat ragut ..

masa nak solat sunat raya pon ada satu lagi peristiwa, aku terpandang lah ke sorg mamat nni yg pakai baju melayu berkedut .. huh ! (tak sempat nak gosok atau baru terjumpa ?)

lepas Asar,kebetulan time aku lapar, tetiba ada rezeki sampai depan pintu .. nasi minyak dan gulai daging .. maybe kerana akikah kot ..


pada malamnya, aku menyertai konvoi g meminang ... terasa pulak aku dah berumur.. dulu masa memuda takde plak org ajak aku g minang anak dara org .. makin tua aku rupanya ..

the next day,(ari raya kedua) bnyklah aktiviti korban dan akikah .. makan daging je lah aku ni .. kebetulan ada pulak aktiviti sambut menantu (sedara mara isteri) .. aku pon macam biasa, buat buat sibuk tolong ! ahak ahak ..

ada jugak terdengar suara tak puas hati, sbb tuan umah tu ada ramai anak dara, tapi jarang jarang je nmpk muka tolong org kat kenduri .. padahal tu kenduri kat umah mereka .. malas sangat ker ? atau jaga keterampilan .. muka cun, body slim, tapi hampeh !!!

oleh kerana dah tengahari, aku pon makan le gulai kenduri, dan melarikan diri dari majlis tu .. bengang juga tengok ramai org tp seme nya pandai cover line, jarang jarang je tolong ..

kalo macam tu, aku rasa baik tempah lauk, nasi dan seme nya dgn katering .. tak payah la bersusah payah .. aku tau la, sbb kebanykkan sedara mara sebelah isteri aku keje high class juga .. dah ada byk duit tu, apa kata hulur je duit, cari katering ajer~ !

huh !!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 04:20 PM | Show all posts
9dec----alhamdulillah majlis berjalan ngan lancar.wlpun rombongan pihak laki yg dtg lebih dr yg dorg bgtau.lbh kurang 40 orang...tp alhamdulillah...makanan cukup.total semua campur ngan famili aku dalam 90 org.mknn ada yg lebih....kwn2 ak pun ada gak yg dtg.thanks to all. mini pelamin aku cantik bangatt.aku shuke.baju aku pun aku shuke.simple tp meriah gak.tp ada yg aku kurengg puas ati. make up aku tak lawooo.mak andam tu cam wat keja cincai2 je.xshuke.cr pemakaian tdg+selendang aku pun xlawa.xshuke le...nt utk majlis yg lg beso...aku kena survey btol2.......make up tu pntg

10dec-----arini aku kemas2 dapur.fuhhh...penat wat keja sorg2.mama & adik bz.so aku le yg kemas dapor yg bsepah tu.sbnrnya yg memasak smlm, famili ak.so ptg pas majlis dorg balik.ye la...dorg pun ada famili+ keja len gak.so dorg cuci sket2 yg lain kitorg gak le yg kena cuci.xpe la kan....da majlis aki

11dec-arini aku duk umah relax2 je.g kenduri 2tmpt.kenyang makan daging.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 05:02 PM | Show all posts
11th dec

ari n aku sakit ati ngan bos. ade ke ptt die tanak approve cuti yg aku apply, tp budak blakang aku ni bru apply die da approve?? badigol samdol tul la...bila aku tanya pasai pa, alasan dia x munasabah tul. kata ari yg aku mintak cuti tu nnt, kami suma kena replace sales dept. yg nk p trip. Abis tu, kwn aku tu lps lak???
Woooo...itu sudah lebey, depa dok p sronot2, aku lak yg kena amik alih tugas org. Dh la p trip depa2 ja, pas tu nk wat taik kat kapla org. Yg bos aku tu pn mengong!. dok dengki aku nk perabih cuti tu pasai pa??? cuti aku, aku punya pasai la!
Dh la nk ujung thn dh ni, cuti dok byk lg. Kalau nk bayaq xpa la gak. Kedekut taik idung masin! :@ :@

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 05:23 PM | Show all posts
11/12/08
fida pulang ke kl ...cuti raya husband dah abis....w/pun fida cuti sampai bukak skolah,tp fida ikut suami gak balik kl...mana lg tempat isteri kalau x disisi suami....ahaks.. ..tapi yg sedihnya,nenek fida tgh sakit..harap dia cepat sembuh...fida doakan dia dr jauh...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 10:06 PM | Show all posts
Originally posted by hanahoney_571 at 11-12-2008 05:02 PM
11th dec

ari n aku sakit ati ngan bos. ade ke ptt die tanak approve cuti yg aku apply, tp budak blakang aku ni bru apply die da approve?? badigol samdol tul la...bila aku tanya pasai pa, alasa ...


utk pengetahuan korang semua,

cuti aku dh diluluskan ptg td sblm balik. yaaahuuuuu!!!!!!!!!! yabedabedu!!!!!!!!!!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2008 11:56 AM | Show all posts
hari ni dah di johor, padahal semalam masih di perak. naik bas malam. laju giler. nasib baik selamat.

sampai di johor, adik amik. ni kat umah adik la... ptg nnt baru balik kg.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2008 03:57 PM | Show all posts
12/12/08

semlm baru lepas abis event. arini rest. besok ade event lagik ... adoii la.

arini sgt malas nak wat keje ... mood nak cuti!

mlm ni ade date! yahooo!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2008 04:00 PM | Show all posts
11 dis .. back dated lagi

oleh kerana dah ternmpk iklan mcd kat tv, iaitu kemunculan prosperity bege, maka aku g la dgr tak sabar sabar ke mcd .. sampai je giliran aku nak order, boleh tercampur ckp bm dan speaking .. he he he

nak makan sini ? aku pon jwb (take .. bungkus ..) aku sbnrnya mengharapkan bege prosperity ayam, sbb dah byk sgt mkn daging minggu ni.. tp tak pe la, sapu jer mana yg ada ..

aku pon melantak nya dgn penuh perasaan .. lama tunggu woo ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 08:54 PM | Show all posts
hari ni seharian kat opis cos ade event ... sgt bosan ... besok nama je cuti
tp kene buat keje urgent! tensennye!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 08:59 PM | Show all posts
Originally posted by manusia biasa at 12-12-2008 04:00 PM
11 dis .. back dated lagi

oleh kerana dah ternmpk iklan mcd kat tv, iaitu kemunculan prosperity bege, maka aku g la dgr tak sabar sabar ke mcd .. sampai je giliran aku nak order, boleh tercamp ...


alamak dah ada ker, wow! kene beli ni, feveret.

13/12/08

hari ni aku demam. sebenarnya tetiba rasa tak sedap badan  sejak mlm td. lepas adik antar balik kg. seharian badan ku lemah. mak pula g umah jiran. rewang. sedihnya aku masa muntah sorang2, rasa nak tel suruh mak blk, tapi, rasa x sopan lak. terpaksa la aku tanggung sorang2.

sebenarnya aku gembira bila demam ni. xyah g umah jiran, xyah nak sediakan jaw klu depa tanya soalan cepumas. "bila lagi...." buhsannnn...:@:@
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 10:20 PM | Show all posts
13th dec 08

ari ni keje half day. Pas keje, trus pegi kenduri umah opismate aku kt changloon. lama gak tu, amik masa sejam lebih nk smpai dr sp. so, on d way, aku singgah kt nash donut dulu. sempat balun donut 2 biji, takut lapar lak kang. . ye la..bkn nye tau sgt jln kt sana, mana nk cari umah lg. Tp nasib baik dh mkn donut dlu coz dkt kul 4 ptg br sampai umh kenduri! hehehe..nasib baik lauk ade lg. pas mkn jumpa pengantin sat. lawa jugak ye..seri pengantin le katakan.. . aku ni bile le plak
Pas tu kitaorg trus chow balik. On d way balik kwn aku ajak singgah Tasik kt Bandar Darulaman tu. Dia nk main kayuh2 bot sat. hmm..nmpak cam best jek, tp aku x naik pn..xde partner. Pastu kitaorg smbung perjlanan. Igtkn nk singgah mkn laksa kt gurun. Pasal kwn aku ckp ada 1 port laksa yg sedap. Tp hampeh..kedai dh tutup. so balik trus le..sampai SP pn dh 7 lebih. Pas maghrib kluar mkn lak ngan family. Ari ni x masak coz siang td masing2 poie mkn kenduri. Letih lak rasanya arini. Igt nk tido awal sket.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2008 12:30 PM | Show all posts
dah ada prosperity bege, tp daging lembu je ada , ayam tak de lagi ..

sabtu, 13 .12. 2008

pagi tu aku rajin sket .. memula buang sampah, pastu gali lubang sbb nak tanam tulang daging korban .. then, gali lubang lagi sbb nak tanam pokok ..

tapi, masa nak tanam pokok tu, punya lah sakit belakang .. adoiii .. teringat zaman muda muda dulu, stamina dan bateri penuh full bar .. skrg, wat keje sket dah sakit ..

wife aku plak vakum habuk dlm umah .. aku pon tgk jap kawasan dpn umah, kalo nak banding umah sebelah, cantik je pokok pokok mereka tanam .. tak pe, nanti ada duit lebih sket aku beli la mana mana pokok .. tanam sket sket ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2008 09:42 PM | Show all posts
14th dec

hmm..ari ni x pegi mana2 pn. dok umah tgk tv, masak, mkn. tgk tv balik, pastu goreng kepok lekor, mkn. abng aku dtg petg td, bwk askar2 dia yg 2 org tu. layan2 jap sampai penin kepala. hehehe..pastu siap utk mkn mlm lak.

tup2 kwn aku msg dok perangat aku. aku ada berangan nk tukar keta ari tu, tp dia yg lebih2, siap tlg survey lak. hehehe...xleh jd ni.
tp...kalau aku tukar, makna nya kena tmbah masa utang lg..elok2 yg ni dh nk abih .

Camne ni...tingin2 gak, tp takut nk tmbah komitmen..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2008 10:11 PM | Show all posts
14/12

arini tido .. then bangun buat keje opis .. ujan lebat lak siang tadi ... then bwk mak jenjalan p giant .. last2 aku lak memborong lebih ... huhuhu

pastu dinner kfc ... ni nak layan tgk jack sparrow!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099308s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list