Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
21191
View
94
Reply

Rugi ke tak aku beli kereta hujung tahun

[Copy link]

Author: tapaksulaiman       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-12-2008 06:34 PM | Show all posts |Read mode
aku baru ingat nak beli kereta taun depan, tapi tiba-tiba aku tergerak hati nak ambik kereta sekarang pula.

disebabkan aku dah bosan asik merah aje punch card aku, seminggu mesti ada sekali.

mana tak nya bas  rapid ni tak boleh harap sangat, kadang2 tu aku duduk 30 minit hararm tak gerak lagi.:@:@

disebabkan lagi sekarang proton ada buat promotion rebet, lagi aku nak cepat2 beli sebelum ujung bulan ni.

ingat mula2 aku nak beli persona, ada pula rebet rm500 untuk d/p.

tapi aku minat pula tengok BLM 1.3 M-Line (AT), sebab d/p hanya rm2800 sahaja.

maksudnya ada rebet la sebelum tahun depan, kalau tak d/p nya rm4100 (10%).

orang proton tu cakap, taun depan harga BLM akan naik rm1500 dari harga sekarang.

aku tak tau lah nak ambik ke tak, sebab aku pikirkan gak d/p nya yang murah tu.

pengetahuan kurang semua, d/p rm2800 tu kira 10% d/p, maksudnya monthly tetap sama rm469.

tapi aku ada baca, rugi kalau beli hujung tahun ni terutamanya kalau nak trade in akan datang.

bagilah pendapat pada masalah aku ni wahai otai-otai semua.
Single Polls, Total 119 Users voted
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2008 06:35 PM | Show all posts
jangan lupa komen sekali tau, bukan takat poll aje.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 06:37 PM | Show all posts
bli thn dpn je, kalu bli thn ni tttp nilai keta tu thn 2008
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 06:47 PM | Show all posts

Balas #3 AHMADVW\ catat

a aa.. btul tu.. taun depan jek la beli..  
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 06:47 PM | Show all posts
Originally posted by tapaksulaiman at 13-12-2008 06:34 PM
aku baru ingat nak beli kereta taun depan, tapi tiba-tiba aku tergerak hati nak ambik kereta sekarang pula.

disebabkan aku dah bosan asik merah aje punch card aku, seminggu mesti ada sekali.:f ...


untung kalau beli sekarang sebab ada rebet dan harga murah....

rugi kalau beli sekarang sebab dah bulan 12...so kereta ko dikira tahun 2008...value trade in atau jual nt follow tahun beli...

kesimpulannya - kalau nk pakai kereta tu lama...untung beli sekarang...

                             - kalau nk pakai kejap...rugi beli sekarang....

                             - tapi mengenangkan punch card ko asyik merah dan boleh menjejaskan kpi/kenaikan gaji/bonus/prestasi

                                 aku rasa baik beli skang.....takut asyik merah jer...tengah2 gawat ni...kang ada plak kena buang

tapi tu pendapat jer la...apapun terpulang pada tuan punya badan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2008 06:58 PM | Show all posts
aduh, mana 1 pilihan aku nih, tapi memang ingat nak pakai 3-4 taun.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2008 06:59 PM | Show all posts
kenapa baru sorang je poll nih.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 07:05 PM | Show all posts
beli jer skrg...

nnt masa nak jual kete tuh lain cite...

kalau ko ambik waktu hujung tahun... at least nnt masa nak renew road tax dgn insurance ko blh guna duit bonus... (biasa company bg bonus hujung tahun)

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2008 07:10 PM | Show all posts
Originally posted by luvly_eone at 13-12-2008 07:05 PM
beli jer skrg...

nnt masa nak jual kete tuh lain cite...

kalau ko ambik waktu hujung tahun... at least nnt masa nak renew road tax dgn insurance ko blh guna duit bonus... (biasa company bg  ...


memang pon   nih tunggu bonus, 19hb nih keluar.

raya dah dapat sebulan, nak tunggu minggu depan plak.

harap2 tahun ni dapat 3 bulan, sebab tahun lepas dapat 2.5
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 07:15 PM | Show all posts

Reply #9 tapaksulaiman's post

apelagi.... terus ler ke kaunter pertanyaan nissan kat bwh tuh...

http://eforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=390536&extra=page%3D1
GTR woooo.....

lopakan jer protong....

[ Last edited by  luvly_eone at 13-12-2008 07:16 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2008 07:26 PM | Show all posts
Originally posted by luvly_eone at 13-12-2008 07:15 PM
apelagi.... terus ler ke kaunter pertanyaan nissan kat bwh tuh...

http://eforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=390536&extra=page%3D1
GTR woooo.....

lopakan jer protong....


x sangup wey, aku punya budget monthly 450-550 je.

lagipun aku ada big plan coming next year.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 07:45 PM | Show all posts
Originally posted by tapaksulaiman at 13-12-2008 06:58 PM
aduh, mana 1 pilihan aku nih, tapi memang ingat nak pakai 3-4 taun.



kalu takat nak pakai 3-4 th je ... beli tahun depan je la. Tp amik loan max pun 7 th je ...

tinggal 2 mggu je lg th 2009 .... bior la merah skit rekod kau tu .. tahun dpn kasi clear.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 08:09 PM | Show all posts
re-sale value jatuh beb.
kalo org tanya, kete ko tahun brapa? (beli)
ko jawab : 2008, ujung tahun.
spontan aje org yg dengar jawapan ko akan paham kete tu stok 2008 punya. tang "ujung tahun" tu tak brapa nak trima je.

tapi kalo ko jawab : 2009
org yg dengar tu otomatik akan paham bahawa kete ko tu kete baru. 2009 punya.
tak kira la stok 2008 pun.

apa sangat la bezanya kan?
dlm 1 tahun, brapa kali dan banyak harga kereta leh turun? (sila tanya salesman).

tapi kalo ko tak kesah pasal "re-sale" value ni dan ada perancangan yg baik dlm urusan payment, go ahead le.
pembeli lebih mengetahui apa yg mereka hendak. (free gift/limited time of cash availability/thousands of other reasons).

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 08:14 PM | Show all posts


kalu nk pakai 3-4 tahun baik beli tahun depan ajer

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 08:27 PM | Show all posts
ni summary:

kalau rebate or diskaun nyer banyakk... dlm rm2k.. beli jer laa tahun 2008 ni.. if not.. beli tahun depan laa
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 08:29 PM | Show all posts
Originally posted by bzzts at 13-12-2008 08:09 PM
re-sale value jatuh beb.
kalo org tanya, kete ko tahun brapa? (beli)
ko jawab : 2008, ujung tahun.
spontan aje org yg dengar jawapan ko akan paham kete tu stok 2008 punya. tang "ujung tahun" ...



mmg beza tahun akan effect resale value .... tp brape byk beza nye???

cth ... kalau beli keta ujung tahun dpt rebet 4k ..... & 5th kemudian nak jual nnt harge keta yg sama utk th 2008 = 20k ; & keta th 2009 = 24k ........ so, sebenarnye tak rugi pun sbb kau dah dpt diskaun awal2 lg ..
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 08:42 PM | Show all posts

Reply #16 waksir's post

resale value ni kena tengok jugak.

1- value kereta
2- ori/stended atau dah modify
3- ekonomi semasa
4- penah eksiden ke belom
5- condition kereta
6- ada lagi ke, sila tambah...

calculation tu tak salah. tapi kadang2 keadaan yg sebabkan congak2 tu tak menjadi kenyataan.
tapi, macam aku mention kat atas tu, pembeli lebih mengetahui apa yg mereka hendak. (free gift/limited time of cash availability/thousands of other reasons).
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 09:03 PM | Show all posts
bli jer ujung tahun depan...

xkisah sebenarnyer ko bli tahun bler pon...

nnti bler ko nak tukar kete time tu ko dah kaya dah...

ko xheran dah beza sket2 tu...

tapi kalau ko tny bulan lepas leh la consider...

ko tny time dah nak masuk tahun baru...tggu jer la lagi 2 mggu...
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 09:28 PM | Show all posts
Beli jer tahun depan ... awal january

- kalau kau beli sekarang, dalam masa 2 minggu keta kau jatuh value 15% - 20%

- sekarang ekonomi meleset, tahun depan lagi melecet , banyak company keter nak bangkrap. buang pekerja sebab kurang pembeli. tahun depan punya diskaun, mungkin lebih lagi......kalau nasib baik ada hadiah TV LCD/Plasma, Melancong, cabutan bertuah. Down payment RM 0. Bunga loan bank turun.  Bla bla bla

- 2009 tahun beli kereta  

p/s : kalau nak beli proton cari engine Campro CPS.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2008 09:42 PM | Show all posts
beli tahun depan tp carik model 2008,
mungkin dpt diskaun...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092059s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list