Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
247285
View
2333
Reply

All About MAS ( Malaysia Airlines )

  [Copy link]

Author: Eastern       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-1-2009 11:52 AM | Show all posts |Read mode
East dah selak thread2 belakang, tapi x jumpa pasal MAS....yg jumpa hanya Air Asia jek... maaf ye kalo dah ada thread mcm ni.

Kalo kita book tiket MAS online, blh x kita nk ubah tarikh penerbangan tu? Maksudnya tukar dari website dia, bukan dgn cara call MAS...East try cr button kat website dia mcm x de je..

Kalo Air Asia, senang...bila kita masukkan no tempahan kita, kita boleh tukar penerbangan tu online....kalo MAS ada x sistem mcm ni?
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2009 05:54 PM | Show all posts
mas takde sistem tuh..kalo nak tukar kena call..
sistem dalam web application tuh hanya tempah nak beli tiket ajer...
kalo dah terbeli melalui web, rasa2 bila nak tukar schedule kena call...
itupun hanya bukan promotion ajer..kalo promotion, diorang akan ckp unchangeable..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2009 10:14 PM | Show all posts

Reply #2 mrsakit's post

A'ah...east perasan jugak dlm tiket dia tu tulis non-changeable sebab MHLowFare..... Huhuhu..nmpaknya melayang la rm200++....
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2009 10:31 PM | Show all posts

Reply #3 Eastern's post

la ni kan MAS dah perkenal mcm2 jenis tiket...hak yg murah xleh tuka, dan tak boleh refund
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2009 12:47 AM | Show all posts
Pasai topik citer tentang MAS, so aku nak tanya,
Memandangkan dorang kan dah ada Lowfare sekarang ni, maka...
...food and service dlm flight MAS sekarang ni, adakah masih macam dulu-dulu atau dah down-grade skit...?
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2009 07:38 AM | Show all posts

Reply #5 airfilterkotor's post

Lowfare ni bukan down-grade kat food or other in-flight service, tp more towards lain2 , contohnye non-refundabe, tak bole tukar date, tak bole collect enrich point, less baggage allowance,  kena book online, tak bole upgrade..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2009 07:02 PM | Show all posts

Tanya lagi...

Kat website MAS tu kan....bila kita nk book tiket tu, kuar 3 kotak....MHbasic, MHsmart, MHFlex..... Yang basic tu yg ekonomi biasalah kan?? Yg smart tu first class punya ke? Flex plak Businness Class? Ke mcm mn? Apa perbezaan antara basic, smart & flex tu?
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2009 08:22 PM | Show all posts

Reply #6 arwien's post

Ooooooooo........gitu rupanya.
Ok...ok. Mekacih bebanyak.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2009 10:35 PM | Show all posts

Reply #7 Eastern's post

tu sumer economy class..

business n first tak dibagi basic, smart, flrx watever..

beda sumer tu, salah 1 nya, kebolehtukaran tarikh flight, refundable tec.

betultak org2 MAS?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2009 11:17 PM | Show all posts

Reply #9 PEPPERMAN's post

laaa...beza dr segi tu je? mknan semua sama la? ingatkan merasa jugak duk bussiness class, mkn best2

pastu kalo nk book business class @ first class, kena call dia la....xleh book online? xbest betul MAS ni....sekarang semua di hujung jari la...nk jugak calling2
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2009 02:00 AM | Show all posts

Reply #10 Eastern's post

makanan depends kau nak gi mana le... kalau flight pendek mungkin sama kot, but kalau flight panjang selalu makan beza.

cara diorang serve pun beza, economy makan dalam kertas/foil/plastik, business dalam pinggan
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2009 10:56 AM | Show all posts
tolong akak ni haa

1st time nak beli tiket.....kalau mas leh byr guna maybank2u....saving account.....kita dah tutup kredit kad kita....harga mas hari ni ada murah lak...thanks
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2009 04:22 PM | Show all posts

Reply #12 Zeeqa's post

kalu bankcard yg baru, visa debit tu bole, sbb dia ade 3-digit security number yg kat belakang card tu. Kalu bankcard yg lama tak pasti lak.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2009 06:13 PM | Show all posts
MAS hapus surcaj bahan bakar domestik
13/01/2009 3:18pm

KUALA LUMPUR 13 Jan. - Syarikat penerbangan Malaysia Airlines Bhd. (MAS) akan menghapuskan surcaj bahan bakar domestik bermula esok.

Keputusan itu dibuat selepas mengambil kira penurunan harga minyak, tekanan persaingan dan perlunya meledakkan perjalanan udara dalam situasi ekonomi yang perlahan masa kini.

---
tak sabar nak tgk harga esok!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2009 12:40 AM | Show all posts

Reply #14 rara_bella's post

ish...ruginyer!! East baru beli tiket kelmarin harga dlm rm1k.... rugi2x
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2009 12:29 PM | Show all posts
Nak tanya.. kalau kita dah beli ticket MAS business class, boleh tak kita convert ke beberapa tiket ekonomi? Contoh harga Business class RM24,000 pergi US, tapi nak convert balik tiket tu ke 3 ekonomi tiket..? Boleh ke..? Sapa tau or pernah buat boleh share?
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2009 12:41 PM | Show all posts

Reply #16 MinahKarat's post

Minah....u beli thru mana ek?
just nak share pgalaman tak seberapa sbb selalu naik yg merah putih tu je(AA)

my hubby pernah ada tiket yg opis dh beli utk dia to certain destination..then my hubby buat open. bila nak guna balik n tukar thru travel agen yg opis guna...kena tambah byk jugak. sbb selalu klu opis beli mmg full flex tak mainlah yg low basic tu semua. so my hubby try gi MAS opis....situ dia orang buat adjustment dan tak perlu bayar pun.

so kaedahnya ......klu you nak buat...you kena buangkan masa pergi MAS opis dan tengok apa yg boleh dibuat dgn RM tiket you tu.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2009 01:16 PM | Show all posts
dee,

Thanks for the reply. Actually tiket Business Class to dapat free from CIMB Enrich Credit Card where kalau kite beli 1 business class tiket, kita akan dapat 1 free business class tiket. So ingat tiket business class yg free tu nak convert ke 3 ekonomi tiket so that ramai yg boleh join this trip. MAS bagi tak kalau kita convert tiket from Business to economy tapi dapat extra seats ekonomi?
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2009 03:34 PM | Show all posts

Balas #18 MinahKarat\ catat

minah....you cubalah. selagi tak cuba kita tak tau.
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2009 12:26 PM | Show all posts

Reply #18 MinahKarat's post

mcm tak boleh..

tp ko try la.. kalo boleh bgtau sini.. aku nak buat gak.. hehehhe
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2009 02:03 PM | Show all posts

Balas #18 MinahKarat\ catat

Dari BSCL downgrde to EYCL boleh tapi nil refund...kalau minta xtra seat ditukar ngan BSCL memang tak boleh..ala naik je BSCL Tu...
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2009 01:20 PM | Show all posts
ye la.. aku pun rasa mcm tak boleh..

nazri, u keje dengan MAS ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2009 01:59 PM | Show all posts
skrg ni mas ada promosi grab-a-deal kan?
kalau login name pakai id MHfamily ada lebih murah ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2009 02:00 PM | Show all posts
pastu nak tanya, kalau beli tiket mas sekali dgn hotel dia, berbaloi ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2009 04:01 PM | Show all posts

Balas #24 ctredzuan\ catat

kena tengok lokasi kat mana nak ambik package gitu.
klu dlm negara...you boleh call hotel atau search dulu psl hotel price...klu murah kat package, baik ambik package...klu tidak baik beli tiket je dan hotel booking sendiri.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.065409s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list