Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
184403
View
341
Reply

Anak-anak anda panggil anda apa??

[Copy link]

Author: aiva       Show all posts   Read mode

Post time 23-2-2009 12:54 PM | Show all posts
Originally posted by zam2alya at 23-2-2009 12:50 PM


betul la tu....bhs arab ayah tu walid @ abi




yup...... me call my dad n mum as...... umi and walid..... sbb keturunan ...hehehe

pas tu my brother bahasakan diri dia abi kat anak dia...sbb x nak confiuskan diri dia dgn our walid
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 12:55 PM | Show all posts
IBu & Papa

Tpi kadang2 anak aku yg last-gurl -darjah 2-, selalu tersasaul panggil aku..nenek la, cikgu la..

Nenek tu babysitter yg jaga dia..
Cikgu tu biasa la..kat sekolah tu..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 12:57 PM | Show all posts
belum kawne leh vote tak...

aku nak IBU dan AYAH

cam aku skrg...panggil parents aku ibu ayah
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 01:04 PM | Show all posts
mmmg panggilan ibu tu sedap aje telinga dengar kalau dipanggil anak kita...anak alan pon cam tu...mula2 dulu pon panggil abuuuuuuuuuuuuuu...sekarang dah pandai panggil ibu dah...paling sedap dengar bila dia tanya "ibu neh...ibu...."tapi masalahnya adik2 ipar alan pon bahasakan diri diaorang ibu kalau bercakap dgn anak alan...serbasalah bila bersalah bila dia orang ade anak alan panggil ibu semuanya nak nyahut...dah tak de keistimemawaan ibu itu lagi...kalau alan tau suruh anak alan panggil mummy kena kutuk, kena kutuklah...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 01:05 PM | Show all posts
anak aku panggil aku mama..... and panggil papa utk hubby aku.......

smlm anak aku tanya bleh tak if dia nak panggil aku and hubby "mummy and daddy"..

aku kata ler adik bleh panggil apa jer asalkan jgn panggil nama.......
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 01:09 PM | Show all posts
nak panggil ibu & abah ... dari jaman belajar berangan nak ada anak pggl ibu...huhuhuhu tggu anak pompuan aku besar sikit sok...

sorang kakak aku kawin ngn matsalleh tp anak2 dia panggil dia mak ngn bapak jer...kalau kat luar anak2 dia terjerit pggl bapak2 kat sorang mat salleh ...selamba jer...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2009 01:10 PM | Show all posts
Originally posted by Prettylady at 23-2-2009 12:49 PM
I plak mmg anak panggil i mummy... panggil husband papa...
tapi kan, since my mom selalu panggil I "ADIK"...  anakku itu pun panggil aku ADIK...


budak budak masih keliru sepatutnya nak panggil apa
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 01:10 PM | Show all posts
my baby baru jer 7 bulan, aku biasakan diri aku mummy and ayah....
kat kg aku tak kisahlah..tak der pun org nak kata...coz makcik2 aku kat kg pun anak2 diaorg panggil mummy n mama..
tapi skrg ni anak aku pandai sebut ayaaaaaaaaaaaaaahhhhhh..yahhhhh..tu jerlar tiap2 hari lau perkataan mom ada lar sekali2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2009 01:13 PM | Show all posts
nampaknyer ramai kaum ibu yang reply
kaum bapa tak de?
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 01:17 PM | Show all posts
mama + ayah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2009 01:17 PM | Show all posts
Originally posted by True-X at 23-2-2009 12:57 PM
belum kawne leh vote tak...

aku nak IBU dan AYAH

cam aku skrg...panggil parents aku ibu ayah


aku panggil mak dan ayah untuk parents aku
tapi pada diri sendiri ibu but suami aku nak ayah
tapi aku tengok muka suami aku sesuai abah
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 01:24 PM | Show all posts
mama + ayah..

aku nak anak2 panggil ibu.. mula2 dapat ibu (10+ sampai setahun), pastu until now.. memang mama.. ikut korang la...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2009 01:26 PM | Show all posts
dah repair poll pada isteri atau suami yang nak vote untuk pasangan punya gelaran pun dah boleh
macam isteri anak panggil dia ibu
suami boleh vote kan

macam isteri nak votekan untuk suami punya gelaran pun boleh
contohnya gelaran ibu
suami bapa so boleh vote kan untuk bapa
jadi tak delaa kosong jer peratus golongan suami
harap maklum thanks
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 01:28 PM | Show all posts
anak2 i panggil i umi n hubby ayah.

sbb apa diaorg panggil i umi, sbb nya nak menyambung tradisi keluarga......

my mom panggil her mother umi, i pun panggil mak i umi and now my childrens........kira2
dah 3 generation lah ni......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2009 01:35 PM | Show all posts
Originally posted by abun74 at 23-2-2009 01:28 PM
anak2 i panggil i umi n hubby ayah.

sbb apa diaorg panggil i umi, sbb nya nak menyambung tradisi keluarga......

my mom panggil her mother umi, i pun panggil mak i umi and now my childrens.. ...


bagus jugak tuh kekalkan gelaran dari generasi ke generasi
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 01:45 PM | Show all posts
anak-anak nana(anak tiri) panggil nana umi... hehehe.. cutekan!!
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 01:48 PM | Show all posts
My son and daughter panggil me and hubby mummy and daddy. Masa sebelum kawin lagi pernah pegi umah member orang serani. So bila dengar anak dia communicate ngan dia sound macam cute jer walaupun anak dia lelaki dah tingkatan 3. "Mummy mummy bla bla bla...." So everytime budak tu panggil mak dia "Mummy mummy...". Terus nak suruh anak sendiri panggil mummy kat I.

So first time bahasakan diri mummy kat my newborn baby. Siapa pun tak cakap apa. Sebab my family tahu I ni jenis tegas. Tak payah lah nak ague with me. For me, nak panggil apa pun boleh atau bahasa apa pun boleh, as long the meaning is same iaitu emak dan abah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 01:52 PM | Show all posts
panggil mak sendiri= mama
bakal mak mentua= mak
ayah sndrik= abah
ayah mentua to be= ayah
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 02:03 PM | Show all posts
Originally posted by kaogi at 23-2-2009 12:35
Ibu... hehehhe...

igtkan nak mummy.. tp cam peliks lak kalu balik kg... kena umpat laks nanti...

Ibu n Abah... kalu asben dia basekan diriku ni sbg Ummi.... tp ku degilll.. nak ibu gaks...


apalak nak peliknyaa...ok jer...
anak2 aku panggil mummy n papa
bila balik kg tak der lak org2 kg nak perli ke apa ke...

akak ipar aku yg dok kat kg pon anak2 dia panggil mummy n  daddy....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2009 02:03 PM | Show all posts
Originally posted by syaiful at 23-2-2009 01:52 PM
panggil mak sendiri= mama
bakal mak mentua= mak
ayah sndrik= abah
ayah mentua to be= ayah


awak nak suruh bakal anak anak awak panggil apa?
pls vote at least pecah poll untuk lelaki
thanks
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 02:03 PM | Show all posts

Reply #3 da_vinci's post

aah...

like my son dulu... sekali jer dia sebut...
BUBU... BABA...

bubu isi ikan ape? kui kui kui

sekali tu jer la... heehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 02:12 PM | Show all posts
ummi takde dalam poll?
my kids call me ummi. ayahnya abah. kalau abi lagi best kan tp dah terlewat nak tukar kot. anak sulung pon dah 8 tahun
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2009 02:18 PM | Show all posts
Originally posted by ummimon at 23-2-2009 02:12 PM
ummi takde dalam poll?
my kids call me ummi. ayahnya abah. kalau abi lagi best kan tp dah terlewat nak tukar kot. anak sulung pon dah 8 tahun


I'm Sorry <<< ala ala amir dalam raja lawak
terlupa lah kak
bolehlah vote kat lain lain sorry banyak-banyak
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 02:20 PM | Show all posts
my son x tau ckp lagi... tapi me bahasa kan diri me mummy n husband daddy....
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 02:24 PM | Show all posts
me pulak....
bahasakan diri me UMMI & my husband ABUYA...
anak2(twins) skrg dah almost 3 tahun...
n dah pandai sebut dua2 gelaran tu dgn clear....

time mula nk berckp dulu, depa xleh sebut penuh lg...
ummi jadi mi...
abuya jadi uya....

sweet sgt..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054671s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list