Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
53890
View
380
Reply

Mampukah kita pakai LOUIS VUITTON (LV)?

[Copy link]

Author: kebayan       Show all posts   Read mode

Post time 23-4-2013 01:54 AM | Show all posts
A bag is a bag.

It will still break no matter what label/brand it is

Most of us people buy luxury items so that:-

1. We can make other people jealous
2. Show off our wealth
3. Do No. 1 & 2 just for fun

I can buy any number of LV bags, but I would rather be spending the money on Food as food is always my first love

Being Practical is batter than being Extravagant
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2013 11:04 PM | Show all posts
Sebelum mampu dulu pun selalu terfikir buat apa beli hdbag mahal2, bila dah mampu lain jadinya. People changed, citarasa pun berubah ikut poket, umur, keperluan dan surroundings. I ada la seketul dua lv dan bukan lv sahaja, ada few other branded bags but even bag2 biasa cocah, mbmj, leosportsac atau bag2 free (dari cosmetic) sekali pun I masih pakai... Dgn pakai bag2 berlainan brand ni, tak merubah pun personaliti & sikap.. I suka lv sbb jahitan kemas, practical & tak luput dek zaman. I still carry my 6yo lv bag. Nak kata lv tahan lama, sama jugak dengan hbag2 lain. Coach & leosportsac yg berkurun lama pun masih elok jugak... Bila ada banyak bag, pakai pun gilir2, takdela lenjan satu tu sampai lunyai..

I rasa utk show off tu mungkin to some ppl, tapi I tak rasa apa2 sbb surroundings I ni ramai lagi yg gah2. I yg paling selebek kot Lv  tu untuk anak2 locals sahaja yg pakai, mak2 depa pakai hermes & chanel.

Lagi satu, saya tak setuju hbag dijadikan ukuran status, style dan juga sbg goal (kumpul duit utk beli..) Mine banyak yg hby belikan, org bagi terima jer lah I pun prefer to spend my money on something more meaningful, tolong family, charity, pamper on myself & travel..
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2013 12:58 PM | Show all posts
Page88 posted on 23-4-2013 01:54 AM
A bag is a bag.

It will still break no matter what label/brand it is

i enjoy food also..... i treat myself with any nice food i feel like eating...yumyum...tapi bag i suka yang pratikal dan tahan lama tak kisah brand apa...
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2013 01:40 PM | Show all posts
mrsLucky posted on 23-6-2013 12:58 PM
i enjoy food also..... i treat myself with any nice food i feel like eating...yumyum...tapi bag i  ...

Nice

Your practical at least
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2013 10:03 AM | Show all posts
edaladiva posted on 16-6-2009 07:38 PM
Apsal tak mampu?rasanya takde alasan...pada aku kita sentiasa mampu dapat kan sesuatu yg kita ingink ...

sukanya kata kata semangat macam ni!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2013 03:41 PM | Show all posts
Page88 posted on 23-4-2013 01:54 AM
A bag is a bag.

It will still break no matter what label/brand it is

yup.. practical lg penting.. beg sepatutnya dibeli utk serve the purpose...

tea selesa gi ofis hari2 dengan beg longchamp yang murah sbb nak mengisi baju gym (toiletries & sport shoes tinggal kat locker gym aje)... kalo beg tu kotor dan basah pun tak kisah sbb material dia sangat lasak & ringan, boleh basuh...

nanti dah keluar baby dalam perut ni, i think im gonna buy another one longchamp utk isi diapers & barang2 baby... dan jugak utk carry the breast pump for office use... dengan barang gym, barang baby utk mengangkut setiap hari, i really need 2 light handbags to carry..

tp if there's formal dinner function, i still have to bring my classic flap... cam tak kena sangat2 formal attire with the casual longchamp bag...

Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2013 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Mampu tengok jerlah.. :lol
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2013 09:20 PM | Show all posts
green~tea posted on 28-6-2013 03:41 PM
yup.. practical lg penting.. beg sepatutnya dibeli utk serve the purpose...

tea selesa gi ofis  ...

I agree with you

but in todays world, it's not what purpose the bag is used for but to prove your status level only

Very materialistic, judgemental world we live in

At times it does frustrate me that most people would be nice to someone just based on their "status"

Sick & disgusting but this is the world that we live in
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2013 01:40 PM | Show all posts
mampu dengan boleh beli tu diff kan..hehe kalau boleh beli, mmg boleh beli..tp hujung minggu anak minum air kosong jer laa..hahahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2013 02:28 AM | Show all posts
Page88 posted on 28-6-2013 07:20 AM
I agree with you

but in todays world, it's not what purpose the bag is used for but ...

I guess it depends on individual. Ada orang suka beli bag, ada orang suka beli jam. ada orang suka travel. Ada orang suka beli barang kemas.

I have to disagree that the sole purpose for designer bag is "hello world, look at me!". Maybe some do that, but not all.

How about orang yang suka kumpul gitar, or Lego ke? I don't think they can carry them everywhere to do so.

So it's just another collection that someone is interested in.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2013 03:35 AM | Show all posts
narif posted on 2-7-2013 02:28 AM
I guess it depends on individual. Ada orang suka beli bag, ada orang suka beli jam. ada orang suka ...

Very true


Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2013 04:17 AM From the mobile phone | Show all posts
tak teringin dan tak teridam pun... tp klu dah kaya ke mesti kena beli jugak atas faktor kengkawan. nnti pedih pulak telinga kena perli awat pkai bonia je... lg satu datin datin kan suka borak pasal benda ni. honestly sy xsuka sgt hb ni....


tapi lebih kepada pngalaman mmbeli tu sy teringin jugak, masuk butik dan dilayan dgn baik. dpt dustbag dan paper bag. hohoho tu je... secara peribadi bag tu sendiri sy xminat.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2013 10:23 AM | Show all posts
narif posted on 2-7-2013 02:28 AM
I guess it depends on individual. Ada orang suka beli bag, ada orang suka beli jam. ada orang suka ...

narif, betul jugak point you, some people have this kind of hobby...

zaman dulu2 (dalam 2007 - 2010) tea suka kumpul bag.. and then lately 1-2 years ni rasa annoyed tengok collection bag dalam almari & kotak yang tak mampu utk dipakai rotate2, and some of the design is inconvenient, ada certain2 bag tu, sbb lama tak bukak kotak, siap berkulat & tea terpaksa buang (sbb kaler metallic & rosak lepas basuh)...

pastu, tea letgo few of the bags kat sedara mara tea... some i still keep it... bag collection yang jadi hobby tea dulu dah bertukar arah to practicality...

Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2013 03:55 PM | Show all posts
Tingin sgt.. tapi nak yang ori je  
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2013 01:02 AM | Show all posts
narif posted on 1-7-2013 06:28 PM
I guess it depends on individual. Ada orang suka beli bag, ada orang suka beli jam. ada orang suka ...

yes..

ada org suka collect certain things,sanggup berhabis sebab satu2 perkara yg diminati..

alah,bukan perempuan je,lelaki pun sama..cuma kegilaan lelaki bukan kpd benda2 mcm ni..

not fair jugak klu nk kata beli brg mahal utk show off,klu mcm tu mmg sampai sudah x boleh nak beli sebab risaukan tanggapan org..

terlampau ramai org berkemampuan zaman modern ni,so LV bukan lah sesuatu yg dikatakan brg mahal dah..hehehe

apa tak nya,minah jepun kayuh basikal pun head to toe LV..
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2013 01:10 AM | Show all posts
AzzaAzman posted on 1-7-2013 08:17 PM
tak teringin dan tak teridam pun... tp klu dah kaya ke mesti kena beli jugak atas faktor kengkawan.  ...

kita beli kasut baru2 ni dpt paper bag siap ribbon,dh tu kotak pon siap berikat ribbon dlm ada card bagai..

even receipt pun diberi dlm card cantik..alahai..

mcm dpt hadiah!

sempat bg tips penjagaan..hahaha

hati pun bunga2 jln balik hotel..hehe..apa laaa...

masa dkt paris di butik pon mcm tu jugak,ala2 mcm surprise je SA tu tunjuk barang yg kita beli dlm kotak..biasa butik2 mcm ni akan tanya gift for someone or utk diri sendiri..some even balut cantik2,with ribbons and all..not just bags,shoes..sometimes dkt skincare mcm La Mer tu pun especially festival season mesti ada special dorang akan wrap cantik2 smpi nk buka pon rasa sayang..

ni i laa mmg peel mcm ni tiapkali pi shopping..feeling dlm hati ada taman,hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2013 11:31 AM | Show all posts
baru berjinak2..dengan branded handbeg , since skrg ....ramai seller yang terima installement 7-12 bulan..jadi merasa jugak utk membelinya.......


kalau nak pay sekaligus or pakai card credit it is not worth....so pay installement and dapat ori..and more cheaper price.

Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2013 11:12 PM | Show all posts
PutriJ posted on 3-7-2013 03:31 AM
baru berjinak2..dengan branded handbeg , since skrg ....ramai seller yang terima installement 7-12 b ...

pay installment tu mcm main kutu gitu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2013 09:33 AM | Show all posts
pinksarah posted on 3-7-2013 11:12 PM
pay installment tu mcm main kutu gitu ke?

installment....maksud kata lah ETA bulan July..so bulan January dah start menabung..kalau harga rm 6500..so sebulan kita pay 1080 sebulan..utk 6 bulan pay..so bulan July bila seller fly....so July dah dapat... ada jugak amik yang 10-12 kali bayar..cuma kalau tiba2 ada kenaikan harga2, seller and buyer kena tanggung..ini lebih baik dari berhutang..ada 2 seller yang i kenal...
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2013 10:49 PM | Show all posts
i ols ade satu je yg ori. tu pun akak i bg yg die dh xnk
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2013 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku xmnat lgsung LV!  cm makcik2 sgt.. lg prefer prada, hermes, SF
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2013 09:33 AM | Show all posts
aku x brp minat pakai henbeg,,
xtau knp aku payah benar nk berkenan ngn henbeg,,
tp aku blh jd gile ngn sling bag..even g keje pn aku pakai sling jeh..
pilihan aku cuma fossil n coach (sstgh design je la)..

coach mcm ni aku blh terima lg..


yg mcm ni aku x suka..sbb bnyok sgt uruf C..

Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2013 09:57 AM | Show all posts
aku suka style cm neh..kaler dia xde la bloking sgt..bese cm ni aku suka..







Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2013 12:25 PM | Show all posts
aku ada 2 h/b LV ni. tp bkn aku beli. boss aku bg. yg 1st tu dah 10 thn, jrg2 pakai, tp tak jejas langsung. masih mcm baru. baru aku tau yg ori ni mmg tahan sgt2. biasanya yg fake ni lama simpan dan tak pakai2, akan jejas jd hancur.  
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2013 05:02 PM | Show all posts
aku penah kene ragut. parutnye masih ade lg tp aku bersyukur aku tak hilang nyawa dan harta benda. sejak hari tu aku tak berkenan nk pakai henbeg especially kalau jalan kt street. aku lebih suka pakai backpack. dan skrang pun banyak je backpack yg comel2 dan bergaya bukan backpack mcm budak2 bawak pegi sekolah tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.068738s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list