Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
29379
View
186
Reply

Tahap Kesabaran Korang Dengan Housemate Anda

[Copy link]

Author: tyrande_81       Show all posts   Read mode

Post time 19-7-2010 01:35 PM | Show all posts
penah ader krisis ngan housemate time study dulu...
pe yg aku buat..mase cuti sem..taip surat kat beliau..
tulis sume yg xpuas ati kat dia...
last sekali suh dia pindah..pastu pos ke umah dia...
bukak sem..dia dh angkut sume barang dia...
abis citer heheheeee

tp yg xbeshnye...surat tu abis dia jaja kat kwn2 skelas:@:@
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:31 PM | Show all posts
exhsemate aku dlu penah ngungkit dia dtg lawat aku kt hospital sebab eksiden sampai dia tak solat asar..

sekarang hsemate aku is adik bongsu aku. memang aku buli dia habis2an
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 04:19 PM | Show all posts
tinggal pinggan sampai kuar lumut/cendawan laa yg takbleh tolerate
pandai makan tapi nak basuh bukan main liat .. tensen btoi
aku slalu buang je pinggan tu haha
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 04:22 PM | Show all posts
prefer stay sorang2 jorrrrk
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 05:15 PM | Show all posts
pernah jugak mgalaminye..itu tau dari member lagi sorang cuz kenal die kan perangai bukan jenis hipokrit cam sesetengah org..tkejut jugak bile dapat tau cuz kitaorg nie style masak sndri jea kalo nak makan except weekend masak ramai2 sekali la makan..bab brg2 dapur x de la liat sume mbantu..tapi pelik jugak la cuz bile aku tgh makan drg cakap aku nie x ngajak la pe la, abis x kan bile aku nak makan aku nak ajak,kalo nak makan mintak jea la aku bagi,aku jenis x kisah la..lepas tue suke cakap aku suke hempas brg2 tapi kalo de la 2,3 org gaduh ngan bf campak brg2 jugak..sometime aku bukan sengaja nak hempas brg tehempas wokeh..even member aku yg  xhipo nie bgtau bagi die prngai aku no problem bagi die ok jea..cuz die tau aku cmne kan..tapi masalahnye org yg ngutuk belakng tue kenal aku lagi lame kot..kdg2 pe yg aku perasaan mereka b'2 nie bajet bagus la sgt2..konon drg perfect..kisah nie 2 tahun lepas la..time tue study diploma..skang nie sume mbawa diri ambik degree..x nah rase rindu kat drg cuz serik kot..tapi pade member2 yg baik ngan aku mmg aku akui aku rindu kat drg..
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2010 05:01 AM | Show all posts
masalah aku lebeh krg sama ngan TT.......skrg aku da pndah dok umah lain sbb gado ngan ex hosmet aku......smpai skrg aku xtau punca gadoh.......aku tnye dia smpai berlinang air mata apa slh aku kat dia smpai dia tiba2 x tegor aku......tp dia xmau kasi tau.......
mula2 aku tnye kat ym...dia just jwb mcm ni....(aku rasa intonasi dia msti dlm nada mrh):

"ko leh tnye aku lg kenapa??yg ko tls kat fesbuk tu apa???"

aku pon xtau apa yg dia terasa sgt pasal aku tls kat pesbuk tuh....setahu aku laa (aku konfiden sgt), aku x penah pon ngate2 dia kat fb.....aku ni xde la nak kata baik sgt smpai x penah ngate org kan.....dia pon ada gak smthg yg aku x puas ati, tp aku xde la kejam smpai mengata dia terang2an kat fesbuk...siyes xde.......tah la...mgkin aku ngata org lain tp dia terasa kott......tp motip terasa???

ada gak aku tnye dia, apa yg aku tls kat fesbuk tu??dia ckp pikir sndiri....smpai aku nanges tau...xtau pe slh aku...huhuhu... kalo aku mmg buat benda tu, xde la aku tnye dia kan.....

smpai 1 thp aku dah x thn sbb dok serumah tp x bertegur sapa, n kbtln ada kwn sekerja aku ajk dok skali ngan dia, so aku pon move la....

sblm aku move, aku ada sms dia......aku ckp aku mmg xtau pe punca gadoh n pe2 pon aku mntk maaf kat dia kot2 aku ada wat slh tnpa sedar.....pjg lg la ayat aku...n last ayat aku, aku tls kalo dia stil anggap aku kwn, reply sms tu...kalo x, abaikan...

x sngka soknye dia reply....tp pendek je la...at least dia reply dah legakan ati aku......tp sbnrnya tak pon...

ada 1 ari tu aku selisih ngan dia n ex hosmet aku yg len kat psr mlm....ex hosmet aku elok je tego aku.....tp dia siap jeling maut lg kat aku....hmm...stil berdendam lg ke dia tu...ingtkan dia reply sms tu dah ok dahh.....

pe2 pon aku happy ngan osmet aku yg baru ni.......
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2010 07:45 AM | Show all posts
ai takde hosmet sebab duk sorang2 .. tapi kadangkala akak aku datang kl tido umah aku, tu pun jenis tak cuci cawan lepas minum, biar aje atas meja.. kau hengat cawan tu pandai pegi sinki n cuci diri sendiri? :@
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2010 08:25 AM | Show all posts
sentiasa mendapat osmet dan rumet yg baik
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2010 08:26 AM | Show all posts
kalu dalam ramai2 tu ade yg slack pon takper..

sbb yg lain2 yg baik ade lagi
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2010 07:05 PM | Show all posts
Saya jer toleransi... tapi tang dia bising2 dan komplen sana sini. Rumah tak mop la... (tapi dia ang ...
tyrande_81 Post at 2-9-2009 14:09


motip ko btoleransi dgn org yg takkde toleransi pun ngan ko? motip ko nk jaga ati dia sedangk dia tak kisah ati ko? motip ko nk kekalkan suasana harmoni tanpa gaduh sedangk dia tak heran pun lg provoke ko???
perang mulut smpai tak bertegur saper lg bagus.. takdela dia bebel kt ko lg.. dan hanya ckp benda yg penting

makhluk jenis ni kena dilahar balik kekdahnya br jiwa ko tak kacau dok mkn ati sendirik
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2010 08:33 PM | Show all posts
ok aje...kalau tak puas hati buat signal macam tak puas hati
paham2 la dorang
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2010 08:55 PM | Show all posts
ex housemate aku dlu jenis selerak n pengotor, baju2 sume letak atas katil sampai berbau. baju2 peluh longgok je, pastu pakai balik. kalo masuk bilik die mesti berbau masam....
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2010 09:23 PM | Show all posts
ku bersabar jer la sementara ku cari rumah lain...skrg ni ku wat hal ku dalam bilik ku....untung sikit  sbb sewa satu bilik sorang...bilik ni besa n ada balkoni so leh ku kuar kat balkoni amik2 angan bila buhsan dlm bilik...taknah pedulikan derang....derang sll dok pedulikan ku sbb apa2 hal tu nak gak bantuan ku.....
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2010 02:51 PM | Show all posts
aku punya perasaan kat hosmet aku skang pun dah umpama lampu kecemasan otromen yg berkelip2 tuh..
dah nazak sangat2 menaham perasaan nih...

osmet aku sumer dah ada kapel n yg jenis mmg duk kat umah bf je..
aku tak peduli aaa asalkan dorg tak bawak pakwe dorg beromen kat umah dah le..
yg aku hangin, masing2 pemalas..
kalo duk kat umah tu, jenis dah makan letak je pinggan kat singki..
kalo makan jajan kat depan tv, maka sampah2 jajan tu terbiar je la depan tv..
pemalas nak basuh toilet...
pemalas nak buang sampah sampaikan sampah berulat2..
masa mesin basuh rosak, sumer wat tatau je.. aku gak le yg beli mesin basuh baru.. pastu aku tak duk umah tu sebulan sbb masuk ward. balik2 umah je mesin basuh otomatik aku dah rosak penutupnya. tanpa si penjenayah say sorry. dah la guna mesin basuh x mintak izin, rosakkan plak tu..
aku ada line streamyx sendiri. yg sorg ni dulu bayar half2 dgn aku. ni dia dah tarik diri takmo bayar half, tp masih selambe badak je cucuk cable kat modem streamyx aku..

sudahnya sumer benda aku kena buat sendiri..
dorg sedap2 beromen, aku kat umah aa yg jd tukang cuci toilet, tukang buang sampah, tukang bersihkan hall.. mcm cilaka..

nasib aa tahun depan aku nak kawin dah..
x sabo2 aku nak tinggalkan umah tu..
walaupun aku pasti nasib aku lepas kawin still kena jd makcik cleaner, makcik kantin utk laki aku..
tp kurang2 laki aku tu nnti sayang kat aku, bleh reward aku dgn kasih syg..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2010 03:10 PM | Show all posts
dulu osmet aku mmg poyo, teruk etc... so aku pun dah vote utk dia... tp utk housemate skg... aku bahagia sgt sbb dia adalah suami & anak2ku....
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2010 03:43 PM | Show all posts
aku punya perasaan kat hosmet aku skang pun dah umpama lampu kecemasan otromen yg berkelip2 tuh..
d ...
sevenoctober Post at 21-7-2010 14:51





aku puny case tragis gak....   aku da kahwin setahun gak lah... disbbkan aku takleh nk drive (trauma sbb asyik accident je) tpaksa duk umah berkongsi gan osmet (opis ngan umah jalan kaki je).. tp weekend je aku mst blk umah laki aku lah... kekadang mmg lah laki aku dtg umah sewa ni... osmet yg da lama duk ngan aku memang tak kisah since klu laki aku bertandang ke rumah memang tak kuar bilik dan akan berambus drpd uma tu pagi2 buta...

bilik no 3 ni budak baru... bdk ppuan ni je duk ngan kami tak sampi pun 3 bln... suka bebenor complaint hal org... bebaru ni tetiba je complaint psl aku... motip nya aku tak paham ... last week kawan dia dtg tido kt umah, pepagi subuh tu dlm umah tu aku jelah yg bangun paling pagi dan guna toilet... da selesai basuh kain semua aku baru perasan yg subuh da nk abis so aku tolak semua kain baju ke tepi je... igt nk solat subuh dulu then baru sambung semula... aku buka pintu tetiba nmpk sorang ppuan duk kt sofa... dia explain kata kawan bilik no 3, nk guna tandas.. so aku ckp aaa tunggu jap yek.. then aku masuk blk tandas p kemaskan kain baju tu takanlah nk biarkan tetamu masuk toilet tgk toilet penuh ngan kain baju plak... dah tu aku pun kuar lah, masuk bilik aku...

igt cite tu habs camtu je... tetiba 2 ari lepas osmet aku yg bilik no 1 p cite yg bilik no 3 tu tak puas hati ngan aku pasal aku tak kasi kawan dia masuk toilet.... ehhhhh kompius aku jap... aku p ckp blk kt osmet no 1 tu, pikir logik lah klu aku tak kasi masuk mst da aku p kunci toilet tu....

klu nk dikira aku lg bnyk leh complaint pasal dia... dah ler sepanjang duk umah tu tak penh basuh toilet, kemas umah... kain baju dia kt ampaian pun aku gak yg p tolong angkat siap lipat tu... tp memikirkan lah toleransi ler.. so aku pun keep quit lah....

apa pendapat korang??? aku salah ke???
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2010 09:21 AM | Show all posts
aduyai sabar sungguh kalian dengan osmet2 kalian kan.. kagum tau..
tapi cite psl osmet nih kadang2 mmg bley timbul rasa benci amat2 kalu spt osmet yg bangang.. da duk same2 tuh sendiri ingat ah tanggungjawab pon bersama2 ah kan.. kemas umah same2, bsh pinggan, pakai brg org berpada2, toleransi.. erghhh sabar je ah.. bukannye bdk kecik nak kena bgtau seme benda.. paham2 ah
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2010 03:00 PM | Show all posts
aku rase seme yg tertindas kat sini baik2 jaaaa...


org baik selalu kene tindas... aper kate korg jadi devil ot demon sekali sekali..

pasti thread neh akan senyap
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2010 06:50 PM | Show all posts
housemates okey kalau tersentap sekali sekala tu, normal lah. so far ni la housemates terbaik yang aku pernah dapat in terms of doing chores
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2010 03:10 PM | Show all posts
aku lak penah dapat osmet pengotor. penah diog masak guna kuali aku pastu tak cuci selama beberapa hari sampaikan kuar ulat2 :@ kejadian berlaku time aku cuti balik kmpg. aku dgn rase bengang plus nak muntah (sbb tgk ulat yg tgedik2 tuh) basuhlar kuali aku tuh. lagi satu sifat pengotor diorg adelah suke tinggalkan sampah kat tepi pintu (luar umah) tapi diorang tak buang pun sampah bekenaan. sampah ditinggalkan sampai kuar ulat2 yg kecik2 yg menjijikkan.   aku sangat tak tahan dengan dorang. tak lame lepas tu aku kawen n lega sebab dah tak duduk ngan diorang lg...
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2010 09:30 PM | Show all posts
nak kawen lah jugak supaya osmet aku adelah asben aku

moge2 bakal osmet adelah sorang yg rajen
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2010 06:51 PM | Show all posts
zila sewa bilik.. buat kja dlm blk jah..
xberdunia sgt dgn smua housemate. tp Alhamdulillah.. mereka baik2.

mereka fhm zila sdg study n bt research. baru smlm p beli rambutan buat kenduri utk depa..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2010 10:14 AM | Show all posts
haha..aku igt kan..aku sorg je ada problem ngn osmet ..rupenye ramai gak yg ada problem..then..problem aku pon tak la teruk sgt..haha

dulu..aku tggl umah sewa 8 org..4 org bff aku..mmg bes la..satu kepala sume..then..ketua umah kitorg pon kwn aku yg bole thn strict..dia tak puas ati..dia sound je..n dia pon jenis pembersih..slalu soh kitorg kemas umah..then..nak dijadikan cite..bff aku yg 4 org tu kuar pasal derang pi smbung blaja kat uk..wawawawa..so..korg bayang la..aku tggl sorg2 kat umah tu dan terpakse menerima osmet baru..huhu

then..bila dpt osmet baru..2 drpd nye tu..mmg kwn2 aku time kat u..so aku rasa hepi la gak..takda la aku tggl ngn org yg totally stranger pd aku..tp..problem nye...
WAWAWA..bagi aku nanges dulu..

derang ni..mak aihh..PEMALAS..PENGOTOR tak hengat..aku tak tau la ada pomp prangai mcm tu..cmna la kot derang kawen nnti kan..dah makan pinggan letak atas meja..tak basuh..dh masak..kuali sume tak basuh..then..kot basuh..ada sisa makanan tak nak korek..biar kan stagnant n flooded je sink tu..pastu..kot beli mkn cam mee hoon yg berkuah2 tu..derang biasa nye amek mee hoon tu masuk dlm pinggan..pastu..plastik tu derang harap2 ada kuli batak tukang membuang masuk dlm tong smpah..then..kot beli apa2..lupa nak makan..letak je atas meja smpai dh tumbuh segala kulat aspergillus sume apa jadah ntah..wawawawa..lg bes..kot masak nasik..biasa nye lupa nak basuh periuk nasik dan biar kan smpai seminggu 2..korang tau tak camne perasaan aku???

wawaawawa...bab ice box tak yah ckp la..dh mcm tongkang pecah pon tak de sape nak kemas..nak cuci..penah skali aku pi bercuti 3 minggu..aku sngaje je tanak kemas ice box sbb slama ni mmg aku je asek kemas..so aku dh malas..aku balik umah..dgn harapan..dh berkemas la..skali..perh..aku bukak ice box tu aku rasa cam nak pitam..ngn makanan yg dh expired brape thn ntah..ngn air yg derang beli sebelum aku bercuti tu ada lg..ngn kicap tumpah..botol2 sos bersepah2..mak aihh...

pasal..kemas umah ngn toilet..lg tak bole blah..aku ni..jenis yg tak bole tgk toilet kotor..rasa nak masuk pon tak lalu..so..kitorg wat jadual..bersih toilet every week..masalahnye..time turn aku je toilet tu bersih..turn derang???mmg hampehhhh..bole ke derang bertahan guna toilet berlendir tu..wawawawa

jadik..disebabkan..aku telah dilantik menjadi KETUA RUMAH..psl aku the most senior la dok kat umah tu..aku la yg kena wat sume..haih..setahun aku memendam rasa...mmg tak bole blah la..balik keja penat2 rumah cam kapal karam..byk kali aku dah sound..letak notes besar2..sminggu tahan la..pastu perangai sama berulang

then..bulan 2 aku telah mengambil keputusan..berpindah ke umah lain..di mana..osmet aku hny 4 org..dan 2 org tu bff aku yg pi oversi dulu tu..derang dh balik n keja kat mesia..so..mmg aku dok ngn org yg aku rapat la..senang ati aku..tp..osmet aku lagik sorg tu yg bukan bff aku tu pon problematic gak..tp aku still bole handle la dr osmet pengotor..pemalas..pembusuk tu sume..haihhh..

so skang..umah aku pakai mini bar je..sng..takde problem ice box besepah n senang nak kemas brg..sbb..kot lagik besar lagik bersepah kan??
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2010 10:45 AM | Show all posts
haha..aku igt kan..aku sorg je ada problem ngn osmet ..rupenye ramai gak yg ada problem..then..probl ...
asyura_85 Post at 27-7-2010 10:14



huhuhuhu khen.... masalah aku pn cam ko gak skrg ni.... weekend je memang aku xde umah... kekadang outstation... aku xde umah alamatnya memang xde org ler yg kemas umah... toilet skrg ni sengaja aku tak cuci da sebulan... sanggup dia org duk gak atas toilet bowl tu fuh ko bayangkanlah....

dapur pun camtu gak... ngan cawan2, pinggan mangkuk lah tah apa2 lg lah semunya tak bercuci... gerammmm je

tgh bersabar for a few month to go... pastu lantak dia org lah huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2010 04:10 PM | Show all posts
Aku nampak kat disini dan kat luar sana yang banyak masaalah dgn roomate ialah fomfuan, mngkin pasal ragam orang fomfuan ni pelbagai kerenah dan titik bengik, so sesapa gurlz ada masaalah roomate bleh le dudok ngn iols, janji pande masak dan kemas umah. tp sbelum tu kene salam ngn tok kadi dulu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.064197s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list