Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
28996
View
104
Reply

Perlu ke 2 Kitchen - Dry & Wet

[Copy link]

Author: Nisda_       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-11-2009 11:22 AM | Show all posts |Read mode
Skrg ni mcm trend kan, tgk ramai buat dry n wet kitchen, actually perlu ke kita ada 2 kitchen. Selalunya nis tengok yang byk digunakan adalah wet kitchen aje, dry ni kengkadang tak sentuh langsung pun buat cantik aje kan. Nis pulak suka kalau ada satu aje, tapi mak mertua, kakak ku yang jenis masak hari2 lak suh buat 2 kitchen. korang lak mcm mana?
Single Polls, Total 71 Users voted
28.17% (20)
43.66% (31)
28.17% (20)
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2009 11:26 AM | Show all posts
utk situasi anis...tak perlu sangat....combine wet n dry kitchen pun dah memadai untuk anis..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2009 11:31 AM | Show all posts
dapor ai dlu ada wet n dry, tp skrg dh jd 1 je dapor. luas n selesa.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2009 12:23 PM | Show all posts
klu dh byk sgt duit tatau nk buat apa dan rumah besar , buat ler dua dapur lawa2.
bagi aku klu takat nk masak hari2 dan makan dgn family 3-4 org, satu dapur je cukup.

tak rajin aku nak kemas dua dapur sekali. jgn tiru le dasar org pemalas mcm aku.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2009 12:47 PM | Show all posts
kalau ada space boleh wat..tp kena tau pengunaan wet n dry kitchen la...kalau nak wat sebab nak org lain buat baik takyah..pakai satu dapur je cukup..nnt kelam kabut..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2009 01:58 PM | Show all posts
Post Last Edit by talapia at 3-11-2009 14:02

hai nis... ada plan nk pecah ur yard ke? hehe

okla.. bg aku kan.. aku prefer ada wet n dry kitchen. sbb aku jenis yg masak hari2... n dry kitchen ku combine jd dining area. so tak comels di mata klau kt situ jugak ku tonggok kan periuk belanga ngan lauk segala kan. takkan lepas masak2.. curah semua lauk tu dlm mangkuk kan.. mesti la ada jugak balance2..

and also... sinki. klau takat sinki basuh tangan.. sesuai la letak kt dry kitchen. tp klau skali ngan rak segala... tak cun la. aku membayangkan... kt mane ku nk gantung segala senduk, sudip, tapis, besen segala mende tu. kan tak cun tu... hehe. klau takat pinggan aje... mmg takde masalah. tp peralatan memasak tu?

klau dry kitchen lak.. sesuai utk masak2 guna microwave n oven. kt sini jugak letaknye toaster.. juicer ke.. apa2la yg simple2.

my plan... kt dry kitchen.. cum dining area ada fridge, microwave, toaster etc. wet kitchen ada sinki n hob n tempat simpan segala periuk belanga kuali bagai.

penggunaan maximum adalah wet kitchen. so segala minyak terpercik lepas msk asam pedas tu... ha... kt wet kitchen je la. kecik aje. senang nk kemas. lgpon... aku ada anak kecik. so wet kitchen tu adalah kawasan larangan dia. letak safety gate kt situ. selesai.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2009 02:04 PM | Show all posts
Post Last Edit by Nisda_ at 3-11-2009 14:05

takde plan nak pecah belakang langsung tal, tinggal 3kaki aje
haku nak wat tempat sidai baju, pastu tanam pokok sikit kat situ

rumah kita konsep tak sama kan dlm, hang punya living n dining straight
haku punya L shape. so haku plan nak wat wet kitchen 4kaki tu tempat laundry
tapi tengok lah, mungkin taruk hood and stove kat situ tempat masak aje wet kitchen
itu pun selepas tanya byk pendapat orang lain
tapi semua perlu duit..so ada lebih haku buat takde postpone..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2009 02:18 PM | Show all posts
7# Nisda_

oo.. tak sama eh? aku tak ingat design muraya camne. tp klau dining n hall L shape... means dry kitchen ko tak terganggu la kan? mcm aku.. sbb hall n dining sambung.. so ala2 nk kasi luas.. tu nk sumbat dining kt dry kitchen tu. klau dry kitchen takde dining... takat brekpes table ke.. ok je klau takyah wet kitchen. sbb dining ko kt luar. tak mengganggu mata masa mkn. hehe.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2009 09:57 PM | Show all posts
Post Last Edit by marisa_anuar at 3-11-2009 22:01

salam nis,

marissa lak prefer satu kitchen area...
combine both wet & dry...dan ada space la kalo nak buat island...huhuhu
idaman kalbu tuh...tapi....

tp hb plak suker wet & dry...katanya
kalo bersepah kat wet kitchen so tak der la nampak sangat (sbb ada dinding and pintu)
kat dry tuh cuma ada display KC, fridge, microwave & oven...and ada small kitchen bar...
so kalo org lepak kat dining area tgk area tuh sejuk laa sikit mata memandang...

ermmm...nampaknya musnah la impian ku nak dpt island tuh....huhuhu

lagi satu..kalo pi mana2 showhouse mesti diaorg wat konsep wet & dry kannnn...
ermmmm....
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2009 01:16 AM | Show all posts
Baru terfikir nak guna dry kitchen as dining area.. Plan nak letak dining table dan sedikit KC. Sekali dgn fridge, microwave, toaster dan kettle..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2009 03:38 AM | Show all posts
apa beza wet and dry kitchen nie? boleh sesiapa describe? so far i only have one kitchen yg tak pernah wet pun...
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2009 03:39 AM | Show all posts
my apartment kitchen dah almost complete ...tapi i wont get my apartment yet hingga january nanti bila dah dapat kunci akan postkan gambar my KC...for now i tak tau nak describe...
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2009 08:12 AM | Show all posts
kc showhouse kat bandar baru kangkar pulai, jb...



http://i248.photobucket.com/albu ... am2%20ada/Image112. ...


kc showhouse kat bandar baru kangkar pulai, jb...











chemox Post at 2-11-2009 15:03


selalu org buat wet kicen ni kecik ya amat...sinki basuh2 pun tade...
sinki & wet kicen tak dpt dipisahkan...mesti ada skali..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2009 08:16 AM | Show all posts
depends gak ...berapa besar ur house
kalo apartment cam i...cukup satu kot
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2009 11:20 AM | Show all posts
9# marisa_anuar

tu lah..daku pun berangan satu kitchen aje
tapi dah byk kata perlu...takut lak tak buat esok penat nak sental dapur
lagi pun nis kategori selalu ada perangai M
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2009 11:21 AM | Show all posts
depends gak ...berapa besar ur house
kalo apartment cam i...cukup satu kot
my-alja Post at 4-11-2009 08:16


rumah ku kecik aje alja..tapi ada area wet n dry
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2009 11:34 AM | Show all posts
16# Nisda_

umah u semi-d kan..?
kalo nak buat jugak wet & dry...buat wet lebih besar dari dry...sbb nak silat ramai2 pun senang..
kalo dry tu..cukup dgn sebaris kicen kabinet jer...then letak sink satu..

now ni patern umah yg ada wet & dry koko tgk kat wet tu kecik ya amat...
cuma ada kc dgn stove jer...lebih kurang 5 kaki besar...muat2 1/2 org jer..then sinki pun tader..susah woo
kat dry dia punya la besar...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2009 11:37 AM | Show all posts
17# koko2

taklah koko..mana ada semi-d, tak mampu lagi
rumah ku teres intermediate, kecik aje
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2009 05:28 PM | Show all posts
nisda....
rasanya keluasan kitchen kita ni sama je sbb umah intermidate
since very limited space....I takde wet or dry...hanya satu tu la kitchen yg ada
so far takde masalah...ari2 masak juga...periuk belanga yg tak guna ubuh je dlm kabinet...mmg tak nampak kan...so tak mess
periuk memasak...that we are using to cook the stuff...yg ada balance lg tu...letak je atas stove tu..atau letak je kat atas permukaan dapur tu..susun elok2...so far so good..
kalau terpercik minyak lepas mengoreng ikan...lap je lepas masak...
kalau duduk umah skrg ni mmg la takkan ada seperate wet and dry kitchen la
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2009 05:40 PM | Show all posts
rumah anis la ni pun cuma ada satu kitchen....wet + dry combine sekali...so far ok jer...tak der penat nak menyental bagai..tak der periuk, sudip segala aneka bergantungan pun...sebab anis tak suka ada benda tergantung2 kat my kitchen...periuk besen lepas guna, lap kering2 terus simpan dalam kabinet...kena rajin selalu lah...my kitchen luas 10 x 18...situlah tempat anis masak, situlah tempat anis membaking situlah jugak tempat santai...hari2 anis masak utk my family..sambil masak sambil lap minyak2 yg terpercik kat dapur tu....tetamu yg mai rumah pun kalau lepak kat dapur pun rasa selesa jerr..sebab tak nampak semak2...benda2 tergantung kat dinding bagai....sebab tu pada anis..combine wet n dry pun dah terlalu memadai bagi anis..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091391s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list