JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
258849
View
1095
Reply

[MISTERI PELARIS]Gerai Makan/Restoran/Warung yang sedap/X sedap.

  [Copy link]

Author: sya_sugar_sugar       Show all posts   Read mode

Post time 21-2-2017 10:23 AM | Show all posts
HazeLJoseph replied at 20-2-2017 02:44 PM
Kan... sebab barter tepung dia bancuhan sendiri juga tu. Kalau yang ready made tidaklah rapuh gitu ...

tapi kan hazel, kat kl ni org bukan kira
dah balik keje stress, pisang sedap sikit pun rasa nikmat dunia
contoh aku jelah, kalau duk kg bersepah org jual pisang goreng-----> automatically aku jadi pemilih, nak yang paling sedap kat tekak aku,pastu nak yg bersih
tapi kalau aku duk kl ni, gerai mana aku nampak first masa balik keje, hatta pisang sebiji dia potong 4 pun (kalau kt kg potong dua jer okeh)
aku ttp beli sebab no choice

pasal pakcik yg korg cite kat thread ni, maybe sebab dia pioneer pisang goreng kat situ kots dan mmg kene selera, tu org sanggup beratur berabad kan??
aku ni spesies kurang sabaq, kalau dari jauh aku nampak ramai,
aku rela tukar menu lain
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2017 04:48 PM | Show all posts
ctsueraya replied at 21-2-2017 10:23 AM
tapi kan hazel, kat kl ni org bukan kira
dah balik keje stress, pisang sedap sikit pun rasa nikma ...

Khabarnya berbelas tahun meniaga situ, dari duduk rumah biasa-biasa dah duduk banglo gituu....
Tapi barter pisang dia memang okay, cuma pisang kerat 8 macam kerepek tu yang sedih, dan dia pandai pilih pisang yang sedap.

Org gini tayah pakai pelaris, kalau pandai buat sedap. Yang tak sedap jenis ketat muka je kihkihkih.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2017 04:56 PM | Show all posts
HazeLJoseph replied at 21-2-2017 04:48 PM
Khabarnya berbelas tahun meniaga situ, dari duduk rumah biasa-biasa dah duduk banglo gituu....
Ta ...

hadoii kerat 8 tu sadis bebenor bunyinyer
ko ni buat aku teruja jerk
nanti kalau aku terlalu area sana
harus aku carik jugak ni pisang goreng pakcik melethups muka ketat
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2017 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
ctsueraya replied at 21-2-2017 04:56 PM
hadoii kerat 8 tu sadis bebenor bunyinyer
ko ni buat aku teruja jerk
nanti kalau aku terlalu are ...

Keh3 tapi kawasan tu macam dah disita. Tak tahulah kalau dia beralih ke tempat lain pula..  Nanti kalau ada nampak sefamily pakai baju bunga-bunga berniaga pisang goreng,  dialah tu.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2017 02:46 PM | Show all posts
HazeLJoseph replied at 21-2-2017 07:35 PM
Keh3 tapi kawasan tu macam dah disita. Tak tahulah kalau dia beralih ke tempat lain pula..  Nanti  ...

yang mengamuk2 ugut nak rogol pompuan meniaga kat situ tu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2017 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by HazeLJoseph at 23-2-2017 03:00 PM
renko replied at 23-2-2017 02:46 PM
yang mengamuk2 ugut nak rogol pompuan meniaga kat situ tu ke?


Haah,  kalau selak2 pages belakang memang ada perbincangan laku keras pisang goreng dia. Oklah pun barter pisang goreng tu,  cuma attitude peniaga tu la. Rasanya pemilihan temapat tu mmg startegik,  tak ada unsur pelaris dan etc.  Dah tengah2 tempat tu dia sorang je berniaga pisang goreng, memang org tertumpulah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2017 03:24 PM | Show all posts
HazeLJoseph replied at 23-2-2017 02:49 PM
Haah,  kalau selak2 pages belakang memang ada perbincangan laku keras pisang goreng dia. Oklah p ...

patut la sombong je
memang laku keras rupenye jualannye
pastu ape yang dorang meroyan bila ada org meniaga sekali?
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2017 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
renko replied at 23-2-2017 03:24 PM
patut la sombong je
memang laku keras rupenye jualannye
pastu ape yang dorang meroyan bila ada o ...

Khabarnya dianorg dah berniaga berbelas tahun kat situ,  entahlah berniaga bazar ramadhan pun dia org gaduh juga., yg kes latest ni,  awek tu jual laksa,  kebetulan jual air bancuh,  dia org pun ada jual air bancuh juga,  crash disitu. Tapi saya kalau jadi dia org mmg no worries la..  Org sanggup beratur panjang tunggu dia org goreng pisang,  mmg tak kemana la rezeki tu.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2017 08:47 AM | Show all posts
HazeLJoseph replied at 23-2-2017 06:14 PM
Khabarnya dianorg dah berniaga berbelas tahun kat situ,  entahlah berniaga bazar ramadhan pun dia  ...

tamak betul
xnak berkongsi rezeki dengan orang lain
jenis xpercaya rezeki allah kot
abistu sekarang dengar cte da xboleh meniaga situ ye
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2017 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
MissKhalisyah replied at 7-12-2015 10:37 PM
Crita pasai Cendol Bakar ni..mai nak crita....time sy study kt IPG Lembah pantai 2thn lps..mmg sla ...

Sy memg dok kuala selangor. Biasa sabtu ahad @ cuti je orang ramai.. hari biasa ada seketul 2 je orang singgah. Dulu ada rela jaga skrg dah tarak.     aa servic mcm apantah nak bungkus nasi ayam pun berjam2.. mulut je bising.. mmg budak2 jaga.. pastu x g dah... hari2 lalu x teringin pun         
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 05:37 PM | Show all posts
HazeLJoseph replied at 20-2-2017 02:42 PM
hah.. itulah husband balik kerja hari jumaat haritu beritahu. Adalah hikmahnya tu, dah bersita dah ...

diorang dah meniaga balik smlm
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2017 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
syue86 replied at 28-2-2017 05:37 PM
diorang dah meniaga balik smlm

Uihh..  Kuat kabel dia org tu. Payung kuat gitchuu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 02:04 PM | Show all posts
Santeira replied at 7-2-2010 01:21 PM
Thread ni rasanya boleh merged dgn topik pelaris perniagaan. Akan dimerge sedikit masa lagi.

@sy ...

haremnye chuols punya avatar
utk x TT, penah mkn nasi kandaq beratur. penat je beratuq last2 rasa biasa2 je. sedap lg mamak biasa kat KL
so insyaAllah xde pelaris

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 02:55 PM | Show all posts
yg gerai kt kuantan otw pi kl tu aku tgk smpai skrg wujud. betul ke crita kedai tu pkai pelaris> yg aku tgk rmai org suka sb byk pilihan n luas. suka mkn tmpt mcm tu.

sebut pasal nasi lemak, dekat ktn area cenderawasih ada 1 kedai nasi lemak malaysia. nasi lemak dia sedapp gilerrrr. beza bertiang2 dgn nasi lemak antarabgsa. nasi dia jnis berderai, ada paru goreng, smbal dia sedap amat. smbal dia kaler gelap. n manis2 pedas. ehh paru dia xgoreng tp rebus, pastu ada pilihan sayur lg, suka yg kangkung rebus. plus siap ada keropok. xtau la ada lg ke.. teringin sgt
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 11:06 AM | Show all posts
aku adalah 2 kali kene gi outstation kt perlis. tahun lepas aku gi kedai char keau tiau depan stesen bas kangar. haram tak sedap. pahit dgn udang mcm nk busuknye. tapi ramai giler org lepak kt situ. pastu baru2 ni pun aku pegi kangar lg. tgk kedai tu hidup lg. try la makan lg. ya allah mmg takde perubahan pun, tetap tak sedap. balik hotel tu aku siap cirit birit lagi. pelik gak camne kedai tu leh hidup lg. ke mmg style char keau tiau perlis gitu kot?
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2018 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Akuler replied at 8-2-2010 11:27 AM
Cerita pasal nasi lemak yer???

Aku ader satu citer, kt sebelah daerah kampung aku ada satu nasi l ...

Tapir kah binatang itu?
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:12 PM | Show all posts
Haritu buat pertama kali aku makan kat kedai siam ni, di Perak.
Mak abah selalu la makan, sedap katanya. So bila anak beranak ade, abah pun ajak makan situ.
Kedai nya tepi jalan, dan kedai selebah dia pun kedai siam juga, tp kosong!
aku pelik la, sbb kedai tu mmg kosong, yg kedai hat sebelah (yg kami makan ni) penuh!
Masuk, cari meja cam biasa, dorg pun order dan aku je terpisat2 gatal sana sini, xtau la, ade nyamuk ke. Masa tgh makan tu pun ade juga rasa meremang-remang. Tapi pikir baik je.
Lauk semua masin! kami sambil makan tu sambil kompelin la, aphal masin.. ermm
Pastu aku n husben balik la rumah sewa kami, dan aku sepanjang duduk kat ruang tamu, badan meremang satu badan.. lain macam pulak.
Malam tu mimpi, setting nye di kedai siam tadi, dan aku tanya org tu (xtahu siapa),
'ini ke hantu nya?' , tunjuk aku di surat khabar tu. dan muka dia scary sampai aku menjerit dalam tido.
Lepas beberapa hari, ada cerita kat mak, mak mcm positif je, biasa la org tua.
Lama pastu, mak cerita balik yg sebenarnya, masa dia makan dgn abah berdua, time nak masuk kedai tu abah ada nampak budak kecik, xpakai baju, depan kedai tu..
wallahualam la, pelaris ke apa.
yang pastinya xde nak makan kedai tu dah.. tah apa kami makan, euw..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:25 PM | Show all posts
bellawonka replied at 12-2-2019 12:12 PM
Haritu buat pertama kali aku makan kat kedai siam ni, di Perak.
Mak abah selalu la makan, sedap ka ...

uwaaaa serammmmm nak makan sembarangan (tapi masalahnya memang di mana-mana - even big restaurants kot) kita yang tak tau
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:29 PM | Show all posts
AlterEgo replied at 12-2-2019 12:25 PM
uwaaaa serammmmm nak makan sembarangan (tapi masalahnya memang di mana-mana - even big restaurants ...

ye betul..
macam kedai ni kan, siap ade beberapa cawangan lain tau..
kedai pun elok je, lawa la decorate nye, ala2 stended siam laa..
mak abah pun dah berkali2 makan kedai tu.. mcm sedap benor...
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:41 PM | Show all posts
bellawonka replied at 12-2-2019 12:29 PM
ye betul..
macam kedai ni kan, siap ade beberapa cawangan lain tau..
kedai pun elok je, lawa la  ...

sebab pakai pelaris tu lah kot.teringat ada gerai yang laku keras ni kantoi ada letak tangkal dengan tulisan Siam

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 01:30 PM | Show all posts
labusayong replied at 13-9-2016 04:53 PM
Ala i malas nak beklog. cuma nak share ayam penyet Pdg Jawa kat SA yg femes sangat tu memang bela  ...

Weyhh walaupon post ni dah lama i ols nk komen juga. I ols dulu one of student u kat shah alam. Rajin jugak la g PDG JAWA ni makan ayam penyet. Punya la kata sedap sedap kan. Tapi ada satu masa lepas dah habis blaja rasa cam aik apasal tak sedap langsung ayam penyet dia ni. Mula rasa cam ada pape ke kedai dia ni. Sampai skang memang tak hingin langsung kalau g sana. Bersepah lagi ayam penyet sedap kat KL / Shah Alam ni. Dulu gi sebab viral dak2 u je. Ouh and air dia yang femes tu, lupa la nama
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046162s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list