Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
205279
View
2065
Reply

[Accesories & Hobbies] PRUDENTIAL BSN TAKAFUL

  [Copy link]

Author: lostnfaun       Show all posts   Read mode

Post time 24-2-2012 04:13 PM | Show all posts
Reply 1600# kazaraf


    Limit tahunan = jumlah limit rm yg bole kita pakai utk kos perubatan per year
Limit hayat  = jumlah limit rm yg bole di guna pakai utk kos perubatan se-panjang hayat

Terdpt pelan yg limit tahunan = limit hayat, tetapi pelan ini agak mahal iaitu lebih 2x ganda premium biasa

Berkenaan limit harian ICU, akan dtg Pru akan increase drp 30 day ke 60 days (rujuk ejen utk kepastian)
Kos perbelanjaan seharian ICU amatlah mahal skali, bole mencecah rm5k-10k per day
Kebiasaannya staff hospital akan sedaya upaya utk mempercepatkan pemulihan di ICU supaya pesakit keluar lebih awal ke wad..kerana jika berada lama di ICU lebih byk komplikasi

Walau sbnyk mana insuran yg kita ada, bukan bermakna kita menidakkan kematian apabila ajal sudah tiba
Sekurang2nya insuran meringankan beban kewangan sepanjang berada di hospital

Harap jwpan sy membantu
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2012 04:17 PM | Show all posts
still tak mnjawab soalan kpd sy yg masih kurang jelas limit tu limit apa:
a. limit caj rawatan
b.  ...
kazaraf Post at 24-2-2012 15:23


Kazaraf kan dah jadi client .... cuba soh ejen Kazaraf call ... dia xplen lebih detail leboh sng kazaraf faham ...
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2012 05:16 PM | Show all posts
Reply 1601# jenglut

tq, jwpn mcm ni yg sy harapkan. jwpn ibm tp tak ckup utk memahamkan sy
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2012 07:47 PM | Show all posts
Reply  jenglut

tq, jwpn mcm ni yg sy harapkan. jwpn ibm tp tak ckup utk memahamkan sy
kazaraf Post at 24-2-2012 17:16


Hehehe... saya tak pandai sangat nak consult orang dgn menulis kat sini ... kalau jumpa atau pun explen by phone , InsyaAllah lebih mudah anda paham.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2012 03:08 PM | Show all posts
Reply 1601# jenglut

erm ok nak tanya pula psl berkaitan kes arwah adik faris.
bil rawatan arwah di icu selama 23 hari ialah 100k.
andaikata, arwah ada cover takaful health dgn nilai limit tahunan 50k. lifetime 500k.
bagaimana prubsn akan bantu dlm hal ini krn jumlah bil dia dah overlimit 50k utk setahun?
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2012 03:17 PM | Show all posts
Reply 1605# kazaraf


    Salam,

Assuming Adik Faris ada medical kad lifetime limit rm500k & yearly limit rm50k
But his medical cost amounting to rm100k..pru hanya cover setakat rm50k saja..selebihnya baki rm50k, keluarga Faris terpaksa menanggung dr poket sendiri
Dalam kes ini, pampasan kematian/elaun2 hospital drp Pru jg bole di gunakan utk membantu beban menanggung baki hospital tersebut
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2012 05:45 PM | Show all posts
Reply 1606# jenglut

tetapi arwah adik faris sudah tiada.. boleh ke cover 500k (lifetime limit) terus?
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2012 06:54 PM | Show all posts
Reply 1607# kazaraf


    Tak bole tuan
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2012 08:44 PM | Show all posts
Reply 1608# jenglut

aku bukan ape bro, selepas aku bc kisah arwah adik faris, aku baru terfikir psl prkara2 yg aku tanya ni.

sbb..
saya (dan mungkin kami) sbg client tidak pernah dijelaskan mengenai kos limit ni,
kalau ada pn sekali imbas ms bgtau benefit.. dan ejen takde inisiatif utk cerita situasi2 cth psl limit ni..

yg selalu diwarkan2 ialah perkara yg mmbawa kpd maksud berikut:
  • Dgn ada medikal kad, caj rawatan akan dicover sepenuhnya, siap ada elaun wad lg
  • kalau kene 36 penyakit kritikal - jgn risau, ia dicover dan dpt pampasan


Sedangkan ada item yg spt "sengaja di bypass" utk diceritakan/dijelaskan iaitu Limit Tahunan..

yg diwar2kan selalu ialah jumlah yg dicover / lifetime limit = 500k contohnya.

dlm kepala otak aku as client sblm ni pn.. ada medikal kad, semua cover, tak perlu risau utk keluar duit poket sndiri..
tp sbnrnya kami sbg client perlu keluar duit poket sndiri juga jika sudah melebihi limit tahunan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2012 09:43 PM | Show all posts
Reply 1609# kazaraf


    Oic..mungkin ejen terlepas pandang masa explainantion..apa pun bro, bole rujuk semula kpd buku polisi
Anyway, skrang bro dah tau..n jika bro risau, bro bole upgrade kpd limit tahunan yg lebih tinggi
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2012 04:59 PM | Show all posts
Reply  jenglut

aku bukan ape bro, selepas aku bc kisah arwah adik faris, aku baru terfikir psl p ...
kazaraf Post at 26-2-2012 20:44


Ambik Anual limit waiver ... yg tu tak perlu Anual limit nyer
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2012 04:59 PM | Show all posts
Alhamdulillah web www.prubsn.my telah kembali utk rujukan alternatif berkaitan Takaful dan insuran.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2012 05:05 PM | Show all posts
Ambik Anual limit waiver ... yg tu tak perlu Anual limit nyer
ibm632 Post at 28-2-2012 16:59


yg ni apa? kurang jelas la pulak?
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2012 05:23 PM | Show all posts
Pilihan untuk MENGETEPIKAN had tuntutan tahunan UNTUK KESEMUA PELAN
TH Annual Limit Waiver5 kini dibuka kepada kesemuapelan Takaful Health2.Dengan mengambil pilihan ini, anda tidak perlu bimbang jika bil perubatan tahunan anda melebihi had tuntutan tahunan6 anda.

Kalau client ada TH2 300 ... maka had tahunan dia  RM 100,000 dan Had seumur hidup di RM 1,000,0000 .. dan kalau kos bill rawatan nyer RM 150,000 maka PruBSN akan tanggung RM 100,000 di sebabkan itulah jumlah had tahunan dia. Berlainan pula jikalau client pilih benefit Anual limit waiver ... makan Had Tahunan nyer secara otomatik menjadi RM 1,000,000.
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2012 02:57 AM | Show all posts
Tu dia,,,boss ibm menulis memey terbaekkkk
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2012 08:34 AM | Show all posts
kena tulih panjang sikit ... nanti maklumat tak sampai
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2012 03:42 PM | Show all posts
Reply 1614# ibm632

kalau nak guna ni, kena tambah jumlah premium?  huhu
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2012 05:07 PM | Show all posts
Reply  ibm632

kalau nak guna ni, kena tambah jumlah premium?  huhu
kazaraf Post at 29-2-2012 15:42


Iyer... kena tambah premium...
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2012 12:15 AM | Show all posts
Post Last Edit by kazaraf at 1-3-2012 00:28
Iyer... kena tambah premium...
ibm632 Post at 29-2-2012 17:07


harap2 ejen yg ada sini cerita la psl Annual Limit Waiver ni pd bakal client yg akan dtg.  Apa itu annual limit dsb.
skurangnya mereka dapat "jimat" kos premium berbanding nak "kena" tambah premium di masa depan.

tp kalau tak mau cerita.. sy faham itu mungkin strategi marketing....
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2012 06:04 PM | Show all posts
harap2 ejen yg ada sini cerita la psl Annual Limit Waiver ni pd bakal client yg akan dtg.  Apa i ...
kazaraf Post at 1-3-2012 00:15


Annual Limit Waiver ni utk TH2 300 keaatas.. kalau bawah dari tu pakej ni tak di offer
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084031s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list