Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
54020
View
29
Reply

Penjagaan skuter yang betul

[Copy link]

Author: alifsue2020    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 9-11-2012 10:01 AM | Show all posts
oni313 posted on 9-11-2012 09:41 AM
ha'ah, yg besor tu...beli time aku skolah dlu, tu pun ade misunderstanding, aku pesan kt ayah aku, ...

itulah.. ermm.. tapi tau port cari parts mmg takde masalah.. ermm.. ko dok mana? yg aku penah pi servis modenas dulu, dua je, hat yg gurun satu dan dekat shah alam satu.. pasni nk beli scoot pun beli yg dah byk ada.. tp brand yamaha ni lak.. orang selalu nk curi aduss...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2012 10:10 AM | Show all posts
dune1989 posted on 9-11-2012 10:01 AM
itulah.. ermm.. tapi tau port cari parts mmg takde masalah.. ermm.. ko dok mana? yg aku penah pi s ...

antara 2 serbis senter ko sebut tu, aku duk tngah2, ipoh

2009 sudah, aku angkut nouvo LC, ok la, not bad, tahan tu tahan la jugak...tp slek bila aku smbung blajar, nouvo tu aku tak bawak gi U aku, so adik aku bnyak renjan, dia tau bawak je, jaga ngan servis nyer idak...sudahnyer, takleh start... malam smlam nouvo aku buat problem.......adik aku balik sekolah tghari nanti mmg aku nak maki ngan sekeh kepala dia
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2012 10:18 AM | Show all posts
oni313 posted on 9-11-2012 10:10 AM
antara 2 serbis senter ko sebut tu, aku duk tngah2, ipoh

2009 sudah, aku angkut nouvo LC,  ...

ohh, ko dok ipoh belah mana? aku dulu 5 tahun dok ipoh antara 2007-2012, aku baru graduate.. study dkt KPTM ipoh hehe..

i see.. nouvo LC tu sgt2 best.. kemasan dia sgt cantik.. itulah kalau tak jaga mmg payah la.. takleh start dah eh?

ko try start manual iaitu guna tendang.. hidup tak? kalau tekan starter takmau hidup, takut bateri dah weak... worst case, starter relay dah kong...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2012 11:37 AM | Show all posts
dune1989 posted on 9-11-2012 10:18 AM
ohh, ko dok ipoh belah mana? aku dulu 5 tahun dok ipoh antara 2007-2012, aku baru graduate.. study ...

area meru, dekat2 ngan kilang carsem tu...

dah try guna starter kaki, pun tak mau, klau starter kaki pun dah tak mau, ape punca dia ye?

tang lampu signal nyer plak, bila tekan, tak kelip2, nyala je trus....electric starter lak, bila tekan nak start enjin, panel meter trus off, pastu ade balik...

aku pun bru je abis study ni, dkat 3 taun jugak la nouvo aku tu tak dpat sentuhan kasih sayang dr aku

yg hampehnyer, mau dkat 5km aku duk usung moto tu malam td balik umah...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2012 12:03 PM | Show all posts
oni313 posted on 9-11-2012 11:37 AM
area meru, dekat2 ngan kilang carsem tu...

dah try guna starter kaki, pun tak mau, klau start ...

i see, tau2.. nanti aku mai ipoh leh la lepak2 hehe..

ermm, kalau starter kaki dah takmau.. ermm.. aku tak berani nk ckp la.. ko kena tolak hantar bengkel la jawapnye..
aku scoot ni tak la terer.. tapi ada certain things tu aku leh la inform..

ermm, ko kena tanya adik ko blk ni.. dia ada adjust apa2 ke wiring pd motor.. kalau rasa relay signal dh rosak atau ada wiring dia dah usik.. mcm motor aku, kalau tak petik signal dia nyala, kalau petik baru dia kelip2.. aku rasa bateri ko dah out la, camni la..

ko cabut bateri scoot tu dulu.. pi cas, selalu dalam 6-7jam gak.. bengkel amik RM5-RM10 gitu la.. then try pasang.. start balik ok tak.. kalau tak leh gak.. ignition coil dah kong pun blh jadi,.. ermm, takpe bro.. buat sikit2 dulu.. tapi scoot ni repair aku bajet mahal skit dari kapchai..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2012 12:23 PM | Show all posts
dune1989 posted on 9-11-2012 12:03 PM
i see, tau2.. nanti aku mai ipoh leh la lepak2 hehe..

ermm, kalau starter kaki dah takmau.. erm ...

haha...aku ni pun, insyallah, nak chow g kl dah taun dpan, dpat keje kt sner....tp tu la, nak tak nak, moto aku ni pun kene angkut skali gi sane, senang gi keje...

pas smyang jumaat nanti aku try check bateri... klau tak leh wat ape2 dah, aku pnjam sat pick up jiran sbelah, antor gi bengkel...

thanks bro, sal bg info penyelamat...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2012 03:15 PM | Show all posts
oni313 posted on 9-11-2012 12:23 PM
haha...aku ni pun, insyallah, nak chow g kl dah taun dpan, dpat keje kt sner....tp tu la, nak tak  ...

i see, dapat keja dah eh? area mana? roger2 la.. nnt leh kumpul2 dgn kitorang hehe..
ala, rileks je.. kalau nk escort ke kl.. leh ajak kitorang hehe.. takde hal punya hehe..

orait ada pape nnt roger2 ya..
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2012 01:16 PM | Show all posts
oni313 posted on 9-11-2012 09:41 AM
ha'ah, yg besor tu...beli time aku skolah dlu, tu pun ade misunderstanding, aku pesan kt ayah aku, ...

aku x rase ayah ko tersilap beli, tp psl ayah ko mmg syg ko dan semestinya beliau belikan utk ko. lg pun... lg chantekkkk maaaa
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2016 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Emmm.. Nape moto ego s bunyi enjennye makin kuat macam nak trcabut dah enjennye... Belting baru je tukar... Ermm agaknye rosak ape je yeakk??? Bile jalan pun makin slow.. Ishh rase macam.....:
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2017 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Scooter kalo valve belok cemane?
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
4.596979s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list