View: 9801|Reply: 5
|
Khasiat Daun Ubi Keledek
[Copy link]
|
|
Khasiat ubi keledek
| Daun ubi keledek yang telah diproses menjadi makanan ringan yang berkhasiat.
|
UBI keledek biasanya digunakan dalam masakan sebagai hidangan petang dalam bentuk gorengan atau kuih seperti lepat dan kuih talam. Bagaimanapun daun ubi keledek yang kaya dengan nutrisi biasanya dibuang begitu saja atau dijadikan makanan ternakan.
Kajian menunjukkan daun keledek kaya dengan polifenol, lutein, vitamin A dan B, kalsium serta zink.
Di negara ini, walaupun ubi keledek ditanam dengan meluas tetapi banyak yang tidak diketahui mengenai tanaman ini.
Pegawai Penyelidik, Pusat Penyelidikan Teknologi Makanan, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Dr. K Jeevan berkata, kandungan nutrisi bagi daun keledek setara dengan sayuran yang dibeli di pasar.
"Tambahan pula kosnya murah memandangkan daun keledek merupakan bahan sampingan tanaman keledek.
"Ini membolehkan masyarakat mendapatkan nutrisi dengan kos yang lebih rendah," katanya semasa ditemui di pejabatnya di Serdang, Selangor baru-baru ini.
Kajian ke atas kandungan polifenol dan ciri anti radikal dilakukan bagi mencari punca sumber antioksidan semulajadi, makanan berfungsi dan nutraseutikal.
Sayuran berdaun seperti daun keledek mempunyai kelebihan dituai beberapa kali setahun menjadikannya mudah dipasarkan.
Dr. Jeevan menambah, kandungan antioksidan dan polifenol yang tinggi berbanding sayuran lain dapat memberikan pilihan kepada pengguna mendapatkan sayuran berkhasiat pada harga yang murah.
Selain itu, daun ubi keledek yang mengandungi bahan semulajadi boleh membantu mengurangkan pergantungan kepada bahan sintetik import yang digunakan dalam pembangunan produk makanan.
"Jika daun keledek digunakan sebagai sayuran bermakna daun yang biasanya dibuang boleh menjadi sumber ekonomi kepada pekebun kecil.
"Ini bakal memberikan kesan yang besar kepada sektor pertanian dan makanan selain pembukaan lebih banyak ladang keledek manakala pengeluar makanan akan dapat mengurangkan kos bahan mentah," katanya.
Bahan aktif dalam daun keledek sesuai digunakan sebagai bahan untuk snek berkhasiat dan tepung dalam pembuatan roti dan mi.
credit to utusan online |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnye...
sayur mesti makan |
|
|
|
|
|
|
|
org melayu lebeh kpd daun/pucuk ubi kayu
org cine plak lebeh kepada daun/pucuk keledek !
kenapa ek ? |
|
|
|
|
|
|
|
org cina mkn ubi keledek utk sejuk kn badan ~~ |
|
|
|
|
|
|
|
kna cuba rebus daun ubi keledek cicah sambal belacan plak lepas ni |
|
|
|
|
|
|
|
dlm gambo tu kerepek daun keledek eh??? dh menang ITEX tuh |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|