Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
35349
View
136
Reply

[Bahasa] Mahir bahasa Inggeris dalam 6 bulan

[Copy link]

Author: cikgutuition       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 31-10-2012 02:04 PM | Show all posts
putera_zargus posted on 30-10-2012 08:34 PM
Thanks cikgutuition

You're most welcome, Putera_Zargus

Ni Teknik 3W's yang saya selalu ulang2 dalma kelas kerana kalau Zargus tanya saya, inilah DUA ASPEK terpenting dalam bahasa Inggeris yang perlu kita semak SETIAP kali kita buat ayat dalam bahasa Inggeris.kalau tak semak,memang kelam kabut ayat kita nanti.





Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2012 07:34 PM | Show all posts
Konsep 3w ni sgt menarik..dulu masa kecik2 blaja smua ni tp otak agak lembap ketika itu..hehehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-12-2012 11:06 AM | Show all posts



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

Mereka yang pernah menghadiri Kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris yang saya buat di Putrajaya dan Sunway yang akan bermula pada 5 dan 6hb Januari ini sudah tentu sudah biasa dengan teknik pengajaran saya yang mungkin agak berbeza dengan cikgu-cikgu bahasa Inggeris yang lain di mana saya banyak mengingatkan pelajar-pelajar saya untuk 'berfikir' terlebih dahulu sebelum membuat ayat-ayat dalam bahasa Inggeris mereka dan kelebihan berfikir ini ialah:-

1. Pelajar tidak lagi mengikut 'sedap rasa' dalam membuat ayat tanpa memikirkan aspek tatabahasa bahasa Inggeris yang betul.

2. Pelajar akan betul2 pasti yang ayat mereka itu betul 100% tatabahasa ia.

3. Pelajar boleh menyemak setiap ayat yang telah mereka tulis untuk sebarang kesilapan dan mereka.

4. Pelajar tahu bagaimana untuk menggunakan kamus untuk menyemak sebutan,jenis perkataan,pasangan kepada perkataan-perkataan dan lain-lain lagi.


Memangnya pada peringkat permulaan ada yang merasa sedikit sukar untuk menggunakan teknik 'berfikir' ini dalam bahasa Inggeris tetapi akhirnya pelajar-pelajar saya menyedari yang inilah cara yang paling cepat untuk menguasai bahasa Inggeris.

Teknik berfikir dan menyemak ni akan saya ajar dalam kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbulana bahasa Inggeris bermula 5hb Jan di Prct 16, Putrajaya dan 6hb Jan di Sunway.Kursus selama 8 minggu dan yuran cuma serendah RM550 untuk keseluruhan kursus.

Cikgu Yusoff
019-3090711
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-12-2012 05:39 PM | Show all posts
Formula yang saya selalu gunakan dalam kelas saya ialah

Qty = 1 ---> Singular noun + Singular verb

Qty > 1 ---> Plural noun + Plural verb

Dalam kursus Asas-Asas Penulisan dan Perbualan bahasa Inggeris yang cikgu jalankan di Putrajaya dan Sunway itu, cikgu banyak menggunakan formula-formula yang mudah untuk anda ingat dan akan memudahkan anda membuat ayat-ayat dalam bahasa Inggeris yang sempurna tatabahasanya.

Antara formula dan teknik2 yang saya gunakan dalam kelas2 saya ialah:-

i. Teknik 3W's - Semakan When dan Who/What dalam setiap ayat yang dibuat.

ii. Teknik semakan quantity of the noun - Semakan samaada sesuatu noun itu singular atau plural

iii. Teknik semakan SVA - Semakan samaada verb yg digunakan dengan noun yang menjadi subject itu betul atau tidak.

iv. Teknik semakan Count of Nouns - Semakan samaada sesuatu noun itu boleh dikira (countable) atau tidak boleh dikira (Uncountable)

Banyak lagi formula-formula yang digunakan saya dalam kelas saya agar mudah untuk anda ingat pelabagai peraturan dalam tatabahasa bahasa Inggeris ini dan juga formula-formula ini akan  dapat membantu anda untuk melihat 'logic' dalam bahasa Inggeris ini kerana apabila ada formula anda akan nampak turutan atau semakan yang perlu anda buat SETIAP kali anda buat ayat dalam bahasa Inggeris.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-1-2013 04:54 PM | Show all posts

Untuk mengelakkan kesalahan dalam bahasa Inggeris,pastikan anda menggunakan plural nouns apabila anda menggunakan mereka dengan many, a few, several dan lain-laina adjectives yang menunjukkan nouns itu lebih daripada satu.

e.g. I saw many boys dan bukannya I saw many boy.

      I have several books dan bukannya I have several book.

Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2013 07:19 PM | Show all posts
nak tanya sebab ada orang tanya and terjumpa pulak thread ni

examinations section or examination section?

with or without s
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2013 12:12 PM | Show all posts
cikemi83 posted on 13-3-2013 07:19 PM
nak tanya sebab ada orang tanya and terjumpa pulak thread ni

examinations section or examination  ...

CIkemi83

Sepatutnya examination section (kalau satu je section) atau examination sections (Kalau >1).Dalam perkataan ini,examination digunakan sebagai adjective dan tidak boleh ditambah -s,-es atau -ies walaupun ejaan asal ada -s seperti jeans,spectacles dsbnya

e.g. jean shop dan bukannya jeans shop.

      shoe factory dan bukannya shoes factory.

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2013 11:28 PM | Show all posts
cikgutuition,

Ada jual buku/manual ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2013 01:52 AM | Show all posts
RVP20 posted on 18-7-2013 11:28 PM
cikgutuition,

Ada jual buku/manual ?

Hi, RVP20

Ya ,cikgu ada jual Manual Lengkap bahasa Inggeris setebal 580 muka (saiz A4). Sila email cikgu di cikgutuition@yahoo.com untuk makluman lanjut.Tq

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2013 12:06 PM | Show all posts
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

Sejajar dengan permulaan Kursus Mahir bahasa Inggeris Dalam 6 Bulan cikgu yang akan bermula bulan depan di Sunway dan Putrajaya, cikgu akan postkan kesalahan-kesalahan biasa atau common mistakes dalam bahasa Inggeris.

Everybody are happy.
Words like everybody, somebody,anybody, nobody are actually singular, not plural. Even though everybodyrefers to a lot of people, it takes the singular verb C so the correct sentenceis Everybody is happy.

Ill explain you the problem.
In this sentence, there are twoobjects C the direct object (the problem) and the indirect object (you). After explain,we need to use to before the indirect object C the person to whom weare doing the explaining. Also, its more common to put the direct objectfirst, so the correct sentence is Ill explainthe problem to you.

I have the possibility to study in Canada next year.
With have, we use opportunity, not possibilityC so the correct sentence is I have the opportunityto study in Canada next year. The word possibility is moreused with There is, for example, Theres a possibility I  may study inCanada next year.

I think she doesnt like tomatoes.
Although theres no specific grammarrule here, its more common to say I dont thinkshe likes tomatoes.

If I will see John later, Ill give him the message.
Although both events are technicallyin the future, this sentence should be in the first conditional form C If I see John later, Ill give him the message.

Dapatkan artikel2 tambahan di www.knowledgecentre.wordpress.com


Last edited by cikgutuition on 29-8-2013 12:08 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2013 11:51 AM | Show all posts

Mahir bahasa Inggeris dalam 6 bulan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

Memandangkan cikgu sendiri akan memulakan kursus mahir bahasa Inggeris dalam 6 bulan tidak lama lagi, maka cikgu mulakan thread baru ini untuk berkongsi tips dan petua untum membantu anda yang ingin mahir bahasa Inggeris dalam 6 bulan sahaja.

Adakah mungkin mahir cuma dalam 6 bulan sahaja?

Ini mungkin soalan pertama yang terdetik dihati mereka yang memang ingin mahir dalam masa terdekat untuk tujuan peperiksaan seperti MUET dan SPM dan juga untuk mereka yang ingin meningkatkan kerjaya mereka dan ingin mendapatkan kenaikan gaji dan juga untuk mereka yang ingin berpindah tempat kerja. Ini jawaban saya:-


1. 6 bulan satu masa yang panjang - Saya melihat 6 bulan ini sebagai 180 hari dan pada saya 180 hari adalah satu masa yang panjang dan mencukupi untuk anda mahir dalam bahasa Inggeris.

2. Kuatkan semangat - Untuk mereka yang bertekad untuk mahir dalam bahasa Inggeris dalam 6 bulan ini anda perlu mempunyai keazaman dan keinginan yang kuat untuk mahir dalam bahasa Inggeris.Walaupun anda rasa anda agak lemah,saya percaya anda mampu dan boleh mahir dalam bahasa Inggeris dengan syarat anda mempunyai semangat yang betul2 kuat.

3. Sertai  kelas bahasa Inggeris formal - Jika anda ingin mahir dalam jangkamasa cuma 6 bulan, anda perlu menyertai kelas bahasa Inggeris secara formal. Anda perlu sertai kelas yang akan mengajar anda aspek tatabahasa dan aspek pembentukan ayat yang betul dalam bahasa Inggeris. Jangan sertai kelas yang terus pergi ke kelas perbualan dan penulisan. Anda tidak boleh kuasai bahasa Inggeris dalam 6 bulan jika anda tidak sanggu belajar aspek tatabahasa kerana pengetahuan tatabahasa yang bagus akan mempercepatkan proses meningkatkat kemahiran bahasa Inggeris anda.

Pastikan anda memilih pusat pembelajaran bahasa Inggeris yang mampu membantu anda dan bukan memilih kerana pusat itu terkenal atau glamour.Saya sendiri menggunakan pendekatan dwi bahasa dalam pengajaran saya dimana nota dan syrahan saya adalah dalam dwi bahasa agar pelajar lebih cepat memahami aspek tatabahasa bahasa Inggeris ini.Itulah sebab saya mulakan kursus Mahir Bahasa Inggeris Dalam 6 Bulan saya itu dengan Modul Asas-Asas bahasa Inggeris dimana saya mengajar pelajar-pelajar saya aspek-aspek tatabahasa terlebih dahulu dan saya menekankan teknik-teknik mudah membuat ayat dalam bahasa Inggeris yang betul tatabahasa ia dan boleh difahami oleh semua orang dalam dunia ini kerana ianya meggunakan standard tababahasa antarabangsa.

Saya akan sambung lagi artikel saya ini dari masa ke semasa dan berharap yang artikel-arikel saya ini dapat menaikkan semangat anda dalam usaha anda untuk menjadi mahir dalam bahasa Inggeris dalam masa cuma 6 bulan,InsyaAllah.

Cikgu Yusoff
0193090711

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2013 05:47 PM | Show all posts
ok..tapi ni cikgu nak adekan kelas ke...just sharing ke..or tutor d rumah?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2013 10:30 AM | Show all posts
Nham22 posted on 4-9-2013 05:47 PM
ok..tapi ni cikgu nak adekan kelas ke...just sharing ke..or tutor d rumah?

Nham22,

Yang di thread ni cikgu nak bantu yang tak boleh join kursus Mahir Dalam 6 Bulantu.Jadi cikgu akan buat posting dari masa ke semasa di thread ini.Yang nak join kursus cikgu,ada cikgu buat bermula 21 n22/9 ni di Sunway dan 28 n 29/9 di Prct 16,Putrajaya.Belajar secara Online pun ada kalau ada yg berminat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2013 02:40 PM | Show all posts


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

Alhamdulillah, cikgu telah memulakan kursus mahir bahasa Inggeris dalam 6 bulan, bulan lepas di Putrjaya dan Sunway dan akan memulakan satu lagi Intake Kursus Mahir bahasa Inggeris dalam 6 bulan di Putrajaya dan Sunway,Disember ini pula.

Adakah mungkin mahir cuma dalam 6 bulan sahaja?

Ini mungkin soalan pertama yang terdetik dihati mereka yang memang ingin mahir dalam masa terdekat untuk tujuan peperiksaan seperti MUET dan SPM dan juga untuk mereka yang ingin meningkatkan kerjaya mereka dan ingin mendapatkan kenaikan gaji dan juga untuk mereka yang ingin berpindah tempat kerja. Mungkin ada juga yang skeptikal dengan janji saya ini tetapi ini jawaban saya:-


1. 6 bulan satu masa yang panjang - Saya melihat 6 bulan ini sebagai 180 hari dan pada saya 180 hari adalah satu masa yang panjang dan mencukupi untuk anda mahir dalam bahasa Inggeris.Alhamdulillah, untuk pelajar-pelajar Intake September, saya membimbing mereka SETIAP HARI melalui whatsapp di mana mereka boleh bertanya kepada saya tentang

i. Apa2 topik yang telah mereka pelajari

ii. Topik yang mereka belum pelajari

iii. Susunan ayat.

iv. Perbendaharaan kata

v. Latihan karangan mingguan yang telah saya berikan

Saya juga memberikan pelajar saya file audio untuk ringkasan2 topik yang telah mereka pelajari dan maklumbalas daripada mereka,ianya membantu mereka dalam ulangkaji mereka dan juga untuk mengingati apa yang telah saya ajari mereka.


2. Kuatkan semangat - Untuk mereka yang bertekad untuk mahir dalam bahasa Inggeris dalam 6 bulan ini anda perlu mempunyai keazaman dan keinginan yang kuat untuk mahir dalam bahasa Inggeris.Walaupun anda rasa anda agak lemah,saya percaya anda mampu dan boleh mahir dalam bahasa Inggeris dengan syarat anda mempunyai semangat yang betul2 kuat.

Buat masa ini saya perhatikan pelajar-pelajar saya amat bersemangat untuk meningkatkan kemahiran bahasa Inggeris saya terutamanya saya apabila saya sentiasa memotivasikan mereka di dalam whatsapp dan juga sentiasa mengingatkan mereka apa yang perlu mereka buat setiap hari dari segi tatabahasa, kosakata dan latihan. Setahu saya, di pusat-pusat bahasa yang lain termasuk yang lebih terkenal dan lebih hebat daripada kelas saya,tidak memberi sokongan selepas kelas sebegini.Saya mampu berbuat demikian kerana saya mengajar bahasa Inggeris secara sepenuh masa dan mempunyai banyak masa lapang untuk membimbing pelajar-pelajar saya.Lagipun,walaupun saya mempunyai pejabat di Sunway saya tidak mempunyai staff dan oleh itu saya tidak perlu membuang masa ke pejabat setiap hari dan boleh menggunkan masa yang terluang untuk bekerja dari rumah membimbing pelajar-pelajar saya.


3. Sertai  kelas bahasa Inggeris formal - Seperti yang saya maklumkan sebelum ini, jika anda ingin mahir dalam jangkamasa cuma 6 bulan, anda perlu menyertai kelas bahasa Inggeris secara formal. Anda perlu sertai kelas yang akan mengajar anda aspek tatabahasa dan aspek pembentukan ayat yang betul dalam bahasa Inggeris. Jangan sertai kelas yang terus pergi ke kelas perbualan dan penulisan. Anda tidak boleh kuasai bahasa Inggeris dalam 6 bulan jika anda tidak sanggup belajar aspek tatabahasa kerana pengetahuan tatabahasa yang bagus akan mempercepatkan proses meningkatkat kemahiran bahasa Inggeris anda. Jika anda sanggup  belajar aspek tatabahasa dengan rajin dan komited, InsyaAllah anda boleh mahir dalam komunikasi dalam bahasa Inggeris dalam masa 6 bulan.

Selain kelas formal, anda juga perlu berterusan belajar seperti yang saya buat dengan pelajar-pelajar Intake September saya. Pembelajaran mereka bukan sekadar dua hari dalam setiap modul tetapi mereka belajar setiap hari dengan saya dari pagi hingga ke malam melalui interaksi di kelas BI kami di WhatsApp.

4. Cari pusat pembelajaran dan guru yang komited dan berpengalaman - Pastikan anda memilih pusat pembelajaran bahasa Inggeris yang mampu membantu anda dan bukan memilih kerana pusat itu terkenal atau glamour.Saya sendiri menggunakan pendekatan dwi bahasa dalam pengajaran saya dimana nota dan syarahan saya adalah dalam dwi bahasa agar pelajar lebih cepat memahami aspek tatabahasa bahasa Inggeris ini.Itulah sebab saya mulakan kursus Mahir Bahasa Inggeris Dalam 6 Bulan saya itu dengan Modul Asas-Asas bahasa Inggeris dimana saya mengajar pelajar-pelajar saya aspek-aspek tatabahasa terlebih dahulu dan saya menekankan teknik-teknik mudah membuat ayat dalam bahasa Inggeris yang betul tatabahasa ia dan boleh difahami oleh semua orang dalam dunia ini kerana ianya meggunakan standard tababahasa antarabangsa.

Pastikan juga anda mencari guru yang benar2 ingin melihat anda menjadi mahir dalam bahasa Inggeris dan bukan guru yang sekadar ingin menjana pendapatan. Cari guru yang betul-betul mahir dari segi aspek tatabahasa dan juga kosakata.Cari juga guru yang sanggup melayan segala persoalan anda tentang bahasa Inggeris walau semudah manapun soalan anda itu.

Saya akan sambung lagi artikel saya ini dari masa ke semasa dan berharap yang artikel-artikel saya ini dapat menaikkan semangat anda dalam usaha anda untuk menjadi mahir dalam bahasa Inggeris dalam masa cuma 6 bulan,InsyaAllah.

Kursus Mahir bahasa Inggeris dalam 6 bulan akan bermula pada 14 dan 15hb Disember ini. Untuk yang ingin menyertai Modul Kursus Asas2 Perbualan bahasa Inggeris, saya akan buat pada 26 dan 27hb Oktober ini di Putrajaya dan pada 9 dan 10hb Nov di Sunway.Yuran cuma RM290 sahaja seorang atau RM260 seorang jika daftar dua orang. Kursus merangkumi aspek sebutan perkataan bahasa Inggeris, tatabahasa, etiket perbualan, teknik perbualan mudah dan latihan perbualan individu dan berkumpulan.

Cikgu Yusoff
0193090711

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2013 01:58 PM | Show all posts

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua


Untuk mereka yang berminat meningkatkan kemahiran berbahasa Inggeris mereka dari aspek perbualan dan penulisan, Kursus Intensif Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris  akan diadakan dalam masa yang terdekat di Sunway dan Putrajaya  iaitu:-

Tempat terhad kepada 15 orang sahaja.

Segera daftar!!! Tinggal  6 tempat sahaja untuk kelas Putrajaya dan 5 tempat untuk kelas Sunway!!

Apa yang akan diajar?

1. Modul Pertama - Kursus Asas-Asas Perbualan bahasa Inggeris
i. Teknik dan petua mudah fasih bahasa Inggeris dalam masa yang singkat.

ii. Teknik mudah menggunakan kamus untuk menyebut perkataan-perkataan dalam bahasa Inggeris dengan tepat dengan menggunakan International Phonetic Spelling

ii. Teknik mudah menggunakan kamus untuk membuat ayat dengan betul dalam bahasa Inggeris

iii. Penggunaan Nouns dalam bahasa Inggeris

iv. Cara menggunkan Pronouns untuk menggantikan Nouns

v. Penggunan adjectives untuk menerangkan Nouns dan Pronouns

vi. Memahami penggunaan Auxiliary Verbs aitu Verb TO BE dan Verb TO HAVE.

vii. Pengenalan kepada Verb Tenses dalam bahasa Inggeris

viii Memahami dan menggunakan Present tenses, Past tenses dan Future tenses



Kursus ini amat sesuai untuk:-

1. Yang sedang bekerja
2. Yang sedang menuntut di IPTA dan IPTS.
3. Yang akan mengambil MUET.
4. Yang baru tamat SPM.
5. Yang ingin membimbing anak-anak mereka.
6. Guru-guru yang mengajar bahasa Inggeris.

Butiran kursus:-

i. Lokasi Putrajaya

1. Tarikh Kursus C 18/1, 19/1, 25/1,26/1,1/2,2/2,15/2,22/2 , 1/3 & 8/3

2. Masa C 9 a.m. C 12.30 p.m.

3. Lokasi C  Kompleks Kejiranan Precint 16, Jalan P16G. Putrajaya

ii. Lokasi Sunway

1. Tarikh C 18/1, 19/1, 25/1,26/1,1/2,2/2,15/2,22/2 , 1/3 & 8/3

2. Masa C 2.30 - 5.45 p.m.

3. Lokasi CLeisure Commerce Square, Jalan PJS 9/9. Petaling Jaya (Bersebelahan dengan Stesyen Komuter Setia Jaya)


4. Yuran - Yuran asal kursus untuk keseluruhan kursus ialah RM1,080 tetapi tetapi  yuran cuma RM790 seorang jika daftar dengan deposit pada atau sebelum 31hb Disember 2013.

Lain-lain manfaat tambahan:-

1. Latihan karangan, objektif dan subjektif mingguan selama 3 bulan.
2. Khidmat sokongan individu melalui WhatsApp, email, internet chatting selama 3 bulan.
3. Kelas susulan pada diskaun 50%


Daftar dua orang dan yuran untuk kedua-dua modul cuma RM750 seorang jika daftar dengan deposit pada atau sebelum 31hb Disember


Cikgu Yusoff
019-3090711
Pengarang 5 buah buku mempelajari bahasa Inggeris
Guru dan pensyarah bahasa Inggeris semenjak 2006
Trainer semenjak 1996
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2015 06:45 PM | Show all posts
Edited by cikgutuition at 28-4-2015 06:48 PM

Verb TO HAVE.png Verb TO HAVE

Nama untuk Kata Kerja ini biasanya di panggil Verb TO HAVE.

Ini antara topik yang paling saya suka ajar kerana ianya dapat membantupelajar-pelajar saya untuk berupaya membuat ayat dengan betul dari segia tatabahasa atau grammar dalam bahasa Inggeris.

Dari segi bentuk ia, anda perlu tahu lima bentuk yang boleh wujud iaitu:-

1. Infinitive / Kata dasar - Kata dasar ia ialah HAVE

2. Third person singular form - Have + 's' = Has

Third person singular merujuk kepada singular nouns seperti Ali, the boy, my child atau singular pronouns iaitu He, She dan It

Ramai yang tidak tahu bahawa 'has' sebenarnya ialah

Infinitive + -s ------> Have + -s = Has

3. Past tense = Had

Ramai yang tidak tahu bahawa 'had' sebenarnya ialah

Infinitive + -ed ------> Have + -ed = Had

4. Past participle = Had

Infinitive + -ed ------> Have + -ed = Had

5. Present participle - Having

Ramai yang tidak tahu bahawa 'having' sebenarnya ialah

Infinitive + -ing ------> Have + -ing = Having


Anda perlu tahu bahawa anda bukan boleh pada setiap masa menggunakan Verb TO HAVE dalam bentuk Present Participle ia kerana Verb TO HAVE adalah sejenis Mixed Verb di mana ianya bergantung kepada definisi Verb TO HAVE itu sendiri. Berdasarkan kamus Oxford English-English-Malay ada 9 definisi untuk Verb TO HAVE iaitu:-

1. To Hold something / To Possess
     Mempunyai / Ada

Abu has a house in Bangi.

2. To be ill with something
     Menghidap

My mother has a bad cold.

3. To have a particular duty or plan
    Ada tugas atau rancangan sesuatu.

I have a lot of homework this week.

4. To hold somebody/something; to keep something in a particular place
   Memegang; menahan; meletakkan sesuatu

We have our books up on the shelves.

5. Used with many nouns to talk about doing something

I am having my breakfast tight now.

I had nasi lemak for breakfast this morning.

6. To experience something

Ali is having some problems at the office now.

7. To cause somebody or someting to do sometihg in a particular state
Digunakan dengan maksud menyebabkan sesorang/sesuatu membuat seasuatu artau berada dalam keadaan sesuatu.

I will have lunch ready by the time you get home.

8. Have someting done
Digunakan dengan maksud mengatur bagi seseorang untuk membuat sesuatu

I have my car washed once a week at a car wash near my house.

Ali is having his hair cut now.

9. To look after or entertain somebody
     Menjaga; meraikan

We are having some guests to lunch tomorrow.
Penerangan penuh Verb TO HAVE ini boleh anda semua dapati daripada Manual Lengkap bahasa Inggeris saya yang setebal 632 muka (bersaiz A4) atau dengan menghadiri Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris saya yang akan bermula di Sunway pada 9hb Mei ini dan pada 10hb Mei ini.

Cikgu Yusoff
WhatsApp 019-3090711
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2015 04:39 PM | Show all posts
Edited by cikgutuition at 25-5-2015 04:41 PM

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua

Topik yang terpenting dalam memahirkan diri kita dalam komunikasi bahasa Inggeris  ialah topik Nouns.Anda perlu betul2 kenal Nouns terutamanya samaada Nouns  itu :-

1. Singular ----> kuantiti sama dgn satu

2. Plural ---> kuantiti lebih daripada satu

3. Uncountable ---> nouns yang tidak boleh dikira

Anda boleh gunakan Manual Lengkap Tatabahasa bahasa Inggeris yang ditulis oleh cikgu untuk mengenali Nouns anda.
Ini adalah kandungan Manual cikgu yang berkaitan dengan Nouns.

2.1     What are Nouns?
         Anda perlu tahu apakah itu Nouns dan kegunaan mereka dalam ayat2 bahasa Inggeris anda.

2.2    Gender in nouns
Anda mungkin perlu ambil kira faktor gender atau jantina dalam menamakan orang dan binatang dalam bahasa Inggeris.

2.2.1 Masculine Gender

2.2.2 Feminine Gender - Ada sesetengah nama dalam Nouns  yang digunakan khas untuk menamakan seorang  perempuan (mother, woman,actress) atau

binatang betina (lioness,ewe,cow)

2.2.3 Common Gender
Nama yang tidak menunjukkan jantina orang atau binatang itu.
- doctor,cattle, teacher

2.2.4 Neuter Gender
Nouns untuk benda yang tidak ada kaitan dengan jantina

2.3 Nouns of Places
Nouns yang digunakan untuk menamakan tempat seperti town, city, living room

2.4 Nouns of Animals
Nouns yang digunakan untuk menamakan haiwan secara spesifik seperti cattle,dog,tiger

2.4.1 Gender and the young in animals
Menamakan haiwan dari segi jantina (jantan & betina) dan anak mereka

Cth:-
1. Lembu jantan - bull
2. Lembu betina - cow
3. Anak lembu - calf

2.5 Nouns of Things
Nouns yang digunakan untuk menamakan benda seperti table, car,building dsbnya

2.6 Abstract Nouns
Nouns yang digunakan untuk menamakan sesuatu yang abstrak seperti feeling,happiness,beauty, chaos

2.7 Collective nouns
Nouns yang digunakan untuk menamakan Nouns dalam sekumpulan seperti:-

A herd of cattle
A bunch of keys
A choir of singers

2.7.1 The singular and plural concept in Collective Nouns


Menamakan sekumpulan atau lebih daripada satu kumpulan

A herd of cattle
Two herds of cattle

2.7.2 List of common collective nouns

2.7.3 Collective Nouns for animals
            
2.7.4 Collective nouns compared to singular and plural nouns
            

2.7.5 General relationship in collective nouns

Perhubungan am dalam menggunakan collective nouns

e.g.

A herd  digunakan  untuk menamakan sekumpulan binatang yang berkuku 'hoof' dan meragut rumput  atau  makan daun pokok.

2.8 Quantity in Nouns C Singular and Plural Nouns

Aspek yang amat penting  di dalam bahasa Inggeris  dimana:-

1. Kuantiti  noun =1 ---> Singular  noun
2. Kuantiti  noun >1 ---> Plural noun
         

2.8.1 Subject-Verb Agreement
Kuantiti noun samaada  ianya singular atau plural akan menentukan Verb yang akan digunakan.


Verb  wajib dalam ayat bahasa Inggeris dan Verb yang digunakan mesti bersetuju dengan Subject atau Noun dalam ayat itu.

Ali  is my friend.


Ali and Abu are my friends.

is=singular  verb yang dipadankan dengan singular noun (Ali)
are= plural verb yang dipadankan dengan plural  noun (Ali and Abu)
          2.8.2 Plural forms in English
          2.8.3 Irregular plural nouns
          2.8.4 Nouns that are always in plural forms
          2.8.5 Plural forms for Nouns ending with Co
          2.8.6 Foreign Plural forms
         

2.8.7 Usages of Adjective of quantity with plural nouns
Penggunaan Adjective of quantity dalam penggunaan plural noun seperti several,many,a lot of,some

2.9 Count in nouns- Countable Nouns and Uncountable Nouns
Pengiraan dalam nouns:-

1. Nouns yang boleh dikira (Countable nouns)
car, house,book   

2. Nouns yang tidak boleh dikira (Uncountable nouns)
sugar,flour,water,smoke, oxygen, mathematics, English

2.9.1 Generic uncountable nouns
         

2.9.2 Categories of uncountable nouns
         

2.9.3 Quantity expressions in uncountable nouns
         

2.9.4 Singular and plural in generic uncountable nouns
     

2.10 Possessive nouns

Penerangan penuh Nouns ini boleh anda semua dapati daripada Manual Lengkap bahasa Inggeris saya yang setebal 632 muka (bersaiz A4) atau dengan menghadiri Kursus Asas-Asas Komunikasi bahasa Inggeris saya yang akan bermula di Sunway pada 9hb Mei ini dan pada 10hb Mei ini.

Cikgu Yusoff
WhatsApp 019-3090711





Manual 3.jpg
Manual 4.jpg
Manual.jpg
Nouns.jpg
Nouns2.jpg
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084753s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list