CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2932|Reply: 14

Jurutera Malaysia Dedah 'Jual Air Liur' Dapat Gaji RM41,000 Di Singapura, Nasihat Orang Ramai Jangan Tiru

  [Copy link]
Post time 26-7-2023 11:26 AM | Show all posts |Read mode
Seorang individu mendedahkan dia mampu meraih pendapatan sehingga puluhan ribu ringgit bermodalkan kepakaran 'menjual air liur'.


Lelaki Malaysia berusia 31 tahun yang bekerja sebagai pengurus kejuruteraan dalam sektor perbankan di Singapura menerusi satu perkongsian di Facebook MalaysianPAYGAP mendedahkan dia sendiri tidak tahu apa yang dilakukannya selama 10 tahun bekerja di syarikat itu sehingga kini.




Gambar hiasan




Jangan terkejut, pendapatan bulanannya mencecah SGD12,000 (RM41,000) malah memperoleh bonus sehingga dua hingga empat bulan.


"Saya hanya ada pengetahuan asas CI/CD (Continuous Integration/Continuous Delivery) dan beberapa perkara tentang teknologi.


"Malah perlu buat carian di Google untuk menggunakan asas Jira (perisian).
















"Jadi bagaimana saya bertahan? Saya mendapati diri saya cukup pandai membuat orang lain menganggap saya pakar walaupun tidak mengetahui apa-apa.


"Saya pandai bercakap tentang sesuatu, pandai membuat road map yang dirancang dengan baik seperti difikirkan oleh perniagaan sebagai pelan induk, namun ia tidak pernah berkesan," kongsinya.










Selain itu, lelaki berkenaan juga tidak malu mendedahkan dia bijak 'menjual air liur' untuk kelihatan hebat di hadapan majikan malah sentiasa berpura-pura sibuk.


"Bagaimana pula saya laksanakan kerja? Saya pastikan pelaksanaan projek kelihatan sangat rumit dan minta bajet untuk mengupah pakar.


"Ya, saya membayar kontraktor 20 peratus hingga 30 peratus lebih tinggi, dia menyelesaikan kerja, saya mendapat kredit dan begitulah cara saya bekerja tanpa mengetahui apa-apa," dedahnya lagi.


Pada akhir perkongsiannya, lelaki tersebut mengakui sungguhpun mendapat gaji yang tinggi, namun dia tidak merasa kepuasan memandangkan semuanya diperoleh tanpa kepakaran sebenar.
















Menjengah ruangan komen, ada antara netizen yang membangkitkan soal keberkatan rezeki yang diperoleh dengan cara sedemikian.


"Tak halal... nanti kena jawab di hari kemudian.


"Sebab itu aku tak nak jadi EM (Pengurus Jurutera). Tapi based on (berdasarkan) cerita dia ni, kau dah tahulah EM tak tahu apa-apa... berlakon je.


"Amazing... sometimes I wish I had to talk cock skill (Menakjubkan, kadang kala saya harap dapat kemahiran cakap besar)," demikian antara komen netizen.




Sumber: mStar
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-7-2023 11:39 AM | Show all posts
habislah semua EM lain meroyan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2023 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila dah duduk level atas ni mmg slalu nya mcm ni

Lebih to manage team, build rapport and apa2 yg makro

Keje2 yg mikro , renyah ni level bawah yg buat
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2023 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi baper lama dia bleh bertahan?
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2023 10:35 AM | Show all posts
Most chinese middle management mmg camtu...act busy, talk cork, etc...
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2023 10:43 AM | Show all posts
plot twist staff bawah yang royan yang hantar, hahahaha
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-7-2023 01:30 PM | Show all posts
mcm ofis lama aku dulu la...hire consultant dr US...pandai ckp je..gaji sbln RM100k...
tgk workstation diorg sehelai kertas pun xde...
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2023 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak benci ummah kertu tak reti punctuate bebetul. Benda basic level sifir 1 pun kau fail. Apa i i. Choi.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-10-2023 05:38 PM | Show all posts
hahaha
dia power
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2023 11:12 AM | Show all posts
aku ada sorg kolig mcm ni.  kitorg ni sama level tapi lain2 unit la, cuma kitorg ni satu dept dan berkongsi bos yg sama.  mmg sejibik la perangai mcm ni. selalu je anak buah die dtg tmpt aku ngumpat dia. dahle die tak efisien bleh plak dpn mata aku die gi blame anak buah dia.  mcm mane die dpt keje ni, sebab dia pakai kabel. so aku rasa mamat ni pun dpt keje ni bukan sebab rapport tapi sebab kabel jah tapi takmo ngaku
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2023 11:15 AM | Show all posts
BTW die ni duk dalam bubble die jah.  jgn bajet orang bawahan die tak tau die mmg unskilled tapi sebab staf diorg pun nak jaga periuk nasi sendiri je tu.  bile die ngaku mcm ni aku rasa die dah mula rasa insecure la tu upper bosses dah nampak die mmg tak wat keje. tp mcm aku cakap maybe die masuk pakai kabel so takleh nak usik die
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2023 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
sesuai jd ahli politik..ada bakat yg besar
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2023 12:58 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 1-11-2023 11:12 AM
aku ada sorg kolig mcm ni.  kitorg ni sama level tapi lain2 unit la, cuma kitorg ni satu dept dan be ...

Benda yg sgt normal kat glc..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2024 03:42 PM | Show all posts
jumpa dah org jenis ni, tatau apa apa pun. Jenis suka pressure org bawahan dan nak segala benda cepat je.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2024 03:24 AM From the mobile phone | Show all posts
haha penah gak jumpe seko dua camni dulu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-7-2024 01:34 PM GMT+8 , Processed in 0.080651 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list