Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
150091
View
1632
Reply

Precious Metals - Gold, Silver etc.

  [Copy link]

Author: Medusa       Show all posts   Read mode

Post time 16-9-2010 09:47 AM | Show all posts
saya rasa upah simpan is 0.60 sen/ rm100 harga emas betul x? And skg ni hanya agrobank yg terima paj ...
aku_ker Post at 15-9-2010 22:50


ha'ah. tapi rate ni promosi sampai 15 nov 2010 je.kalau takde promosi, 70sen/100gm (klu tak silap la).  setau saya, agrobank (AB) mmg tade masalah nak terima gold bar & gold coins. saya pun rasa selamat gak since AB ni kan under gomen. utk pinjaman pertama, AB ni pun terus bagi pinjaman 70% dari nilai gadaian untuk gold bar & gold coins, kalau barang kemas 65% je.koperasi luar pun ade gak yg terima tapi saya tak penah buat.klu gi kat kedai pajak luar, lagilah diorg nak.

bank rakyat (BR) dulu terima tapi skang dah tak terima.byk speku tapi officer AB bgtau saya, dia dapat tau BR cuma terima gold bar poh kong saja. yg lain kena rejected.saya tak penah test lagi sebab masa g tanya gold bar kat poh kong, salesman tuh cam tak friendly & stok pun tade. klu nak beli, kena byr dulu (dah la mahal amat!!!) & tunggu stok sampai dlm 2-3minggu.

tapi bila tanya officer BR, katanya dia terima arahan dari pihak polis utk tak terima gold bar @ gold coins sbb ade org g rampok kedai emas, leburkan jewellery jadi gold bar & gold coins.even yg dah ade dlm simpanan ar rahnu BR pun, diorg suh client amik balik.tapi saya tak caya la pula pasal officer AB kata tade terima apa2 surat pun dari polis.AB tu bank gomen pe?

speku saya pula pasal isu BR:

BR takmo terima pasal depa dah terkena dgn etika emas (skim pelaburan emas yg tak betul). byk rugi tu.so, depa takmo terima dah any gold bar/coins pastu sebab ar rahnu ni bukan untung sgt pun pada bank.interest tade. baik depa offer personal loan, lagi masyuk.nama je personal loan tu islamic tapi manade personal loan islamic, semua ade interest.kalau ade interest, bukan islamic la.
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2010 10:02 AM | Show all posts
Are you saying that kijang emas minted by royal mint of malaysia and issued by  ...
DarkBaron Post at 16-9-2010 00:49


DarkBaron,
info yg saya dapat tu mmg dari officer AB.  saya pun hampir nak beli kijang emas ni pasal spreadnya rendah, b4 raya,saya kira spread dlm 3.8% je.sape yg tak tertarik, kan?
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2010 10:09 AM | Show all posts
Reply 33# system_failure

ye..BNM yg kuarkan. tak tau la katne silapnya boleh jadi gitu
kesiannya pada consumer la.assayer kijang emas ni sape?
tapi mungkin jugak itu kes terpencil
wallahualam
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2010 05:54 PM | Show all posts
kalo upah simpan 0.60 sen per rm100 nilai emas banyak gak tu and spread utk public gold dlm 6%. I still think gold bar and coin ni hanya utk wealth preservation not investment better try other investment dulu macam hartanah , asb dsb.
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2010 09:48 PM | Show all posts
Reply  perang_sivil

hehe..ade gold ape nak pening2?
klu nak guna duit, pi gadai la
dapat duit, ...
cmf_comei Post at 15-9-2010 19:41


bagus2 dh ada yg mahir selok belok pajak & beli emas nie

bleh kite sama2 share info...
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2010 09:53 PM | Show all posts
Reply 34# cmf_comei

sama jgk apa yg sy dgr tentang speku awk tue...BR banyak terkena pd etika emas dlu  dan etika emas nie pd awal2nya betul dimana kite beli emas dpt emas tp bl dh mula berkembang ramai ejen mula la ada yang bt hal, bl byr x bg emas delay la pastu ada plak yg come out dgn idea bt skim emas lg worst jdnya...
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2010 09:55 PM | Show all posts
Reply 33# system_failure

rsnya owner emas tue bleh refer balik kt bank mana yg die beli suh bank tue cek balik sbb klu terbukti salah bt takat bank je kene assayer pn sama jgk...
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2010 10:00 PM | Show all posts
kalo upah simpan 0.60 sen per rm100 nilai emas banyak gak tu and spread utk public gold dlm 6%. I st ...
aku_ker Post at 16-9-2010 17:54


klu modal besar bleh la nk invest yg besar2 cam hartanah tp as for starting & modal kecik bagus bermula dgn emas, klu nk invest asb atau UT pn bleh tp kalu emergency nk pkai duit rsnya susah nk dapat...mcm emas bl kite pajak kite dpt duit & pd masa sama emas masih milik kite tp klu asb kite xleh pajak dan kalu nak keluarkan mmang cepat tp makin berkurang la asb kite...

klu salah myb bleh betulkan...
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2010 10:05 PM | Show all posts
thanks lostnfaun
saya dah abis study b4 raya
skg, saya dah jadi agen dengan jayanya.

saya da ...
cmf_comei Post at 15-9-2010 13:57



wahhh...baru abis belajar dh ada simpanan dekat rm 20k + sempat promote emas siap ada buyer nak beli lg.. masyuk2...hehe...comei jd agen kt area mana tue? kira mmang langkah kanan la kn ada harapan nk jd master dealer plak...
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 12:10 AM | Show all posts
Reply 41# lostnfaun

btol...emas ni utk sebenarnya long term investment je
klu duit, mudah cair

btol juga kata lostnfaun tu
klu UT @ hartanah, kena modal besar
saya sendiri pernah la nak join UT
tapi agen2 yg saya jumpa, kerek sgt
pastu pening kepala dok study pasal UT

ASB pun saya ade dulu
tapi tak yakin dgn status halal/haram
klu nak guna duit cam nak wat rolling bisnes @ emergency pape ke
hangus gitu je duit tu

tapi kalau beli emas, saya boleh simpan
harga emas tak turun mendadak
turun takat singgit dua pastu naik seploh inggit, ok pe?
spread 5-6% bagi saya ok dah
pasal kijang emas & maple leaf mmg boleh dpt spread 3.8%-3.9%
tapi klu calar, bengkok ke, bank tak nak terima
klu beli pamp suisse kat UOB, pastu tak bagi cover ke plastik ke
klu kijang emas tu, ade kawan saya beli kat Maybank, depa bagi camtu je
tade cover pape. certificate pun tade. bukti pembelian hanya pada resit deposit duit maybank je.

katakan kita balik umah @ masa gadai kat arrahnu, tercalar.
UOB tak terima dah pasal depa rugi la nak kena hantar balik pamp suisse tu ke Switzerland utk cairkan & buat gold bar baru
Public Gold pula tak kisah klu gold bar calar, bengkok 2 patah pasal depa boleh cairkan & buat gold bar baru kat kilang depa di Penang.
Lagipun gold bar & gold coins Public Gold ni di seal. siap ade kad certificate.taruk lagi dalam plastik zip tu.
klu gi gadai pun, diorg tak buka pun seal tu.
emas saya masih cantik seperti baru!

kalau emergency nak pakai duit, saya boleh gadai kat arrahnu
upah simpan sikit jah
saya mmg tak pakai kad kredit langsung
jadi ni lah option terbaik saya kut2 saya nak guna duit ke apa ke
pastu bayar la balik bulan2 ke arrahnu
duit saya dapat, barang saya dapat, emas pun saya dapat
tak untung lagi ke?

cuma yg lecehnya, nak simpan je
tapi kalau tgk gold bar 20gm, kecik jek
cam eraser je
selit kat purse pun boleh
tak pun pakai bra@underwear yg ade zip cam org zaman2 dulu
ala...nak simpan katne tu, pandai2 la nak idup
klu rasa fobia sgt, sewa la safety box

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 12:15 AM | Show all posts
Reply 42# lostnfaun

kebetulan je...saya mmg berniat nak invest >20k utk beli gold bar
tapi since ade offer skang ni, grab je lah
tade rugi pape pun

saya di kuantan.
tadelah promote sangat tapi bila org bertanya, saya cerita je la


psst...skang ni rate AB 148/gm
tak sabar rasa nak tunggu harga naik
boleh tukar agreement


lostnfaun pun dealer gak ke?
area mana?
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 12:45 AM | Show all posts
oh..1 lagi info

kalau rasa tak nak gadai emas, baik invest beli pamp suisse etc yg spreadnya lebih rendah
tapi ni make sure nak wat simpan, takmo usik2
klu tak, rugi la
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 07:37 AM | Show all posts
Reply 1# Medusa


    Knp x beli emas maybank???
Better still pe...5gm jer...
emas kat maybank xler dalam bentuk fiskal..
cuma nampak statement jer...ok per..
nak bawak balik..risiko jugak tu....
so hanya ader 3 bank jer jual emas..
Public, Maybank, Kuwait house of gold....
saya rasa beli emas pastu bior bank simpan..kan lagi elok tu..
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 11:34 AM | Show all posts
Reply  lostnfaun

kebetulan je...saya mmg berniat nak invest >20k utk beli gold bar
tapi since a ...
cmf_comei Post at 17-9-2010 00:15


saya bkn dealer just pembeli emas jer..sy kt johor just share2 info kt kengkwn klu bab nk promote2 nie sy x pndai sgt myb skill public speaking xde...hehe

so far saya dah dua kali tukar surat (dlm masa kurang dr sebulan) ms tue pn mmang sesak skit nk pkai duit jd mmang dok asik tgk jer harga emas bl nmpk die naik mencanak2 trus gi tukar surat baru..( 3,4 bln b4 nie harga emas mmang x menentu jd bgs utk beli/jual atau pajak emas)

skang sy try nk tggu spai tamat tempoh pajak tue, nk tgk camne plak prosesnya sbb sy xde byr bln2 pn just tnggu spai tamat tempoh nk tgk ganti surat baru tanpa kuar duit atau kne tmbh duit (harap2 ms tue harga emas lbh tinggi dr saya pajak tempoh hari boleh la dpt extra skit... )
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 11:38 AM | Show all posts
Reply 46# nokia169


klu dpt statement jer awak tak boleh pajak bl nk pkai duit..kt situ ruginya dan lagi satu klu x silap saya dlm islam kite kene beli & dpt benda tue secara fizikal, klu beli benda x nmpk nie susah skit lg ia just tulis kt atas kertas tp benda fizikal tue kite xtau kt mana die letak entah ada ke xde...

lebih baik beli emas dari kuwait finance house sbb die jual emas fizikal dan ada sediakan tempat simpanan...
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 11:42 AM | Show all posts
Reply 43# cmf_comei


awak just simpan kt ar-rahnu atau pajak dan beli lg emas? awk byk beli goldbar je dinar?
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 10:25 PM | Show all posts
Reply  nokia169


klu dpt statement jer awak tak boleh pajak bl nk pkai duit..kt situ ruginya da ...
lostnfaun Post at 17-9-2010 11:38


nokia169, maksud awak GIA (Gold Investment Account) eh?
kalau GIA ni tak dapat pegang emas.
nampak kat sijil je
lgpun ade interest jugak kan?
so, kalau emergency nak pakai duit
terpaksa jual terus
mana boleh nak bawa gi gadai

kalau emas fizikal ni untungnya boleh gi gadai
ala...emas 20gm bukan besar pun, kecik je
kecik lagi daripada eraser...huhu
selit dlm bag je, anggap cam pakai barang kemas tapi org tak nampak

saya tak kisah klu org anggap saya sengkek pasal tak pakai barang kemas
yg penting, saya tak pakai kad kredit
boleh beli barang, emas simpanan pun ada
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 10:30 PM | Show all posts
Reply 49# lostnfaun

ada yg saya gadai kat arrahnu utk wat modal bisnes kecik saya
ade yg saya simpan sendiri
nak gadai semua pun buat apa
saya just gadai setakat yg perlu je

kalau beli emas-gadai-beli emas = kaedah rempit kan?
saya tak buat lagi
pasal harga emas tak menentu skang
lagipun belum tentu harga emas akan naik sampai bley cover semua dalam masa 6 bulan je

saya pun bukannya reti sangat nak promote org tapi amik jelah peluang since ade
lagipun kalau saya nak beli emas sendiri pun pasni, saya dapat murah sket pasal dah jadi agen
kalau org tanya, saya jawab
tapi tadelah sampai nakg join meja org kat kedai utk promote beli emas
huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 10:52 PM | Show all posts
cara pengiraan saya :

harga saya beli 20gm 999.9 = RM2800 (RM140/gm)
nilai marhun emas (arrahnu AB) = RM148.50 x 20gm = RM2970
upah simpan (6 bulan) = RM106.92

3.6% = (y-2970)/2970
RM106.92 (upah simpan) = y-2970
y = RM3076.92 (harga yg saya perlu bayar untuk tebus emas)
3076.92/20 = RM153.846 (harga emas per gram mengikut)

maknanya, klu saya nak untung, saya kena tunggu harga emas semasa jadi RM153.85/gm
bagi saya, kalau ikut harga emas semasa skang, dlm masa terdekat ni saya tak pasti la boleh cecah RM154/gm ke tak
ade yg ramal bulan 11 ni harga emas akan naik lebih tinggi
saya pun berharap juga harga emas naik lagi bulan 11 @ masa chinese new year nanti
so, kalau harga emas dah cecah RM154/gm, saya untung la
tak perlu bayar pape.
just renew surat pajak kat bank, terus dapat amik gold bar tanpa perlu bayar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 11:07 PM | Show all posts
3.6% = (y-2970)/2970
RM106.92 (upah simpan) = y-2970
y = RM3076.92 (harga yg saya perlu bayar untuk tebus emas)
3076.92/20 = RM153.846 (harga emas per gram mengikut)

sy kurang faham
1) yg 3.6% tue bersamaan 0.6% x 6bulan ker?
2) camne leh dpt rm3076.92?
3) sbb apa bahagi dgn 20? 20 tue refer pd minggu ke?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085849s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list