CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 118104|Reply: 1395

[Dunia] Israel, genocide!

  [Copy link]
Post time 9-10-2023 12:57 AM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 20-5-2024 05:10 AM

UPDATE:





The first hearing at the International Court of Justice on the South African filing accusing Israel of perpetrating genocide against the Palestinians in the ongoing war with Hamas in Gaza will take place next week, an Israeli official said on Tuesday.

A January 11 hearing will see South African representatives lay out their case against Israel, while Israel will present its defense against the charges on January 12.

A spokesperson for the ICJ said it could not immediately confirm those dates.


WASHINGTON: Tindakan Tentera Pertahanan Israel (IDF) yang didakwa membunuh tiga tebusan Israel secara tidak sengaja di Gaza, atas sangkaan mangsa merupakan rakyat Palestin, adalah sesuatu yang tragik dan menyedihkan, kata Jurucakap Majlis Penasihat Keselamatan Amerika Syarikat (AS), John Kirby.

Agensi berita AP melaporkan beliau sebagai berkata, Presiden AS, Joe Biden sudah diberi taklimat tentang kejadian tersebut, dan mereka percaya Israel akan melakukan siasatan forensik untuk melihat punca sebenar kesilapan tersebut.

Ketika ini Kirby berkata, AS berkongsi kesedihan dengan keluarga mangsa terlibat, dan masih terlalu awal untuk membuat rumusan memandangkan maklumat yang diterima agak terhad.

“Ia sesuatu yang meruntun jiwa. Ia tragik. Berita ini datang dari Gaza, tentang bagaimana tebusan ini dibunuh dalam satu serbuan.


“Saya ingin berhati-hati di sini, tidak mahu bercakap terlalu banyak kerana kami tidak mempunyai maklumat jelas bagaimana operasi (serbuan) ini berjalan, dan bagaimana kesilapan tragik ini terjadi tetapi sudah tentu ini bukan hasil yang semua pihak ingin lihat,” katanya lagi.

Israel pada Jumaat mengakui mereka secara tidak sengaja membunuh tiga orang tebusan semasa kempen mereka di Gaza.

Antara lain, rejim Zionis mengakui mereka keliru mengenal pasti tebusan yang dibunuh itu sebagai "ancaman".

Susulan insiden tersebut, penduduk Israel membuat demonstrasi dan tunjuk perasaan di Tel Aviv, menuntut agar tiga mayat tersebut dikembalikan, dan mendesak Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu untuk berunding segera bagi pembebasan baki tebusan di Gaza. - Agensi

Israel secara diam-diam menggalakkan Hamas untuk terus berkuasa, menurut New York Times.

Dalam beberapa kes, sokongan Israel lebih jelas.

Pasukan keselamatan Israel akan membantu mengiringi berjuta-juta dana ke Gaza, membantu Hamas, lapor NYT.

Pegawai Israel berdepan tindak balas selepas bertahun-tahun Perdana Menteri Benjamin "Bibi" Netanyahu secara senyap membenarkan Hamas kekal berkuasa.

Tetapi laporan di New York Times telah mendedahkan bahawa kerajaan Netanyahu lebih bersungguh-sungguh dalam membantu Hamas: mereka membantu seorang diplomat Qatar membawa beg pakaian wang tunai ke Gaza, secara tidak langsung meningkatkan organisasi militan itu, menurut laporan itu.

Kalkulus itu — Times melaporkan pada hari Ahad, memetik pegawai Israel, pengkritik Netanyahu, dan kenyataan yang dilaporkan lelaki itu sendiri — adalah untuk memastikan Hamas cukup kuat untuk menentang Pihak Berkuasa Palestin di Tebing Barat, membenarkan Netanyahu mengelak penyelesaian damai dua negara (two-state resolution) dan kekalkan kedua-dua pihak lemah.

Pegawai keselamatan Israel salah faham; mereka tidak menyangka Hamas mampu, malah berminat, melancarkan serangan besar terhadap negara Yahudi.

Untuk memastikan Hamas menyokong, kerajaan Netanyahu bekerjasama dengan Qatar untuk memastikan wang itu mengalir, lapor New York Times. Israel tahu bahawa Qatar menyokong Hamas, tetapi tidak menentang pembayaran itu malah melobi penggubal undang-undang Amerika untuk tidak menyekat Qatar.

Pada 2018, pentadbiran Netanyahu membuat rancangan, menurut New York Times. Sebagai sebahagian daripada perjanjian damai dengan Hamas, Qatar akan membawa berjuta-juta ke Gaza untuk diedarkan kepada keluarga Gaza, lapor outlet itu.

Pegawai keselamatan Israel akan bertemu dengan seorang diplomat Qatar di sempadan antara Israel dan Jordan, menurut laporan New York Times.

Mereka kemudian akan memandunya melepasi lintasan sempadan dan masuk ke Gaza, menurut outlet itu.

Walaupun wang itu ditujukan untuk orang awam Gaza, perisikan Barat menentukan bahawa Hamas mengambil wang daripada dana itu untuk digunakan sendiri, lapor outlet itu.

Keamanan yang disandarkan itu berlangsung sehingga 7 Oktober, apabila pejuang Hamas melancarkan serangan pengganas merentasi sempadan Israel. Militan membunuh kira-kira 1,200 orang dan menjadikan berpuluh-puluh lagi tebusan, kata pegawai Israel.

Israel sejak itu bertindak balas dengan pengeboman besar-besaran dan kempen darat di Gaza. Kira-kira 17,000 orang di Gaza telah terbunuh, menurut pihak berkuasa kesihatan Gaza yang diketuai Hamas.

Walaupun gencatan senjata singkat membenarkan pertukaran tebusan antara Hamas dan Israel, pertempuran itu berterusan.

Artikel: Business Insider

Apa yang kita tahu..

  • Kumpulan militan Palestin Hamas melancarkan serangan mengejut yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke atas Israel awal pagi semalam, satu serangan hendap bertalu-talu dan persoalan timbul mengapa serangan tidak disedari oleh pihak perisikan Israel yang dikatakan teguh.

  • Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu membalas dengan mengatakan negara itu kini berperang dengan Hamas dan tentera simpanan akan dikerah untuk mengangkat senjata. “Musuh akan membayar harga tinggi yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” katanya.

  • Lebih 200 warga Israel telah terbunuh, kata Kementerian Luar Israel. Sekurang-kurangnya 256 orang di Gaza terbunuh dalam serangan balas Israel, kata Kementerian Kesihatan Palestin.

  • Pejuang Hamas telah menjadikan beberapa orang awam dan askar sebagai tebusan, dengan pertempuran berterusan di selatan Israel beberapa jam selepas operasi bermula, kata tentera Israel.

  • Presiden Joe Biden mengecam apa yang disebutnya sebagai "serangan yang mengerikan terhadap Israel oleh pengganas Hamas" dan berkata bahawa "Israel mempunyai hak untuk mempertahankan dirinya dan rakyatnya." Dia menambah: "Sokongan pentadbiran saya untuk keselamatan Israel adalah kukuh dan tidak berbelah bahagi."

  • Pertumpahan darah itu merupakan peningkatan paling ketara dalam ketegangan antara Hamas dan Israel dalam beberapa tahun ini.


Raf Sanchez dari NBC News melaporkan dari Ashkelon, Israel.

https://www.nbcnews.com/news/world/live-blog/live-updates-hamas-israel-gaza-attack-rockets-gunmen-palestinian-rcna119316

Berita terkait..

Ketika konflik antara Hamas dan Israel memasuki hari kedua, Pasukan Pertahanan Israel (IDF) berkata tumpuannya adalah untuk mengawal Semenanjung Gaza ketika pertempuran berterusan di darat di Israel.

Serangan mengejut berskala besar oleh militan Gaza ke atas Israel pada hari Sabtu telah menyebabkan beratus-ratus rakyat Israel terbunuh, menyebabkan serangan serangan udara balas maut Israel dan pengisytiharan rasmi perang pada hari Ahad.

“Rakyat Israel, kita sedang berperang” kata Perdana Menteri Israel Benjamin.

Netanyahu dalam mesej video sejurus selepas kumpulan militan Hamas, yang mengawal kawasan pantai Gaza, melepaskan tembakan bertubi-tubi roket dan menghantar lelaki bersenjata ke Israel pada hari Sabtu dalam serangan serentak yang tidak pernah berlaku sebelum ini angkara konflik yang telah berlangsung sekian lama.

https://www.cnn.com/2023/10/07/middleeast/israel-hamas-rocket-attack-what-we-know-intl/index.html
















This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-10-2023 02:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tumpanglalu74 at 9-10-2023 02:19 AM

Armageddon.  Nanti sape declare sokong Palestin dia kata musuh Israel pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2023 05:29 AM From the mobile phone | Show all posts
@pengecatbintang ini memng dah brrmula WW3?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-10-2023 06:56 AM | Show all posts
Edited by JoyahMengayah at 13-12-2023 05:33 AM

LIVE...


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2023 07:30 AM | Show all posts
Edited by pengecatbintang at 9-10-2023 07:36 AM
Farnor replied at 9-10-2023 05:29 AM
@pengecatbintang ini memng dah brrmula WW3?

perang kali ni genap 50 tahun lepas berlaku Perang Yom Kippur (6 - 26 Okt 1973)

perang Yom Kippur antara Israel VS Mesir & Syria

pada masa tu berlaku Arab Oil Embargo - temporary stop oil shipment from Middle East to U.S dll negara yg gaeng dgn U.S

pada masa ni jugak krisis keyakinan terhadap USD berlaku selepas Pres Nixon temporarily stop link between USD n gold aka Bretton Woods Agreement 1944

penutup perang : perdamaian

--

Teori aku setakat ni..

depa akan main perang2, sehinggalah tiba satu keadaan di mana outcome perang adalah :

wujud NEW ORDER di Middle East - Palestin n Islam akan dapat Masjidil Aqsa dan beberapa bahagian Palestin (Baitul Maqdis)

masa ni Middle East & seluruh dunia da stop kinetic war

dunia akan aman (fake) seketika..

aku saspek masa ni lah baitulmaqdis akan makmur dan akibatnya Madinah mula jatuh

"Pemakmuran  Baitul  Maqdis  merupakan  tanda kehancuran  Yathrib (Madinah),  kehancuran  Yathrib  merupakan  tanda  permulaan  al-Malhamah,  permulaan  al-Malhamah  merupakan  tanda  pembebasan  Kota  Kostantinopel,  pembebasan  Kota  Kostantinopel  pula  adalah  tanda  kemunculan  Dajjal." (HR. Abu Daud)..

kemudian

WW3 - perang antara political Zionists dgn Dunia Islam

aku berpendapat WW3 ni adalah Armageddon - istilah ahli kitab

Ar = Banjaran   Megido = nama satu tempat di utara Israel kott

ada forumer Nasrani dlm ni yg penah bgtau, bhw dlm Injil ada bgtau, x lama selepas Sg Furat kering, akan berlaku Armageddon

Hadith Nabi Muhammad SAW yang kita amat kasihi plak bgtau, selepas Sg Furat kering, akan muncul sebongkah gunung emas kat situ

“Tidak terjadi hari kiamat itu sehingga Sungai Furat menjadi surut airnya sehingga ternampak sebuah gunung daripada emas. Ramai orang berperang untuk merebutkannya. Maka terbunuh sembilan puluh sembilan daripada seratus orang yang berperang. Dan masing-masing yang terlibat berkata ‘mudah-mudahan akulah orang yang terselamat itu’. (Hadis Riwayat Muslim)

Nabi larang orang Islam pi rebut sbb 100 yg pi, 99 mati  


















Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2023 07:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Berapa lama iron dome tu bole bertahan?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 9-10-2023 07:46 AM | Show all posts
Edited by pengecatbintang at 9-10-2023 01:31 PM
pengecatbintang replied at 9-10-2023 07:30 AM
perang kali ni genap 50 tahun lepas berlaku Perang Yom Kippur (6 - 26 Okt 1973)

perang Yom Kippur  ...

sambung :

Armageddon adalah istilah Ahli Kitab

aku berpendapat, kalo versi Islam adalah

“Kamu sekalian akan berdamai dengan orang-orang Rom dengan perdamaian yang sentosa dan kamu bersama mereka akan mengalahkan musuh yang ada di belakang mereka, lalu kamu selamat dan mendapat harta rampasan perang.

Kemudian kamu singgah di suatu padang rumput yang berbukit-bukit. Tiba-tiba bangkitlah seorang lelaki Rom lalu mengangkat salib seraya berkata, “Salib lebih unggul.” Lalu dihampirilah dia oleh seorang lelaki dari kaum Muslimin lalu dibunuhnya.

Mulai saat itulah orang-orang Rom berkhianat dan terjadilah peperangan-peperangan sengit. Mereka menghimpun kekuatan menyerang kamu sekalian lalu datanglah mereka kepadamu dengan lapan puluh bendera setiap bendera disertai dua belas ribu orang (tentera).” – (HR Imam Ahmad)

Selanjutnya di dalam hadis yang lain pula dari Al-Mustaurid Al-Qurasyi berkata,“Saya pernah mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda: “Kiamat akan terjadi di kala orang-orang Rom merupakan bangsa teramai.”

KAMU = Orang Islam

Rome = Kristian Ortodoks (Rusia) - Ustaz Auni, Ibnu Rijal, Ustaz Manis, Ustaz Badlishah yg bgtau

Musuh dibelakang = Israel

ps : Perang Rusia Ukraine la ni. Rusia dibantu oleh Iran, China dan disokong oleh negara2 Arab. Ukraine dibantu oleh Israel, NATO & US (Kristian Vatican)

-

Armageddon (WW3) akan dimenangi oleh Islam & Rome.. selepas tu lah Islam akan berperang dgn Kristian Ortodoks plak (Islam menang) iaitu WW4

lepas WW4 aka Malhamah Al Kubra... kota konstantinople akan ditakluk balik..

lepas ni lah baru Dajjal muncul










Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2023 07:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 8-10-2023 03:52 PM
pengecatbintang replied at 8-10-2023 03:30 PM
perang kali ni genap 50 tahun lepas berlaku Perang Yom Kippur (6 - 26 Okt 1973)

perang Yom Kippur  ...


If WW3 begin sebab zionist and muslim world... 1 saja mahu cakap.... Ummah superpower lain  bodoh sangat untuk prevent negara sendiri musnah economy and negara sendiri jadi desert....motive zionist and muslim mahu entitle sangat?....bagi israel 1 biji nuke and 1 palestine seperti tsar bomba depa sendiri tidak akan guna...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-10-2023 07:50 AM | Show all posts
Edited by pengecatbintang at 9-10-2023 08:07 AM
pengecatbintang replied at 9-10-2023 07:46 AM
sambung :

Armageddon adalah istilah Ahli Kitab

WW4



sambung :

sapa yg akan pimpin orang Islam dalam WW4 aka malhamah al kubra?

pendapat aku Imam Mahdi

pendapat aku..

Imam Mahdi akan muncul selepas Battle of Armageddon tamat
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2023 07:51 AM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 9-10-2023 07:46 AM
sambung :

Armageddon adalah istilah Ahli Kitab

Kalo iols muda belia larat jugalah nk hadap ww3 ni. Ni iols pun dh start berusia ada ibu uzur berkerusi roda. Kalo perang melarat ke rantau ni x bole bayangkan. Iols kena dapatkan waris cepat ni. Kang apa2 jd x sempat tinggalkan pewaris
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2023 07:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mojarean_X at 9-10-2023 07:58 AM
pengecatbintang replied at 9-10-2023 07:50 AM
WW4



Ww4 ni muncul lps kiamat teknologi kan? Apatah istilah dia tu ari iols dgr. Oh ye ad dukhan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2023 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 9-10-2023 07:50 AM
WW4



Mcm lambat je ww4 tu. Kena hadap ww3 dulu. Mcm x sempat jumpa imam mahdi
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2023 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 8-10-2023 04:03 PM

Gomen.. Aus.. NZ... UK.. Europe.. Us boleh export muslims juga dari Malaysia if depa mahu jihad bantu palestine...
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2023 07:59 AM | Show all posts
Ok. Masa utk g keje. Menarik lah thread ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2023 08:05 AM | Show all posts
Edited by pengecatbintang at 9-10-2023 08:37 AM
Dwdrum replied at 9-10-2023 07:49 AM
If WW3 begin sebab zionist and muslim world... 1 saja mahu cakap.... Ummah superpower lain  bodoh  ...

ko tengok berapa ramai la ni immigrant cross border ke negara2 Eropah Barat & US sendiri

kat German, depa detect ada antara imigrant tu adalah former ISIS & A Qaeda

sebahagian dari imigrant2 ni adalah terrorist..

depa ibarat sleeper cell yg bole activate bila2 masa..

sebelum Armageddon berlaku

US, Canada dan negara2 Eropah Barat yg utama akan hancur..

Civil War akan berlaku - depopulation agenda

ko nak tau sgt naper WW3 ni anatara Zionist dgn Islam kan...

haa ambik




Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2023 08:09 AM | Show all posts
mojarean_X replied at 9-10-2023 07:54 AM
Mcm lambat je ww4 tu. Kena hadap ww3 dulu. Mcm x sempat jumpa imam mahdi

rasanya x lama antara WW3 & WW4
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-10-2023 08:23 AM | Show all posts
mojarean_X replied at 9-10-2023 07:52 AM
Ww4 ni muncul lps kiamat teknologi kan? Apatah istilah dia tu ari iols dgr. Oh ye ad dukhan

WW4 ni nnt guna pedang, tombak, panah, kuda
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2023 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 8-10-2023 04:27 PM
pengecatbintang replied at 8-10-2023 04:05 PM
ko tengok berapa ramai la ni immigrant cross border ke negara2 Eropah Barat & US sendiri

kat Germa ...


Tahu.... So hantar balik depa untuk jihad di holy land.... Baru real jihad bukan lari dari perang .. Sembang seperti ada extra balls untuk WW3
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2023 08:32 AM | Show all posts
Dwdrum replied at 9-10-2023 08:26 AM
Tahu.... So hantar balik depa untuk jihad di holy land.... Baru real jihad bukan lari dari perang  ...

ISUS n Al Qaede adalah ciptaan Yisraell...

depa ikut arahan mastermind
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2023 08:37 AM | Show all posts
pengecatbintang replied at 9-10-2023 08:05 AM
ko tengok berapa ramai la ni immigrant cross border ke negara2 Eropah Barat & US sendiri

kat Germa ...

Dalam masa terdekat ni ini yang akan bakal terjadi kan.

Seram pulak mampu ke kita semua harungi semua ni.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-5-2024 02:04 AM GMT+8 , Processed in 0.311423 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list