CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 11072|Reply: 82

Lord Jacob Rothschild Meninggal Dunia Pada Usia 87 Tahun

  [Copy link]
Post time 29-2-2024 01:40 PM | Show all posts |Read mode
Kredit foto :




LONDON -- Lord Jacob Rothschild dilaporkan meninggal dunia pada usia 87 tahun, lapor The Independent.


Perkara itu dimaklumkan oleh ahli keluarga mendiang dalam satu kenyataan pada hari ini.


"Ayah kami Jacob merupakan individu yang telah memberikan sumbangan yang tinggi dalam masyarakat.


"Mendiang seorang ahli perniagaan yang cemerlang, seorang pecinta seni dan budaya, seorang penjawat awam, seorang dermawan dalam kerja amal, seorang pencinta alam sekitar dan disayangi oleh rakan-rakan, ahli keluarga termasuk bapa dan datuknya.


"Dia akan dikebumikan mengikut adat dalam satu upacara keluarga kecil. Manakala majlis memperingati mendiang akan dilakukan pada kemudian hari," maklum kenyataan tersebut.


Sementara itu, dalam satu hantaran X (Twitter), Yayasan Rothschild dan Waddesdon Manor turut menzahirkan kesedihan di atas pemergian mendiang.


"Berita pemergian Lord Rothschild seorang ahli perniagaan, usahawan, dermawan dan pemimpin budaya sangat menyedihkan kami.


"Mendiang akan sangat dirindui oleh ahli keluarganya, rakan sekerjanya dan  rakan-rakannya," maklum hantaran tersebut.


Mendiang telah mendirikan rumah tangga bersama isterinya, Serena (meninggal pada 2019) dan mempunyai empat anak, Hannah, Beth, Emily dan Nat.









Biografi Rothschild
Dilahirkan di Berkshire, Tenggara England, Lord Rothschild mendapat pendidikan di Kolej Eton dan kemudian melanjutkan pelajaran sejarah di kolej Christ Church, Universiti Oxford.


Bidang Kewangan
Pada tahun 1963, mendiang memulakan kerjaya dalam perbankan di bank milik keluarganya. Pada 1980, Rothschild mula mengasaskan J Rothschild Assurance Group yang kini dikenali sebagai St James’s Place bersama Sir Mark Weinberg.


Bukan itu sahaja, mendiang juga mengasaskan Windmill Hill Asset Management dalam menguruskan portfolio keluarga.


Beliau pernah memegang jawatan termasuklah timbalan pengerusi di BSkyB Television dan juga pengerusi pemegang amanah di Galeri Negara.


Selain itu, Rothschild merupakan pemegang jawatan pengerusi Saham Bursa London, RIT Capital Partners, salah satu syarikat pelaburan amanah terbesar di kota tersebut.


Bidang Kebudayaan
Sementara itu, mendiang juga aktif dalam bidang kebudayaan. Buktinya, Rothschild adalah pengerusi pemegang amanah di Galeri Nasional dan pengerusi Tabung Warisan Loteri Kebangsaan.


Selain itu, beliau juga peminat dalam karya seni dengan memiliki pelbagai potret termasuklah milik Lucian Freud dan David Hockney.


Bidang Kemanusian
Dari sisi lain, Rothschild turut terlibat dalam bidang kemanusiaan seperti menguruskan portfolio dermawan keluarga di bawah Windmill Hill Asset Management selain menjadi pengerusi pemegang amanah untuk badan amal The Rothschild Foundation.









Sumber: The Independent/SiakapKeli
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-2-2024 01:43 PM | Show all posts
keturunan diorang muka lonjong2 gitu kan...sama macam keturunan royal british.
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 01:52 PM | Show all posts
goodbye!
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 01:52 PM | Show all posts
yg kata penaung iluminiti group kah?
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 01:53 PM | Show all posts
lord aluminium la ni kan..penguasa dunia sebenar
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia agama apa yer? Jews ke christ?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-2-2024 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Satanic kot agama dia ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekaya dan berkuasa dia tak mampu beli nyawa kan?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-2-2024 02:03 PM | Show all posts
meninggal dunia ke? macam tak sesuai je...

mamp0snya lord jacob di usia 87tahun...baru sesuai..
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 02:04 PM | Show all posts
hyie replied at 29-2-2024 01:43 PM
keturunan diorang muka lonjong2 gitu kan...sama macam keturunan royal british.

both is related sis
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
mati jua akhirnya....
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 02:27 PM | Show all posts
Dikebumikan mengikut adat? adat kesyaitanan ke
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku bayangkan mesti pakai jubah hitam pointy hat keliling altar masa upacara pengambusan tu.   Dah la dikalangan keluarga je...
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 02:39 PM | Show all posts
Azharitubunga replied at 29-2-2024 02:02 PM
Sekaya dan berkuasa dia tak mampu beli nyawa kan?

maknanya yg depa kata bangsawan2 ini minum adrenochrome dr kanak2  utk terus hidup tu tak betul la kan..since dia ni pun umur sampai 87 ja...
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
hyie replied at 29-2-2024 01:43 PM
keturunan diorang muka lonjong2 gitu kan...sama macam keturunan royal british.

Inbred sis
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
kucingitam replied at 29-2-2024 02:39 PM
maknanya yg depa kata bangsawan2 ini minum adrenochrome dr kanak2  utk terus hidup tu tak betul la ...

Lama dah tu hidup.. nak lama mana lagi?

100???
Jsrsng2 ada
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-2-2024 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
PH bersedih.
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Oh my Lord! Black Stone, Black Rock dengan Hajarul Aswad tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
kucingitam replied at 29-2-2024 02:39 PM
maknanya yg depa kata bangsawan2 ini minum adrenochrome dr kanak2  utk terus hidup tu tak betul la ...

Atok det dkt 100 thn nmpk muda byk dr dia
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
epullipan: Dikebumikan mengikut adat? ada ...

Mungkin kena potong kamben itam kot..minum darah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-4-2024 08:48 AM GMT+8 , Processed in 0.081941 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list