Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
96386
View
463
Reply

Jom bincang..gaji( pendapatan) dan perbelanjaan korang..satu kajian !

  [Copy link]

Author: ganda23       Show all posts   Read mode

Post time 6-9-2011 10:56 AM | Show all posts
Reply  jepp

dah kawin senang sikit nak menyimpan lebih.kalau pompuan bujang mcm sy ni sume mende ...
damiqula Post at 26-8-2011 11:03


memang...kalau perempuan dah kawen senang jugak la kalau gaji lelaki lebih atau lebih kurang kita...duit kita duit kita saja....
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2011 11:23 AM | Show all posts
Post Last Edit by ruffleen at 12-12-2011 16:18
Reply  advice90
lebih kaye org yg gaji 1k tapi gune 0.5k(save 500rm) berbanding org yg gaji 10k tapi gune 20k(defisit 10k)
damiqula Post at 26-8-2011 11:21

indeed!
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2011 12:28 PM | Show all posts
Reply 80# tasyha3


   
wahh banyaknya baki tu...
mintak sikit..
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2011 12:38 PM | Show all posts
Reply  tasyha3


   
wahh banyaknya baki tu...
mintak sikit..
hujan Post at 6-9-2011 12:28



aku pun baru nak mintak cikit...

jeles tul baki ada seribu lebih...
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2011 09:45 PM | Show all posts
F/30+/married

Expenses
1.kereta rm1775
2.rumah hubby bayo
3.credit card tak pakai sbb ada pengalaman takut overspending so sekarang nk berbelanja ada duit baru leh cerita
4.bagi mak rm1000
5.prudential rm860 termasuk utk anak2
6.personal loan zaman tok kaduk 7 tahun dulu time tgh sengkek sbb keja dgn org rm460..dah nk abis bayo 2012 yahoo!
7.makan minum rm1500
8.minyak rm300
9.henpon rm250
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2011 09:57 PM | Show all posts
Pendapatan rm8k
Nafkah rm1500
Bisnes..ade lerr sikit2 tapi hasil bisnes mmg tak usik,100% untuk investment

So yg balance tu aku ada saving skit kat tabung haji..saving skit utk travel..saving skit tuk hobby aku photography..tiap2 bulan biasa salary aku mmg habis..hmm boros gak aku ni so aku mmg harapkan duit bisnes utk future yg mmg aku tak usik utk personal matters..sekian
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2011 03:09 PM | Show all posts
macamne bajet korang ek pasca raya ni?

aku...!
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2011 03:11 PM | Show all posts
Reply 86# no~yean


    perghhh.. income RM8k tuwww!!!

ko kj ape no yean?
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2011 07:16 PM | Show all posts
Reply 87# popiarangup


    pergh,expenses sempena raya je dekat 2K...tapi semua guna credit card la,dapat statement next week,buat BT ajelah,leh bayar 12 bulan tanpa interest
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2011 02:18 PM | Show all posts
Post Last Edit by honeybee80 at 11-9-2011 14:27

F/31/ Berkahwin

Gaji sebulan+elaun= RM2300

1. Rumah RM617
2. Loan ( buat sbb masa nak beli rumah utk renovate) RM509
3. ASB RM100 ( potong gaji )
4. Tabung Haji RM50 ( potong gaji )
5. Loan Belajar RM100 ( ada balance lg RM1800 thn depan kalu tgl RM500 ingat nak settle   
    abis )
6. Kredit Card RM200
7. Astro RM93
8. Lektrik RM80-100 sebulan...
9. Mak di Kampung RM100
10. Topup hp sebulan rm40

balance lebih kurang rm400 boleh la wat blanje makan ke apa..lain seme mcm kereta minyak kereta bil tenet seme suami yg bayar..skang guna prepaid..jarang topup kalu nak pakai tipon yg nak perlu ckp lama pinjam tipon suami sbb dia guna bil...anak x de lg so x la lebih x kurang blanje...belanja ikut kemampuan diri...keje gomen so gaji x la banyak mana..boleh la utk berdua....
Tapi kalau nak travel ke nak jalan ke kene kuarkan juga duit tabungan sbb dpt gaji pun ngam-ngam bebulan so duit saving tu la guna utk emergency dan travel...jarang gunakan duit tu tp kalau dah terpaksa gunakan la...
Saving asb ngan tabung haji tu mmg saja aku poyong gaji so mmg tetiap bulan akan masuk akaun..so x yah la aku simpan sendiri..dah tolak sesiap senang...stakat nie itu je yg aku mampu dulu..ada duit lebih br aku topup sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2011 05:33 PM | Show all posts
F/20++/S

Gaji=1250

Keta=350
sewa umh+api air=100
mak = 200
brg2 dapur =150
brg2 sndri=50
kutu=200

bal = ckup2 mkn...sob3..
bila blh kwen ni..=(
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 01:05 AM | Show all posts
bulan nie habis lingkup...
sebulan belanja lebih dari gaji setahun...... beli furniture tuk rumah baru
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2011 12:10 AM | Show all posts
Reply  wanitajelita

meal RM100 sebulan betul ke ? how much u spent per day ?

aku yg bujang ni ...
arwien Post at 16-8-2011 23:14


aku ingat aku sorang je rasa camni..wpon aku pmpuan,tp mkn mmg tak leh lari Rm600 sebulan..sehari bajet dlm rm20..
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2011 12:16 AM | Show all posts
wah..beshnyerr..keje apa gaji 2000?negara mana?untungnye dpt merantau under biasiswa
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2011 09:58 AM | Show all posts
Female/Single/27

ni aku kasik anggaran je lah.kengkadang kalo ade emejensi,lari la sket.tapi lebih kurang cmni la tiap2 bulan,agak tetap sbb corak perbelanjaan aku lebih kurang same je

Pendapatan:
Gaji :RM XXXX

Perbelanjaan :
Rumah:1400
CC:500
Guard:65
Parking ofis:170
Touch n go:100
Bil tepon:50
Bil letrik:50
Parents:XXX
Zakat:XXX
Petrol:200
Makan:500
Berpoya-poya:200
Saving ASB:XXXX
Saving TH:XXX
Baki:200(masuk emejensi fund)

Simple je perbelanjaan aku ni.astro xde(x diajar oleh mak ayah tgk astro),loan belajar xde(biasiswa),loan kereta xde(cash),cc pun sbb buat installment beli brg2 besar kat umah(perabot,aircond),bil air xde(selangor free),internet xde(pakai opis atau adik aku punye) aku rase dh cukup sederhana dah cara hidup aku neh
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2011 10:09 AM | Show all posts
aku pon macam nak share jugak lahh

status: anak dara/ masih mencari

gaji: RM708.85 (after deduct kwsp & socso)

belanja:
sewa rumah = RM100
Brodband    = RM50 (kadang2 tak sampai RM50)
Mara           = RM50
Parking       = RM52.50
Petrol         = RM100 (anggaran)
Makan        = RM200++

baki: RM156.35
saving: 0 (aku anggap kwsp tu lah saving & socso tu insurans)
side income or bonus : shopping (kalo takde, tak shoping ler)

cara nak hidup berjimat kat sini:
1) tak keluar malam (jimat petrol)
2) weekend pon duk umah, kalo keluar pon samada sabtu or ahad.
kuar pon kuar dengan kete bf (jimat petrol lagi )
3) makan alakad je. minum air masak. (dlm masa yg sama boleh diet)
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2011 02:14 PM | Show all posts
Post Last Edit by wani_ta at 20-9-2011 14:15

kalo aku kire smp blh jd -ve kot.... walaupun dah cube sedaya upaya... tp akan usaha lg.. yeah...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2011 04:21 PM | Show all posts
M/Married/38
----------------

Income : RM6125
Wife: 3000
C/card : 50
Car : 1400
Investment: 600
Other women : 1000
Hobby : 75

Abiss...
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2011 12:58 PM | Show all posts
M/Married/38
----------------
Other women : 1000
Loxlaxman Post at 21-9-2011 16:21



    mohtep sangat???
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2011 01:28 PM | Show all posts
Reply 100# popiarangup


    mak dia tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081918s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list