Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
94283
View
632
Reply

Masalah Memilih Insurans Peribadi

[Copy link]

Author: huszua       Show all posts   Read mode

Post time 10-12-2011 01:21 AM | Show all posts
Masa sihat, kita akan bg 1000 alasan utk tidak memiliki kad perubatan,jika kita dah sakit syarikat insuran akan bg SEJUTA alasan utk tidak menerima permohonan kad perubatan.. Kalau bernasib baik, mungkin diterima tetapi bersyarat..

moral of the story : nak apply masa approve atau masa dah tak approve? Renung-renungkan dan selamat beramal
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2011 09:32 AM | Show all posts
It's Sunday morning.. Nak share artikel yang menarik.. untuk di kongsi bersama...



...
mbk Post at 30-10-2011 08:17



Elok beli insurans masa muda mudi nie.. premium taklah mahal sangat.. Life is Unpredictable... sesuatu yg tak disangka sangka.. walaupun company cover.. cukup ker untuk kos rawatan tue... kita bukan nyer lahir anak billionaire...


cheers... Morning blues datang lagiiiii
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2011 04:08 PM | Show all posts
ape ada pengalaman ngan takaful and pru?..huhu..kongc ler...pening xtaw nk amek yg mana
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2011 04:48 PM | Show all posts
ape ada pengalaman ngan takaful and pru?..huhu..kongc ler...pening xtaw nk amek yg mana
puankhairil Post at 12-12-2011 16:08



    Salam Puan,

Jangan pening2.. tenangkan diri.. Puan boleh pi kat link nie:

1.  http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=602807&extra=page%3D1
2. http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=323422&extra=page%3D1


kat sini macam2 forumer bincangkan pasal insurans.. Huhhhh lepas dah khatam nanti boleh lah buat pilihan..... selamat membaca

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2011 10:14 PM | Show all posts
ape ada pengalaman ngan takaful and pru?..huhu..kongc ler...pening xtaw nk amek yg mana
puankhairil Post at 12-12-2011 16:08


Nak senang Puan tanya aje ape yg puan nak tahu ...
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2011 09:10 AM | Show all posts
ape ada pengalaman ngan takaful and pru?..huhu..kongc ler...pening xtaw nk amek yg mana
puankhairil Post at 12-12-2011 16:08

  

Puan pening lagi ker nak memilih insurans... Tanya apa yg Puan nak Tanya... pasal insurans... Kami sedia membantu...
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2011 10:37 AM | Show all posts
Nie nak share tips sebelum pilih insurans.. dapat dari board kepenggunaan, hak pekerjaan & hak anda (walaupun messagenyer dah lamer tapi masih relevant)

(masa belum jadi ejen, mbk beli jer insurans jadi pak turut.. abah suruh beli kiter beli jer) huhuhuhuhuhu


1. mase korang nk beli mane2 polisi tu, or ketika korang dihampiri oleh mane2 ejen same ade di alam maya ataupun fana ataupun alam saiber mcm porum cari ne... ...korang bace pamplet/brocer whatever yg die refer...

2. tanyer dr A sampai Z, dari alip sampai ro, dr sidji sampai papat... ape jenes polisi la ko citer ne bai, eh nape die kaver mcm ne, eh nape tempoh matang die mcm ne, eh ape jd aaa kalu aku nk withdraw pade sblm tempoh matang etc blalalalalalalala....kalu korang rase mcm ape yg korang tanye tu x menyeluruh, bley refer yg kawan2 laen yg pnah beli insuren, yg pnah claim insuren, yg tawu yg mane yg ok yg mane mcm haram/problemo... jgn tanye kt ejen tu plak ok ke tak polisi insuren kompeni die, sah2 la die kate ok, sbb die makan komisen maaaaaa....

3. ingat, korang bley amek seberape lame masa yg diperlukan utk fikir, utk riki, utk siasat psl polisi mane korang nk amek...kalu ade ejen desak korang, cepat la sign up, kiter bg promosi smpi end this manth je, korang bley kate dairek, go to h*ll!! promosi ko abes, bnyk lagi kompeni laen offer promosi lagi bagos...

4. mase korang di brif psl polisi, psl benefit insuren oleh mane2 ejen, catit sumer yg di ckp, same ade tekandong dlm pamplet/brocer yg die refer or yg tidak ade di situ...maklomla korang tanye mcm2, xkn sume korang tanye tu ade dlm pamplet/brocer die bawak tu kan... so lps korang puas ati ngan benefit insuren tu, korang pon sign up la...en den, biasenyer polisi insuren bley di terminate oleh holder dlm mase _____ hari, depend kpd kompeni tu, slalunyer la...so, lps korang dpt certificate insuren/confirmation/agreement/T&C/ape2 la dr kompeni insuren tu lps korang sign up, korang bace balik setiap klos/T&C agreement tuh..dabel cek ngan ape yg korang dah di brif oleh ejen die sblm tu...cek same tak mcm ape yg korang catit sblm tu...kalu ade yg korang x paham, kol ejen tu soh die explen!  nyah, psal aritu ko ckp polisi ne kaver 100 critikel ilnes, ne dlm agrement kate kaver 36 jek!! ko jgn nk kencin aku!! contohnye la...kalu ejen tu pon ala2 je time explen, korang bley g ripot ngan kompeni die.. ejen ko name _______, no ejen____ (korang bley cek kt bisnes kad die.. ) wat pangai, explen mcm haram, sila ambel tindakan, kalu tidak!!&*^*&%&^%*%*&...korang nak mencarot pon xpe maaaa, kastemer olweys rait!! ...kalu kompeni insuren tu pon layan korang mcm shial, jgn berlengah lagi, tros terminate polisi tuh!! salunye ade money back guarantee...

Thanks to philipinoe2 for marvalos advice....
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2011 10:41 AM | Show all posts
sharing utk anda

Sebulan simpan dalam bank RM 600. Cukup setahun ada RM 7, 200. Tiba-tiba sesuatu terjadi, jatuh sakit dan kena buat operation segera (minta di jauhkan). Boleh pergi hospital government, tapi ade sistem menunggu dan perlu menunggu. Sebab terlalu sakit dan perlukan rawatan cepat, pergi ke hospital swasta tapi kos rawatan adalah RM 15, 000.

Jadi, kena kuarkan duit dalam bank dan bayar kos rawatan. Kenapa tidak RM400 simpan dalam bank, RM200 simpan dalam Prudential BSN Takaful. Mungkin boleh dapat medical card bernilai RM 625, 000 untuk bayar bil rawatan hospital. Saving dalam bank yang RM 400 tu tak perlu di usik.

P/S: Kalau anda rasa income anda penting, saya advice buatlah satu pelan yg boleh protect income anda dan diri anda =)
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2011 11:14 AM | Show all posts
aku nasihatkan ko, bukan pilih antara MAA atau PruBSN.

tp ko pilih antara 2 ejen takaful MAA/Prub ...
kazaraf Post at 19-10-2011 21:05



    yessssssss!!! setuju!!! I pon ambik prubsn..sbb orang ckp bagus..tp sayang..agen hampehhh...ssh giler nk contact..membiarkan I terkontang kanting...kita hantar mc n resit utk claim..sampai ke sudah dia tak claim..tau dia tak claim sbb call customer service ...gerammm giler...sbb agen busuk nama prubsn..
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2011 11:26 AM | Show all posts
tp penting insurans ni...

mcm ex boss suami saya..eksiden kereta dekat lebuhraya PLUS dulu yang membabitkan lori tangki minyak..ada 2 kereta kot yang hangus...dia agak lucky sbb dia kereta ke 3 ke 4 camtuh...half kereta dia dah terbakar..dengan tangan yang patah..dia usaha utk bukak seat belt..dan pintu kereta...

company hanya cover beberapa belas ribu saja sedangkan kos dia utk operate..dok wad semua cecah sampai rm30k (sori..taktau dia operate apa...tp ongkos mmg cecah rm30k)...

lepas tuh husband ada pergi melawat..sambil menangis dia ckp.."ambik la insurans..kalau takde insurans..agaknya dia dah mati sekarang sbb dia takde saving..company cover half je dr kos keseluruhan"...
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2011 12:03 PM | Show all posts
  yessssssss!!! setuju!!! I pon ambik prubsn..sbb orang ckp bagus..tp sayang..agen hampehhh...ssh giler nk contact..membiarkan I terkontang kanting...kita hantar mc n resit utk claim..sampai ke sudah dia tak claim..tau dia tak claim sbb call customer service ...gerammm giler...sbb agen busuk nama prubsn..
siputsedut Post at 15-12-2011 11:14


haaa sama mcm aku. aku kecewa gak dgn ejen aku.. nsib baik aku ada kwn2 ejen lain yg boleh aku tanya2.
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2011 12:48 PM | Show all posts
haaa sama mcm aku. aku kecewa gak dgn ejen aku.. nsib baik aku ada kwn2 ejen lain yg boleh aku t ...
kazaraf Post at 15-12-2011 12:03



    tuh la psl..skang tgh fikir nk transfer agen..tp husband takut dah nk ambik dengan agen prubsn..sbb tak kenal..tak tau orangnya mcm mana kawan ada suggest agen dia..mmg bagus la..tp heols paranoid lg..so heols nk ambik MAA dengan kwn sendirik...
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2011 12:57 PM | Show all posts
Jadilah ejen yang bagus.... (menasihati diri sendiri)...
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2011 02:08 PM | Show all posts
tuh la psl..skang tgh fikir nk transfer agen..tp husband takut dah nk ambik dengan agen pr ...
siputsedut Post at 15-12-2011 12:48



nak transfer agen mmg boleh, tp yg aku tau ia tetap bergantung kpd branch manager nak approve ke tak.
so mksudnya dlm hal ni pengguna/pemegang polisi takde kuasa. hahaha. tak tau la betul ke tak.
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2011 05:56 PM | Show all posts
Reply 89# kazaraf


    Pembetulan sikit... Client ada hak utk tukar walaupun ejen lama masih ada....
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2011 07:08 PM | Show all posts
Harap client semua faham ... berkenaan pasal claim , kebanyakan hospital skg ni menaikkan kos laporan perubatan yg mana dulu kebanyakan RM 40 - RM 50  skg ni dah jadi RM 100 - RM 180, masaalah nyer skg ni client buat2 tak tahu bila diberitshu oleh ejen yg report doktor tu mahal... kalau sekali boleh jugak ejen tu tanggung ... tapi kalau dah 2-3 kali logi tak ejen tu kena tanggung kos laporan perubatsn tu sedangkan cek claim tu client dapat.

So sepatut nyer client pun kena perihatin jugak ttg isu ni ... dan satu lagi ... kalau rumah subang jaya dan client tu di masukkan di SDMC  manakala ejen tu tinggal di Gombak ... maka berlaku sedikit kelewatan sebab ejen tu kena cari masa (ingat ejen tu bukan jaga kita sorang) utk allocate masa collect report di SDMC. So harap client harus lah tgk jugak situasi ... kalau nak cepat claim tu di peroses apa kata kita contribute jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2011 07:21 PM | Show all posts
Kalau ada masalah berkaitan prudential atau ejen tak servis, bole contact saya at 016.773.8883
I buat servis percuma, cuma sy harap u all rekmen la sket..huhuh
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2011 06:49 AM | Show all posts
Ya u all boleh pilih i or abg jenglut kita ni mcm kerja amal je benda ni... Yg penting keiklasan kita nak tolong org.. Yg lain insyaAllah dia dtg dgn sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2011 07:19 PM | Show all posts
Reply 81# mbk


   sory erk...sy memang zero bab2 insurans ni...apa beza insurans yg saving n medical card tu?..sy lebih prefer untuk yg medical card tu mana la taw kan langit xselalu cerah..yg medical card tu memang cover sekali ngan savings?...maksudnya kalau xpernah claim saving tu memang kita dapat erk?..
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2011 07:23 PM | Show all posts
hr tu ada agen kt tempat keja nk open table pasal pru ni...tp xde pon..memasing sibuk...hihi..then after a few days ada sorg agen takaful (adik kepada member call)..offer untuk takaful...full islamic katanya...dia cakap kalau buat ngan takaful dalam masuk terus jd saving...n kalau ngan pru xsilap 3 0r 4 tahun baru jd saving....cenggitu erk..pencerahan plzz...
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2011 08:11 PM | Show all posts
Salam,

  Apa yang allyhasana cakap tue ader benar nya.. Kita kena tau kehendak kita.. Nak lebih m ...
mbk Post at 25-10-2011 11:17



   aah..sy pon prefer kepada medical card...adakah medical card ni sekali ngan saving?..ada ke medical card untuk family...maksudnya cover untuk sumer ..wife n anak2...??
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2011 09:08 PM | Show all posts
Reply 96# puankhairil


medical card prudential 3 in 1:
- ade protection (pampasan)
- medical card utk bayar bilhospital
- cash value

actually plan prudential ni flexible.. client tentukan ape yg die perlu.. kami agent just advice.. ape yg penting adalah medical card, sbb kalau dh sakit, mmg payah atau mungkin x boleh ambil medical card langsung. cash value yg ade secara x langsung tu kira bonus la.

kalau nk saving lebih, boleh topup saver. utk saver bole tambah bila2 masa walaupun dah sakit. harap explanation saya dpt membantu.
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2011 09:12 PM | Show all posts
Reply  puankhairil


medical card prudential 3 in 1:
- ade protection (pampasan)
- medical car ...
nur.FAR.hana Post at 16-12-2011 21:08



   10q 4 penjelasan...monthly berapa erk basic yg kena byr...so duit yg kita kuarkan bln2 tu deposit or give by hand to agent?..(sory kalau soklan ni kelakor)..
kalau untuk cover satu family mcm mana plak erk
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2011 09:28 PM | Show all posts
monthly berape?
depends pada budget client dan ape yg client perlukan.
saya boleh recommend je..

yg cover 1 family tu more to group insurance
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2011 06:00 AM | Show all posts
Post Last Edit by mbk at 18-12-2011 06:03
Reply  mbk


   sory erk...sy memang zero bab2 insurans ni...apa beza insurans yg saving n medic ...
puankhairil Post at 16-12-2011 19:19


Reply # 98 puankhairil


    seperti nurfarhana tulis, medical card untuk protection, pampasan n cash value... Untuk budget tue depends pada empunyer diri nak insured apa (based on their needs and wants). Umur, pekerjaan, status merokok atau tidak memainkan peranan yg penting jugak dalam budget nie. Contoh nyer budget 100, kalau umur dah 30+++, pekerjaan engineer (pekerjaan yg berisiko) nak ambik value medikal kad yg tinggi ie cover 65K setahun. Rasanya budget tue tak mencukupi. Sekurangnya mesti RM 150 ke atas baru OK.

kalau puan nak quotation secara percume saya boleh buatkan. Cuma saya nak tahu:

Tarikh lahir puan:
Pekerjaan
merokok atau tidak
gender


thanks
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.069048s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list