Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
22008
View
247
Reply

pengalaman belajar bawa kereta

[Copy link]

Author: buttergal       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-10-2011 09:57 PM | Show all posts |Read mode
butter dah search tapi lom penah tengok taju camni. butter baru bajor bawa kete, lom penah tau macamana bawa kete sebelum ni.  Tadi lepas habis 3jam teori amali terus sambul praktikal. dapat cikgu penyabar, pening kepala memula nak bawa tu punyala lembab sampai brapa kali enjin mampus. wat malu aje. dahle stereng aku pegang tak betul. dalam kelas bukan main konfiden kekonon dah boleh lah tapi bila test drive mula kecut perut.  Bila kete ashik mampus tu dlm hati byk kali pk ta mo sambung dah. takut yang amat. tp bila pk dah bayor separuh kenale usaha. korang punya pengalaman camne? selalunya kalau org tu memang dah sedia pandai bawa kete tentu tak jadi problem bila bawa kete walau dia baru nak amek lesen kan.  Aku ni juga lembab. rasa bila bawa tu mcm akule org paling lembab dalam dunia..  
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 10:15 PM | Show all posts
ok lah tu zaman skrg bwk kete kancil jer sbg keta test, zaman dulu org pkai datsun buah kana, nasib i muda2 dh bwk merz limo jd mmg xde msalah nk ambik side corner
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 10:21 PM | Show all posts
biasa la sapa2 1st time bawak kete akan rs ntah apa2.

aku dah bnyk kali amik lesen kete di tmpt yg berbeza.

n cikgu yg baik selalunya akan biarkan kita bawak drive kete di kawasan yg x sibuk mcm tanah lapang, taman perumahan, jalan2 yg kete x bnyk kita lalu utk bina self confidence.

tp cikgu yg kerek akan suruh kita terus drive kete kat trek jalanraya yg jpj buat test.aku penah kena n jawabnya mmg mati la camtu.kalo dah xpert lain citer, ni kalo br nak bljr.hmm..x guna punya cikgu...
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 10:27 PM | Show all posts
ok lah tu zaman skrg bwk kete kancil jer sbg keta test, zaman dulu org pkai datsun buah kana, nasib  ...
AHMADVW Post at 23-10-2011 22:15


Betul2....
Dulu guna datsun 120Y tu kan en Ahmad.....bukan ada aircon....mcm duduk dalam oven....
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 10:38 PM | Show all posts
Reply 4# jazaa

oklah tue, free sauna. xpyh nk gi saloon kehulu khilir
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 11:14 PM | Show all posts
aku dulu cikgu baling kunci suh bwk terus.. dia tak tanya pun aku reti drive ke tidak.. dah la parking curam.. depan ada longkang.. mujur aku tera..

aku dulu kakak aku yg ajar bwk keta.. pastu abg aku pulak jenih pemalas bwk.. dlm town dia bwk.. dlm highway aku bwk..

so bila dah cukup umo 18.. mmg dah tera la.. tu pun pes taim test ngan jpj kantoi.. haha.. cikgu aku gelak.. dia cakap student power2 semua ambik test dua kali..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 11:23 PM | Show all posts
alamk..cm tkut plk nk g amik lesen..
tp kne kuat kn smgt gk..skrg ni klu xde lesen,mcm xblh nk idup je..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 11:31 PM | Show all posts
bukan ker da der lesen kete auto jer..lg la sng
tp silap hr bulan ko tkn minyak rempuh benda kt dpn lg parah
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 11:31 PM | Show all posts
aku time blajar n test ok la xde masalah...stakat masalah skit2 tu biasa la...semua org baru blajar mmg ada masalah...tp part lepas dpt lesen tu la..kena ada keberanian...ye la...sblm ni ada org dok jaga sebelah...kali ni sensorang plak...dh la kete berbeza dr yg blajar dlu...
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2011 12:59 AM | Show all posts
yg penting prektis prektis prektis.

kalo nk hilangkan rs neves & takut pegang stering, try bwak di laluan yg pnjang mcm jalan hiway, biar biasakan bdn dgn keadaan pegang stereng time kete begerak.

Lg satu, ego kna buang jauh2.

Time aku amik lesen dlu time test jalan raya mmng kna herdik dgn tester tu sbb aku bwak mcm kura2, kuar simpang pun siap berhenti kat line putih dlu. Tp aku x kesah sbb yg pnting    aku dpt lesen.
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2011 01:55 AM | Show all posts
Kaum pompuan selalu cam ni. Takut takut takut. Tu yg bawak keter cam hampeh. Waktu aku test JPJ dulu pun yg ramai kantoi ialah kaum pompuan. Ada yg sampai 5-6 kali test dah. Bini aku dulu pun sama. Dalam otak dia takut takut takut. Sekali aku kasi fire kalu takut gi duduk hutan dalam gua jgn keluar. Baru okay. Orang pompuan ni kena usik switch dia cam tu baru ok.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-10-2011 07:21 AM | Show all posts
ok lah tu zaman skrg bwk kete kancil jer sbg keta test, zaman dulu org pkai datsun buah kana, nasib  ...
AHMADVW Post at 23-10-2011 22:15



    alamak butter tak penah tengok kete datsun tu camno.. {:4_233:}
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-10-2011 07:25 AM | Show all posts
biasa la sapa2 1st time bawak kete akan rs ntah apa2.

aku dah bnyk kali amik lesen kete di tmpt y ...
otai_g Post at 23-10-2011 22:21



    otai, aku semalam belajar kat tmpat bajar kete tu la. memula pusing petu koner stereng kemana tangan bersilang. paling takut nak undur blakang senget benget petu masa naik bumper ok aje. nanti lepas dpt lesen D bermulalah 10 jam itu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-10-2011 07:29 AM | Show all posts
aku dulu cikgu baling kunci suh bwk terus.. dia tak tanya pun aku reti drive ke tidak.. dah la parki ...
Alt-F4 Post at 23-10-2011 23:14



    Alt musti ko lelaki, garangnye cikgu ko. kalu aku mesti dah terkucil dah. Alamak bestle ko dah pandai bawak kete awal2x. eh bapa lama ko bawa kete tu yg menjadikan ko mahir ye.
eh tapi betoila ckp ko, penceramah tu ckp selalunya org yg dah biasa bawak kete apalagi kat jlnraya bila ngan JPJ musti kandas. hoho{:4_227:}
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-10-2011 07:34 AM | Show all posts
alamk..cm tkut plk nk g amik lesen..
tp kne kuat kn smgt gk..skrg ni klu xde lesen,mcm xblh nk idup ...
sunburn Post at 23-10-2011 23:23



    sunburn ko da mahir tak? bapa lama ko bajor jadi terer yek. ala amekle lesen, aku semalam ada sorang macit umor 59 pun baru nak amek lesen tau.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-10-2011 07:36 AM | Show all posts
bukan ker da der lesen kete auto jer..lg la sng
tp silap hr bulan ko tkn minyak rempuh benda kt dpn ...
otomen_taro Post at 23-10-2011 23:31



    ceh ko ni otomen bukan nak tolong kasi semangat wat takutkan aku aje. kat sini lom ada lagi lesen auto. penceramah ckp mungkin bulan dec jpj baru nak implement, so mereka yg da amek b4 dec masih kena manual le lagik
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-10-2011 07:38 AM | Show all posts
aku time blajar n test ok la xde masalah...stakat masalah skit2 tu biasa la...semua org baru blajar  ...
k_rul Post at 23-10-2011 23:31



    betoi ckp k rul. yang penting kena berani kan. tp aku tetap kecutle bila nak setat tu. ko musti pakai kete lawo dan besar kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-10-2011 07:41 AM | Show all posts
yg penting prektis prektis prektis.

kalo nk hilangkan rs neves & takut pegang stering, try bwak d ...
H4dRi Post at 24-10-2011 00:59



    H4dri, syabaslah ko dapat lesen. tp aku tak beranile nak bawa highway kete pun mana ada. tp kalu ada rezki nanti boleh gak terai. eh ko leh lulus walau langar garisan putih. ke ko kena amek peksa semula
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-10-2011 07:44 AM | Show all posts
Kaum pompuan selalu cam ni. Takut takut takut. Tu yg bawak keter cam hampeh. Waktu aku test JPJ dulu ...
cervantes Post at 24-10-2011 01:55



    hohoho nama pun pempuan kan. tp tak seme pempuan gitu ada yg berani mcam kawan aku walau dia selalu langar apa yg ada tepi kiri kanan dia tp takle sampai dia teruk. yg teruk kete bf dialah. dia tak fobia. pelik aku. tp sekarang dia ok aje balik kampung orait kete dia pun tak penah ada calar
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2011 08:52 AM | Show all posts
first time mmg la roper itu hehehe
lama2 nnti ok la
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094642s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list