Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
52011
View
60
Reply

sapa penah guna minyak gamat untuk kucing kita?

[Copy link]

Author: AppropriateNick       Show all posts   Read mode

Post time 15-3-2012 11:50 AM | Show all posts
hi... saya dulu ada meow yang putus kaki tinggal tulang je..
bwk g vet gov.. dia x layan..   ...
dar3d3vilgur7 Post at 14-3-2012 15:40


Kesiannya dia. baik sungguh hati awak.

Hari tu kucing saya gatal pegi main main kat mana entah , balik balik kaki dah jalan macam tempang sikit. Saya urut urut dengan minyak gamat jugak, lepas tu okay. Takder minyak gamat, terpaksa pinjam kawan punya. Tengah elok elok tu, tak pasal pasal dia pegi main sampai cedera kaki.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 02:21 PM | Show all posts
Reply 40# AppropriateNick
heee x la.. pakai myk gamat beli dkt kdai2 rncit cap lngkawi cmtu je.. hehhee
lgpn  time tu zmn blja.. ketidak mampuan.. harap duit pt je.. hehe.. dorg jilat rse oke.. jnji bkn jns yg panas la

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2012 01:46 PM | Show all posts
kucing sy sgt agresiff lg2 nampak cicak kat syiling mulelah panjat tingkap...penah skali tu tgn die terluka agak besar gak lah...dah berdarah2...sy dgn mak sy cpt2 beri bantuan kecemasan mengunakan minyak gamat.....dalam seminggu jer dah baik dan die x serik2 untuk panjat tingkap lg...
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2012 03:48 PM | Show all posts
ai vote no. 1 sebab ai pernah ubatkan tinge luna yang berkurap sebab die selalu garu sebab gatai kan.. sian sangat tgk tinger die time tuh.. nasib bile tarok gamat tinge die makin elok n pastuh terus sembuh.. syukur sangat!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2012 05:31 PM | Show all posts
penah je...kucing aku betina pastu ade kucing jantan durjana nk mengawan ngan die gi gigit tengkuk die smpi luke aku sapu minyak gamat je alhamdulillah elok tp yg lecehnye die ni suke jilat minyak gamat tu...so terpaksala tutup ngan kapas....pastu kucing aku mcm ketagih minyak gamat lak...aku sapu kt jari aku sua kt die pun jilat...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2012 06:38 PM | Show all posts
nak kongsi jugak..tp rasanya hanya gamat langkawi je kot yg boleh letak..
sbb kucing aku 2 ekor lepas letak mnyak gamat,diaorg muntah air n buih2,,tros bwk pi vet,,tros injek..
alhamdulillah,,nsib baik xmati..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2012 10:42 PM | Show all posts
kalau kucing luka di kawasan badan yg tak dapat dijilatnya kita boleh sapukan minyak gamat yg pekat tu, jgn banyak sikit jah, cepat baik
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2012 01:36 AM | Show all posts
saya pon penah bubuh minyak gamat kat abu...
masatu telinga dia berkurap.. 2 3 ari letak dah baikk...
tpi sekang kiki pulak yg sakit...kaki dia patah..
tak pe ke nak letak minyak gamat?
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2013 01:45 AM | Show all posts
nak tanya la, kalau kitten umur sebulan boleh apply minyak gamat tak? kitten saya bulu gugur atas kepala, tepi telinga. ada yang bulu kat kaki takde. so, nak tanya boleh ke letak minyak gamat kat kitten yang berumur 1bulan ni? help me pls.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2013 09:02 AM | Show all posts
crunchez posted on 1-2-2013 01:45 AM
nak tanya la, kalau kitten umur sebulan boleh apply minyak gamat tak? kitten saya bulu gugur atas ke ...

saya penah letak minyak gamat kat kepala kitten yg saya adopt,
umur dlm 2 bulan gitu...mmg teruk keruping, bulu gugur

tp letak sket2 la, sapu sket2 je
mmg alhamdulillah ok bulu tumbuh dan kuping2 tu seme tanggal

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2013 01:10 PM | Show all posts
salam....

me pon penah letak minyak gamat... be4 nih mcm takut plak... yelah takut ade pape side effect ke kan.. mane la tau kan... baru2 nih kucing me mcm jatuh  agak nye sbb bila jalan jer kaki  angkat sebelah.. huhu nak pegi vet dah la tutup, nak raya kan...

pastuh baba me ckp letak minyak gamat... alhamdulillah  3 hari sapu kat tapak kaki die then urut kaki die sket terus jer elok... lega sgttt
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2013 04:57 PM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 26-11-2012 10:42 PM
kalau kucing luka di kawasan badan yg tak dapat dijilatnya kita boleh sapukan minyak gamat yg pekat  ...

yg pekat tue caner kaka. kat kl semuanya cair2 belaka

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2013 05:16 PM | Show all posts
moyas posted on 6-9-2013 04:57 PM
yg pekat tue caner kaka. kat kl semuanya cair2 belaka

yg botol kaca tu, reganya dlm 10 ke 12 hengget sebotol. Kalau dah habis minyak boleh tambah sbb pati dia banyak
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2013 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_blingblings posted on 6-9-2013 05:16 PM
yg botol kaca tu, reganya dlm 10 ke 12 hengget sebotol. Kalau dah habis minyak boleh tambah sbb pa ...

Oo gitu erk. Nati kwn turun langkawi nk kirim la.
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2014 01:21 PM | Show all posts
dlu kucin saya penah kene kudis teruk gak la kat kepala..x bwk ppi vet pun, saya gune minyak ibu gamat, dlm seminggu makin elok..tp kucin mmg x suke bau gamat ni..letak je die jilat..tapi at least x la bahaya, compare kalo die jilat krim2 chemical tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2014 09:27 PM | Show all posts
Last week kucingku jatuh lubang and kaki dia bersilang. asal nak bangun je jatuh tergolek dog. aku letak minyak gamat and urut2 sikit..alhamdulillah OK. cuma bila dia jilat minyak tu kat kaki dia - dia muntah lepas tu.
tapi sekarang dah ok...dh stabil kaki and boleh jalan.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2015 02:21 PM | Show all posts
pernah... dulu slalu sapu kt meow jantan yg luka lpas bergaduh..

baru2 ni try kt kucing betina yg berkurap, lpas ltak gamat byk kali, ilang dah kurap..
dia jilat pun xde masalah..
tp pstikan gamt yg betul2 gamat la, yg x pedih...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2016 11:36 PM | Show all posts
saya perna usap di luka dengan cotton, tapi saya gunakan itu sedikit saje karena saya takut okdogikucing saya tambah sakit tambah sakit
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2016 08:47 AM | Show all posts
sy selalu guna minyak but2 atau stevia je letak kt luka kucing.. cpt jgk baik lukanya
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2017 02:09 PM | Show all posts
i ada join group kucing. mostly dalam tu tak kasi letak minyak gamat kalau luka especially untuk kes sporo.

mcam kucing saya pernah luka kat bahagian telinga n kepala sbb dia garu2 tak tahan gatal ada earmites masa tu. try cream gatal beli kat pet shop, bawak klinik 2 kali, pastu kejap je baik, then luka lagi.

last2 tawakal je bubuh minyak gamat. Alhamdulillah lepas tu baik n luka dah xda. maybe untuk kes berat2 macam sporo tak boleh kot, ada ubat khas. kalau untuk luka2 i rasa ok je sbb nampak effect dia cepat jugak untuk luka tu nak baik.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080782s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list