Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
32615
View
256
Reply

Plan Kewangan 2012

[Copy link]

Author: baby_pingu       Show all posts   Read mode

Post time 21-11-2012 04:09 PM | Show all posts
aarie posted on 20-11-2012 09:47 AM
2012 dah nak berakhir.... camaner perancangan sumer...

jangan lupa pelepasan cukai pendapatan tu ...

yg SSPN tu bukan ke start dari jan 2013?

ke dah boleh buat untuk tahun 2012?

kalau letak max 6k kat sspn pun masih tak turun bracket lagi...isih ish...cukai oh cukai
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2012 04:32 PM | Show all posts
remizati posted on 21-11-2012 01:02 PM
max bracket tu apa yer?

income tax kat M'sia kan ikut progressive tax schedule based on chargeable income..

rm 0-2500, 0%
rm 2501- 5000, 1%
...
...
...
rm70,001-100,000, 24%
rm100,000 and above, 26%..... nie ler max bracket tu..

bila ada pelepasan 6,000 tu... makna nya chargeable income kita ditolak ler rm6000 lagi..

pada yg kat max bracket tu... income tax kita dikurangkan sebanyak 6000 x 26% = rm 1560...
simpan 6ribu dapat rm 1560 tu... tanak ke?..



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2012 04:38 PM | Show all posts
yus262 posted on 21-11-2012 04:09 PM
yg SSPN tu bukan ke start dari jan 2013?

ke dah boleh buat untuk tahun 2012?

berkuatkuasa mulai tahun taksiran 2012... baik cepat.. tinggal sebulan jer lagi  
  1. SOALAN 7:
  2. Bilakah kenaikan insentif pelepasan taksiran cukai daripada RM3,000
  3. kepada RM6,000 berkuatkuasa?
  4. Jawapan:
  5. Kenaikan insentif pelepasan taksiran cukai kepada RM6,000 berkuatkuasa
  6. mulai tahun taksiran 2012.
Copy the Code
tu dari website ptptn...
apparently ramai yg tak perasan   

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2012 12:57 AM | Show all posts
aarie posted on 21-11-2012 04:32 PM
income tax kat M'sia kan ikut progressive tax schedule based on chargeable income..

rm 0-2500,  ...

alamak sayangnyer tak bukak akaun SSPN sbb plan nak manage sdirik edu fund anak2 utk tidak amek loan in future.
kesian dorang, baru habes belajar dah dapat loan sebemban utk disetelkan.....

but the new 6k SSPN tue bikin gatal jari ajek mau masuk......hmmmm.......cara bukak SSPN account nie mcm open normal saving ajek ker camana? where to go and how? nak gi cecepat bukak for tax relieve.....hihihihihi
Last edited by tina^^ on 22-11-2012 09:00 AM

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2012 11:21 AM | Show all posts
tina^^ posted on 22-11-2012 12:57 AM
alamak sayangnyer tak bukak akaun SSPN sbb plan nak manage sdirik edu fund anak2 utk tidak amek lo ...

bank islam tgh wat promosi bkk akaun SSPN ni.siap leh masuk contest.tp bank islam ni buat kje mmg slow.ingtkan nk jimat masa sbb dkt opis.sy bukak akaun anak 3org,sampai 3jam situ.kematu.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2012 12:03 PM | Show all posts
aqyueetda posted on 22-11-2012 11:21 AM
bank islam tgh wat promosi bkk akaun SSPN ni.siap leh masuk contest.tp bank islam ni buat kje mmg  ...

mak aiiii 3 jam nak bukak bank account??

kena check mana lagik participating banks. bwk doc aper? cuma surat beranak ajek la kan?? nak kena ada doc2 lain lagik ker?
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2012 01:23 PM | Show all posts
tina^^ posted on 22-11-2012 12:57 AM
alamak sayangnyer tak bukak akaun SSPN sbb plan nak manage sdirik edu fund anak2 utk tidak amek lo ...

gi jer kat Maybank... kejap jer..
bawak surat beranak atau mykid..

dorang buat online.. nanti dapat account no for SSPN-i...
boleh semak penyata online...

buku simpanan takde... nanti ptptn akan poskan kad akaun ke rumah..

simpan untuk pendidikan anak masa depan... tak  semestinya untuk amek loan...

kalau simpan RM 6 ribu setahun kat SSPN-i tu.. @ 3.75%...
bila anak umur 18 dah ada more than RM 150K.. cukup ler nak masuk U...
(disamping saving dari income tax.. 1560x18 => 28K )

kalau masukkan ASB sekali sekarang, RM 50K.. by 18 @ 7.5% dah ada RM 170K...

total 150 + 170 = RM 320k... cukup ler tu.. tak perlu amek loan  

tu baru simpanan dia sendiri...
FAMA boleh ler tambah lagi mana yg perlu...


Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2012 02:40 PM | Show all posts
aarie posted on 22-11-2012 01:23 PM
gi jer kat Maybank... kejap jer..
bawak surat beranak atau mykid..

eh, very good idea!!

at the moment we only save them cash dlm ASB + rumah sorang sebijik for their education fund. so, they can unlock the value when the need arise in future.

SSPN max 6k nie byk gak for tax relieve. last yr i just claim few things ajek zakat, broadband, books wat else? selain normal epf 6k + no. of child) dpt rebate dari IRB boleh beli Louis Vutton wallet (not that i buy pon)....wakakakaka.

kalau campo 6K sspn deduction....aha!!!

ps: so kalau derang tak amek PTPTN (insha allah), saving dlm SSPN tue boleh treat mcm normal saving account eh???

Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2012 11:08 AM | Show all posts
aarie posted on 21-11-2012 04:38 PM
berkuatkuasa mulai tahun taksiran 2012... baik cepat.. tinggal sebulan jer lagi  tu dari webs ...

owh thanks aarie...tunggu bonus bulan depan...leh pump ke akaun anak sorang 3k...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2012 10:37 AM | Show all posts
tina^^ posted on 22-11-2012 02:40 PM
eh, very good idea!!

at the moment we only save them cash dlm ASB + rumah sorang sebijik for th ...
ps: so kalau derang tak amek PTPTN (insha allah), saving dlm SSPN tue boleh treat mcm normal saving account eh???
ini untuk tabung pendidikan... tak macam normal savings...
tak boleh kuar ikut suka jer... ada limit tahunan...

hanya pendeposit (ibu/bapa) jer yg boleh kuarkan..
penerima manafaat tak bleh...

tujuan nyer.. bila anak dapat offer letter masuk U/college nanti baru bleh kuar sumer

or bila pendeposit dah arwah ler....
baru transfer ke waris

or bila anak dah confirm tak ada harapan nak lanjutkan pelajaran lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2012 03:36 PM | Show all posts
dah nak sampai penghujung tahun 2012 nie...

just nak ingatkan pada kawan2 sumer:

''TIDAK banyak negara di dunia yang memberikan kelonggaran kepada umat Islam dalam bab cukai. Di Malaysia, undang-undang negara ini menerusi Akta Cukai Pendapatan (ACP) 1967, Seksyen 6A (3) memberikan keistimewaan kepada orang Islam.

Akta berkenaan menyatakan: Rebat hendaklah diberikan pada tahun-tahun taksiran untuk sebarang bayaran zakat fitrah atau lain-lain tuntutan agama Islam yang mana pembayarannya wajib dan yang telah dibayar dalam tahun asas bagi tahun taksiran itu dan dibuktikan oleh resit yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa agama yang berkenaan yang ditubuhkan mengikut undang-undang bertulis.

Rebat secara umumnya bermakna, jumlah cukai yang dapat dikurangkan dengan pembayaran zakat. Semakin banyak berzakat, semakin sedikit cukai dibayar.

Jika amaun zakatnya menyamai atau melebihi cukai, maka seseorang itu tidak perlu lagi membayar cukai pendapatannya.

Pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) memaklumi akan hal ini. Maka, rebat akan diberikan oleh LHDN berdasarkan tarikh resit zakat yang dibayar di dalam tahun taksiran cukai pendapatan (tahun semasa).
Ini bermakna, jika seseorang itu membayar zakat pada tahun taksiran 2010, maknanya rebat akan diberikan pada tahun berkenaan sahaja.

Di samping itu, menurut ACP 1967, Seksyen 6A (3) di atas, tidak dinyatakan jumlah amaun tertentu atau batas amaun dalam rebat ke atas cukai. Ini bermakna, selagi mana pembayaran itu dibuat atas nama pembayaran yang wajib di sisi agama C dalam konteks ini ialah zakat C maka ia masih dikira sah untuk memperolehi rebat ke atas cukai berkenaan.''
--- www.e-zakat.com.my

bayaran zakat akan ditolak as rebate...
so apa lagi...

make sure bayar sebelum akhir bulan nie

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2012 03:52 PM | Show all posts
aarie posted on 5-12-2012 03:36 PM
dah nak sampai penghujung tahun 2012 nie...

just nak ingatkan pada kawan2 sumer:

ohhh

maknanyer if kita tunggu EA kuar baru pi bayar zakat wic is early next year, tak dptler rebate dr IRB eh?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2012 04:07 PM | Show all posts
tina^^ posted on 5-12-2012 03:52 PM
ohhh

maknanyer if kita tunggu EA kuar baru pi bayar zakat wic is early next year, tak dptler re ...


''Pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) memaklumi akan hal ini. Maka, rebat akan diberikan oleh LHDN berdasarkan tarikh resit zakat yang dibayar di dalam tahun taksiran cukai pendapatan (tahun semasa).

Ini bermakna, jika seseorang itu membayar zakat pada tahun taksiran 2010, maknanya rebat akan diberikan pada tahun berkenaan sahaja.


Di samping itu, menurut ACP 1967, Seksyen 6A (3) di atas, tidak dinyatakan jumlah amaun tertentu atau batas amaun dalam rebat ke atas cukai. Ini bermakna, selagi mana pembayaran itu dibuat atas nama pembayaran yang wajib di sisi agama C dalam konteks ini ialah zakat C maka ia masih dikira sah untuk memperolehi rebat ke atas cukai berkenaan.''
--- www.e-zakat.com.my

rebat akan ikut tarikh resit...
kalau tunggu EA.. claim untuk current year laa..

bagus kalau lumpkan sekali zakat pendapatan, harta, emas etc...
rate zakat rendah jer.. 2.5%..  campur sumer pun takpe.. masih bleh claim rebate..

tapi kalau bayar lebih dari income tax.. tak bleh claim balik



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2012 12:07 AM | Show all posts
asb announcement :



kalau tak silap.. katanyer 21st Dec nak announce dividend........

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2012 08:34 AM | Show all posts
aarie posted on 10-12-2012 12:07 AM
asb announcement :

tepat 1x...21 dis pengumuman dividen+ bonus asb...hehe

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2012 07:41 PM | Show all posts
wanitajelita posted on 9-12-2011 08:30 AM
Plan Kewangan WJ Tahun 2012

1. Settlekan D/payment rumah (Bonus CNY dan EPF)

Plan Kewangan WJ Tahun 2012 - Nak update

1. Settlekan D/payment rumah (Bonus CNY dan EPF)
settle dah...

2. Overlap personal loan (to lower ir) utk langsaikan hutang cc.
Aku terlupa yg ni... tak pasti dah berjaya ke belum sebab aku pernah buat overlap tapi maybe tahun 2011

3. Invest Akaun 1 EPF dalam Public Mutual
done tapi dgn CIMB Wealth

4. Saving utk penuhkan FD sebanyak 10,000 utk buat Overdraft
Saving? tinggal kenangan jok... banyak benar unplan event spt pergi company trip & amik course. Still plan utk saving tahun 2013

5. Buru ex husband utk bayar tuntutan Mutaah jota-jota
    (semoga dipermudahkan)
Belum satu habuk pun

6. Apply satu lagi credit card with high credit limit sbg standby.
Reject sebab dah lebih 2 keping cc kot...buang masa je apply hampehhh

7. Last but not least, menunggu kehadiran boifren yg gaji double or triple
sudah diperkenankan.... hensem & baik plak tuh Alhamdulillah



Tu je yg terfikir buat masa ni.... mid 2012 aku masuk balik thread ni utk tengok banyak mana progress

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2012 10:14 AM | Show all posts

Hari ni 31/12/12, my update:

1)EPF deduction -> AS1M investment 30k every quarter Feb, May, Aug, Nov
hopefully the fund is yet to be fully subscribed
-->berjaya deduct EPF 4x untuk subscribe AS1M
--->bulan Jan 2013 ni sekali lagi start for 2013

2)ASB -> topup 50k(4k/mth) to reach 400k target by Dec 2012
-> target achieved to reach 400k by Dec 2012
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092662s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list