View: 14672|Reply: 57
|
[Edisi FloraFauna]
Oren Itu Merah
[Copy link]
|
|
Oren berwarna merah darah mendapa warna yang tersendiri daripada pigmen dikenali sebagai antosianin yang juga menyediakan pelbagai manfaat kesihatan, contohnya mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.Tetapi pigmentasi hanya berkembang di kawasan iklim tertentu di mana buah terdedah kepada tempoh singkat cuaca sejuk, bermakna buah oren jenis ini hanya boleh di komersialkan, ditanam di bahagian tertentu Itali dan seterusnya dijual pada harga premium.
Kini penyelidik yang berpangkalan di Norwich telah mengenal pasti gen yang bertanggungjawab untuk pigmentasi dan kejuruteraan supaya ia tidak memerlukan cuaca yang sejuk untuk tujuan pengembangan pertanian.Gen telah diimplan ke atas pelbagai jenis benih oren Valencian , dan penyelidik berharap beruapaya menghasilkan buah pertama mereka daripada tumbuh-tumbuhan oren yang diubahsuai secara genetik menjelang akhir tahun ini.
Prof Cathie Martin John Innes Pusat, yang mengetuai penyelidikan itu, berkata: "Kita boleh mengubah gen ini ke dalam pelbagai oren dan mewujudkan oren yang tidak kebergantungan terhadap cuaca sejuk, tetapi kita perlu menggunakan kejuruteraan genetik untuk berbuat demikian. "Diharapkan dalam masa terdekat, kita akan mempunyai jenis oren berwarna merah yang boleh ditanam di kawasan utama oren seperti Florida dan Brazil, jadi oren jenis ini diharapkan akan menjadi lebih banyak tersedia di seluruh dunia dan sifat-sifat yang sihat akan dapat dinikmati oleh lebih ramai orang."
Sumber: Telegraph Uk Portal; http://sainssentral.blogspot.com/
Last edited by midory on 30-3-2013 11:29 PM
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
rase tetap oren ke? |
|
|
|
|
|
|
|
oren tapi rasa mcm tembikai kot?? |
|
|
|
|
|
|
|
nampak cam sedap..mana bole carik nih? tak penah jumpa lagi |
|
|
|
|
|
|
|
oren tapi rasa mcm tembikai kot??
manganini Post at 18-3-2012 23:21
sebab isi die color merah ke... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 2# midory
rasa oren la mid...
cuma..ada masam sikit..bukan sesedap oren sunkist atau lokam yang manis tu..
tapi isinya cantik..bukan setakat warna merah aje..tapi, berulas cam isi buah limau abong.... |
|
|
|
|
|
|
|
oren tapi rasa mcm tembikai kot??
manganini Post at 18-3-2012 23:21
............ |
|
|
|
|
|
|
|
kat Malaysia dah ada aje jual oren Valencia ni bubu..Jusco pun ada..
tapi kena pandai pilih.. ...
pasuoren Post at 23-3-2012 13:09
thread ni dh lame... baru nmpk rupenye.. |
|
|
|
|
|
|
|
rewang kat board ni tadi, baru pasan......
tapi, kan...buah oren ni takleh simpan lama dal ...
pasuoren Post at 23-3-2012 15:48
sebab die kehilangan air.... |
|
|
|
|
|
|
|
sebab die kehilangan air....
midory Post at 23-3-2012 15:50
bukannya letak kat luar berpanas..leh la kata dehidrate...ni dalam peti ais...bukan kat tempat sejuk beku tau.... |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
bukannya letak kat luar berpanas..leh la kata dehidrate...ni dalam peti ais...bukan kat tempat ...
pasuoren Post at 23-3-2012 15:52
tunggu pakar fizik masuk jap lg terangkn... |
|
|
|
|
|
|
|
pakar fizik kita sape..?..
pst: mod dauswq (susahnakejanamadiani... ) bagi tacang...tq ...
pasuoren Post at 23-3-2012 15:58
mod daus tu la... |
|
|
|
|
|
|
|
rewang kat board ni tadi, baru pasan......
tapi, kan...buah oren ni takleh simpan lama dal ...
pasuoren Post at 23-3-2012 15:48
atas permintaan,
penyejatan masih boleh berlaku ke atas buah oren wlpn dalam keadaan sejuk...
bezanya buah oren dan air kosong yg diletak dalam peti sejuk adalah "jenis kandungan yang terdapat dalam kedua-dua bahan tersebut...
kenapa air dalam buah oren mudah tersejat walhal air kosong lebih lambat untuk menyejat?
key points:
1. proses osmosis
2. proses penyejatan
speselnya buah oren disebabkan kandungan asid didalamnya...
kenapa jeruk terasa masam2 manis? sebab proses osmosis ngan air gula dalam balang tu menyebabkan air dalam buah jeruk mengalir keluar dari mangga dan air gula pula meresap masuk ke dalam jeruk...
hasilnya, jeruk terasa manis...
bayangkan udara sebagai jeruk manakala buah oren sebagai air gula...maka air dari buah oren yang berkepekatan tinggi meresap keluar ke dinding buah oren yang tidak pejal sepenuhnya...kemudian, air dr buah oren -> wap air disebabkan tersejat
berkenaan ngan soalan : bolehkah terhydrat dan buah menjadi kecut dlm peti ais yg mempunyai suhu yg rendah?
jwpnnya ya..
udara dalam peti sejuk masih berhubungan ngan udara di luar peti ais..
penyejatan masih berlaku walapun dengan suhu yang rendah, tapi prosesnya sangat lambat...
tujuan peti ais adalah memastikan suhu peti ais sentiasa rendah , namun perubahan suhu tetap berlaku..
dengan perubahan suhu yang kecil juga masih boleh menyebabkan penyejatan berlaku...
buah oren tetap kecut tetapi air kosong yang dibiarkan tidak bertutup didapati lambat menyejat disebabkan faktor ini..
negara macam US & Arab, ngan udara yang kering dan kurang lembap mempercepatkan lagi proses penyejatan.. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|