JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
37784
View
231
Reply

Saving: Berapa % daripada income?

[Copy link]

Author: baby_pingu       Show all posts   Read mode

Post time 1-4-2012 08:11 PM | Show all posts
Reply 25# baby_pingu


    i see..
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2012 08:20 PM | Show all posts
Reply 9# baby_pingu


   ha ah yg loan dgn bank tu fix asb.. ikat 10yrs. bile awal thn dapat skali ngap jgn le usik.. lepas tuh yg asb masuk sendri ade la masuk kan sekali gedebuk msuk kn dlm 2,3,4bln skali.. tgk mcmane la.. itu je la satu2 nye cara yg beranak agak tinggi dr yg lain and die x de kad bank.. klu ber kad lajuuuuuuuuuuuuuuu je nak ke atm. ade je alasan. nk p cucuk kucing la, nak kne beli itu ini la.. pdhal x perlu pon.. masyaAllah ssh betol nak kawal nafsu. haih!
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2012 08:22 PM | Show all posts
Reply 11# aLieNzDaToR


   byknyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee dpt save stengah dari gaji.. untong ade kelebihan mengawal diri ni.. huhuhuhuhu.. cemane nak xde kan rse nk usik sket pon dlm 50% tuh??? TOLONG!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2012 08:27 PM | Show all posts
Reply 28# saffianoprada


    i pun berminat nak tau gak ni ..tunggu aliendenator masuk bagi ceramah kat kita
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2012 08:36 PM | Show all posts
calling for aLieNzDaToR
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2012 10:10 PM | Show all posts
Reply 15# termignoni

Reply 28# saffianoprada

Alamak.. takde la tips sangat pon. Selalu tiap2 belanja tiap hari tu akan rekod beli apa dan berapa. Kalau rasa macam dah spend banyak haritu, kalo nak beli benda2 lain tu jadi kedekut2 la ckit.
Lagipon laki tak macam perempuan kot. Nafsu nak membeli barang2 agak kurang. Kereta dan hutang pon belum ada. Da kawen baru plan nak beli kereta. Mungkin sebab tu la kot dapat save banyak ckit. Sampai ada skali tu, kasut yg dok pakai dah buruk. Tunang yg suh beli baru.

Lagipon kat penang ni, kalau naik kereta, jalan jam sangat menghazabkan. Ramai member2 kat tempat keje pon yg ada kereta pon masih datang naik moto. Nanti kalau da beli kereta pon, mmg cadang pegi keje naik moto gak.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2012 10:13 PM | Show all posts
Reply 12# baby_pingu


    thanks baby pingu..

kalau barang hantaran, banyak beli kat sogo. Selalu ada sale. Setiap hari kot ada sale. Pergi time bila2 asyik sale banyak je

kalau barang2 majlis plak, mak banyak beli kat nilai.

baby pingu nak kawen dalam masa terdekat ni gak ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2012 10:17 PM | Show all posts
Reply 32# aLieNzDaToR


    ko laki ker? aku ingatkan pompuan
ingatkan shopping brg2 hantaran kat penang...






eh tade lah..aku nih entah bila nak kawen..kena tunggu org dtg meminang dulu
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2012 10:28 PM | Show all posts
Reply 33# baby_pingu


    motip aku yg gojes ni pompuan

kat penang ni ada banyak gak tempat utk shopping barang. sbb member2 keje banyak gak shopping barang kawen dorang kat sini je. kat megamall la, pastu kat mana tah lagi. kalau barang2 nk buat hantaran n majlis tu dorang ckp kedai a2z ke apa tah kat seberang jaya.

ko riki2 la ko punya boipren suh dia hantar meminang. ckp kat dia, nak merisik atau bertunang dulu ke. sesetengah laki, dorang ni kalo tak diikat camni, komitmen tu jadi kurang ckit utk kumpul duit ke apa. ni dari pemerhatian aku sendiri la. kwn2 aku yg da merisik dan bertunang, banyak yg start kumpul duit secara sungguh2.

dan boipren adik aku plak, mak boipren dia yg beria2 suruh dorang bertunang sblm ni. alasan dia, sebab nak bagi anak dia tu bsungguh ckit utk kumpul duit kawen. kalo tak, sentiasa dgn pemikiran bujangnya
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2012 10:29 PM | Show all posts
alienzdator pompuan ek?

nak ngorat leh
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2012 10:32 PM | Show all posts
eh tade lah..aku nih entah bila nak kawen..kena tunggu org dtg meminang dulu
baby_pingu Post at 1-4-2012 22:17



lorrr.... ingatkan ko dah kawen....
ke aku salah tgk fb worang laen?...
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2012 10:35 PM | Show all posts
Reply  baby_pingu


    can u give the reason/s? by the way..kenapa i tak boleh nak vote yer?
termignoni Post at 1-4-2012 20:04



engko kena posting bebanyak disamping cuba try ngorat encik pingu supaye leh tambah tachang engko...
then baru leh vote, post gambor, tgk thread sensitif, ngorat aweks, tolak kredit super mod
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2012 10:35 PM | Show all posts
Reply 36# system_failure


    fb aku mana ada letak married to XXXX






tapi byk gambar anak2 sedara aku lah..
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2012 10:40 PM | Show all posts
Reply 38# baby_pingu


tu laa.. comel giler anak sedara encik pingu...
sama ngan tuan punye fb tu....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2012 10:42 PM | Show all posts
Reply 34# aLieNzDaToR


    nanti aku copy paste post ko neh kat dia..

saving 30% - 40% tuh saving utk kawen ka? or saving lain?
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2012 12:00 AM | Show all posts
Reply 40# baby_pingu


    mmg saving utk kawen n life after kawen. lagipon umur da makin kertu. kerja plak baru setahun. tu yg terpaksa gegeh menyimpan. teringin gak nak simpan dalam asb. kawan2 yg simpan dalam asb, setahun je dapat beribu2. tapi disebabkan was2, simpan je la dalam tabung haji. tapi yg bgsnya kalo simpan dalam tabung haji, dorang akan tolak siap2 utk zakat. jadi da takyah keluarkan zakat pendapatan.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2012 12:11 AM | Show all posts
Post Last Edit by meritokrasi at 2-4-2012 00:14

tengah muda rumaja, baru kerja, tak-tak-tak-tak-tak pernah terfikir pun nak kibarkan Jalur Gemilang, eh silap, tak-tak-tak-tak-tak pernah terfikir pun nak saving banyak-banyak.... hidup cukup-cukup makan, nanti dah naik gaji baru simpan lebihan (konon) gaji tu....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2012 08:41 AM | Show all posts
Reply 41# aLieNzDaToR

ehehe..ko pun mcm aku gak kan..gigih nak tambah amount kat TH.


ko keje mana?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2012 08:42 AM | Show all posts
Reply 42# meritokrasi


    takpa takde saving byk2..saving sikit2 pun dah ok..
yg penting ada saving dari tade langsung..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2012 09:13 AM | Show all posts
Reply 43# baby_pingu


    keje biasa2 je kat bayan lepas


ko plak keje kat mana? pernah baca yg sblm ni ko penah dok vsk. skrg pindah kat area mana plak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2012 09:56 AM | Show all posts
Reply 45# aLieNzDaToR


    ye ke kerja biasa2?

aku pindah area2 dekat ngan QB..senang aku nak jenjalan perabis duit
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2012 10:07 AM | Show all posts
Reply 31# aLieNzDaToR


jarang juga orang lelaki merekod segala benda yg diorg beli..selalu perempuan yang rajin rekod merekod ni..mesti kau ni seorang yg teliti dan rajin which is good for you...aku dulu ada pernah wat spreadsheet nak rekod perbelanjaan aku ..selalu cuma bertahan sampai first quater of  the month..lepastu malas dah
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2012 10:09 AM | Show all posts
Reply 37# system_failure


    encik pingu? baby pingu lelaki ke? erm kena posting banyak banyak la ni? aku tak reti sangat nak posting..most of the time just baca jer orang posting
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2012 10:10 AM | Show all posts
Reply 32# aLieNzDaToR


    kau plan nak angkut kereta apa bro? hehe
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2012 10:12 AM | Show all posts
Reply 42# meritokrasi


    salah konsep kau ni ..nak tunggu gaji naik baru nak start saving? better u start wat saving sekarang ..start sikit sikit dulu then bila gaji naik so saving u pun u naikkan sikit sikit
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.222817s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list