JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
37783
View
231
Reply

Saving: Berapa % daripada income?

[Copy link]

Author: baby_pingu       Show all posts   Read mode

Post time 8-7-2012 11:15 AM | Show all posts
Reminder: Guna platform thread untuk perbincangan sahaja, if nak iklankan servis please use CARI cla ...
baby_pingu Post at 8-7-2012 09:53



    alamak..saya budak baru belajar..kalo salah tolon jolokkan..hihi
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2012 09:31 AM | Show all posts
lepas tolak utang & byaran taska anak, aku simpan 50% jer dari duit gaji.. every month mmg xde nak shopping apa2.. kena displin
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2012 12:45 PM | Show all posts
lepas tolak utang & byaran taska anak, aku simpan 50% jer dari duit gaji.. every month mmg xde nak s ...
fida75 Post at 19-7-2012 09:31



    leh tahan ke utk 1 thn tu....lau aku dlm 3 bln leh la....masuk bln ke 4 ada je godaan nk wat kuar duit...huhu
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2012 01:01 PM | Show all posts
leh tahan ke utk 1 thn tu....lau aku dlm 3 bln leh la....masuk bln ke 4 ada je godaan nk w ...
tuan_wu Post at 19-7-2012 12:45



    wat masa skrg masih boleh tahan godaan.. 3thn gak la rasenya.. sbb aku suka reward diri aku dgn mende yg high quality & lasting cam kasut bior mahal tp leh pakai sampai 2 thn.., henbag pun sama.. baju pun camtu gak.. kira aku akan set utk memanjakan diri aku tu sethn sekali jer which is pada hari raya.. walaupun aku x beraya sgt, tp brg2 peribadi aku mesti baru.. sibuk beli baju anak, aku pun nak jugak.. masa2 lain klu ada keperluan or sbb2 tertentu ada gak aku beli tp x selalu which ada lagik lebihan dari income aku tu, aliran tunai utk kes kecemasan cuma x nyata la.. (aku suka sorok duit kat tempat2 yg x terjangkau pala otak then lepas tu aku sendiri yg lupa.. tetiba jumpa tu cam rezeki terpijak padahal mmg duit aku pun)

disiplin.. motivate diri sendiri... positive...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2012 01:42 PM | Show all posts
wat masa skrg masih boleh tahan godaan.. 3thn gak la rasenya.. sbb aku suka reward diri ak ...
fida75 Post at 19-7-2012 13:01



    klau simpan duit sampai jmpa balik 10 thn pastu mesti hazab khenn....pompuan ngan suping xleh nk pisah....tp susah nk jmpa pompuan cam ko ni....tp yer la...perbelanjaan brhemah la tu...aku pn dah semangat balik nk saving duit bila lepak bod ni...baca pengalaman otai2....huhu
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2012 02:44 PM | Show all posts
klau simpan duit sampai jmpa balik 10 thn pastu mesti hazab khenn....pompuan ngan suping x ...
tuan_wu Post at 19-7-2012 13:42



    masa nak start dulu mmg susah ar.. godaan kiri-kanan.. tapi la nie dh biasa dh.. sbb byk dh pembaziran yg aku dh wat dgn duit gaji aku tu.. sayang weh.. dah beli tp x guna/x pakai / x sesuai lak.. kan membazir tu.. klu iye pun aku suka kat 1-1 brg tu, aku wat suping mata dulu, kot masuk dlm alamat mimpi aku so aku beli.. hahaha lawak yo.. kdg bila aku teringin sgt nak membeli tapi ada je halangan.. dh masuk kedai yg aku survey tu tup2 nak beli jer cancel lak... bila kat kedai nampak cantik/lawa tp bila balik rumah ada je mende yg x kena.. last2 jadi tukun dlm almari...

seme mende yg aku nak beli aku x suka installment sbb klu installment abis byr bru dpt brg.. aku x suka camtu, aku nak apa yg aku byr aku dpt.. COD... credit card pun aku xde.. senang citer.. ada duit beli, xde duit tengok sudeh...

disiplin... motivate diri sendiri.. positive
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2012 02:52 PM | Show all posts
masa nak start dulu mmg susah ar.. godaan kiri-kanan.. tapi la nie dh biasa dh.. sbb ...
fida75 Post at 19-7-2012 14:44



    sama la cam ko...aku pn x pkai kad kredit....aku ni skang target 1/3 dr gaji aku tiap2 bln masuk utk saving....1/3 utk belnja myk + mkn....1/3 lg wat bayo utang  

yg penting sedikit gj aku tu akan diberi kpd pama.....baru barokah idup kte....huhu
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2012 09:11 AM | Show all posts
tuan_wu posted on 19-7-2012 02:52 PM
sama la cam ko...aku pn x pkai kad kredit....aku ni skang target 1/3 dr gaji aku tiap2 bln ...

setuju sgt part bagi kat pama... dorg x mintak pun sebenarnya kan.. selagi dorg ada nie la nak share apa yg kita dpt tp bila dorg dh xde mmg terasa sgt kekurangan tu...
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2012 04:17 PM | Show all posts
fida75 posted on 23-7-2012 09:11 AM
setuju sgt part bagi kat pama... dorg x mintak pun sebenarnya kan.. selagi dorg ada nie  ...

derang x kisah pn kte nk bg brp.....bila kte igt nk bg kat derang...derang rs cukup bahagia....anak2 masih igt kat pama derang...aku klau ada bonus mmg aku bg lebey skit kat pama aku....huhu

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2012 12:20 PM | Show all posts
ade duit bru simpan..xde duit xsimpan..coz gaji xmencukupi...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2012 01:41 PM | Show all posts


Ada benarnya kata2 ini..
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2012 12:00 AM | Show all posts
Last edited by dealova04 on 29-7-2012 12:01 AM \n\n
fida75 posted on 23-7-2012 09:11 AM
setuju sgt part bagi kat pama... dorg x mintak pun sebenarnya kan.. selagi dorg ada nie  ...
kat pama mmg bg x pernah miss...   
bilalah aku nk jd mcm u ni..bila la nk insap...thn ni genap 10 thn aku service...scr jujur saving aku kt asb 10k jer...tbg hj dlm 7k kot...ut labur 8.5k 4 thn lps tp sampai la ni xde untung...n brg kemas .. x tau la byk ke x coz aku selalu beli coz minat...kwn2 aku yg sama batch saving dh 100k agaknyer...aku mmg kuat membeli...ntah apa2 yg aku beli ...jumaat mesti kuar time break pjg tu...kuar mesti beli x beli x sah...aku x pakai cc...cuma skrg benda yg berjaya aku tahan dr beli ialah hbag designer...hati meluap nk tp last minit berjaya control ada ketika x tahan mmg order tp mmg nasib sold out n x restock..so selamaat tang ni...so kgt bln 10 ni aku nk start tolak gaji masuk asb / thaji la...harap2 berjaya buat ke 10 thn ni...aminn
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2012 09:05 PM | Show all posts
dealova04 posted on 29-7-2012 12:00 AM
Last edited by dealova04 on 29-7-2012 12:01 AM \n\nkat pama mmg bg x pernah miss...   
bilalah aku ...


Dulu aku pn cam ko gak, dugaan mmg byk.. Kena kebalkan hati, klu nk ikut ati aku yg byk napsu nie mmg la x menjadi, utk merealisasikan niat kdg kena kedekut gak la pd diri sendiri tp certain time still ada reward, dlm special occasion cthnya, dulu pn aku boros .. Bila ingat blk syg duit, kdg mende yg kita beli tu bkn nya kita perlu pn tp sbb dah terlebih duit, start dari ctu aku nekad wat saving yg extreme.. Invest dlm emas mmg berbaloi utk long term.
Last edited by fida75 on 31-7-2012 08:17 AM \n\n
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2012 12:39 PM | Show all posts
dealova04 posted on 29-7-2012 12:00 AM
Last edited by dealova04 on 29-7-2012 12:01 AM \n\nkat pama mmg bg x pernah miss...   
bilalah aku ...

if u sis tak tahan dgn handbag
i plak tak tahan dgn cosmetic
dulu byk duit habis kat thread BFT jerk
bila i dah tau bahawa i ni mudah influenced by others
so i tak buka thread2 menarik....(takut terbeli)


yerlah gegurl nie ader jerk obses/kegilaan (handbag, kasut, accessories)
skang i dh gila travel gak
tapi sentiasa beringat simpanan mesti ada..sikit2 pun takper janji konsisten+ istiqamah
better late then NEVER kan???
Last edited by ctsueraya on 31-7-2012 12:40 PM \n\n
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2012 02:18 PM | Show all posts
jenglut posted on 28-7-2012 01:41 PM
Ada benarnya kata2 ini..

Kiyosaki??penipu nih x yah cayer laaa......

Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2012 05:40 PM | Show all posts
axl_bach posted on 28-8-2012 02:18 PM
Kiyosaki??penipu nih x yah cayer laaa......

Citer richdad tu memang buatan
Tp ada statement yg bagus..huhuh
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2012 11:49 PM | Show all posts
jenglut posted on 3-9-2012 05:40 PM
Citer richdad tu memang buatan
Tp ada statement yg bagus..huhuh

statement yg bagus yg ko bleh dpt dari cakap2 warung jer pun.....cam better labur dlm properties dari beli kete mewah, gunakan duit utk bekerja buat duit, sumer tuh x perlu buku2 tebal si Kiyosaki pun....aku rasa tertipu jer baca pasal rich dad di yg bila didesak utk dedahkan so called rich dad di hawaii memang x pernha wujuh just fictional jer.....hampeh

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 12:41 AM | Show all posts
suma org risau pasal nak kembangkan wang..nape korang tak invest je dlm unit trust..xperlukan byk modal..just RM100/month & disiplin..boleh dpt (10-20%) divedend...ok la kn?
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 09:27 AM | Show all posts
legendazack posted on 5-9-2012 12:41 AM
suma org risau pasal nak kembangkan wang..nape korang tak invest je dlm unit trust..xperlukan byk mo ...

satu kemusykilan berkenaan konsep unit trust ni.....adakah duit yg dilabur tu boleh dkeluar masuk bila2 masa mcm tabung haji atau ASB ?

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 11:21 AM | Show all posts
tuan_wu posted on 5-9-2012 09:27 AM
satu kemusykilan berkenaan konsep unit trust ni.....adakah duit yg dilabur tu boleh dkeluar masuk  ...

yup...boleh kluar bila2 masa anda suka...konsepnya sama mcm asb/t.haji..dah masuk, akan dpt no Akauan.., so, bila nk kluarkan, sama ada pergi ke public mutual & isi form kluar duit... atau deal dgn consultant mcm saya...ianya xda agreement utk xboleh kluar duit..simpanan anda, so bila2 masa boleh kluarkan..tapi suggestion sy, kalo nk start labur,baik jmpa consultant, coz consultant boleh suggest medium pelaburan yg paling baik utk situasi anda..TQ
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 11:39 AM | Show all posts
legendazack posted on 5-9-2012 11:21 AM
yup...boleh kluar bila2 masa anda suka...konsepnya sama mcm asb/t.haji..dah masuk, akan dpt no Aka ...

brp minimum pelaburan yang perlu utk masuk ?

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 11:55 AM | Show all posts
tuan_wu posted on 5-9-2012 11:39 AM
brp minimum pelaburan yang perlu utk masuk ?

ok.. di unit trust...ada 2 cara..1 guna cash & lg 1 guna KWSP akaun 1...
jika cash: amaun pelaburan permulaan RM 1000...monthly min RM100(boleh buat bank autodebit (consultant uruskan)..
jika KWSP : just kluarkan daripada EPF (juga consultant yg uruskan.) jika biarkan di EPF dpt 6% je..
jika di unit trust return boleh dpt average (12-20%) yearly..dah ramai yg buat & ramai yg bg komen berbaloi2 la...
Tuan tinggal di kawasan mana??
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 12:25 PM | Show all posts
legendazack posted on 5-9-2012 11:55 AM
ok.. di unit trust...ada 2 cara..1 guna cash & lg 1 guna KWSP akaun 1...
jika cash: amaun pelabur ...

saya kat kuala trg.....nk masuk melalui kwsp mmg dah xde akaun.....nk pkai cash...xde lak duit rm1k on the spot.....kalau nk potong bln2 dlm rm100 tu bleh la tahan....legendazack ni dari public mutual ke ?

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 12:37 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 5-9-2012 12:25 PM
saya kat kuala trg.....nk masuk melalui kwsp mmg dah xde akaun.....nk pkai cash...xde lak duit rm1 ...

yup..saya dari public mutual..suggest dr saya..tuan simpan dlu pelan2..dh ckup 1K, boleh la mulakan.. coz 1K tu bukan lah fee utk unit trust...nanti masuk jugak kt akaun Tuan bila bukak nanti.. & nasihat sy Tuan simpan je dulu smpai cukup & jgn buat pinjaman.. coz simpanan dgn meminjam,bukan simpanan namanya..tapi bebanan.. dah cukup nanti, roger saya..Insyaallah saya boleh syorkan plan yg terbaik mengikut situasi semasa tuan..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 12:43 PM | Show all posts
legendazack posted on 5-9-2012 12:37 PM
yup..saya dari public mutual..suggest dr saya..tuan simpan dlu pelan2..dh ckup 1K, boleh la mulaka ...

lokasi lagendazack katner skang ?

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050939s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list