Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
56028
View
702
Reply

LAWAK KELAS ARAB

[Copy link]

Author: GuaAnakMelaka       Show all posts   Read mode

Post time 4-4-2012 06:49 PM | Show all posts
Reply 68# GuaAnakMelaka

owh...that explain a lot....
bes baca dialog ustaz n anak2 muridnye....

tingat kat ustaz arab kt skolah dulu...

TT, sila sambung lagi.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2012 06:52 PM | Show all posts
Reply 101# pearl.silver


   nanti ada idea,aku smbg.......
sebenarnya idea semua dapat dr pengalaman sekolah arab..dr peralihan sampai form 5....juga pengalaman kat universiti....

juga pengalaman masa sekolah rendah..almaklum masa sekolah rendah arab mmg fail......asyik kena gelak dgn kawan2....

ms budak2 taw main lompat sana sini,cari biji getah kawin..mana ingat nak belajau...

anyway pengalaman mematangkan kita .....

bukan senang nk cari idea...............idea ni dtg spontan bila trimbau kenangan silam..................

kdg2 layan karton Astro dgn anak 2 dapat idea....................
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2012 07:05 PM | Show all posts
Reply  pearl.silver


   nanti ada idea,aku smbg.......
sebenarnya idea semua dapat dr pengalam ...
GuaAnakMelaka Post at 4-4-2012 18:52



bro...aku ada cadangan
cuba buat satu volume yang menngandungii 5-10 cerita untuk satu thread.
ini untuk memudahkan aku dan kawan2 yg nak belajar bahasa arab so
takde laa  banyak cerita dalam satu thread....nie cuma cadangan aku yg
xpandai bahasa arab nih.

Apa yg TT buat nih aku suka...best belajar sambil2 gelak...senang skit nak belajar.

thanks
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2012 07:30 PM | Show all posts
tergelak aku baca.teringat zaman sek belajar bahasa arab...sedih tak mampu menguasainya wpun 5 thn belajar
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2012 07:56 PM | Show all posts
Reply 103# foxs


   kalu wat thread nanti manyak sgt....nanti dah cukup 1000 post  ke,buka thread baru LAWAK KELAS ARAB RELOADED..then LAWAK KELAS ARAB REVOLUTIONS....
haha..cam film Matrix Keaanu reeves yg aku suka tonton....itu pun kalu umo aku panjang.....

anyway highway Thanks beri cadangan.............
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2012 08:01 PM | Show all posts
Reply 104# MamaMima711


   di mana ada kemahuan ..di situ ada jalan..........................bak pepatah arab "Tuntutlah ilmu dari buaian  hingga ke liang lahad..."
bila jumpa pak arab kat KL,Genting Highland dll ....apa lg aku bantai arab.....best ar borak dgn depa...byk perkara kita tahu mengenai negara mereka,jkehidupan dsb...


aku pernah jumpa pelajar dr Palestin kat Imigresen Putra Jaya...dia smbg Visa belajar kat UUM Sintok ,bertekak bagai pasal isu Palestin...

aku cakap "Arabiyyun 500 milyun.........................musykilah Palestin la tantahi.....(arab seramai 500 juta orang tp masalah palestin x selesai2...)


trperanjat gak depa sebab aku ni simple je..pakai seluar jeans n tshirt je..................

anyway highway Thanks sudi menjengah thread ni................
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2012 08:05 PM | Show all posts
Reply  MamaMima711


   di mana ada kemahuan ..di situ ada jalan..........................bak pe ...
GuaAnakMelaka Post at 4-4-2012 20:01



    betul lah tu...mungkin faktor takde keperluan nak guna bahasa arab tu. i mean takde sape kat rumah yg leh converse dgn aku pastu bahan bacaan arab pun takde..TV masa tu bukan ada sgt citer2 arab so hanya belajar semata2 utk exam je.sikit2 faham buleh la...tapi nak fluent tu x la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2012 08:10 PM | Show all posts
Reply 107# MamaMima711


   try to speak with kids.....if we know more,we earn more...
actually arab itu penting sbb kita org Islam ..algkah manis kita bc Quran n faham...

bak kata Minah Sport..makan buah epal dan tengok gambau epal x sama...begitulah dgn bc Quran faham n x faham....

sbnrnya Quran gunakan bahasa yg amat mudah n simple..kalau bc paper or magazine arab mmg pening kepala...almaklum manyk istilah baru dan update...

aku smpai skrg pun kalu bc magazine arab,byk refer kamus online..sbb banyak bahasa baru....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2012 12:02 AM | Show all posts
oleh kerana ada momod kata aku JAHIL..maka aku pun cari apakah maksud jahil dalam kamus on9....


Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2012 02:15 AM | Show all posts
hahaha.. seronok la baca thread ni. asik nk gelak je.. TT jd ustaz ke skang ni?

saya mmg x pandai bahasa arab masa kt sekolah agama. lambat pikap.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2012 02:37 AM | Show all posts
Reply 110# zeeroo


   bukan ustaz...Tauke..hehehe...
bila free bagi kuliah kat masjid...................

Thanks bertanya...............
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2012 02:39 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2012 09:43 AM | Show all posts
Reply  harumawar


   ana uhibbu hazal maudhu'...........
أنا
أح ...
GuaAnakMelaka Post at 4-4-2012 18:16



    thread dlm bahasa arab apo?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2012 01:17 PM | Show all posts
Reply 113# harumawar


   maudhu'.....................................
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2012 03:13 PM | Show all posts
Reply  MamaMima711


   try to speak with kids.....if we know more,we earn more...
actually ara ...
GuaAnakMelaka Post at 4-4-2012 20:10



    wah, a'ah. dulu penah blaja arab 5 tahun, tp time tu agaknya tak bape nak ikhlas blaja, so, tak lekat2.

sekarang ni, kalo nak hafal quran pun - dok merangkak2 tengok perkataan yang kita faham sket2 tu (ingat le jugak blaja dolu2).
lagi senang nak hafal kalo kita reti arab.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2012 03:35 PM | Show all posts
Reply  harumawar


   maudhu'.....................................
GuaAnakMelaka Post at 5-4-2012 13:17



    maudhu' bukan ke tajuk?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2012 04:10 PM | Show all posts
Reply 116# harumawar


   ia merangkumi banyak makna..macam dhoraba boleh mempunyai 600 makna mengikut ayat ...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2012 12:50 AM | Show all posts
susah woo bahasa arab.
ikut kata membr aku yg pernah belajar bahasa, dia kata arab antara bahasa paling susah.
byk fiil.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2012 01:05 AM | Show all posts
Reply 118# clueless


   Dalam dunia ini tiada bahasa senang..bak kata org2 tua..jika x dipecahkan ruyung,mana nak dapat sagunya...
usaha tangga kejayaan...tangga lambat sikit,kita lajukan..

usaha

lif

kejayaan..............................
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2012 03:17 PM | Show all posts
awat thread TT yg tentang pesbuk tu kena tutup?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2012 04:41 PM | Show all posts
Reply 120# aLieNzDaToR


   momod kan superpower..kita rakyat marhain je.............................
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2012 06:08 PM | Show all posts
Part 42

ustaz : hari ini kita belajar sambungkan isim (kata nama ) dengan kata ganti diri...

contohnya baitun + hiyya (dia perempuan ) : baituha  ;rumahnya .Ok sapa nak cuba?

Aminah : Qalamun + hiyya : qalamuha

ustaz :ahsanti Aminah

Hasan : babun + hiyya : babuha

ustaz :ahsanta ...Ali cuba pula...

Ali : aaaa......jap ustaz.....aaaaa.....

Ronaldiha!

ustaz : Ronaldiha?

Ali : Ronaldino + hiyya....salah ke ustaz?

ustaz : @#$%^&*()@#$%^&*()
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2012 06:14 PM | Show all posts
Part 43


Pantai....................

ustaz : murid-murid..sebutkan nama perkataan yang kamu tahu di pantai ini....

Aminah : samakun ;ikan...

ustaz :ahsanti Aminah...

Ali : ramlun : pasir...

ustaz :ahsanta Ali...

Abu : syajaratun :pokok...

ustaz :ahsanta........Fatimah?

Fatimah : aaaa.....ketammun ;ketam

ustaz : ketammun?

@#$%^&*(@#$%^&*()
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2012 06:32 PM | Show all posts
Part 44

Zaharah : ustaz....bunga ros bahasa arab apa?

ustaz : zahratun wardatun....

zaharah :syukran ustaz...

ustaz : sape lagi yang nak tahu nama bunga?

Aminah : bunga anggerik ustaz?

ustaz :zahrah sahlabiyyah...

Aminah : syukran ustaz...

Hasan : ustaz....saya tahu nama bunga ustaz...

zahrah ghoithoh  dajajah

ustaz :bunga apa tu?

Hasan : bunga taik ayam...

ustaz : @#$%^&*(@#$%^&*()


zahrah :bunga

ghoithoh : taik

dajajah :ayam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2012 06:34 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.067837s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list