View: 3418|Reply: 0
|
[Edisi Kesihatan]
Buah Beri Bantu Kesihatan Mental
[Copy link]
|
|
Wanita yang makan blueberry dan strawberi mengalami penurunan mental yang lebih perlahan dengan usia daripada wanita yang mengambil sedikit buah-buahan yang kaya dengan flavonoid, mengikut kajian Amerika Syarikat (AS). Berdasarkan tinjauan lebih daripada 16,000 wanita yang mengisi borang soal selidik, dimana kerap ke atas tabiat kesihatan mereka dari tahun 1976 melalui 2001, hasil kajian menunjukkan bahawa orang-orang yang makan buah beri yang paling lambat penurunan kognitif sebanyak 2.5 tahun.
Setiap dua tahun dari 1995 hingga 2001, penyelidik mengukur fungsi mental dalam mata pesakit yang berusia lebih 70 tahun, menurut kajian yang diterbitkan dalam Annals of Neurologi. "Kami menyediakan bukti epidemiologi pertama yang buah beri boleh memperlahankan perkembangan penurunan kognitif di kalangan wanita tua," kata Elizabeth Devore, seorang doktor Hospital Brigham dan Wanita Sekolah Perubatan Harvard di Boston, Massachusetts.
"Hasil kajian kami mempunyai implikasi kesihatan awam yang penting seperti meningkatkan pengambilan buah adalah pengubahsuaian mudah diet untuk menguji perlindungan kognisi dalam orang dewasa" Devore menambah bahawa penemuan penting khusus kepada penuaan yang semakin meningkat. Bilangan penduduk Australia yang berusia 65 tahun dan lebih tua meningkat 26 peratus dari 2000 hingga 2010, menurut Biro Perangkaan Australia.
Robert Graham, pelatih Lenox Hill Hospital di New York berkata makan lebih beri adalah idea yang baik untuk orang semua peringkat umur . "Kajian epidemiologi yang besar, seperti ini, menambah kepada penyelidikan sains asas bahawa sifat-sifat antioksidan dan anti-radang buah beri mempunyai peranan yang bermanfaat dalam penurunan yang berkaitan dengan usia kognitif," kata Graham. "Saya ingin menasihatkan semua pesakit saya agar makan lebih banyak beri. Beri adalah cara yang mudah dan berkhasiat dan lazat untuk mengekalkan fungsi otak."
Flavonoid adalah antioksidan yang dijumpai dalam buah beri, epal, buah-buahan sitrus, teh, wain merah dan bawang, dan penyelidikan sebelumnya telah menunjukkan mereka boleh mengurangkan risiko penyakit, kencing manis dan kanser hati. "Kajian semasa menunjukkan bahawa wanita yang mengamalkan flavonoid kebanyakan, terutamanya beri, mempunyai penurunan kognitif yang lebih perlahan dari masa ke semasa berbanding wanita dimana pengambilan yang lebih rendah," kata Nancy Copperman, pengarah inisiatif kesihatan awam di North Shore-Long Sistem Kesihatan Island Yahudi di New York.
"Meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran adalah salah satu cara terbaik untuk hidup sihat." Profesor Madya Shawn Somerset Australian Catholic Universiti Brisbane mengatakan bukan hanya memberi tumpuan kepada beri, rakyat perlu mengambil pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran yang diketahui mengandungi flavonoid. "Pengambilan rakyat Australia tentang sayur-sayuran adalah lebih rendah daripada buah-buahan, oleh itu penggunaan sayur-sayuran perlu dinaikkan seperti penggunaan buah-buahan," kata Somerset.
Sumber: ABC Science Last edited by midory on 31-3-2013 12:11 PM
|
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|