Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
60777
View
96
Reply

ENGINE LIGHT MENYALA

[Copy link]

Author: epalgebuu       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-8-2012 12:42 PM | Show all posts |Read mode
aku da search thread pasal engine light ni tp xde lg..
engine light aku mnyala je- tp xkelip2.. ape masalah dia ek? aku pkai gen2..
kalo aku drive gak bahaya x?
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2012 01:40 PM | Show all posts
kat bwah dashboard ada soket, soket tu kalo cucuk pada alat PDT boleh lah tahu apa penyebabnya, tp benda yg biasa sebabkan adalah o2 sensor pada ekzos sudah rosak dan juga speed sensor
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2012 02:13 PM | Show all posts
Air flow sensor rosak or cable dia longgar. Lambda sensor rosak pun mungkin gak. Pi jer kat proton - check dgn diorg punya diagnostic tool.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2012 02:52 PM | Show all posts
Bell posted on 29-8-2012 02:13 PM
Air flow sensor rosak or cable dia longgar. Lambda sensor rosak pun mungkin gak. Pi jer kat proton - ...

bape charge dia ek? agak2

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2012 04:28 PM | Show all posts
epalgebuu posted on 29-8-2012 02:52 PM
bape charge dia ek? agak2

Kalau tak tukar barang, rasanya paling kuat RM50.
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2012 12:25 AM | Show all posts
utk info.kete gen2 ni byk alami benda ni.
ofis mate aku kena gak...antar ke SC melayang 500...
tak smpai seminggu problem dtg balik.......
antar pula ke bengkel biasa...kena lagi 350....
tak smpai seminggu dtg balik.....sudahnya....dia wat derk ajer....
raya baru ni, selamba je pusing 1 malaya...takde paper pun....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2012 09:50 AM | Show all posts
zulka posted on 30-8-2012 12:25 AM
utk info.kete gen2 ni byk alami benda ni.
ofis mate aku kena gak...antar ke SC melayang 500...
tak ...

mak aii mahalnye- amendala yg jahanam tu aduii
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2012 05:37 PM | Show all posts
maaf tumpang meneylit skali....engine light keter myvi aku pun menyala gak pagi tadi..ttba jek..risau gak....apa tah sbbnya..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2012 05:47 PM | Show all posts
ada tukar speed meter ke baru2 ni? aku dulu masalah menyala enjin light ni lepas mekanik tu salah pasang masa ganti speed meter wira bini aku..dia kalih apa benda tah lepas tu ok balik..

jgn tertipu dgn kata2 anda perlu tukar throttle body..wira bini aku kena RM700.. sedangkan bukan benda tu yg rosak..dan mereka akan guna taktik kotor dgn cucuk alat PDT dan secara tetiba enjin kereta takleh hidup, sedangkan sebelum ni ok je..diorang akan claim body throtle rosak..bukan semua mekanik jujur..
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2012 05:48 PM | Show all posts
biar je laa........ takde rosak punya...... asal janji dicapati minyak enjin cukup....... lenjan je laa.........
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2012 11:35 AM | Show all posts
O2 sensor prob ni..
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2012 08:51 AM | Show all posts
byk sebab yg membuatkan indicator engine menyala...
- myk enjin kurang or kering..
- sensor2 pd enjin..ada yg tak kemas atau basah
- connection airfilter/trotelbody/injector dll. tak kemas..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-9-2012 12:14 PM | Show all posts
abas8888 posted on 30-8-2012 05:47 PM
ada tukar speed meter ke baru2 ni? aku dulu masalah menyala enjin light ni lepas mekanik tu salah pa ...

xdepon- aku da g check da ape masalah.. rupenye sensor brek blakang da jahanam... g kedai aksesori cina tu kata kne tuka apebenda ntah,, sbb benda tu da cair.. xleh cabut mentol kne tuka skali satu set rm 350... pastu aku anta kedai mmber aku pomen gak.. dia potong camne ntah.. da elok balik.. dia charge rm 50 je.. tp mmg nmpk bengkok la besi kat lampu tu.. tp ok la dr kne rm 350 .. naseb bek enjin ok xde masalh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-9-2012 12:14 PM | Show all posts
esbestos posted on 30-8-2012 05:37 PM
maaf tumpang meneylit skali....engine light keter myvi aku pun menyala gak pagi tadi..ttba jek..risa ...

bek ko g check- kang mlotup keto ko
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2012 03:04 PM | Show all posts
esbestos posted on 30-8-2012 05:37 PM
maaf tumpang meneylit skali....engine light keter myvi aku pun menyala gak pagi tadi..ttba jek..risa ...

pergi bengkel cucuk alat komputer tu..result dia nanti post kat sini yek..jgn tunggu lama2 takut masalah melarat..
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2012 09:56 PM | Show all posts
cucuk pdt /mut/ pdt2000.engine scanner/ kalau ade trouble/fault code erase.,..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2012 10:10 AM | Show all posts
esbestos posted on 30-8-2012 05:37 PM
maaf tumpang meneylit skali....engine light keter myvi aku pun menyala gak pagi tadi..ttba jek..risa ...

APE CER KETA KO????

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2012 05:41 PM | Show all posts
da g p2 dia cek guna device dia tu ->oxygen sensor heat problem (klu x silap) so kena ganti oxygen sensor RM3 rat lebih...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2012 05:32 PM | Show all posts
esbestos posted on 6-9-2012 05:41 PM
da g p2 dia cek guna device dia tu ->oxygen sensor heat problem (klu x silap) so kena ganti oxygen s ...

da tuh tuka x? pengsaaann asal osak skali je repair 300 mmg xlari.. mcm keta aku la.. bearing la, clutch plate la, censor la. lampu brake  laa.. duit abes kat kenderaan je da la gaji ciput
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2012 11:44 PM | Show all posts
Nak kongsi pengalaman aku, pakai kete iswara 1.5 uk, injection. Kereta lama, beli cash sbb pakai kredit minta 10% setahun. Buat masuk tapak pembinaan.

Bulan pertama, kereta senggut2, lampu '!' menyala, pegi bengkel A. Pomen kata lu punya distributor ada rosak skit. Throttle body pun mcm mau rosak. Ganti distributor dia minta rm350. Aku kata servis aje dulu. Confirm kong baru aku tukar.

Beberapa bulan kemudian, jadi lagi. Asap hitam banyak, idling jumping, engine senang mati etc. Cari pomen tuner, kasi baca pdt engine. Dia kata throttle body sudah tak elok, tukar baru recond rm480 waranti 6 bulan. Sekali lagi aku kata servis je throttle body.

Bulan ni jadi balik. Teruk dah, sampai kene tarik tgh malam ke bengkel. Cari bengkel melayu paling dekat kt pekan klang. Esoknya, pegi jumpa pomen, minta tgok pesal kete tak bole jalan. Minta servis skali. Bateri kong, ganti baru. Start kete ok tp asap hitambyk lagi. Timing idling pun giler. Takut pomen tu kata throttle body kong je. Pastu dia ketuk manja kat MAP sensor. Ok sekejap pastu semput giler jadi balik. Dia kata ini sensor rosak. Aku tanya, distributor n trotle body amacam. Dia kata semua ok, Modified map baru kene rm190 termasuk plug baru.

Sekarang dah ok, kabin tak bau asap. Minyak jadi save giler. Sebelum minyak mcm air bocor. Asap hitam dah takde. Selamat beratus-ratus tka perlu ganti distributor n throttlebody. Nasib baik tak terus prrcya pomen 2 org awal tu. Alhamdulillah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.134138s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list