Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
82351
View
218
Reply

Aneka Resepi Sandwich untuk jualan

[Copy link]

Author: asteruk       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-1-2013 02:29 AM | Show all posts |Read mode
WAJIB TOLONG: nak berniaga roti sardin tp xreti

hm.. aku ni student universiti.. aku igt nak berniaga utk cari duit lebih.. aku dok fikir nak niaga roti kaya bakar.. tp ada ke org nak spend duit beli roti kaya kan? bek diorang buat sendiri je kat rumah? or maybe aku akan split into 2 jenis roti.. satu roti kaya bakar.. satu lg sandwich..

persoalannya skrg ialah aku tak reti nak buat sandwich.. kalau boleh aku nak belajar wat sandwich yg plg simple sekali utk buat berniaga.. berniaga ni pun aku akan jual kat tempat2 strategik ramai student.. nak beli masuk duit dlm tabung..

if possible aku nak buat sandwich yg takyah goreng2 apa sume.. so camne? adakah aku just beli roti.. then bakar guna toaster.. pastu sumbat tuna.. dah.. jual.. ok tak?? hopefully dapat tlg..
Last edited by ninoZ on 14-2-2013 01:25 AM

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2013 01:49 PM | Show all posts
@asteruk tuna mahal wooo..satu tin kecik tu dapat berapa keping aje roti..apa kata ko buat sandwich telur rebus mayonis + timun

resepi mudah aje.
telur rebus-hancurkan bersama mayonis + lada sulah.
hirisan timun
marjerin utk sapu atas roti.

cara buat.
gaul rata telur rebus dan mayonis (kalau tawar tambah garam sikit).sapu marjerin pd roti,letak inti dan hirisan timun. pastu roti dipotong serong.kulit tepi jgn lupa buang juga.

selamat berniaga
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-1-2013 07:48 PM | Show all posts
kodoklawa posted on 27-1-2013 01:49 PM
@asteruk tuna mahal wooo..satu tin kecik tu dapat berapa keping aje roti..apa kata ko buat sandwich  ...

tq.. igt nak berniaga tuna sbb senang sikit.. malas nak buat roti yg byk step ni.. klu tuna satu tin tu berapa ringgit ek? dpt dlm berapa keping roti?

sebenarnya mula2 cadang nak jual roti bakar sapu kaya.. tapi ada ke org nak beli?
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2013 08:48 PM | Show all posts
@asteruk  kalau sapu tuna nipis2 dapat laa 6 -7 keping kot..1 tin yg ayam brand tu rm3 lebih kalau tak silap ler (ikut perisa..ada tuna mayo,chili pedas dll) tapi takkan nak sapu nipis cam kedekut ler pula. Buat aje laa dulu..sikit2 kalau dah balik modal boleh pelbagaikan jenis sandwich.. Selamat berbisnes & semoga berjaya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-1-2013 10:06 PM | Show all posts
kodoklawa posted on 27-1-2013 08:48 PM
@asteruk  kalau sapu tuna nipis2 dapat laa 6 -7 keping kot..1 tin yg ayam brand tu rm3 lebih kalau t ...

tq.. igt nak jual roti sandwich tu je dulu ngan roti kaya.. ada apa2 cadangan bgtau la ek.. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2013 12:22 AM | Show all posts
tips utk sandwich rasa hebat tapi kos rendah
[ini projek saya denga pelajar untuk jualan minggu PSS]

perisakan majerinnya begini :
blen sepeket majerin pelangi dengan serbuk bawang putih, lada hitam, minyak masak, herba apa yang ada

untuk inti sardin pula, blend semua abhan ni dalam processor [kalau guna blender nanti tak dak texture]:
sardin satu tin besar brand murah pun tak pa
mayonis [banyak]
tomato yang tidak terlalu ranum[buang biji dulu]
bawang besar
celery sebatang dua
sedikit cili merah
garam gula secukup rasa
perahan limau

agak-agak bagi konsistensinya mudah dilepa. jangan pekat sangat

satu bancuhan sardin ni kami dapat guna untuk 3 hari
1 hari 4 buku roti, satu sandwich ada 3 lapis roti dan dipotong  2 [segi tiga.]
sayur yang digunakan adalah daun salad
roti disapu campuran majerin terlebih dahulu.
bancuhan sardin juga sepenuh permukaan roti

hasilnya orang tak tau pun kata intinya sardin. mati-mati budak-budak ingat sandwich tuna
boleh dijual pada harga rm1 atau rm1.50 sen

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2013 12:24 AM | Show all posts
pernah buat roti bakar maggi?

roti dibakar di dalam sandwich maker dan isiannya pula maggi  perisa kari
rasanya seakan-akan murtabak/pizza kari
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2013 12:30 AM | Show all posts
Nak untung banyak kena rajin lebih sikit
alah bisa tegal biasa
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2013 09:16 PM | Show all posts
Mak kawan aku ... jual sandwich je boleh dpt RM 8K sebulan .. macam tak percaya kan ....
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2013 09:27 PM | Show all posts
thanks for the recipe, ninoz !
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2013 04:31 AM | Show all posts
kontang posted on 4-2-2013 09:16 PM
Mak kawan aku ... jual sandwich je boleh dpt RM 8K sebulan .. macam tak percaya kan ....

serius? dia jual sandwich apa je? jual kat mana?
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2013 09:58 PM | Show all posts
tuna ayam brand tu pun dah RM4 lebih...
try beli yg brand murah kalau tak silap 'Rex'. tapi tak pasti sedap ke tak.....
kalau nak jimat, beli tuna in water pastu kau gaul la dgn Mayonis, black pepper, garam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-2-2013 01:36 AM | Show all posts
krukx posted on 5-2-2013 09:58 PM
tuna ayam brand tu pun dah RM4 lebih...
try beli yg brand murah kalau tak silap 'Rex'. tapi tak pas ...

kalau beli tuna yg dah siap ada mayonis tu.. kiranya masukkan tuna tu je la dlm roti pastu potong then jual.. takyah tambah pape lg kan?
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2013 09:45 AM | Show all posts
asteruk posted on 6-2-2013 01:36 AM
kalau beli tuna yg dah siap ada mayonis tu.. kiranya masukkan tuna tu je la dlm roti pastu potong  ...

yg dah siap ada mayonis tu kalau nak lagi sedap tambah sikit lada sulah...
pada pendapat aku..kalau kau nak meniaga, kena pandai jaga kos

kena pandai budget la. kau try bandingkan harga tuna yg dah siap ada mayo & beli tuna kosong pastu campur mayo mana yg kau rasa lagi kecik kosnya...(kau kena wat calculation sikit)
pakcik aku dulu ada rstoran jual makanan western, dia beli mayo yg dalam peket je tapi tak ingat brand apa (yg dalam botol tu mahal)
sekali beli peket besar..
kalau modal kecik, untung besar kan berbaloi
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2013 10:07 AM | Show all posts
@asteruk ikut ler resepi ekonomi yg ninoz tepek tu tapi ko kena laa keluar modal beli processor dulu..paling murah cap elba rm160 kat giant.larap modal kalau guna tuna dlm tin.Mayonis ladychoice pun ada yg dlm plastik .M
arjerin cap pelangi pun dlm plastik jugak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-2-2013 04:40 PM | Show all posts
kodoklawa posted on 6-2-2013 10:07 AM
@asteruk ikut ler resepi ekonomi yg ninoz tepek tu tapi ko kena laa keluar modal beli processor dulu ...

sebenarnya saya ni tak pernah memasak seumur hidup. saya laki. so cam risau kalau tak mnjadi kalau bab2 buat sendiri ni, tu igt just nak beli yg dah siap then jual.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-2-2013 04:41 PM | Show all posts
krukx posted on 6-2-2013 09:45 AM
yg dah siap ada mayonis tu kalau nak lagi sedap tambah sikit lada sulah...
pada pendapat aku..kal ...

thanks.. xsabar lak nak start berniaga.. tp lada sulah tu kena letak banyak mana? saya tak reti masak. ni pun terpaksa sbb nak kena  cari duit lebih
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2013 05:08 PM | Show all posts
@asteruk

memula guna tuna ready made pastu bila sudah mahir buat ikut resepi ninoz..pelbagaikan rasa sandwich.Dulu kat KLCC tu bhg bawah  ada jual pelbagai jenis sandwich guna inti sardin...akak tengok pun geram .Lama2 nanti mahir laa memasak tu.
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2013 05:15 PM | Show all posts
kodoklawa posted on 27-1-2013 01:49 PM
@asteruk tuna mahal wooo..satu tin kecik tu dapat berapa keping aje roti..apa kata ko buat sandwich  ...

amboi kodok, resepi bagi mengancam nyaaaaaa........lapaq rasa otomatik, mama balik nak buat lah!!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2013 05:18 PM | Show all posts
asteruk posted on 6-2-2013 04:41 PM
thanks.. xsabar lak nak start berniaga.. tp lada sulah tu kena letak banyak mana? saya tak reti ma ...

jgan banyak la, tapi kan baik guna Ajishio, sbb sedap..tapi adik jgn guna banyak...tak baik utk kesihatan plak, ala kadar, jgn lupa rasa pulak inti tu...kalau boleh kan, jgn kedekut inti...nanti org makan rasa roti ja lebey, inti di telan zaman....\apa pun selamat berniaga na..mama faham sangat, kita zaman student, money is crucial...alhamdulillah moga niatmu allah bantu dan mudahkan na...insyaallah.
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2013 05:20 PM | Show all posts
kontang posted on 4-2-2013 09:16 PM
Mak kawan aku ... jual sandwich je boleh dpt RM 8K sebulan .. macam tak percaya kan ....

haaaaa???????? biaq betui, sandwich apa tu...mesti super duper ni, kalo tak mana mungkin dapat collection 8k sebulan...mesti sedap tahap gaban ni....cecita kat mana, teringin jugak nak tryzzz
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2013 05:23 PM | Show all posts
ninoZ posted on 28-1-2013 12:22 AM
tips utk sandwich rasa hebat tapi kos rendah

adui Momodddddd..........resepi mu mengancam sekali waduhhhhhhhhhh
ni la best, inti tak kedekuttt.........

mama dah salin, pastiku buattttt!!!!!!!!
yehaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2013 05:27 PM | Show all posts
asteruk posted on 27-1-2013 07:48 PM
tq.. igt nak berniaga tuna sbb senang sikit.. malas nak buat roti yg byk step ni.. klu tuna satu t ...

dik, kalau nama student ni, mesti depa beli punya, tambah bila duit elaun depa simpan tuk topup dan tambang balik kg...
tapi kesian la pulak kat hang, nak untung lagu mana kalau juai setakat roti kaya...cuba la buat roti sardin yg momod bagi tu tak pun sandwich yg kodoklawak bagi tu.mengancam punya resepi...jgn simple sangat...cuba tarik customer dolu...nanti hang pi mana org akan tanya, "Sandwich tak dak ka"....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-2-2013 05:53 PM | Show all posts
mamaezah posted on 6-2-2013 05:27 PM
dik, kalau nama student ni, mesti depa beli punya, tambah bila duit elaun depa simpan tuk topup da ...

igt nak jual sandwich.. tp just beli tuna mayonis jenama rex (sbb jenama ayam brand mahal kan) then letak kat roti.. oh ya sy ada beberapa soalan ni nak tanya.. sesape pun leh tlg jawab..

1. roti tu sy nak bakar ngan toaster leh kan? rasanya lg sedap kot..

2. pastu sy nak tanya pasal yg coklat kat sekeliling roti tu kena buang ke? sy rasa cam tak nak buang.. sbb saya rasa kalau ada coklat tu lg sedap..

3. sy igt nak cantum dua keping roti then kat tgh dia salut la ngan tuna mayonis tu.. then potong 2 bg setiap satu bentuk segi tiga then nak jual 1 set=ada 2 segi tiga dlm satu bungkusan.. agak2 berapa nak jual satu set tu ek?

4. pastu possible tak kalau saya nak guna satu tin tuna mayonis tu utk satu buku roti gardenia yg panjang tu? ada dlm 20 keping kan? so sy dapat jual dlm 10 set la. or camne

harap dapat bantu
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2013 05:54 PM | Show all posts
@mamaezah resepi ni dpt dari boss kita dulu...sedap pulak rasanya.Tu yg bila teringat sandwich dia terus buat resepi yg mudah ni.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052529s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list