Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
180569
View
34
Reply

bearing tayar rosak & berbunyi,perlu tukar baru?

[Copy link]

Author: akulah7E       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-3-2013 07:52 AM | Show all posts |Read mode
hai semua

nak tanya korang...

bearing tayar kereta saya rosak & berbunyi sedikit apabila kelajuan kereta melebihi 100 km/j
jika kelajuan kurang dari itu, tak berbunyi langsung
dah check dengan pomen, dia kata bearing rosak

jadi perlukah ia ditukar segera atau boleh tangguh lagi ?
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2013 09:46 AM | Show all posts
Perlu tukar segera. Kalau dibiarkan bearing pecah dan kereta tak boleh jalan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2013 01:58 PM | Show all posts
assaffah posted on 24-3-2013 09:46 AM
Perlu tukar segera. Kalau dibiarkan bearing pecah dan kereta tak boleh jalan.

ooo.camtu ek....tapi bunyinya sangat minimum, tu yg buat saya jadi serba salah nak tukar segera ker tak
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2013 02:20 PM | Show all posts
biasanya, kalau bearing rosak, tanda² bunyi berdengung waktu jalan... cara nak periksa... jek kereta, pusing kan tayar... pegang absorber, rasa kasar atau tak??... kalau kasar kemungkinan bearing.... kalau tak larat nak pusing pakai tangan... biasa kedai tayar ada alat untuk spin tayar...... kalau bearing dh teruk, mmg nampak tayar bergegar.... kalau lambat tukar... bearing pecah, kereta tak boleh jalan / bunyi besi bergesel... silap hari bulan spindle pun kene tukar sbb dimakan oleh bearing....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2013 02:21 PM | Show all posts
sbb aku pernah kene bearing pecah.. padahal baru 2 minggu tukar... kereta jalan, bunyi besi bergesel.... bawak gi proton, dgn spindle² kene tukar....
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2013 09:02 AM | Show all posts
Kalau bunyi baru sikit - tak payah tukar. Saya pernah pakai wira 2 tahun dgn bearing berbunyi. Bila bunyi tu betul-betul kuat baru saya tukar.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2013 08:57 PM | Show all posts
tukar baru jer terus
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2013 10:01 PM | Show all posts
agak2 berapa kos kalau nak tukar bearing ni ek??
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2013 09:36 AM | Show all posts
putr@polo posted on 13-10-2013 10:01 PM
agak2 berapa kos kalau nak tukar bearing ni ek??

pakai kete ape?
tyr depan or blkg?
tu sume pengaruhi harga.......
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2013 11:18 AM | Show all posts
ejai601 posted on 14-10-2013 09:36 AM
pakai kete ape?
tyr depan or blkg?
tu sume pengaruhi harga.......

kereta myvi jer.. tayar depan..
saya ada servey kat kedai dia kata sebelah dlm seratus gak..
ok ke harga tu??
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2013 11:37 AM | Show all posts
putr@polo posted on 14-10-2013 11:18 AM
kereta myvi jer.. tayar depan..
saya ada servey kat kedai dia kata sebelah dlm seratus gak..
ok  ...

kira murah la tu..biasa dlm seratus lebih sebelah..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2013 11:46 AM | Show all posts
ejai601 posted on 14-10-2013 11:37 AM
kira murah la tu..biasa dlm seratus lebih sebelah..

ooo.. sebenarnya saya tgh servey nak tukar tayar myvi tu.. tayar 195/55/15..
bila dah pegi server2 tu mcm2 plak nak tukar, absober, mounting, bearing..
tu yang tgh server2 harga ni takut kena tipu.. sekali bila chek mcm2 plak nak kena tukar..
abis lari bajet ni..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2013 11:57 AM | Show all posts
putr@polo posted on 14-10-2013 11:46 AM
ooo.. sebenarnya saya tgh servey nak tukar tayar myvi tu.. tayar 195/55/15..
bila dah pegi server ...

biasala tu..kete dh bp tahun?


Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2013 12:20 PM | Show all posts
ejai601 posted on 14-10-2013 11:57 AM
biasala tu..kete dh bp tahun?

kereta dah lbh kurang 6 thn lah.. tak pernah tukar lagi, memang patut lah tukar lah kan..
skang ni tgh server tayar brand apa yang ok dan berpatutan..
setakat ni dah tgk continental CC5, GY nct5 dgn falken ze912..
harga lbh kurang jer.. tak tau nak pilih yang mana..


Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2013 12:56 PM | Show all posts
Pengalaman aku memiliki kete ni mengajar aku bahawa pomen ni tak boleh percaya sangat..asal nak tukar sikit je.. biasa ampai kedai macam2 lak yg di katakan rosak.. entah betul entah tidak..ada ari tu kete aku gegar.. hantar kedai macam pomen suggest... tkar itu ini.. ..bla bla....4 ratus ...lima ratus......bla bla..... aku fikir tak boleh jadi ni..last2 aku buka dlm forum tenet... rupanya  spark plug, beli rm30 settle problem..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2013 03:06 PM | Show all posts
putr@polo posted on 14-10-2013 12:20 PM
kereta dah lbh kurang 6 thn lah.. tak pernah tukar lagi, memang patut lah tukar lah kan..
skang n ...

better amik CC5..NCT5 ni ramai yang ckp tayar berdengung bila drive..falken plak kurang cemerlang bila hujan
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2013 03:23 PM | Show all posts
ejai601 posted on 14-10-2013 03:06 PM
better amik CC5..NCT5 ni ramai yang ckp tayar berdengung bila drive..falken plak kurang cemerlang  ...

ok.. tq bro.. nanti saya cuba search dulu kat internet baca pegalaman org lain dulu..


Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2014 03:12 PM | Show all posts
salam..just nak tanya..awak tukar bearing kena berapa erk? myvi saya dah berbunyi tayar belakang.sebelah kanan. boleh tukar sebelah je ke atau kena tukar sepasang?
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2014 03:45 PM | Show all posts
maaf mencelah !
pengalaman dgn kete org rumah(myvi)
utk bearing belakang yg non-ABS harga seketul rm270
kalo yg ada ABS harga lagi mahal dr non-abs
tukar yg sebelah kanan  shj masa kena hari tuh !
Last edited by tudiaa on 17-6-2014 03:48 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2014 01:13 PM | Show all posts
tudiaa posted on 17-6-2014 03:45 PM
maaf mencelah !
pengalaman dgn kete org rumah(myvi)
utk bearing belakang yg non-ABS harga seketul  ...

erk..kete saya ada abs..kering la poket
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.116689s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list