Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
49278
View
152
Reply

Sejarah Status NEGARA milik Sabah dan Sarawak yg cuba dipadamkan..!

[Copy link]

Author: Acong       Show all posts   Read mode

Post time 6-12-2013 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
robotech posted on 6-12-2013 10:44 AM
Bro, kau cuba pikir, kau posting kat bod mana? Bod Sejarah kan? Sesiapa yang nak mengkaji sejara ...

terima kasih bro. mungkin emosi telah menguasai diri sehingga lupa ni bod Sejarah. Bukanlah pandangan, tetapi fakta yg patut dipostkan.

cuma apa yg aku ckp bukanlah dari ruang lingkup pemikiran dan pandangn aku sahaja. tetapi juga sahabat2 aku dari Borneo. tapi apa pun 'pandangan' bukanlah sesuatu yg perlu di bod ni kan. jadi itu aku minta maaf.

apa pun sentimen anti malaysia ni perlu juga ditangani. ia ibarat barah. tak mustahil boleh merebak. ttg perbezaan sebab kebencian itu diantara negeri itu aku setuju. kadang2 tk berasas pun. tapi kita kena tahu juga, apa pun perbezaan, mereka bersatu ttg 1 perkara. utk menyebarkan semangat kebencian itu walau apa pun isunya.

sekian saja aku tamatkan dekat sini, beri laluan pada yg berkongsi fakta daripada yg berkongsi rasa.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2013 03:40 PM | Show all posts
nobito posted on 24-3-2013 08:20 PM
Untuk orang Melaya..Dokumen perjalanan Terhad/ Pasport Biru..hanya pas sebagai pelawat(social pass)  ...

Baru ler aku paham..ngapa aku kena amik visa masa keja dgn shell kemarin.
Aku dok pelik gak ngapa aku org malaysia kena wat visa keja.
immigration singapore pun pelik..
masa nak cop passport aku dia dok kata
aik org malaysia nak keja kat negara sendiri pun kena amik visa keja.


byk pekara perlu dia ketengah kan mengenai
perjanjian nie
untuk kebajikan masyarakat sabah n sarawak

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2013 01:53 PM | Show all posts
handsomeboy posted on 6-12-2013 03:40 PM
Baru ler aku paham..ngapa aku kena amik visa masa keja dgn shell kemarin.
Aku dok pelik gak ngapa ...

aku punya permit keje belum buat lagi....so...pergi immigration minta cop 90 hari....kalau dah lebih 2 kali cop penyambungan mesti keluar 24hrs pada due date...kalau tak kat clearence immigresen nanti kena tahan dia bawak ko pergi soal siasat sebab orang semenanjung adalah pendatang asing di Sarawak walaupun dalam HR kat HQ status kita Local....

Kita ni sebenarnya lebih kurang cam Indon sebenarnya...indon lebih beruntung di Sarawak berbanding orang Semenanjung...
Indon tak payah ada gaji minimum untuk dapat permit kerja di sarawak tapi orang Semenanjung mesti gaji RM2500> dan professional baru boleh keje kat Sarawak...

Masa mula2 aku datang Sarawak kat immigrasen airport Kuching derang siap ada kaunter khas ditulis beso2 SARAWAKIAN gitu...jijikan...baru2 ni aku tengok dah tak da lagi kaunter khas untuk Sarawakian tu...mungkin Chinese Semenanjung ada komplen kot
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2013 02:01 PM | Show all posts
benadzam posted on 5-12-2013 03:46 PM
sorry ye bro. tapi aku tak pernah lihat lagi prejudis warga semenanjung pada sabahan dan sarawakia ...
sorry ye bro. tapi aku tak pernah lihat lagi prejudis warga semenanjung pada sabahan dan sarawakian. cukuplah 3 bulan aku di bumi Sarawak dan aku boleh katakan separuh Sarawakian di sana anti pada org Semenanjung. Dan sepanjang aku hidup di KL yg melihat kebanyakan warga Sabah yg bermastautin disini juga masih menebal semangat kenegeriannya dan juga prejudisnya.
Betul tu..asa aku mula2 sampai sarawak aku tak prejudis ngan orang Sarawak...tapi bila nampak kat kaunter Immigrasen dia tulih  SARAWAKIAN aku dah rasa pelik...bila sampai sini dan keje kat sini tiba2 derang siap direct bagi nasihat 'How to respect Sarawakian?'...padahal aku tak kacau apa2 pon....

so cuba bayangkan macam mana nak handle orang bawahan kita dari pada ummah Sarawak ni?...pastu boleh ke derang terima globalisasi padahal integrasi Nasional hanya 40% je diterima
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2013 12:16 AM | Show all posts
sarawak? susah lah....

even apa2 projek or tender nak masuk sarawak pun kena kasi suap kaum kerabat bg kenyang dulu br leh masuk.

x caya? lantak ko lah labu....
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2013 09:32 AM | Show all posts
Well, komplen tak guna. Bagi orang Malaya yang baru datang Sarawak, memang la leceh beb. Bila permit kerja / permit belajar dah setel, maka makin kurang la perasaan 'alienated' tu. Bila dok lagi lama, dah jadi macam local.

Itu belum lagi kawin orang sana atau jadi pemastautin untuk jangkamasa yang cukup lama. Bagi aku, Sarawak mengajar aku erti 1Malaysia sebelum Najib dok promosi masa dia jadi PM. Belajar toleransi bangsa lain, agama lain dan yang pasti, duduk semeja dengan Dayak, Cina hatta Indon dalam kopitiam Cina hari2.

Itu namanya integrasi.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2013 09:20 PM | Show all posts
otai_g posted on 9-12-2013 12:16 AM
sarawak? susah lah....

even apa2 projek or tender nak masuk sarawak pun kena kasi suap kaum kerab ...

kalau ko orang semenanjung nak berniaga kat sarawak ko kena cari share partner sarawakian...pelikkan...rasa peraturan mcm ni lebih kurang Yindon pon ada gak
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 10:31 AM | Show all posts
Sabah pun dah tak jadi negeri yang berdaulat..senang-senang je orang luar ceroboh masuk dan boleh claim jadi warganegara..projek i.c yang selalu digembar-gemburkan tu pun memang betul sebab seorang rakan saya yang ibu bapanya memang asal dari filipina mengaku tentang tu..bapanya yang datang bekerja dalam bidang pertanian n perburuhan ke sabah dapat taraf warganegara dan kumpulan pekerja filipina ni digelar manila hired..deorg dapat ni pun senang..cuma bayar kepada pbt mase tu dan terus dapat warganegara..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2014 07:12 PM | Show all posts
pasal kelab golf negara subang tu acong yg betul. sekian.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2014 03:36 AM | Show all posts
maltase posted on 12-2-2014 07:12 PM
pasal kelab golf negara subang tu acong yg betul. sekian.

Kelab Golf Negara, Subang.... nampak tak sengkang... macai UMNO MMg bodo tapi tunjuk pandai...
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2014 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
totokreturn posted on 13-5-2014 03:36 AM
Kelab Golf Negara, Subang.... nampak tak sengkang... macai UMNO MMg bodo tapi tunjuk pandai...

Kan? Aku tak sangka yg sorang tu 'bijaksana' sgt sampai mati2an perbidohkan tt.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2014 02:13 PM | Show all posts
unoryah posted on 14-5-2014 01:14 PM
Kan? Aku tak sangka yg sorang tu 'bijaksana' sgt sampai mati2an perbidohkan tt.

Macai kxnxkpeted tuh pandai selak buku kat arkib dan tangkap gambar dan tepek kat sini pastuh declare juara sejarah, akal kosong...
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2014 02:52 PM | Show all posts
satu2nya persoalan sejarah yg takbleh dipadam
"kenapa menteri kita bersungguh2 ajak dorang masuk tanpa halangan??"

Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2014 03:19 PM | Show all posts
totokreturn posted on 14-5-2014 02:13 PM
Macai kxnxkpeted tuh pandai selak buku kat arkib dan tangkap gambar dan tepek kat sini pastuh decl ...

kesian dia
tapi ada ketikanya aku enjoy juga dengan tepekannya itu..
Last edited by unoryah on 14-5-2014 03:20 PM

Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2014 03:22 PM | Show all posts
bangcak posted on 14-5-2014 02:52 PM
satu2nya persoalan sejarah yg takbleh dipadam
"kenapa menteri kita bersungguh2 ajak dorang masuk ta ...

hasil risikan juga mendapati kumpulan penyerang tu memang bukan orang asing tapi mereka yang dah berkurun menempati tempat itu



Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2014 08:40 PM | Show all posts
Penceroboh tu bukan pengganas, ok boleh di hadam  tp apa penjelasan ttg mayat penceroboh lahad Datu tu dikebumikan di beberapa daerah di sabah?

Kubur penceroboh Lahad Datu yg dikebumikan di Daerah Pitas...



Kubur penceroboh Lahad Datu yang dikebumikan di Daerah Ranau




Kubur penceroboh Lahad Datu di Keningau



Kesimpulan yang boleh diintai dari sudut ini ialah????



http://tekok-beriuh.blogspot.com/2013/03/unpublish-lahad-datu-lokasi-mayat.html
http://www.sentiasapanas.com/2013/04/kenapa-kubur-mayat-pengganas-suluk.html?m=0
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 04:04 PM | Show all posts
nobito replied at 8-12-2013 02:01 PM
Betul tu..asa aku mula2 sampai sarawak aku tak prejudis ngan orang Sarawak...tapi bila nampak kat  ...

Yes bro..bab nak handle staff sarawak mmg agak susah sikit kalau kita datang dari semenanjung..aku pernah rasa masa handle cinema kat sana..Aku ni bernasib baik diterima dkt sana disbbkan aku dilahirkan dkt sana(tapi aku org negeri sembilan) and tahu sikit2 bahasa iban dgn melayu sarawak..base story dari ex manager sebelum hand over dia mmg stress bila nak bg arahan dgn staff dia..
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2015 01:51 PM | Show all posts
benadzam replied at 2-12-2013 11:10 AM
aku tak faham lah dgn segelintir org Sarawak & Sabah yg begitu racist dgn org semenanjung. Sibuk nak ...

pedas dan pedih... tapi ada kebenarannya.....menjadi sesebuah negara bukan bermakna menjadi maju....timor leste masih mundur, tp ekonomi dah terjual ke negara asing.....org sabah dan sarawak yg patut ubah negeri masing2.....di semenanjung, kesedaran utk berubah sangat tinggi....tp di sabah sarawak? .....jgn salahkan menteri2 dr semenanjung yg memperguna sabah sarawak sedangkan pemimpin2 di sabah sarawak sendiri pejam mata.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2016 05:02 PM | Show all posts
Aku ada kawan, seorang doktor perubatan ...3 tahun duduk Sarawak...serik dia kata bila taraf tak jauh macam pendatang Filipin dan Indonesia..duduklah sekali bila nak renew permit kerja ke, padahal mengaku kita semua Malaysian.
Jadi tahun pertama dah kena duduk sekali dgn org yg dah sah2 bkn wrga, dia pun mohon buat passport..mula Imigresen mcm tak nak bagi..tapi dia sanggup bayar pun takpe..asal tak dihina sama taraf dgn bkn warga.
Sekarang dia dah balik kg kat Semenanjung ni..kalau ada jemputan ke..arahan kerja ke suruh pergi Sarawak..dia sanggup cuti dari pergi sana.
Perlembagaan semua tu boleh ubah....Imigresen Semenanjung pun takde halangan..nak duduk berpuluh tahun kat Kedah ke..Penang ke..duduklah cari rezeki..tak payah nak ada undang-undang yg pelik.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2016 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
robotech replied at 9-12-2013 09:32 AM
Well, komplen tak guna. Bagi orang Malaya yang baru datang Sarawak, memang la leceh beb. Bila permit ...

tq robotech...

wpun ko org malaya.. ko paham isi hati borneo...  


prejudis dan kenegrian xberlaku secara tiba2..  terdpat faktor yg mendorongnya berlaku... nak tulis pnjg tp mls..  
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2016 04:49 PM | Show all posts
Edited by halimi78 at 22-11-2016 03:58 PM

Sabah dan Sarawak adalah NEGARA dalam gagasan Malaysia




Comments

x payah nk link utk spam... tq  Post time 22-11-2016 03:59 PM
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2017 10:43 AM | Show all posts
- MOD SILA DELETE THREAD INI -


SILA BERSIHKAN THREAD INI DARI ANASIR ANTI PERSEKUTUAN MALAYSIA
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 11:06 AM | Show all posts
sranua replied at 14-6-2016 05:02 PM
Aku ada kawan, seorang doktor perubatan ...3 tahun duduk Sarawak...serik dia kata bila taraf tak jau ...

Ada sesetengah orang sarawak yang sangat racist.


Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 07:44 PM | Show all posts
thread mengundang provokasi.....segala akan susah kalau kacau bilau nnti.. ramai juga anak negeri sabah n sarawak yang menetap di semenanjun g dan kahwin dengan org semenanjung... masa tu.. macam2 masalah kalo terlaksana.. sebab tu dulu geopolitik tidak mengehadkan batasan migrasi.. dulu takde ic.. jadinya sebab ramai yang masih ada sedara mara belah2 indonesia.. suatu ketika dahlu takde indenesia nih.. so jgnlah gado2.. dulu dunia tnpa sepadan lain gayanya skrg dunia tnpa sempadan teknologi..
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 12:40 PM | Show all posts
sebenarnya kite belum sepenuhnya malaysian , contoh paling senang , sesapa ceruk rantau hulu hilir gunung dtg bole kerja senang di lembah klang ,

tetapi
jika pergi ke sebelah sana , macam2 padahal sana dtg sini tiada halangan hatta sekuman pun.

maka,
x yah la asik nak promote org gi jalan tgk gunung gannag lautan, kita hidupla dgn usaha sendiri, yg penting kite sini sana aman tak mahu tembak tembak.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055830s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list